Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-05-28 21:23

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig mot svenskarnas

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig föga överraskande rejält mot svenskarnas fördelning. Att företagare skulle tjäna så mycket pengar som finansminister Magdalena Andersson (s) är uppenbart fel. 71% av bloggläsarna har från ca 37 000:- SEK i månaden och uppåt i lön och 85% över ca 31 000:-.
Inkomstfördelning svenska folket respektive blogggläsarna, fördelat på 1 462 responderade läsare och 240 responderande företagare som drabbas av Magdalena Anderssons skattehöjningar.
Eftersom bloggens läsare är högutbildade män i åldern 30 - 50 år, och jobbar som tjänstemän, chefer eller egna företagare är det kanske knappast förvånande att inkomstfördelningen inte följer svenska folkets. Vanligast är löner runt 37 000:- SEK per månad, sk tjänstemannalöner med några års karriär under bältet.

Cirka 43% avrundar sin lön till nionde decilens 37 400:- SEK per månad, mot 10% av svenska folket som helhet. I första 5%-halvan av tionde decilen hittar man 20.86% av bloggläsarna, mot 5% av svenska folket. Andelen egna företagare bland bloggens läsare i dessa inkomstintervaller är något lägre än för totalen. 

Även om bloggläsarna i de högsta intervallen fortfarande är överrepresenterade är de inte lika överrepresenterade som i decil nio och nedre halvan av tionde decilen. I området 95 - 99% högsta inkomsterna hittas 5.61% av bloggläsarna mot 4% av svenskarna och i högsta percentilen, där de med de 1% högsta inkomsterna ("de rikaste en procenten i Sverige" som finansminister Anderssons (s) kallar dem) hittas endast 2.33% av bloggläsarna mot 1% av svenskarna.

I dessa två översta delar är det dock vanligare att man hittar företagare. 7.50% av företagarna på bloggen hittas i 95-99% och 3.75% hittas i 1%.

Dock hävdade Magdalena Andersson (s) att de höjda skatterna för egna företagare bara drabbar enprocentarna, men samtliga företagare som angav sina löner enligt ovan sade att de drabbades. Det är uppenbart att det oftast inte handlar om enprocentare.

Sammantaget hittas 71.25% av bloggläsarna i nionde decilen eller högre löner, och 85% i åttonde decilen eller högre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Magdalena Andersson har dårar som rådgivare. Kan inte finnas någon annan förklaring ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon gillar folk som är som hon själv ?

   Radera
  2. Drivs man av avundsjuka och missunnsamhet så tar man inte vidare bra beslut. Och sedan så måste hon ju tillfredsställa girigbukarna i vänsterpartiet.

   Radera
 2. Vore intressant att få veta om de som hamnar i majoritetskategorin på bloggen och jobbat som tjänstemän anser höjer lönen mer idag - att jobba bra på en arbetsplats eller att hoppa till nya arbeten med jämna mellanrum? Gissar på det senare. Sen on topic: 1400+ bör ändå vara ett rätt OK underlag, men det visar kanske också hur litet intresset är fö ekononiska frågor, eller om man kanske så vill - korrelationen mellan intresse för ekonomi och inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man nog besvara analytiskt. Det som framförallt händer när du får ett nytt jobb är att du hamnar i en förhandling där du är naturligt stark, för någon försöker få dig att byta jobb. Det bör innebära att ju sämre förhandlare du är, desto bättre för lönen är det att du byter jobb. Är du en riktig mästar-förhandlare har det ingen betydelse alls (givet godtyckligt byte - att byta till något där du skapar högre värde ger såklart högre lön).

   Vi skulle dock kunna utvidga resonemanget genom att hävda att du når bredare kunskap om du byter jobb ibland. Det bör då göra dig mindre konjunkturkänslig, och i verkligheten är det ofta monetärt viktigare att undvika misslyckanden (tex arbetslöshet eller tvång att ta "fel" jobb några år) än att maxa arbetstagarn-lönen.

   Radera
 3. Man skulle ange förvärvsinkomst vilket är lön även om man är företagare. Väldigt få tar ut över 40kkr i månaden då man inte vill göda odjuret för mycket. Sedan så fyller man upp med utdelning och tjänstepension på det. Får själv ut ca 60k efter skatt i månaden om man räknar med utdelning med nuvarande regler, därtill avsätts 14k i pension. "Problemet" är bara att resten av vinsterna får stå kvar i företagen och vänta på exit då det blir för dyrt att ta ut dem, behöver ju inte pengarna heller just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med där.
   Är ju tämligen ointressant vad folk har i förvärvsinkomst innan skatt.

   Radera