Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-04 07:47

Bostadsbubblefokus hos SvD

Svenska Dagbladet har under våren nästan konstant haft artiklar om bobubblan. I sig skrivs det inget nytt för bloggens läsare, men fenomenet är intressant ändå.
SvD:s artiklar är dolda bakom en betalvägg, så jag kommer inte länka. Att man slår så hårt kring bostadsbubblan är en tydlig ny redaktionell linje sedan några månader tillbaka.

Fokuset på artiklarna är förstås Stockholm, då Sverige endast består av huvudstaden. Exempelvis var det en artikel idag om hur en Charlotte blev en halv miljon rikare på att separera, då bostaden stigit i pris med en miljon under samboskapets tolv månader. Det var väl roligt för henne och intressant att man endast blir rik om man faktiskt säljer bostaden. Många räknar sig som miljonärer bara för att de äger en bostad de inte sålt.

En annan artikel handlar om 90-talskrisen med rubriken Banken tvingade oss att sälja bostaden. Nu är det säkert (betalvägg) en sedelärande artikel, men ny bostadskraschförberedande lagstiftning gör det förbjudet för banken att sälja din bostad så länge du betalar räntan. Den kan falla hur mycket i pris som helst, men du kan inte tvingas sälja ändå.

Det finns en krönika om att Ta höjd för bubblan. Vad den säger har jag inte heller en aning om.

Sedan finns det också två artiklar om fusket och frånvaron av ansvar kring bostadsrättsföreningarnas ekonomi där det också framgår att Sverige tydligen har en bostadsminister. Det var en nyhet. Hen verkar dock inte göra något, precis som sin föregångare. Åtminstone inte något som har med bostäder att göra.

Detta är de aktuella artiklarna, men ordet bobubbla, som SvD valt förekommer i många fler artiklar. Tydligen är det alltså inte bostaden som är i en bubbla, utan boendet. Annars hade man kallat det för bostadsbubbla. Nu är det alltså en bobubbla.

Det är intressant att SvD så hårt svingar kring bostadsbubblan. Har journalisterna ordnat hyresrätter, eller vad är det som har hänt?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. SvD är väl såvitt jag vet en Stockholmstidning, det är väl inte så konstigt att de är Stockholmscentrerade? Är inte det där som att gnälla på att Ystads Allehanda inte rapporterar så mycket om Umeå?

  Annars är alltså scoopet att:
  -Folk fuskar om de kan, och
  -Alla dramatiska förändringar har vinnare och förlorare.

  Spännande.

  SvaraRadera
 2. Apropå att fuska:
  Vem inom svensk statsförvaltning har fått betalt – hur mycket och från vem – för att utse den med Putin förtrogne Gennadij Timtjenkos målvakt Torbjörn Törnqvist till svensk honorärkonsul i Genève?

  Mot bakgrund av ekoredaktionens rapportering av det av Törnkvist majoritetsägda oljehandelsbolaget Gunvors inblandning i smuggling av olja från RU till EU via Belarus samt omständigheterna kring Timtjenkos inblandning i Assadregimens försäljning av olja till IS ter det sig av lätt insedda skäl helt nödvändigt för regeringen att klarlägga samtliga fakta i denna soppa…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin är i behov av pengar !

   Radera
  2. Om man studerar detaljerna så verkar det ju faktiskt som att det är Luka som blåst/försökt blåsa Putin på pengar, så frågan är om det inte kan orsaka lite dålig stämning de två emellan.

   Radera
  3. "Luka" är i ännu större behov av pengar .. ;-)

   Radera
  4. Luka tröttnade väl på second floor.

   Radera
  5. "Some kind of trouble, some kind of fight"

   Radera
  6. "Just don't ask me what it was" :)

   Radera
  7. Det är en opinionsbildning som pågår...ryssarna försöker svartmåla vitryssland för att gå in och röra om i landet vid tillfälle inom kort. Vi kommer tänka pss när en annan makt går in i ett land för att skapa "ordning"

   Radera
 3. Hur hedgar man en bostadslägenhet? Borde inte vara omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hedgar väl oscar properties etc.

   Radera
  2. Man säljer kontrakt där man lovar att leverera en bostad om t ex 1 år i visst skick i ett visst område och hoppas sedan att man kan köpa bostaden billigare än vad man sålde kontraktet för.

   Radera
  3. Man går kort i ränteterminer med kort löptid. Så när riksbanken höjer sin styrränta så kompenserar vinsten från terminen hela eller del av nedgången på bostaden. T. 0.25 höjning ger +50.000 kr ökning på terminen. Går att skräddarsy som man vill. Dock kräver det sjusiffrigt belopp på depån att handla med ränteterminer i Sverige.

   Radera
  4. Buxbom är en favorit, men även avenbok eller häggmispel fungerar utmärkt.

   Radera
  5. Saartjie Baartman funkar ju också för den som vill sticka ut

   Radera
 4. Läst någonstans (kanske tom här i kommentarsfälten) att man kan nå dessa betalartiklar genom febrilt tryckande på f5 och esc typ samtidigt när man är inne på dylik sida och möts av betalvägg. Åtminstone funkar det på di!

  SvaraRadera
  Svar
  1. unvis.it funkar på de flesta betalsajter.

   Radera
  2. Di och DN har samma system, skickar först hela texten sen lägger de på en blockerande betala-text. Om man avbryter innan den sista delen tagits emot/processats av browsern kan man läsa artikeltexten. Exempelvis, dubbelklicka på reload i browsern eller använd unvis.it. SvD har en riktig betalvägg och skickar bara hela texten till de som betalar, som jag. Kostar 199:-/mån.

   Radera
  3. Jepps SvD har faktiskt löst det, där får du bara ingressen i utloggat läge och unvisit fixar inte det hela heller. Se tex: https://unvis.it/svd.se/forlorarna-ar-de-som-stirrat-sig-blinda-pa-fina-tapeter

   Di lägger ut hela texten, och lägger sedan på en blockerande overlay ovanpå allting när sidan laddat klart. Så där kan man enkelt komma förbi genom till exempel unvisit: https://unvis.it/di.se/nyheter/jens-engwall-vd-hemfosa-orostecken-att-alla-tjanar-pengar-pa-fastigheter

   Radera
  4. Absolut enklast är att avaktivera javascript istället för att köra en massa tillägg eller att sitta och klicka som en idiot (DI samt DN).

   Radera
  5. På di räcker det att trycka på F12 och klistra in följande i konsollen;
   $('.paywall-mask,#serviceplusPaywallpaywall-container').remove();$('.paywall-content').css({overflow:'auto',height:'auto'});

   Radera
  6. Så du menar att det alternativet är enklare än att avaktivera javascript?

   Radera
  7. Varför skulle det inte vara enklare? Du måste väl ändå hålla på och fippla med js av/på om du vill surfa andra sidor samtidigt.

   Radera
  8. Naturligtvis inte.
   Du lägger in ett undantag i webläsaren för DI och DN. Sen är det klart.

   Radera
  9. Man kan ju lägga in det som GreaseMonkey-skript också.

   Radera
  10. Rensa cookies fungerar också om man vill läsa en enstaka artikel. Öppna cookie-hanteraren och sök på "svd" och tryck knappen för att ta bort alla funna sökresultat.

   Radera
 5. Man kan läsa artikeln "Banken tvingade oss att sälja" gratis via aftonbladet. Det är 7 anekdoter om hur det blev i nittiotalskrisen, mycket kommer inte att upprepas idag.

  Kanske är det någon höjdare på SVD som försöker få ner priset på br i Stockholm för att kunna hoppa på tåget?

  SvaraRadera
 6. Du skriver en del om artiklar du inte läst så du borde överväga att kanske köpa dem åtminstone digitalt. Just SVD är ju en bra tidning. Du skulle kunna dra av den i ditt företag då du själv skriver i ditt bolag. DN har dock tappat mycket efter Wolodarski så den kommer nog inte förnyas här i alla fall.

  SvaraRadera
 7. "Det är intressant att SvD så hårt svingar kring bostadsbubblan. Har journalisterna ordnat hyresrätter, eller vad är det som har hänt?"

  Inget nytt under solen, de bara fortsätter med sin trend att ha fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Journalister MÅSTE tillhöra en av två grupper.

   De som äger sitt eget boende och febrilt försöker öka värdet på dessa boende och de som bor i hyresrätt och febrilt försöker få priserna att sjunka så att de kan köpa billigt.

   Svårare än så är det inte. :)

   Radera
  2. Jo, fast 100% av alla journalister hör till den grupp som:

   a) Vill väcka maximal uppmärksamhet och generera klipp,
   b) är uselt inlästa på det de f n skriver om.

   Därav sådana här artiklar.

   Radera
  3. "generera klick" ska det naturligtvis stå.

   Radera
  4. Ja och så har vi de som vill byta upp sig som "tjänar" på nedgång.

   Sjukt hur SVD håller på, nu en massa härliga anekdoter från 1990 som clickbait och naturligtvis gick jag på skiten.

   https://www.svd.se/banken-tvingade-oss-att-salja-lagenheten

   Radera
  5. Lite som din mammas dejtingannonser, hon la ut bilder på sig själv anno 1990 och givetvis gick man på skiten. Krokodilinjektionerna i knävecket och 4 paket smuggelcigg om dagen har gjort en hel del med hennes utseende sen dess.

   Radera
  6. Lägg speciellt märke till den sista historien om den stackars ensamstående människan med en villa och 2 st brf som det gick åt helvete för.

   Radera
 8. Känns glasklart att vi har en osund bostadsmarknad när den procentuella prisökningen på bostäder i populära städer är tvåsiffrig år efter år. Någon gång kommer en sättning men ingen vet när. I väntan på detta kan man då fråga sig vad alternativet är och det finns väl egentligen 3: 1. spela med efter rådande förutsättningar och lära sig leva med stora lån, 2. Hitta en bra hyresrätt vilket typ är omöjligt. 3. Flytta till en mindre populär stad eller mycket längre ut från stadskärnan. Av dessa tre känns det iaf för mig som att alt 1 är det bästa även om det innebär ett risktagande.

  SvaraRadera
 9. Såsom betalande digital SvD läsare anser jag det vara värt 99:-/månad att kunna läsa en av landets bättre dagstidningar !
  GP kommer inte ens på 2:a plats...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo klart man vill läsa de bra dagstidningarna så man ställer sig lite frågande till varför du betalar för SvD?

   Radera
  2. Funderar också vad som är så bra med SVD.
   Deras urusla näringsliv eller Andres Lokkos patetiska återblickar på sitt 90-tal?

   Radera
  3. Cervenka är stabil.
   Säger han en sak gör du precis tvärtom.

   Radera
  4. Ja, dessa saknar ja!
   På min nivå, liksom.

   Radera
 10. "Många räknar sig som miljonärer bara för att de äger en bostad de inte sålt."

  Ja, helt rimligt. Om man äger en obelånad bostad som stiger en miljon i pris, så kan man realisera detta och ändå bo kvar med hjälp av att tex ta upp lite lån.

  Du är ju säkert själv i denna situation Lars. Om du hade velat, så kunde du tex höja din belåning med en miljon, sätta av pengar till att betala ränta i tio år, och sedan konsumera resten. Bara för att man bor i sin reella tillgång så innebär det inte att den inte är att räkna som en tillgång.

  SvaraRadera
 11. SBAB sänker bolåneräntan på 3-månaders.

  SvaraRadera
 12. När kommer det att börja gå upp för folk att en husvagn/bil för en miljon ger betydligt bättre boendestandard än en 1:a för två miljoner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har redan gått upp för vissa.
   KABE har stigit från 7 kr vid millenieskiftet till dagens 213 kr.
   Så det har funnits mycket bättre placeringar än fastigheter denna period.

   Radera
  2. Kommunerna tillåter inte husvagnar etc som boende om du inte är EU migrant.

   Radera
  3. Inga som helst problem att bo i husvagn permanent oavsett ursprung.

   Radera
  4. Fast jag tror att Kabes uppgång beror mer på att fler köper dyra husbilar för lånade pengar utöver boendet.
   Så länge avloppsfrågan är godkänd så är husvagn inget hinder.

   Radera
  5. KABEs uppgång beror dels det du nämner samt att det är ett av Sveriges absolut mest välskötta företag.
   Lägg även till att bolaget var horribelt felprissatt runt millennieskiftet.

   Radera
 13. Firar du Star Wars-dagen idag, Lars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nej, men när det inte är mulet glor vi som galna efter nymånen!

   Radera
  3. gå hem Skepparn, du är full

   Radera
  4. Tack för din vänliga omtanke!
   Old shanty: "what shall we do with the drunken sailor" stil,liksom.
   Dessutom s.v.p: liten bokstav när det gäller skepparn!
   Nu inväntar jag förväntansfullt Skatteverkets svar på min förfrågan gällande NHR statur i Portugal, denna gamla sjöfartsnation1
   Torres vedras!!

   Radera
 14. Just detta är väl ett tecken på att bostadsbubblan inte kommer spricka än.

  Alldeles för många som fortfarande tjötar om den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag har skrivit om den svenska bostadsbubblan sedan 2005. Jag har således haft en värdelös timing, men jag tror inte att jag har fel i sak. Alla utländska bedömare, ekonomer och organisationer är helt eniga om att vi har en bostadsbubbla."

   När Rikatillsammans ändrar åsikt är det kört!
   Först då går priserna ner!

   https://rikatillsammans.se/etikett/bostadsbubblan/

   Radera
 15. @cornucopia:

  Om man har en bostad som inte ökat i pris, men som man betalt av genom stenhård amortering - får man räkna sig som miljonär då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl som med allting annat, den dagen du säljer är du "hemma" och amortering är de facto ett stort plus som du nämner.

   Var väl i princips samma tugg i Ericsson vid milleniskiftet som Fing 2015. Dvs en massa människor som var miljonärer på papperet utan att säkra upp sin investering via sälj.
   Sen gick det som det gick.

   Radera
  2. Ok, så om man har en miljon i aktier är man inte heller miljonär. Vilka till gångar är Riktiga Miljonärstillgångar?

   Radera
  3. Det vet du först dagen efter.
   En miljon i Fing igår är inte en miljon idag.

   Radera
 16. Stiger BR-värdet med x-antal % och det gäller hela beståndet och man säljer för att göra sig en hacka samt tingas sedan att köpa en ny bostad, då man sålt den gammla, och även den stigt. Är det inte luft pengar då?

  SvaraRadera
 17. Kalle, för mig har det gjort ont att veta att det enda man kunnat göra är att låta sig blåsas av banken men inte längre :)

  - för nu vet jag att det kommer en sättning där priserna går ned så långt dom går ned denna gång och därefter blir det kraftig lönedriven inflation om ett par år, 4-5 kanske.

  Smartaste man kan göra snart är att ta ett fett bolån och klara sig igenom räntepuckeln.

  SvaraRadera
 18. Det där med BR-föreningar kommer ju försörja tidningarna i framtiden.

  Man kan säga såhär: om man inte känner någon som har en helt bisarr historia om hur en förening sköter ekonomin så har man för få vänner (alternativt är nöjd och asocial, förstås).

  SvaraRadera
 19. Högsta antalet färdigställda lägenheter sedan 1992
  http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/boende-byggande-och-bebyggelse/bostadsbyggande-och-ombyggnad/nybyggnad-av-bostader/pong/statistiknyhet/fardigstallda-nybyggnader-ombyggnad-och-rivning-av-flerbostadshus-2016--definitiva-uppgifter/

  SvaraRadera