Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-05-16 16:25

Aftonbladet: Rysk medborgare gripen - flög drönare över Riksdagshuset

Enligt Aftonbladet ska en rysk medborgare gripits. Han ska ha flugit en drönare över Riksdagshuset, vilket är ett skyddsobjekt (om än inte med fotoförbud).
En man har alltså gripits för att ha flugit en drönare över Riksdagshuset. Enligt Aftonbladets källor är mannen rysk medborgare.
"En person greps på tisdagen efter att ha flugit drönare ovanför riksdagshuset.
Enligt uppgift till Aftonbladet är det fråga om en rysk medborgare."
Riksdagshuset är förstås ett skyddsobjekt även om det inte omfattas av fotoförbud. Men man får knappast flyga med en drönare över avspärrade delar av byggnaderna. Flera polispatruller ska vara på plats och drönaren har tagits i beslag.

Det finns en del ryska turister i Stockholm just nu, speciellt i Gamla Stan, och det är rimligtvis så att den gripne mannen kan knytas till dessa grupper. Därmed är inte sagt att man inte agerat åt rysk underrättelsetjänst - en täckmantel som turist är perfekt. Fast normalt tillvägagångssätt, som i de två fallen i höstas med stridsledningscentralen Grizzly, är att använda andra nationaliteter än den egna som gångare vid kartläggning av skyddsobjekt. I höstas nyttjades en polsk vitryss respektive en litauer.

Exakt vad för motiv som kan ligga bakom inhämtning via drönare mot Riksdagen för främmande makt är lite otydligt, om det inte handlar om ett gröna gubbar-scenario där oroade medborgare ska ta riksdagen i besittning. Dock finns det inget magiskt med själva byggnaden - själva riksdagen kan hålla sina sammanträden någon annanstans. Militärt saknar byggnaden betydelse. Vill man däremot exempelvis plantera utrustning för avlyssning av t ex försvarsutskottets möten kan en kartläggning av byggnaden i detalj vara av intresse.

Framför allt är det hela intressant som en illustration av det nya säkerhetspolitiska normalläget - svenska myndigheter ser inte längre genom fingrarna på sådant här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Utöver att riksdagen är ett skyddsobjekt så omfattas hela stockholm innerstad av flygförbud pga bromma flygplats.
  http://www.transportstyrelsen.se/dronare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skulle väl bara inspektera de falska basstationerna
   http://cornucopia.cornubot.se/2014/12/var-finns-de-falska-basstationerna-i.html

   Radera
 2. Vadå "ryss"? Han kan ju vara bosatt i Stockholm och skall då omnämnas som "stockholmare" enligt gängse rapporteringspraxis.
  Om inte, så kan det inte uteslutas att han åkt tunnelbana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har sagt "ryss", bara ryskt medborgarskap.
   Det gör ju nyheten intressantare än att bara skriva stockholmare.

   Radera
  2. Så då, enligt dig, borde Cornu skriva tunnelbaneresenär ? :-P

   Radera
 3. Är väl mer oroande med alla drönare INNE i riksdagshuset IMHO. ;-)

  SvaraRadera
 4. Det kanske var någon som ville fota värsta bästa tjejgänget när de solar topless på taket och dricker Pina Colada?

  SvaraRadera
 5. Aftonbladet... trodde du hade den pekandes på 127.0.0.1 i host-filen så att du inte kom in där av misstag.

  SvaraRadera
 6. Många filmar med drönare, han kom undan med det: https://www.youtube.com/watch?v=hydrhV6mrc0

  SvaraRadera
 7. För lite och för sent. Ryssen började de nuvarande matchen kring 2009, då fanns det väl inte ens stängsel utanför objekten......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig för sent Niklas, historien slutar inte med oss. "Vad gör man om man är sist? ÖKAR!"

   Radera