Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-05-23 12:28

EU-kommissionen backar om tidsgräns för Euroinförande - men backar inte om EU-skatt

EU-kommissionen hävdar att läckorna som bland annat SVT publicerade inte alls satte 2025 som sista tidsgräns för alla länder inom EU (inklusive Sverige - endast Danmark och Storbritannien har undantag från att införa euron). Det finns inget fixt datum menar EU-kommissionen, som dock inte backar från uppgifterna om en EU-skatt ovanpå befintliga skatter.
Det cirkulerar en massa myter och sk fake news kring EU-kommissionens avbön. Nedan följer hela EU-kommissionens pressmeddelande.
"Ingen deadline för euroinförande
Under måndagen uppstod ett missförstånd om att EU-kommissionen skulle kräva att alla medlemsländer inför euron som valuta senast 2025. Uppgifterna säga vara hämtade från ett läckt utkast till diskussionsunderlag om EMU.
Valdis Dombrovskis, vice kommissionsordförande med ansvar för eurosamarbetet, säger i en kommentar:
”Det har uppstått viss förvirring. Det vi diskuterar i det kommande reflektionspapperet är fullbordandet av den ekonomiska och monetära unionen. Det betyder inte att alla EU:s medlemsländer måste gå med i euroområdet. Det finns ingen specifik tidsgräns men vi uppmuntrar naturligtvis alla medlemsstater att göra nödvändiga förberedelser.”
2017-05-22"
Sverige har fortfarande inte något undantag, utan ska införa euron. Endast Danmark och Storbritannien har undantag. Däremot finns det som anges ovan ingen specifik tidsgräns för när euron ska vara införd.

I SVT:s artikel framgick också att man avser att införa en gemensam EU-skatt som befolkningen i EU ska betala ovanpå befintliga skatter. Detta backar inte EU-kommissionen från och nämner inte i sin avbön.

Danmark måste inte gå med i euroområdet. Och inte heller Storbritannien. Dessa har undantag. Så uttalandet "inte alla EU:s medlemslädner måste gå med i euroområdet" är korrekt. Men Sverige måste fortfarande.

Ska man summera är läget inte nytt. Sveriges ska införa euron, då vi är medlemmar i EMU även om vi inte infört sista steget än. Det nya är att vi ska beskattas ytterligare och ytterligare skattemedel ska alltså skickas in till den europeiska centralmakten. EU-kommissionen är alltså lika lyhörd som en miljöpartist kring vad de europeiska folken tycker om EU:s maktfullkomlighet, byråkrati och centralism.

Sedan återstår att se vad man faktiskt skriver i sitt sk reflektionspapper. Man får förmoda att den läckta texten skrivs om för fullt just nu.

En fördel med att införa euron är att vi kan få slut på snacket från alla som titulerar sig "miljonärer" i den svenska skvalpvalutan. Miljonär är man när man har nettotillgångar på flera miljoner i en internationell världsvaluta som USD, GBP, EUR eller CHF. Inte när man har en bostadsrättskarriär med ett netto på en miljon kronor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Skall "EU-skatten" vara utöver- eller istället för nuvarande avgift?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det var ironiskt menat?
   För svaret är väl givet...

   Radera
 2. Du har fortfarande inte förstått att ingen tvingar Sverige att införa euron. Vi har inget formellt undantag, men vi har listigt genom att inte gå med i ERM, och därmed håller vi oss de facto utanför.

  Detta kan inte ändras med mindre än att vi själva väljer att gå med i ERM. Du resonerar som en ingenjör, som tror att regler är till för att bokstavstolkas. Politik och diplomati fungerar inte så.

  SvaraRadera
 3. "Miljonär är man när man har nettotillgångar på flera miljoner i en internationell världsvaluta som USD, GBP, EUR eller CHF. Inte när man har en bostadsrättskarriär med ett netto på en miljon kronor."

  Nu har det väl ändå varit väldigt mycket alternative facts sista tiden.
  Återgå till facts.

  SvaraRadera
 4. Detta går ju tvärt emot den svenska traditionen med decentralicerad makt, och där även huvuddelen av skatterna är decetralicerade. Ju fler steg mellan de som skall använda pengarna och de som tillhandahåller dem desto större risk att de slösas bort. I en svensk kommun kan visserligen kommunen slösa bort pengar också, men de har ändå att stå till svars mot dess innevånare via val. Hur gör man med brysselkålarna? Går de att välja bort om de använder pengarna fel och slösaktigt? Ett demokratiproblem som jag ser det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger bara "No Taxation without Representation" speciellt då vi endast kan rösta till parlamentet.

   Radera
  2. Jag vill begränsa mig till att bara säga "no taxation". Spelar det någon roll om du får rösta fram någon liten skärva av representation omkostnaden för det är hiskelig.

   Det finns ingen proportion i det hela, om du får rösta fram vilken städfirma som ska städa i korridorerna på EU-parlamentet mot den facila kostnaden om 1000 miljarder så är det ok? Nej förstås inte och som en konsekvens av detta måste man inse att människor kommer ha olika tolerans för detta och vidare leder det då till att alla former av skatter bör ha som mål att vara så små som det bara är möjliga och allra helst inte existera. Detta oavsett om det är skatt till kommunen, landstinget, staten eller EU.

   Men den typen av diskussioner har vi inte i Sverige eftersom de största förespråkarna för vårt korrupta system gärna flyttar debatten till att diskutera om det ska vara 43 eller 43,1% skatt för att undvika den principiella frågan om skattens existensberättigande från början.

   Radera
  3. Men parlamentet är ju avskrädesplats för alla de som inte platsaf nationellt.

   Skall de dårarna få hand om våra skattepengar?

   Radera
  4. Qwerty: stor komik, såg du tidigare Borgs' (tidigare slöso) film som mestendels bestod av kommunala tilltag för att slösa bort skattepengar? Fick någon stå till svars? Nä! Inte mer än att deras projekt omnämndes i filmen.

   Radera
 5. Som flera redan har påpekat, ingen kan tvinga oss att byta till Euro.
  Varför fortsätta tjata om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En fördel med att införa euron är att vi kan få slut på snacket från alla som titulerar sig "miljonärer" i den svenska skvalpvalutan. Miljonär är man när man har nettotillgångar på flera miljoner i en internationell världsvaluta som USD, GBP, EUR eller CHF. Inte när man har en bostadsrättskarriär med ett netto på en miljon kronor."

   Enligt vilken definition är detta en sanning? Låter mer som hemslöjd.

   Radera
  2. Räknas inte CNY eller JPY som världsvalutor? I JPY kan vel som helst blive miljonär...

   Radera
  3. Är miljonär i bitcoin som räknas.

   Radera
 6. Håller med ovan, att skatt borde införas ihop med direkta val. Iofs har vi ju val till parlamentet. Och apropå det, finns det någon särskild anledning att det inte finns EU partier? Jag skulle hellre rösta på någon som verkar kompetent än från Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför då? Då kan de alltså kasta fram två alternativ där det ena står för 95% skatt och det andra för 93% skatt så får du rösta på det du tycker blir bäst...

   Hur kan du komma till slutsatsen att skatten automatiskt är ok så länge den införs med hjälp av ett val.

   Sen kan vi polarisera debatten ytterligare genom att kalla de som förespråkar 93% varandes onda och de som gillar 95% är goda och så kostar vi paj på varandra och har tv-debatter för ge ett sken av att det är stora skillnader. Allt för att lura väljaren maximalt och dessutom bli glad över att bli lurad när ens egna alternativ vinner. Det är skrattretande.

   Kan ingen låta mig kliva det här tåget fyllt med vansinne?

   Radera
 7. EU-skatt. Det är väl helt logiskt. Det måste väl till när det brakar loss för att täcka obligations och pensionsbubbla. Det här lågränteexprimentet måste betalas och som vanligt så får folket göra det.

  SvaraRadera
 8. UTAN EU hade Europa sett mycket, MYCKET annorlunda ut !
  Vi har idag sedan 1945 haft en period på mer än 70 år av fred och därmed tillhörande välstånd!

  Även för länderna i f.d "öst"!

  Jag och många med mig vill i.a.f ha en VÄRDEBESTÄNDIG valuta som INTE några F! eller MP eller andra "nollåttor" , Soros & Co mm kan köra upp och ned , spekulera hit och dit i likt gamla spanska pesetas eller - än värre - gamla "Jugoslaviska" dinarer...

  En värdebeständig valuta likt den gamla DM eller dagens CHF som man tryggt kan spara i genom att lägga sedlarna i madrassen och plocka ut dem den dag de beövs UTAN att finna att de förlorat någonting i värde !!

  Förhoppningsvis har en majoritet av Europas beslutande politiker sin historia i färskt minne av de negativa sidorna med hyperinflation och de ENORMA förmögenhetsöverflyttningar som denna medför !!

  En liten valuta som SEK är dessutom betydlgit lättare för de ekonomiska spekulanterna som Soros & Co att köra upp eller ned och "leka med" som de vill. Något som är omöjligt för en större valuta med både tyngre och bredare bas !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Då får man ta smällen med all obalans inom EU som skapas av gemensam valuta/räntepolitik. Centralmakten vet bäst hur våra pengar ska användas! Kriser och massarbetslöshet i sydeuropa får vi leva med.
   De får helt enkelt bita ihop!

   Radera
  2. Inte ens Sverige är ett "optimalt valutaområde"!

   Radera
  3. Nej det är möjligt, men det är bra mycket bättre än EU. Bl.a. eftersom det sammanfaller med beskattningsrätt och finanspolitik mm.

   Vad tycker du vore det bästa valutaområdet? Världen? EU? Norden? Kommunerna?

   Radera
  4. EU är helt i Soros ficka.

   Radera
  5. "En värdebeständig valuta likt den gamla DM eller dagens CHF som man tryggt kan spara i genom att lägga sedlarna i madrassen och plocka ut dem den dag de beövs UTAN att finna att de förlorat någonting i värde !!"

   Är detta någon form av skämt?

   En valutas värde är vad folk anser att de är värda. Antingen låter man valutan flyta fritt och då kan de gå upp och ner i värde eller så peggar man valutan mot något och då håller valutan värdet (så länge de som peggat valutan klarar av att hålla peggen).

   Radera
  6. Ja det måste vara ett skämt.
   Eller så är det bara de vanliga hobbyekonomerna med sina alternativa fakta ännu en gång.

   Radera
  7. Nej! Det är INTE något "skämt"!
   En hård valuta flyter fritt men bakom den finns en centralbank som INTE låter inflationen äta sig in i denna!

   Dagens system där man nästan tvingas övergå till kortbetalningar på kredit skapar farliga känslor av att alltid kunna köpa och leder enbart till att man skuldsätter sig mer än om man använt kontanter ... Är kontanterna slut så kan man helt enkelt inte köpa mer...

   Radera
  8. Du tvingas inte till någonting utan det är dina egna val.

   Radera
  9. Är det verkligen inte någon som förstått VARFÖR det idag är en så MASSIV reklam för att man skall använda kontokort istället för kontanter.. ? Ja, så till den milda grad att man närmast blir sedd som "kriminell" så fort vill betala ett belopp på några 100 kronor eller mer med KONTANTER ?

   Ju mer man FÖRKÖPER sig med kontokorten desto MER skuldsätter man sig och desto MER kommer man i de internationella bankspekulanternas makt...

   Kom ihåg att den som står i skuld är INTE fri !!

   Radera
  10. Kom ihåg att den som skriver med versaler inte är trovärdig.

   Radera
  11. @Wofser:

   Hur långt är ditt historiska minne?
   Kommer du ihåg 70-talet när det varje behövdes mer och mer svenska kronor för att kunna växla in samma summa i DM ?

   Har "alla andra" heller inte hängt med historielektionerna om hyperinflationen i Weimarrepubliken ?

   Radera
  12. Du jämför den svenska inflationen och kronans svängningar med Weimarrepublikens kaos? Trovärdigt.

   Radera
  13. @Joakim Persson:

   jag har större förtroende för ECB och dess aversion mot inflation än vad jag har för den svenska riksbanken som när som helst kan "tas över" av MP, F! och V(PK)

   Radera
  14. Om ECB har sådan aversion mot inflation, varför har de då blåst upp sin balansräkning mer än vad Riksbanken har gjort?

   Att kommunisterna får majoritet i Sveriges riksdag är uteslutet.

   Radera
  15. EU vill att alla pengar i systemet ska vara elektroniska. Ju mindre kontanter desto bättre. Naturligtvis för att få bort svarta pengar och ha koll på pengar. Sen är det ju mycket lättare att ta ut en EU-skatt när systemet fallerar.

   Radera
  16. @Nils Nilsson

   Källa på detta ?
   FÖRSÖK få tyskar att helt och hållet gå över till "plastpengar"!!
   Och VEM är det som har stor tyngd inom EU ?

   ECB ville ju dra in 500€ sedeln men fick backa...
   HUR skulle man då betala den nya BMW / Mercedes / Audi.. ?

   Radera
  17. Det är en ren fantasi att alla pengar i systemet ska vara elektroniska. Glöm att det händer. Folk gillar, med rätta, cash.

   Däremot blir det inga sedlar av större valör. Se på Sverige, vi har ingen 10 000-kronorssedel längre trots att prisnivån är 3 ggr högre än när den fanns.

   Radera
 9. No taxation without representation!
  Gäller fortfarande. Frågan är om Europas folk kan enas kring detta - vi är ju ändå vana vid att beskattas av supranationella organisationer sedan årtusenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "supranationella organisationer sedan årtusenden" Menar du ZOG, Illuminati eller det Romerska imperiet?

   Radera
  2. Nja, tänkte mest på en känd historia om hur hela världen måste skattskrivas under kejsaren (ca 2000 år sedan), samt Peterspenning och tionde.

   Radera
  3. OK, fast då var jag inte helt fel ute med Romerska imperiet.

   Radera
 10. Politbyrån har talat. Hur man kan vara "EU-vän" idag är faktiskt helt obegripligt efter all terror, ekonomiska fiaskon, vidöppna gränser mm.

  SvaraRadera
 11. Mellan en liten "skvalpvaluta" som den svenska kronan, vilken lätt kan spekuleras upp och ner i av Soros & Co och som kan lätt kan "inflationeras" av klåfingriga F!:are o MP:are från Södermalm i "nollåtta"

  och...

  en betydligt mer värdebeständig valuta som € vilken ävenså övervakas av "hökar" med ett historiskt perspektiv av vad inflation kan ställa till med ...

  Så väljer jag € !

  Vad väljer du ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man väljer att ha kontroll över den valuta man använder eller lämnar över kontrollen till någon annan är frågan här. Att befinna sig nära kontrollen verkar bäst tycker jag.

   Radera
 12. Engelska för skuld ( i betydelsen skuldmedvetenhet ): guilt
  Engelska för skuld ( i betydelsen gäld ) : debt

  Svenska för skuld ( i betydelsen skuldmedvetenhet ): skuld
  Svenska för skuld ( i betydelsen gäld ): skuld

  Tyska för skuld ( i betydelsen skuldmedvetenhet ): schuld
  Tyska för skuld ( i betydelsen gäld ): schuld

  Kopplingen mellan skuld och "synd" är betydligt starkare i både tyska och svenska än i engelska eftersom det är samma ord!

  SvaraRadera
 13. Men herrejisses vad du tjatar.
  Ja, de flesta här vill värna kontanter. Nej, ingen vettig vill se Sverige sugas in i dårskap som Eurosamarbete. Brysselkålarna har bevisat sig ha noll koll - se bara på Grekland.

  Allra värst är det med skatten. Över min döda kropp, säger jag bara. Försöker de införa EU-skatt ovanpå allt annat så säljer min familj allt och flyttar till Kanada. Alternativt Nya Zeeland (i båda fallen blir det billigt att köpa bostad där då respektive bubblor lär ha hunnit spricka) - vi har inte riktigt bestämt oss än.

  SvaraRadera