Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-05-03 09:22

Asylfesten 2.0? ID-kontrollerna i Öresund avskaffas

ID-kontrollerna på den danska sidan avskaffas av den svenska regeringen. Istället ska den underbemannade och överarbetade gränspolisen helt utan förvarning ta över kontrollen. Frågan blir om detta leder till Asylfesten 2.0. Öresundsborna jublar, det talas om stärkt tillväxt, men samtidigt vill Socialdemokraterna i Malmö kommun inte ta emot en enda asylsökande eller flykting.
Järnvägsstationen på Kastrup ska slippa gränskontroller.
ID-kontrollerna avskaffas alltså, vilket får Öresundsborna att hurra. Nu ska vi få ekonomisk tillväxt i regionen och allt vad det heter. Men samtidigt är det bara de civila ID-kontrollerna som avskaffas. Istället ska den underbemannade gränspolisen kontrollera samtliga som färdas över sundet.


Gränspolisen står helt överraskade och väldigt frågande till det hela. Man är överarbetad och underbemannad och gårdagens besked från regeringen och Anders Ygeman har kommit helt utan förvarning.

Expressen skriver:
"I Skåne är många gränspoliser skeptiska och pekar på att personalstyrkan knappt räcker till det nuvarande uppdraget, som idag bara gäller partiell gränskontroll. De nya riktlinjerna innebär att polisen måste kontrollera precis alla som passerar gränsen.I nuläget arbetar 130 personer med gränskontroll."
Det är ju inte så att det driver runt poliser i Malmö och Skåne, som inte har något att göra.

Bakgrunden är antagligen att Sverige som vanligt ska vara bäst i klassen. Övriga länder bryter mot Dublinförordningen och vägrar ta hand om asylsökande, men EU-kommissionen har väl nu hotat Sverige för att bryta mot Schengenavtalet i ett och ett halvt år. Så då viker vi oss förstås.

Återstår att se om vi nu får se Asylfesten 2.0 och om gränskontrollerna havererar på grund av polisens belastning. Det hade ju börjat gå dåligt för Bert Karlsson och de andra profitörerna. Samtidigt finns en del andra avskräckande åtgärder på plats som att man inte ska få uppehållstillstånd eller anhöriginvandring efter beslutet under asylfesten hösten 2015.

Vad som är mest beklämmande är att Sverige, riksdag och regering inte gjort ett dugg åt integrationsproblem eller assilimationsproblem sedan asylfesten hösten 2015. Man stängde gränsen och körde sedan upp huvudet så långt man kunde i sin egen ändalykt och hoppades att allt annat ska lösa sig automagiskt. Det enda man gjort är att föreslå lottning till svenska skolor - alla övriga åtgärder på t ex arbetsmarknaden har visat sig vara totala floppar. Sverige saknar plan för integration, både kort- och långsiktigt och inga gränskontroller ändrar på den saken.

Vare sig man vill eller inte, så kommer asylsökande klassas som flyktingar och få uppehållstillstånd och tillsammans med de anhöriga som de sista får  ta in nå 100 000-tals personer på några år. Vare sig man vill ha dessa personer i Sverige eller ej, så måste de integreras eller assimileras i samhället. Någon plan för detta existerar ej. Gränskontroller ändrar inte det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

104 kommentarer:

 1. Maggan låter hälsa "Det har ingen som helst betydelse, ingen betydelse"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringen har en fantastisk förmåga att få allt de tar i att förvandlas till skit, som en omvänd kung Midas ungefär.

   Radera
  2. Det var fint skrivet.

   Radera
 2. Jag gissar att det kommer lite fler asylsökande första veckan men sedan ungefär som hittills i år.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Om gränspolisen i första hand koncentrerade sig på de som uppenbarligen ser ut att vara födda i ett annat land, istället för precis alla som passerar gränsen, så kanske de skulle klara det bättre och störa färre pendlare. Antar dock att det skulle kallas rasism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bör väl strax känna igen pendlare med icke-svenskt utseende och behöver sedan inte besvära dem mer.

   Radera
  2. De tär ju absurt att kontrollera alla för att inte riskera att anklagas för rasism eller diskriminering. Givetvis ska man bara kontrollera de som kan antas falla under något kriterium som gör att de behöver kontrolleras.

   Vi frågor ju inte om legitimation på alla på systemet utan endast de som kan antas vara under 20 eller däromkring. med samma logik så borde vi även fråga om legitimation på Gösta, 82. Han kan ju vara en 19-åring med progeria...

   Radera
  3. Kukkeliku, de jobbpendlare som åker över med."utländskt" utseende är fler än du tror, bla pga strukturell rasism i Sverige tvingar dem att söka sig till Köpendanmark.

   Radera
  4. P.g.a. "strukturell rasism" tvingas människor från det förhållandevis öppna Sverige till jobb i det främlingsfientliga Danmark som har haft stenhårda regler i ett årtionde eller mer?

   Sure, makes sense.

   Radera
  5. Nyare ID-kort har ju ett chip inbakat i kortet, borde väl inte vara så svårt att utveckla en form av spärr där man lägger kortet mot en läsare. Ungefär som det fungerar med SL i tunnelbanan i Stockholm. Då räcker det med några privata kontrollanter vid spärrarna som övervakar och polisen kan ge stöd när det behövs.

   Blir en extra kostnad och lite bök men som pendlare så kommer man nog prioritera. Danmark borde ha ett liknande system kan man tycka.

   Radera
  6. Man kan ju prata med folk istället för att bara gå på utseendet. Snackar man perfekt svenska är man högst troligen legal. Snackar man knackigt är man troligen född utomlands och bör därför inte bli stött om gränspolisen ägnar en extra uppmärksamhet. På så sätt får man dessutom kontroll av illegala med svenskt utseende, tex ryssar och makedonier.

   Radera
  7. Bestämmande politiker är ryggradslösa så det går ju inte. Söker man en svart man med afrikanskt utseende så måste man också söka etniska vita svenskar för rättvisans skull. Detta tar på polisresurserna.

   Radera
  8. Majoriteten i Malmö är utlandsfödd eller med utlandsfödda föräldrar.

   Radera
  9. Borde gå att lösa smidigt som t.ex. flygplatserna i Storbritannien att man scannar sitt pass/nationella id och går genom en spärr.

   Radera
  10. Nej man kan inte bara scanna ett id-kort/pass.

   Här ta mitt pass så kan du gå igenom spärren så kommer jag efter med mitt körkort/id-kort.

   Det fungerar säkert inom EU/Schengen förutsatt att man har koll på de som finns inom dess gränser redan men i övrigt är det en kass idé. Jag tror säkerligen inte att man bara scannar sitt ID/pass om man flyger in från Kongo till Storbritannien?

   Radera
  11. Jo har man ett biometrisk pass så passerar man en spärr där ens ansiktsform scannas och jämförs med datan lagrad i passet och sen får man passera.

   Radera
  12. DL: haken är förstås att samma person kan ju inte kliva på på Kastrup två gånger utan att åka till Hyllie och tillbaka och det tar typ en halvtimme minst. Så när du släppt igenom utlänningen får du snällt vänta en halvtimme innan du blir igenomsläppt. Skulle du på de premisserna lämna ifrån dig ditt ID till en vilt främmande människa?

   Radera
 4. Medborgarlön bör diskuteras i integrationssammanhang. Inte så att man vill ge medborgarlön åt folk som precis kommit hit, men det får de väl hursomhelst. Med medborgarlön för alla medborgare skulle kanske en tiondel av befolkningen avsluta sitt löneslaveri för andra ofta betydligt mer produktiva aktiviteter, varvid många arbeten friställdes för de nyanlända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förolämpa inte badbollarna, tack!

   Radera
  2. Wow, vilken nivå på argumenteringen! Bättre behöver ni klara om ni inte skall bli överkörda i politiken. Jag är ingen massinvandringskramare men däremot en medborgarinkomstkramare och blir glad över att jag kan använda något så oroande som invandringstsunamin som argument för något som våra politiker annars är för dumma för att begripa nödvändigheten av.

   Radera
  3. En kommunist med andra ord.

   Radera
  4. Du är uppenbarligen för obildad för att begripa att automatiseringen konkurrerar ut människan på snart sagt alla områden. Medborgarlön är ett högst icke-kommunistiskt sätt att se till att folk kan överleva trots att automatiken gör snart sagt allt arbete. Du vet uppenbarligen ingenting vare sig om den tekniska utvecklingen eller om de planetära gränser som gör det omöjligt att ordna meningsfulla arbeten åt folk när automatiken tar hand om det mesta.

   Radera
  5. Automatiseringen/digitaliseringen/robotiseringen kommer ta bort era idiotjobb också. Är ni egna företagare så kommer ingen kunna köpa era varor och tjänster när det inte längre finns några mänskliga arbetare. Era robotar kommer inte vilja konsumera, ens om de fick lön.

   Radera
  6. "Arbetslinjen" är för obildade dårar och nazister. Det är förstås Hitlerfasoner att försöka svälta bort människor som det inte finns meningsfulla arbeten till.

   Radera
 5. Maktpolitik 101: Observera att S låter MP ta åt sig äran för detta, på ett sätt som gör att skulden faller på dem om det slår tillbaka i opinionen.

  Det handlar primärt om att rädda Mp kvar i riksdagen efter nästa val (köpa nya väljare) och sekundärt (om det slår tillbaka) att det då går åt skogen för dem så totalt att fler MP-väljare kommer över till S i god tid (ligger MP på 2 % i opinionen veckan före valet så blir det massflykt till S av taktikskäl (hålla SD borta)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: 4-procentspärren har blivit det mest destruktiva elementent i svensk politik oavsett från vilket håll man ser det. Den om något borde avskaffas!

   Radera
  2. Spärren borde givetvis utformas så att om man når upp i tillräckligt antal röster för ett mandat så tilldelas man det mandatet. Dvs får man 1/349-del av rösterna så får man ett mandat. Alternativt minska antalet riksdagsplatser så att ett mandat motsvarar 4% röster.

   Radera
  3. Det är tveksamt om ens de stora partierna har något skäl att vurma för fyraprocentsspärren längre. Det har blivit många partier trots spärren och spärren håller dem kvar i riksdagen. Så förhoppningsvis visar sig politikerna lite demokratiska och avskaffar fyraprocentsspärren.

   Radera
  4. Avskaffa spärren helt är inte så lätt. Det finns en massa utjämningsmandat etc. Skulle kräva att vi gör om hela valsystemet i grunden.

   Men en minskning av spärren till 3 eller 2% borde gå hyfsat lätt.

   Radera
  5. Ibland när jag har mina nattsvarta stunder, tänker jag tvärt om; att en rejäl höjning av spärren kanske skulle eliminera en del problem, så exempelvis partier under 95% inte behövde göra sig omak. (ironi, faktiskt...)

   Radera
  6. Kristian: det kan man lösa genom att viljors utjämningsmandaten, men annars att göra om valsystemet vore ju inte helt fel heller - det finns en hel del som kan förbättras.

   Radera
  7. Avskaffande av spärr gör ju att man snabbare kan konstatera att endel partier är rena pajaser, INNAN de får 4%.

   Radera
 6. Om jag förstår detta rätt, så försvinner kontrollen/tågbytet på Kastrup, men polisen kommer fortsatt utföra kontroller i Sverige på Hyllie station. Eller ännu mer kontroller, eftersom tidigare kontroller i Sverige tidigare varit partiella.

  Det är för mig ännu oklart vad detta innebär för asylsökande? Har en flykting som rest över sundet nu rätt att söka asyl i Sverige eller inte? Om de nu får den rätten igen, så är det bara en tidsfråga innan vi har en ny våg av flyktingar. Plötsligt försvinner spärren mot Sverige, alla som befinner sig söderut i Europa söker sig hit, danskarna (och alla andra) vinkar dem glatt vidare mot Sverige. Hur många papperslösa/illegala/odokumenterade flyktingar har vi runt om i Europa? Ett par miljoner inom EU ser jag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Erdogan har satt en tidsgräns för EU att ge honom fullt medlemskap, annars kommer han att öppna flyktinglägren och gränsen mot Grekland och släppa fram tre miljoner till.

   Radera
  2. Är man i Sverige söker man ju asyl här. Och regeringen anser ju som bekant att även folk som kommer promenerandes från Strøget kan anses vara "på flykt".

   Radera
  3. F.ö har riksdagen nu också beslutat att skattebetalarna ska stå för gratis gymnasium till ungdomar utan asylskäl. Så nu kan alltså de som älskar migration fortsätta rösta på Migrationspartiet.

   Radera
 7. Den stora minskningen av migranter 2015-2016 beror på att gränsbommarna slog igen på balkanrutten samt avtalet med Turkiet. Id-kontrollerna hade en oklar påverkan. Däremot borde de haft viss effekt på migranter som redan kommit förbi de första hindren. I Italien hämtar man ju ~120,000 migranter båtvägen per år. 60,000 av dessa försvinner efter ankomst och går under jorden, möjligen öppnas en möjlighet för dessa att nu röra sig norrut.

  SvaraRadera
 8. Vilken var din inställning 2014 till dagsläget, herr Lars Bloggare?
  Har faktiskt inte koll. Slarvigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I september 2015 raljerade Cornu över "massinvandringen":

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/09/infografik-massinvandringen-till.html

   Vi som insåg vad som var i görningen och som insåg hur svensk migrationspolitik påverkade flyktingströmmarna i Europa och som dessutom hade mage att påpeka detta blev så klart kallade rasister, SD:are, och "Sverigevänner". Ja du vet. Det talades absolut inte om Asylfest 1.0 vid den här tidpunkten, det är ett uttryck från närtid när även Cornu insett kopplingen mellan migrationspolitik och utfall.

   Radera
 9. Äntligen försvinner de förbannade ID-kontrollerna. För ja, det är (var!) ett stort problem för pendlarna som folk utanför regionen inte verkar fatta.

  Och som påpekades på presskonferensen så tvekar (tyvärr) inte regeringen om att återinföra ID-kontrollerna om det skulle behövas, så den som är rädd för "samhällskollaps" kan lugna sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joakim, nja några utanför regionen har fattat. Skräcken för de okända främmande förlamar tankeverksamheten hos många.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Sorgligt nog har tex moderaterna (på riksnivå, inte lokal nivå) inte fattat att ID-kontrollerna är en puckad idé, och i sin iver att verka för "hårda tag" så _kritiserar_ man nu slopandet. Idioter.

   Radera
  3. Gränskontrollen är så klart helt onödig det är signalpolitiken som behöver förändras. Gör det så jävla jobbigt att söka asyl, få hit sin familj och få bidrag att man inte upplever att det är värt det om man inte är i riktig nöd.

   Radera
  4. Precis DL, så länge som den allmänt spridda bilden i MENA regionen är att när man kommer till Sverige får man ett hus och en välbetalt arbete samt en blond kvinna om man är singel och som "grädden på moset" efter ett tag ta hit hela släkten så kommer alla ekonomiska flyktingar vilja komma hit.

   Det är incitamentet till att vilja komma till just Sverige av alla EU länder som måste ändras.

   Radera
  5. Exakt, sluta att betala folk för att komma hit så minskar nog anstormningen högst avsevärt. Att den enklaste lösningen skall vara så förbannat svår att införa!

   Radera
  6. Moderaterna är ett stockholmsparti som vill införa feodalism både klassmässigt och geografiskt, dvs Stockholm är herren medan det kringliggande är undersåtar och utkanterna är koloniområden med slavar.

   Radera
  7. DL: håller med, man borde ju se till var man omedelbart kommer ifrån när man behandlar asylansökan. Då kan man ju på stående fot avslå ansökan vid Hyllie (vi beviljar inte asyl för flykt från Danmark).

   Flyr man från Syrien så borde man söka asyl när man lämnar Syrien. Man skulle kunna samordna hanteringen så att andra länder än Turkiet behöver stå för noterna.

   Radera
 10. En jätteelefant i rummet. Flosklerna flödar: Vi saknar arbetskraft.Sverige se som ett humanitärt föredöme i världen.Alla har flytt från krigszoner som kommer till Sverige. 100 000 invandrare per år är en lagom nivå som Sverige kan hantera.Det kommer att ordna sig på sikt eftersom alla får jobb och bidrar. Det multikulturella utvecklar Sverige. Svenskarna är rasister. Brottsligheten har inte ökat. Syrianer är välutbildade.
  Hatet får naturligtvis inte förhärska men växer ändå otäckt nog fram ur folkgrunden i ren frustration mot makthavarnas brist på åtgärder.
  Finns en liten chans att lösa detta men fodras kraftfulla och visionära åtgärder nu omedelbart. Eftersom dom inte kan skönjas ens i horisonten, ser jag bara bara gated communitys och white flight. Jag har fel förstås för enligt floskel nr x: Jag ser bara problem ni ser möjligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Children of Men....se filmen, se framtiden.

   Radera
  2. Finns ingen riktig svensk som har invändningar mot de flyktingar som går rakt in i jobb och börjar betala skatt, eller mot de som går rakt in i utbildning och med ansträngning visar att de vill bli goda medborgare i ett bättre land än det de kom ifrån.

   Det är de uppenbart livslånga socialbidragstagarna utan några andra ambitioner än att mentalt leva kvar i sin egen kultur men som ändå får komma hit därför att vissa partier är nöjda med att kunna köpa deras röst på valdagen vart fjärde år som vanligt folk är emot.

   Radera
  3. @Niklas, dystopiskt så det förslår. Dock är framtiden redan här, om än inte i den graden..

   Radera
 11. Problemet är de som räknar med avslag i Tyskland och beger sig hit för att köra en runda till. Om de inte är identifierade med fingeravtryck eller ögonskanning så kostar detta informella system mer pengar än det borde.

  SvaraRadera
 12. Thorbjörn Fälldin 1981: ".. Håll gränsen !!.."

  Förr hade vi ansvariga politiker som gjort värnplikt, inte kände sig "kränkta" och inte var ängsliga för at tinte vara PK..

  Vad har vi idag ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De politiker vi förtjänar...

   Radera
  2. Eller de politiker de flesta förtjänar..
   Rädda, fega stackare som låter sig styras av medias aktivister.

   Radera
 13. Utmärkt.nu tvingas politikerna ta ansvar för asylpolitiken. Eller så tvingas man förklara att öppna hjärtan kostar.

  Tycker det är bra att saken tas till sin spets.

  SvaraRadera
 14. Att fixa ID-kontroller för pendlare borde inte ha varit svårt, några personslussar kombinerat med en ID- och fingeravtrycksläsare eller pinkod så hade det problemet varit löst. Det hade tagit någon minut att passera.

  När det gäller integrationen så finns det nog bara ett fungerande sätt att hantera problemet och det är kombinera skärpta regler för anhöriginvandring med en kraftig ökning bidragen för frivilligt återvändande så att återvändande dit man kom ifrån blir ett attraktivt alternativ. Vi har ju uppenbarligen inte förmåga att avvisa ens hälften av de som ska avvisas.

  Är man lite smart så inför man prioritering bland avvisningsärendena.

  Hög prio = de som SÄPO ser som säkerhetsrisker samt de som begått brott, utom svartarbete. Att låta SÄPO göra en sådan prioritering medför såklart en viss rättsosäkerhet men kan motiveras med att SÄPOs uppgift är att skydda svenska medborgare och asylsökande är inte svenska medborgare.

  Normal prio = de som tar emot bidrag istället för att försörja sig själva

  Låg prio = de som försörjer sig själva på något sätt, t.ex. svartarbete

  Utvisas ej, ges PUT istället = de som jobbar och betalar skatt och kan svenska

  SvaraRadera
 15. "Vare sig man vill ha dessa personer i Sverige eller ej, så måste de integreras eller assimileras i samhället."

  Hur integrerar eller assimilerar man någon mot dennes vilja? Det går inte - inte ens Stalin med sina metoder klarade av det. De migranter Sverige valt att skicka välkomstsignaler till i form av rundhänta bidrag och förmåner om man bara lyckas smuggla sig hit är inte precis de skarpaste knivarna i lådan om man säger så. Att de dessutom i en förkrossande omfattning är drabbade av den till religion förklädda masspsykosen islam omöjliggör varje form av integration.

  Det ser mörkt ut på Sveriges avbytarbänk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. HUR assimilerar och integrerar man någon med en helt annorlunda kultur, ett helt annorlunda språk, religion och andra vanor till Sverige ? Det gör man INTE genom att bara överträda en gränslinje...

   HUR assimilerar man någon som är analfabet eller nästan analfabet? Som inte har gått i skolan, som inte vet hur det är att leva och fungera i ett av världens mest utvecklade länder.

   Och VAD gör de snuskigt stormrika oljestaterna vid Persiska Viken åt saken ? De delar ju både språk kultur och religion med den stora majoriteten som vill komma till Sverige ...

   Radera
 16. Detta är inget EU krav utan ren inrikespolitik. Gissningsvis ett ultimatum från ett desperat Miljöparti. Sverige har begärt och fått beviljat tidsbegränsade undantag från Schemgenreglerna – kontrollerna är alltså fullständigt lagliga visavi EU.

  SvaraRadera
 17. Inte ett ord om att detta är en eftergift till MP som är under Riksdagsspärren och svikit sina väljare vilket det förstås handlar om.

  SvaraRadera
 18. I Tyskland vill Thomas de Maiziere, dvs inrikesminsiterna , att det skall finnas en tysk "leitkulur". Ett svåröversatt ord som ungefär betyder "ledande kultur" eller "majoritetens kultur..

  Ett slags rättesnöre för HUR man lever i Tyskland..

  ".."Wir sind nicht Burka": Innenminister will deutsche Leitkultur.."

  "..Bundesinnenminister Thomas de Maizière hat einen zehn Punkte umfassenden Katalog zur Skizzierung einer "deutschen Leitkultur" veröffentlicht. "Ich will mit diesen Thesen zu einer Diskussion einladen".."

  ".."Wir legen Wert auf einige soziale Gewohnheiten, nicht weil sie Inhalt, sondern weil sie Ausdruck einer bestimmten Haltung sind: Wir sagen unseren Namen. Wir geben uns zur Begrüßung die Hand. Bei Demonstrationen haben wir ein Vermummungsverbot." Der Punkt schließt mit den Worten: "Wir zeigen unser Gesicht. Wir sind nicht Burka." .."

  Die Zeit - Leitkultur

  SvaraRadera
 19. Jag har en sommarstuga som ingår i en samfällighet. De senaste åren har det visat sig att de som suttit i styrelsen inte har behövt göra mycket men pga att det nu är lite projekt/problem/kostnadsfrågor så har det blivit allt tydligare att ingen i föreningen är kompetent till att sitta i styrelsen. Man kan inte följa sina egna stadgar, vet inte ens vad det står i stadgarna eller att det finns lagar som styr samfälligheter. Den som talar högst på mötena får sin vilja igenom.

  Det slår mig nu att detsamma gäller Sverige. Vi (alla) saknar kompetens att leda/sköta/förvalta ett land. Vi vet helt enkelt inte längre hur man gör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bosse: Bra "liknelse" beskrivning av läget. Den som hörs och syns får sin vilja igenom. Tacka media och svt för det.

   Radera
  2. Intressant liknelse. Sen talas det ju inte så högt rent allmänt heller.

   Radera
 20. Finns det några noterade bolag inom "flyktingbranchen"?
  Man borde kunna ta lång position här då lönsamheten är enorm (med S,MP och V goda minne)?

  SvaraRadera
 21. -Spelar ingen som helst roll. Den lilla data som finns visar klart att åtgärden var tveksam ur effektivitetssynpunkt. Visst; symbolvärdet kanske var stort, men i praktiken så är det precis som tidigare skribenter påpekat; korken Erdogan, för höga staket på balkan och allt farligare medelhavsrutt som påverkar mest. I Sverige så har även staketen blivit högre in till bidragsgrytorna och personligen tror jag att ryktet börjar spridas att Sverige inte var så som det presenterades i flyktingsmugglarens broschyr.

  Problemet nu är de som kommit hit och deras ankommande anhöriga. Lägenheter, jobb och utbildning måste fram. Kostnad: okänd. Betalare: okänd. Konsekvensanalys: ej utförd av PR-skäl. Det kommer att bli intressant.

  Sedan kan man fundera på hur länge det socialdemokratiska kollektivet köper detta. Den senaste kongressen och ett ymnigt blödande miljöparti visar snarare på motsatsen...

  Och ja, detta är med all sannolikhet för att rädda det som räddas kan av nämnda miljöparti, som står i ljusan låga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betalaren är inte okänd, det är du och jag vare sig vi vill det eller inte.

   Radera
  2. Än en gång har skåningar fått betala för Helgeandsholmarnas villfarelser och trångsynthet.


   Har träffat en flykting som fått asyl och lärt sig språket rätt bra, utbildad ingenjör. Hon skulle skaffa bostad, men blev blåst av en bedgragare, 40 pers gick på samma nit. Fick höra från en som pratat med henne mer ingående om det att hon trodde Sverige var paradiset på jorden och att folk inte gjorde så här.

   Det har tagit tid, men jag tror nog också att ryktet om Sverige inte är vad det har varit-

   Radera
 22. "Vare sig man vill ha dessa personer i Sverige eller ej, så måste de integreras eller assimileras i samhället."

  Det finns inga måsten i det här fallet, det finns däremot LÖSNINGAR. Dvs man stänger gränserna på riktigt, inte på låtsas. Repatriera de som uppenbarligen inte klarar av bo i Sverige, INKLUSIVE de i vars länder det numer är någorlunda lugnt.
  Ex.vis Somalia, Irak, Afghanistan, Iran osv osv.

  Hur svårt kan det egentligen vara att ha en gränskontroll där de som behöver pendla kan gå genom en spärr med chip och ev kameror med ansiktsigenkänning ELLER en spärrvakt.

  Sanningen är att det INTE finns någon egentlig vilja från etablissemanget att avsluta migrationen in i Sverige. OAVSETT de konsekvenser det får för vårt samhälle.
  Ge det 10, 20 eller trettio år till så får vi se hur det går med dagens variant av politiken.
  Vi kommer få partier som får SD att se ut som söndagsskola i pingstkyrkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra analys. Krävs bara dålig ekonomi=90-tals krisen gånger 10, och det är inte osannolikt sen är fan lös.

   Radera
  2. Håller med i era analyser. Vid nästa lågkonjunktur tar SD nästa kliv från dagens 21-24% till >30% och Sveriges största parti. Om inflytandet ökar och vad SD kan åstadkomma i det läget återstår att se...

   De som blir besvikna på SD kommer att starta extrema partier, vi såg t ex i Falun i helgen att nassarna ökar.

   Massiva nedskärningar i välfärden och slopad anställningstrygghet väntar, enklare jobb för 100 000-tals kommer att ge enklare skatteintäkter och enklare välfärd för alla.

   Radera
 23. Det var väl för väl att denna absurditet försvinner. Gränskontroller får man acceptera, men ID-kontroller med det enda syftet att förhindra potentiella asylsökare att nå svenska gränsen är ju fullständigt orimligt. Ingenstans har väl det svenska offentliga hyckleriet varit tydligare än på Kastrups perronger: vi tar mot asylsökare i Sverige med öppna hjärtan, men bara de som klarar sig förbi de hinder vi satt upp.

  SvaraRadera
 24. Var och lämmnade in deklarationen i Kista igår. Skattekontoret delar lokal med Försäkringskassan. Två köer in, en för deklarationer(pengar in) samt en för bidragstagare(pengar ut). Bidragstagarkön gick in genom en dörr med väktare, en i taget fick komma in. Bidragsgivarna fick läma sina pengar(deklarationer) i en soptunna. Tror inte skattemyndigheten förstod att man kunde ha tagit soptunnan för ironi. Jag överlämnar åt kommentatorernas fantasi att fundera på hur etniciteten såg ut i respektive kö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma i Göteborg! Skattemyndighten delar "medborgar"kontor med Försäkringskassan , Pensionsmyndigheten och Kronofogden på östra Hamngatan..

   Undviker stället även om jag ibland har ärenden dit. ALLTID fullt av folk och det talas en minoritet svenska i lokalen, barn springer omkring, skriker, gråter, vaggas. Två ordningsvakter håller hela tiden et tvakand eöga över besökarna

   Radera
  2. ... över det hela ligger en tung "däven" lätt sötaktig kryddigt frän doft...

   Radera
 25. Såklart man är rasist, det är nog nästan alla. Åtminstone om man följer medias och politikernas definition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasist är ett ord som urvattnats så fullständigt av antirasisterna att det idag totalt tappat sin betydelse.

   Radera
 26. Lustigt detta att det är så svårt med gränskontroll.
  Sverige är i stort sett en ö, man kommer bara in eller ut via mycket lättkontrollerade rutter. Jämför med alla andra länder i Europa som har många tiotals mil att hålla koll på där det bara är att ta några steg för att byta land.

  SvaraRadera
 27. Du vet att priserna bara skulle öka så att den nya lägstanivån blir meborgarlön = 0 efter ett par år?

  SvaraRadera
 28. Om inte Eu rent mirakulöst skulle förändras i grunden så kommer vi med tiden nödgas gå ur denna missbildade union.
  En union som inte vet vem den är till för och som ej heller klarar av att hålla sina gränser under kontroll är ingen union.

  För övrigt är troligen det enda effektiva sättet stoppa migranternas (nej de är inte flyktingar!) inflöde till Eu att repatriera samt att under mer eller mindre inga omständigheter dela ut medborgarskap och PUT.

  Det är enorma befolkningsökningar som ligger bakom folkvandringen. En sån här invasion hade i en mer normal tid hanterats med bryska metoder.

  SvaraRadera
 29. Vilket gnällande från kommentatorerna. På vilket vis har era cirklar rubbats?

  Vilka är det mest jobbigt för. Ni eller de som flytt ifrån fattigdom och krig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har missat all kriminalstatistik sen flera år tillbaka?

   De allra flesta har fått sina cirklar rubbade på grund av det otrygga samhället som bildats. På grund av diverse brott de råkat ut för som inte hade inträffat om en annan politik förts. För egen del så vågar jag tex inte längre gå genom min hemstad på kvällen. Ofta oroar jag mig mycket för mitt barns väl och för hur framtiden ser ut när den pågående islamiseringen väl fått upp farten. Jag har känt mig tvungen att flytta på grund av obehagliga kulturkrockar, kriminalitet och ett jäkla oväsen till alldeles för sent på kvällen.

   I stort sett varenda dag så måste jag i mitt arbete träffa människor som bryter svårt på nåt annat språk, missförstånd uppstår när vi inte förstår varandra, missförstånd uppstår när vi inte ser på saker på samma sätt. Ofta måste jag genom mitt arbete som jag tidigare älskade, vara en del i det jag tycker är direkt fel genom att sköta saker i byggnader som närmast är att betrakta som jävla terroristkuvöser. Möta människor som inte har här att göra öht, de har åkt över halva världen för att komma till bidragsparadiset Sverige. Finns många länder mellan dem och oss där de kunde stannat i trygghet.

   Jag måste ofta ofrivilligt befinna mig mitt i otryggheten bland en massa potentiella galningar och andas samma potentiellt TBC smittade luft som dem.
   Lösa deras problem åt dem.

   Så var det inte för några år sedan och jag måste antagligen snart söka mig ett annat jobb då jag inte trivs där längre. Men det blir inte lätt då jag börjar bli gammal.

   Det är klart att det är jobbigt för dem, men vi har inget som helst ansvar för vad deras förfäder och regeringar ställt till med i deras hemländer, visst ska vi hjälpa dem om vi kan, men vi ska inte ta hit dem. Det är vårt ansvar att upprätthålla ett väl fungerande samhälle här, annars finns det ju snart ingen alls kvar som kan hjälpa någon öht och vi kan inte ens hjälpa oss själva (eller de som vi då lurat hit) längre.

   För vi kommer snart att bli ännu ett havererat soptipps-land, precis som de länder de flytt(at) ifrån!

   Jag har dessutom rösta MOT den här utvecklingen i ett antal val sedan-90 talet, så det är inte så att jag fått det jag röstat för och sedan beklagar mig.
   Som så många andra gör.

   På det viset har mina personliga cirklar rubbats, eftersom du nu undrade.

   Radera
  2. Jag har faktiskt inte missat kriminalstatistiken och kan därmed bygga min vardag på statistik istället för skrämselpropaganda.

   Jag bor dessutom jämte ett av områdena som utpekas som det värsta (Araby). Och jag kan helt ärligt säga att jag aldrig känner mig rädd. Då är jag ändå i Araby på dygnets alla timmar.

   Att jag får lära mig nya språk och kulturer ser jag inte som någon nackdel, snarare tvärtom.

   Att du känner dig otrygg i samhället och med dig säkerligen fler är ju förstås tråkigt. Men enligt min åsikt så är det faktiskt obefogat.

   Radera
  3. Björn

   Fattigdom är inget asylskäl, även om gymnasiestudier nu verkar att bli det...

   Din vardag som exempel är ej statisk, det är anekdotiskt.

   Med stor sannolikhet kommer allt större delar av Sverige inom kommande år att utvecklas som Malmö. Fråga är dock vem som ska betala detta? Jo, antagligen de som är mest beroende av stat och kommun idag. Dvs S lägger nu grunden ett fattig- och lortsverige.

   Radera
  4. "Jag har faktiskt inte missat kriminalstatistiken och kan därmed bygga min vardag på statistik istället för skrämselpropaganda. "

   Det har du visst gjort Björn, läs detta som är data som går att få från BRÅ. Jag vet inte vad du får din statistik ifrån?

   Länka gärna jag är mycket vetgirig om du har data som visar på det du påstår.

   invandrarna-och-brotten-5-utrakning

   Radera
  5. Mina anekdoter är precis lika mycket statistik som Kalle 7 anekdoter som jag svarade.

   Och att ni blir oroliga för statistik betyder inte att jag blir det och vill belysa det med egna exempel. Precis som Kalle 7 gjorde.

   Radera
  6. Sen slutligen statistik om att öst asiater är inte överrepresenterade utan snarare underrepresenterade.

   Det är framför allt MENA invandrare som är kraftig överrepresenterade och vad det beror på kan man fråga sig.

   Invandrarna och brotten 3 – Östasiatisk upprättelse

   Björn håll till godo med denna statistik och kommentera gärna.

   Björn, dina upplevda egna exempel reflekterar inte majoriteten.

   https://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/vald-oroar-svenskarna-mest-1

   Radera
  7. @Björn

   Min situation är ju anekdotiskt, men det obehag jag upplever är inte helt ogrundat med tanke på vad som faktiskt händer i stort sett dagligen i liknande byggnader runtom i Sverige. Det skrivs sällan rakt ut om detta i MSN, i bästa fall skrivs händelsen ut och att det då skett på "ett boende".
   Men ofta blir det inte ens en notis, precis som med så många andra saker kopplade till galen invandringspolitik som händer nuförtiden.

   Just nu bor jag i ett område som jag upplever som tryggt för tillfället, men hur länge till förblir det så? Om "utvecklingen" fortsätter som hittills, vilket alla tecken tyder på, med öppnade gränser, inga eller felaktiga åtgärder inom problemområden som rättsväsen och sjukvård. Så lär det snart inte finnas många (enl mig) trygga områden kvar att flytta till.

   Det är inte bara statistik som gör mig orolig, även det faktum att mitt barn bara befann sig några hundra meter från terrordådet i STHLM nyligen gjorde mig riktigt rädd. Du kan tro tiden kändes lång innan jag fick telefonkontakt.

   Du kanske vill ha den spänningen i din vardag, men det vill verkligen inte jag! Och det ska jag återigen visa vid nästa val.

   Radera
  8. Vad jag vet så är danskar rikare än oss (de har betydligt högre löner) och det har inte varit krig där heller sedan 1940 talet (och då varade det bara 2 dagar) så de som kommer via Danmark borde rimligen skickas tillbaka dit med en gång.

   Dina cirklar kan du vandra runt i själv Björn!

   Radera
 30. Id-kontroller är en typiskt dumsvensk åtgärd. Pass med giltigt visum skall naturligtvis krävas för att kunna passera en gräns. Saknar du pass med giltigt visum men ändå lyckats på kriminell väg ta dig in i landet skall du nekas att söka asyl och istället direktavvisas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller ifall man kommer från ett annat EU-land så ska det vara öppet. Precis vad EU bygger på. Öppna gränser för varor och tjänster likväl som människor.

   Radera
  2. Eu med öppna gränser bygger ju på ideer där massinvandring från MENA uppenbarligen INTE togs med i beräkningarna.
   Man förväntade sig tydligen att man skulle kunna ha en union utan vare sig inre eller yttre gränser!
   En annan tolkning är att eliten och etablissemanget som skor sig på EU fullständigt skiter i europeernas situation i Europa.
   Hur man än vänder på det är dagens EU inte på nåt vis hållbart.

   Radera
  3. På 80-talet när fortfarande JÄRNRIDÅN var både ett reellt och fysiskt begrepp var kontrollerna mot det "imperialistiska väst" hårda..

   Minns gränsen HU / RO på tågluff 88

   "GRENZKONTROLLE !! Pässe u Ausweis BITTE !! .." alltmedan de Kalsjnikovbeväpnade gränstrupperna höll sina munkorgsförsedda schäferhundar i strama tyglar..
   Natten var svart som siden trots att det var i mitten av Juli och stationsområdet lystes upp av ett hårt och kallt strålkastarljus...

   Ordnung muss sein !! ;-)

   Radera
 31. Om något så låter det som SD-festen 2.0. Regeringen hade 2-3 år på sig att bromsa SD (givet normalbegåvning), och började göra det nyligen; 1-2 år för sent, men fortfarande med möjlighet att de inte blir största parti.

  Släpper de blicken igen är det game over.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och den förra jobbade stenhårt på att få upp Sd:s väljarstöd. Märklig strategi men har man ingen som helst koppling till verkligheten så är det ju inte så lätt!

   Radera
 32. Kanske inte hänger med i snacket men tror knappast att öresundsborna jublar, möjligen öresundsborna som kommer till tals i kommunistgammelmedia. Den idiotiska och oförenliga kombinationen hårt reglerad arbetsmarknad/välfärdsstat och otillräckliga gränser problemet, men vänstern (inklusive stora delar av den så kallade högern) kommer ju aldrig erkänna att dom har fel, kognitiv dissonans och katastrofala konsekvenser till trots. Varför skulle inte vi kunna få samma problem som dom redan har i mellanöstern? tycker rasismen (om den nu är ett stort problem) visar sig i det avseendet mer än ifrån konservativa eller reaktionära krafter som har nån form av förnuft (som yttrar sig i välgrundad försiktighet) till skillnad från rabiata allt till alla vänstern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar i grund och botten om att de inte anser att vi tycker annorlunda än andra. De tror att vi bara är smartare - att vi har kommit längre i utvecklingen. Med det resonemanget är det ju ingen fara, det är bara att ta utvecklingen framåt så andra blir lika smarta.

   Genomgående är det precis detta jag personligen har problem med avseende den genomlöpande rasismen från den svenska vänstern. De pratar om andra kulturer som sämre, på så självklara grunder att det ofta ska tolkas underförstått. De tycker synd om andra hudfärger efter andra hudfärger än vita är "så mycket sämre än oss, men det är inte deras fel". De tycker synd om folk som föds i alla länder eftersom folk som föds i andra länder är "så mycket sämre än, oss men det är inte deras fel".

   Maken till hybris och befängd självbild. En allvarlig konsekvens är förstås att de inte tar andras åsikter på allvar - oavsett om det handlar om åsikter från IS, Ryssar, Texasbor eller annan region landet inte helt klickar med - de har den bestämda uppfattningen om att den enda skillnaden är att de själva är så mycket smartare/mer utvecklade.

   Radera
 33. Är det inte löjligt hur alla andra länder har så lätt att säga nej till flyktingar men vi som får flyktingar från Danmark kan inte stoppa dom? Dom flyr ju uppenbarligen från Danmark till Sverige.
  Jag börjar undra hur illa ställt det är i Danmark, Tyskland, Österrike, osv... eftersom dom flyr därifrån.

  SvaraRadera
 34. Du missar en Jättestor elefant i rummet Wilderäng.

  Nämligen att Danmark numera har gränskontroller mot Tyskland. Jag är 100 på att det var därför som regeringen nu klättrar tillbaka upp på den höga häst dom saknat !

  Dessutom har det ju skett en hel del förändringar i Centraleuropa och balkan som där man byggt en hel del stängsel och andra godsaker för att hindra en linkande invasion som skedde för två år sedan.
  Nu väntar vi bara på att aktivistvåtarna utanför Libyens kust ska sättas dit för människosmuggling så kan nog EU hålla flyktingnivåerna på en hyfsat låg nivå.
  Bortsett från Grekland dock men ingen i EU bryr sig om Grekland annat än som bulvan för att mata usla tyska banker med pengar.

  SvaraRadera
 35. "Vare sig man vill eller inte, så kommer asylsökande klassas som flyktingar och få uppehållstillstånd"

  Vad menar du här? Alla som söker asyl klassas väl inte som flyktingar. Man måste väl ha asylskäl för att klassas som flykting. Eller har jag missat något?

  Som asylskäl räknas förföljelse på grund av: ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

  Förföljelsen måste också komma från hemlandets myndigheter, eller att myndigheterna vägrar ge skydd mot förföljelsen.

  SvaraRadera