Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2017-05-24 11:31

BREAKING: Flera UAV:er observerade under övningen Vintersol

Under arméövningen Vintersol i övre Norrland observerades flera UAV:er övervakandes övningen. Observationerna bekräftas av Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth. Samtidigt rapporterar lokalbefolkningen om rysk krigsförberedande kartläggning av viktiga flaskhalsar i denna del av Sverige.
Arméövningen Vintersol utspelades i slutet av mars och omfattade stora delar av övre Norrland och Norrbotten. De svenska förbanden som främst omfattades var 193:e jägarbataljonen, 91:a artilleribataljonen och 191:a mekaniserade bataljonen.

Övningen skuggades enligt uppgifter till bloggen av flera okända UAV:er, sk drönare. Det ska ha handlat om både mindre UAV:er som kan bäras i en större ryggsäck, och mellanstora vingbaserade UAV:er som behöver någon form av katapult för att starta. Ett flertal observationer gjordes i övningsområdet mellan Boden, Jokkmokk-flygbasen, Vidsel och Älvsbyn. Detta är generellt obefolkad terräng, samtidigt som de få vägarna innebär operativt intressant kanaliserande terräng. Enligt uppgift verkade UAV:erna följa 191:a mekbataljonens anfall söderut förbi Snesudden och mycket finns att lära om lämpliga stridsställningar och var flaskhalsar uppstår.

Försvarsmaktens Jesper Tengroth bekräftar till bloggen att flera okända UAV:er observerades under Vintersol, men kan likt i fallet UAV:erna som observerats på Gotland inte kommentera åtgärder, antal eller omfattning.
"Jag kan egentligen bara bekräfta att vi har haft observationer av misstänkta UAV:er även under Vintersol."
Tengroth bekräftar dock att det handlar om flera observationer.

Uppgifter till bloggen gör gällande att det periodvis ska utlysts flygförbud under övningen på grund av närvaron av UAV:er på höjder där de utgör hot mot svenska helikoptrar eller Gripenplan. Tengroth kommenterar dock inte detta annat än att flygförbud kan införas av många anledningar och är inget ovanligt.

Enligt lokalbefolkning pågår krigsförberedande planläggning i denna del av Sverige. Grupper av unga till medelålders ryska män i hyrbilar eller rent av ryskregistrerade bilar rör sig på småvägar som under gamla invasionsförsvaret klassades som möjliga sovjetiska anfallsstråk in från Finland. Speciellt ska dessa grupper av ryska män vara intresserade av broar och myrar. Enligt uppgifter kan det handla om ryska befälskadrar från kompaninivå och uppåt som tittar på olika flaskhalsar och bekantar sig med terräng. Enligt uppgifter ska det samma även ske i Finland hela vägen till ryska gränsen.

Försvarsmaktens Jesper Tengroth kommenterar inte dessa observationer, utan hänvisar till Säpo och påminner om säkerhetspolisens årsrapporter, som upprepade gånger angett att det just sker rysk krigsförberedande kartläggning av Sverige.

Svenskt försvar är inte bara Gotland. Även Norrbotten är högintressant för Ryssland, som grupperar allt fler kvalificerade aktiva manöverförband och funktionsförband intill den rysk-finska gränsen i höjd med Norrbotten.

Då det dels handlar om vingbaserade UAV:er som behöver startas från katapulter, samt en mycket glesbefolkad del av Sverige - rent av den mest glesbefolkade landsänden - handlar det knappast om svenska privatpersoner som lattjar runt med leksaksdrönare runt hemmet.

Vad gäller begreppet krigsförberedelser, så innebär dessa inte att det finns avsikt, beslut eller en tidplan för ett angrepp. Det betyder att man genomför åtgärder, förberedelser, för att kunna genomföra ett angrepp om det framöver tas beslut om detta. De innebär alltså inte att omedelbar krigsrisk föreligger, men väl att Sverige behöver vidta motsvarande försvarsförberedelser.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. varför skjuter man inte ned/stör ut dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att skarp vapeninsats skulle kräva en total avlysning av området.

   Radera
  2. Vid en annan övning laddade tunga kulsprutor med skarp ammo efter främmande UAV:er observerats men eftersom allt som skjuts upp förr eller senare ramlar tillbaka ner så skjöt dom aldrig.

   Men det görs en hel del intressant med fordonsbaserade lasrar numera. Fast inte i Sverige eftersom vi i princip eliminerat vår militära F&U under den strategiska blackouten.

   Radera
 2. Bra post, även om jag nog skulle säga gles- istf obefolkad.

  SvaraRadera
 3. Enda sättet att komma till rätta med sånt här är ju att skjuta/störa ned, sen undersöka för att lära sig mer, samt såklart gripa operatörerna. Hoppas att det gjordes. Allt annat blir liksom skrattretande dåligt.

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg och slutsats! Viktigt att förbereda sig oavsett sannolikhetsnivå för skarpt läge. Historiskt har en majoritet inför krig bedömt sannolikheten som låg men strax efter visat sig ha fel. Ett annat område vars strategiska betydelse inte lyfts upp så ofta är mellersta Norrland (bloggen Jägarchefen har flera intressanta inlägg om detta). Där har också olika observationer av krigsförberedelser gjorts. Betydelsen av detta område är bl.a. den förhandslagrade amerikanska materiel i bergrum i Tröndelag i Norge och landförbindelsen mellan norr och söder. Här måste förmåga finnas att stoppa t.ex. överraskande luftlandsättningar. Innan fanns här i orterna Söderhamn, Härnösand, Sollefteå, Umeå och Östersund sex regementen och två flygflottiljer fram till andra halvan av 90-talet. Innan dess ännu mer. Idag nedlagt. Området har i skuggan av Gotland förblivit ett fastlandsvakum. Här borde snarast en betydande del av förbandsreserven placeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 även om jag skulle säga att Umeå är ÖN. I20 och I19 är ju tvillingregementen.

   Radera
 5. Bra inlägg och slutsats! Viktigt att förbereda sig oavsett sannolikhetsnivå för skarpt läge. Historiskt har en majoritet inför krig bedömt sannolikheten som låg men strax efter visat sig ha fel. Ett annat område vars strategiska betydelse inte lyfts upp så ofta är mellersta Norrland (bloggen Jägarchefen har flera intressanta inlägg om detta). Där har också olika observationer av krigsförberedelser gjorts. Betydelsen av detta område är bl.a. den förhandslagrade amerikanska materiel i bergrum i Tröndelag i Norge och landförbindelsen mellan norr och söder. Här måste förmåga finnas att stoppa t.ex. överraskande luftlandsättningar. Innan fanns här i orterna Söderhamn, Härnösand, Sollefteå, Umeå och Östersund sex regementen och två flygflottiljer fram till andra halvan av 90-talet. Innan dess ännu mer. Idag nedlagt. Området har i skuggan av Gotland förblivit ett fastlandsvakum. Här borde snarast en betydande del av förbandsreserven placeras.

  SvaraRadera
 6. Försvaret får väl köpa/hyrs/låna Boings lasersystem för att oskadliggöra små till mellandrönare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MBDA Deuchland har också ett system i prototypstadiet.

   Radera
 7. Inget nytt. Var jägarsoldat i området för längesen, redan då förekom märkliga personer som plockade blåbär runt kanonerna i Kalix-linjen. Då hade vi en chans, förbanden var svåra att hitta.
  Men det är ju väldigt mkt lättare för dom nu, antar att drönare med IR lätt & snabbt kan hitta alla grupperings-platser och baser, och sen är det bara att lobba in granater.

  SvaraRadera
 8. Kan det inte vara fiskmåsar eller örnar man ser, marinen tog väl miste på sälar och ubåtar.

  SvaraRadera
 9. Angående ett eventuellt militärt hot mot Norrbotten får man inte invaggas i föreställningen att Finland är en säker buffertzon mellan Sverige och Ryssland. Det förutsätter i så fall att Finland hinner mobilisera och i fredstid finns inte mycket i norra delen. Samtidigt bygger Rysslands övningsmönster på överraskning och ständiga beredskapskontroller för att kunna ställa en motståndare inför ett fullbordat faktum innan mobilisering och ev amerikansk förstärkning hinner ske. Stora satsningar på luftlandsättningsförband och det faktum att det inte är enorma avstånd från ryska till svenska gränsen genom norra Finland gör att försvarsförberedelser och kort mobiliseringstid är mycket viktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den finska försvarsdoktrinen har inte så mycket fokus på att försvara finska lappland.

   Radera
 10. Förresten den här posten sknar taggar, eller hur Cornu?

  SvaraRadera