Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-05-09 10:10

Aftonbladet förstör den öppna debatten - skapar apokalyptisk stämning

Aftonbladet förstör nu den öppna debatten. Man publicerar skrämsel om att "världens bästa sjukvård" är i förfall och att patienter dör i brist på vård och skapar därmed "apokalyptisk stämning". Vi ser nu fram emot att SVT hänger ut Aftonbladets skrämselkonto Eva Franchell för att sprida dessa lögner.
Bråda tider att ta hand om patienterna.
Det är på ledarplats som Aftonbladets Eva Franchell alltså sprider en felaktig Sverigebild med dunkla avsikter och går emot minister Strandhälls (s) tal om "världens bästa sjukvård". Franchell skriver:
"Sjukhuset i Kristianstad: en patient kommer in med tilltagande andningsproblem. På grund av platsbrist på intensiven får patienten ligga kvar på akuten till dagen efter. Patienten avlider.Medicinkliniken på Norrlands universitetssjukhus: Patient med svår hjärtsjukdom kommer in med andnöd. På grund av platsbrist blir patienten inte inlagd på strokeavdelning. Patienten avlider.
Frågan är vilka dunkla krafters ärenden Franchell går här. Vi vet ju att när undersökterskan Fredrik Antonsson samlade länkar till nyhetsartiklar om problem inom vården klassades han som skrämselkonto av Public Service/SVT. SVT skrev:
"Sammantaget förmedlar ”Rädda Vården” berättelsen om en landsomfattande vårdkollaps. Den apokalyptiska stämningen förstärks i delningstexterna där ”kaos” och ”kris” ofta återkommer."
Så vad är det Aftonbladet ägnar sig åt? När kommer SVT:s granskning?

I övrigt är tydligen folkhälsominister Gabriel Wikström (s) sjukskriven för utbrändhet. Sverige i ett nötskal. Man får väl utgå från att Försäkringskassan inte beviljar fortsatt sjukskrivning efter de första två veckorna.

Och Ilmar Reepalu (s) har presenterat sin utredning, som säger att kvalitetskrav på vården kan inte göra vården bättre, utan det enda som kan göra vården bättre är att förbjuda vinster. Likt sjukhuset i Kristianstad och Norrlands Universitetssjukhus ovan, som bägge är offentligt drivna och ägda. Exakt hur förbud mot vinster de inte gör ska höja kvaliteten lämnas som en övning åt Ilmar Reepalu.

Kommunisten Ulla Andersson (v) kallar Ilmar Reepalu för folket.
"Jag tror att vi kommer att lägga fram en proposition som det är tänkt och sedan hoppas vi att de övriga partierna lyssnar på vad folket säger. Och i så fall går den igenom nu, annars går den igenom senare."
Kommunism och socialism i sitt esse. En politruk i makteliten kallas för folket och antingen sker vinstförbudet nu eller senare, att det inte blir vinstförbud existerar inte i kommunisternas hjärnor. För övrigt borde Ilmar Reepalus meritlista från Malmö kommun vara nog för att ingen ska lyssna på honom någonsin.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Inte oväntat om man välkomnar hundratusen mer eller mindre arbetslösa varje år, och samtidigt erbjuder dessa samma tjänstenivå som mångåriga skattebetalare får.

  SvaraRadera
 2. "I övrigt är tydligen folkhälsominister Gabriel Wikström (s) sjukskriven för utbrändhet. Sverige i ett nötskal. Man får väl utgå från att Försäkringskassan inte beviljar fortsatt sjukskrivning efter de första två veckorna." -Det funkade väl för Jimmy?

  "Likt sjukhuset i Kristianstad och Norrlands Universitetssjukhus ovan, som bägge är offentligt drivna och ägda. Exakt hur förbud mot vinster de inte gör ska höja kvaliteten lämnas som en övning åt Ilmar Reepalu." Reepalus förslag är väl inte att förbjuda vinster utan att sätta ett tak? Vad (v) däremot anser vet jag inte men de vill nog förbjuda alla alternative som inte är offentliga.

  Och ur Franchellsledare: "Under kristdemokratisk ledning förvärrades sjukvårdskrisen, men nedprioriteringen har fortsatt även under Socialdemokraterna."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wikström kanske borde ringa Åkesson för ett litet pepptalk och lite allmänna återhämtningstips - han är väl ändå den enda toppolitiker i Sverige som klarat av att komma tillbaka efter sådan sjukskrivning?

   Radera
  2. Om du hade Margareta Larsson som svärmor skulle du nog också vilja spendera så mycket tid på jobbet som möjligt, så fort som möjligt.

   Wikström är ju frånskild, så han lär ju ligga och kolla på UFC iförd kalsonger och en chipspåse på magen. Kommer inte återkomma från den tillvaron förrän arbetsmarknadsminister Ylva Johansson personligen ringer upp och hotar karln med fas 3.

   Radera
  3. Jag har inte orkat sätta mig in i vad hetsen mot denna specifika svärmor handlar om överhuvudtaget - men ser hon inte åtminstone ganska ung och MILFig ut?

   Radera
 3. Klockrent inlägg. Nyligen bevittnade jag hur en närstående som var döende i cancer inte fick plats på utlovad palliativ avdelning och fick två Alvedon (som denne knappt kunde svälja) istället för morfin bara några timmar innan en till synes mycket smärtsam och ångestfylld död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palliativavdelning? Syftet med palliativvårdsanmälan är att man skall få dö i lugn och ro i hemmet, väl smärtlindrad och omhändertagen av personal som kommer dit istället för tvärtom, när det inte längre finns någon återvändo.

   Radera
  2. Uppenbarligen kan man läggas in för palliativ vård, en enkel googling så upptäcker man det:

   http://www.stockholmssjukhem.se/Palliativ-vard/Vardavdelning/

   Radera
  3. Som patient på Stockholms Sjukhem har du möjlighet att vårdas växelvis i hemmet med hjälp av ASIH och på vårdavdelning. Det är dina behov och önskemål som styr om vården ska ges i hemmet med ASIH eller på vårdavdelning.

   Radera
  4. Det ursprungliga syftet med palliativvård i hemmet har alltså redan vattnats ur i storstäderna, förmodligen av valfläskskäl, alla alternativ åt alla hela tiden. Tack Ben, det borde jag ha gissat direkt.

   Radera
  5. Jag tror du har fel, det finns inget inbyggt syfte med palliativ vård som innebär att man måste vistas i hemmet. Gissningsvis är det en komplex helhetsbedömning som görs i varje enskilt fall där många faktorer spelar in.

   Men det går ju att plocka enkla politiska poäng på att förenkla saker och ting in absurdum, det märks ju inte minst på alla som påstår att det är svartingarnas fel så fort vi förlorar en internationell krocketmatch.

   Radera
  6. Det finns speciella palliativa avdelningar i de flesta större städer, sedan finns det ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) där man kan få dö hemma i trygg miljö. Utöver det finns det korttidsavdelningar som inte är speciella för palliativa men som slarvigt kan uttryckas som att ha "palliativa platser", dock tillsammans på avdelning med allsköns människor i behov av enklare vård.

   Radera
  7. Jag gissar att begreppet/begreppen användes olika i olika landsting/regioner - så är det ju med andra medicinska begrepp, titlar och organisationsformer. Till exempel mycket vanligt att olika specialiteter på samma sjukhus inte ens kan komma överens om det skall heta "avdelning", "vårdavdelning", "sektion" eller något annat. Terminologin får ju absolut inte vara enhetlig, då kan ju folk börja jämföra.

   Radera
 4. Och unga kvinnliga läkare blir utbrända. Bravo Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller kanske bara de som träffat dig? Eller vad syftar du på?

   Radera
  2. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/01/Den-psykiska-ohalsan-okar-bland-lakare/

   Radera
  3. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/02/24/fler-unga-kvinnliga-lakare-utmattade/

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag blev pappa häromdagen.

  Bor i Stockholm, skulle "in" 1100, 2045 satt vi ett av köken på ett sjukhus i Stockholm för det inte fanns plats men syrran vägrade skicka hem oss.

  20 min senaste fick vi ett rum och därifrån finns det inget att klaga på. Alla syrror som var involverade var otroligt duktiga och bemötande, även om de var underbemannade. Bebisen föddes med en infektion så på tre röda flyttades vi till en "övervakninsavdelning" för bebisar. Allt fungerade topnotch. Efter två dygn flyttas vi till ett eget rum där bebisen kontrollerades var tredje timme. Nu är vi hemma.

  Allt fungerade kalasbra, bra information, vänligt bemötande. Bra bemötande, ärligt bemötande. Det enda som "säger" var just platsbrist och deras underbemannade - men stor ära till de som sliter. Riktiga hjältar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort grattis Kommunaltjänstemannen!

   Radera
  2. Grattis, var det första gången eller har du fler?

   Har ni funderat på om ni ska behålla telningen? Dom blir rätt trevliga när de kommer upp i 25-årsåldern eller så tror jag.

   Radera
  3. Ben Dover, beror ju på om de är rumsrena och självförsörjande. Jag tror det varierar nu för tiden.

   Radera
  4. Ja, BB-avdelningarna på svenska sjukhus är ju så överbelagda eftersom "svenskorna" föder flest barn i hela Europa...
   Ja, vi börjar väl snart närma oss de nivåer som är rådande i exv. Somalia med i medeltal 7 barn per kvinna...

   Radera
 7. Jag har en längre tid ansett NPM vara orsak till mycket av problemen inom offentlig sektor. En anekdot, när jag opererade bort blindtarmen för ett par år sedan var vården oantastlig och bemötandet från sjuksköterskor fantastiskt - men först efter att jag hade nekats vård två gånger, först eftersom jag var på "fel" vårdcentral och därefter på akuten där de skickade hem mig för att det "inte var blindtarmen"...

  SvaraRadera
 8. Pengarna i landet går till transfereringar. Till hyror, blöjor och barnvagnar. Ingen vill bygga några nya storsjukhus. För 30-40 år sedan gick det men inte nu. De grupper som kommer nu har för låg skattekraft. Men är glada att kunna konsumera sjukvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de flesta vill av helt naturliga skäl bygga ut de befintliga sjukhusen. Bl a för att det inte finns sådär 200 000 kvm ledigt i bra läge i storstäderna.

   Radera
  2. Nya Karolinska är väl hyfsat nytt och har också krävt en del pengar, eller har jag missat något?

   (Saknar Skepparn här skulle troligen kommit ett inlägg om hur triagering infördes under Napoleon I)

   Radera
  3. Jo,men det byggs väl på järnvägsom överdäckats, dvs man har "skapat" mer mark I huvudstaden. Jo han ärlite saknad. #dimitte obsecro nauta

   Radera
 9. Är det någon slags automatisk ryggmärgsreflex hos er "sverigevänner" att skylla allt på utomeuropeiska invandrare? Hade du haft någon som helst faktisk kunskap om svensk sjukvård skulle du förstå att invandringen inte har ett skvatt med inkompetens, resursslöseri, personalvanvård och petigt politikerstyre att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att importera hundratusentals män som alla rökt minst två paket cigaretter om dagen sedan de var tio år gamla påverkar naturligtvis inte vårdkonsumtionen det allra minsta...

   Radera
  2. Är det finska skogsarbetare som väller över gränsen i tiotusental alltså?

   Radera
  3. Jag kan tänka mig att argumentationen (hos vissa av dem) bygger på alternativkostnad. Om bara den omedelbara mottagningen (enl Sanadaji) kostar 83 miljarder årligen så behöver pengar tas någonstans ifrån. Totalkostnaden för sjukvården (landstingens utgifter) är ca 220 mdr.

   Med det sagt så är svensk offentlig sektor så sjukt misskött att det är tveksamt om ens en fördubbling av budgeten skulle göra skillnad. Mer pengar hade inte förhindrat Karolinska-skandalen, mer pengar hade inte stoppat Eliasson, mer pengar hade inte gjort att samarbetet mellan offentligt och privat styrda delar på Karolinska skulle fungera osv.

   Radera
  4. De som rökt två paket cigg om dagen brukar kola rätt snabbt och okomplicerat, vilket spar in pensionskostnader. Och skulle de sedan köpa sina cigg lagligt så betalar de så mycket punktskatt att det blir plus på sista raden.

   Radera
  5. @Är det någon slags automatisk ryggmärgsreflex hos er "sverigevänner" att skylla allt på utomeuropeiska invandrare?
   Givet att de konsumerar mer sjukvård än om de inte varit här, och i detta fall specifikt (med många med relativt stora behov som kommit de senaste åren) är det inte en orimlig poäng.

   Radera
  6. Sandow

   De sk Sverigefienderna har ofta svårt att ta till sig enkel information och att förstå sin samtid.

   http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2016/detstoraantaletasylsokandeharpaverkatvardochtandvard

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6277929

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. "Kvalitetskrav räcker inte för att minska välfärdsföretagens vinster."

  Målet är alltså att minimera vinster. Hepp!?

  Suboptimering när den är som värst, målet är alltså inte att säkerställa kvalitet på vården eller säkerställa att den utförs rationellt och billigast möjligt. Nej, ren är skär missunnsamhet är drivkraften.

  SvaraRadera
 12. De flesta dör inte snabbt av rökning och röker man 2 pack om dagen är det sannolikt smuggel

  SvaraRadera
 13. Hoppas att inte lille gabbe får andningsproblem ovanpå utbrändheten nu bara. Det kan visst sluta illa.

  SvaraRadera
 14. Ännu bättre: Svt granskar själva "vårdkrisen"

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/13559585

  "Det är okej när vi gör det.."

  SvaraRadera
 15. Löfven är väl som arbetsgivare ansvarig för sina ministrars arbetssituation? Hur kommenterar han situationen?

  Sedan får vi hoppas att Gabriel är tillbaka inom 90 dagar annars kommer hans arbetsförmåga att testas mot hela arbetsmarknaden, dvs kan han då ta ett mindre belastande arbete?

  SvaraRadera
 16. Antonsson ger sin syn på saken:

  http://iotakt.se/ett-sent-uppvaknande/

  SvaraRadera
 17. "målet är alltså inte att säkerställa kvalitet på vården eller säkerställa att den utförs rationellt och billigast möjligt"
  Fast som det funkar idag kommer den inte att utföras rationellt och billigast möjligt för mig som skattebetalare. Om staten betalar max X kronor till vårdföretaget för en åtgärd så kommer de att ta just X kronor även om de kan göra den för mindre. Bert Karlsson är en duktig entreprenör. Staten betalar 300kr/dygn för ett flyktingboende och då fakturerar Bert exakt 300 kronor även om han löser det för 200. Varför skall vi betala extra bara för att det är privat företagande istället för att lösa det på billigaste sätt för skattebetalarna?
  Det måste i så fall till ett upphandlingssystem där den som gör jobbet för lägst kostnad för staten får jobbet samtidigt som kvaliteten hålls noga kontrollerad. Kanske skapa en ny myndighet bara för att få detta att fungera? Billigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt så gjorde staten Bert Karlssons jobb för ca 650 för att de är så djävulskt dåliga. Ett typexempel på statlig ineffektivitet.
   Om Bert gör samma sak för under halva priset och betalar in skatten på hundralappen han tjänat så är det fel menar du?

   Radera
  2. Bert Karlssons boenden upphandlades i strikta avtal.
   Billigaste utföraren fick jobbet.
   Ett villkor för att få jobben är att man skötte att betala skatter och avgifter.Detta kan staten hålla koll på även om man har en seg och överdimensionerad organisation. Däremot var staten inneffektiv i att tillhandahålla boende. Staten är så jävla kass utförare i det mesta man gör. Det är därför hyfsat enkelt att bli bättre utförare än stat landsting eller kommun. Men, får inte den private utföraren någon belöning för att vara effektiv och rationell så kommer ju ingenting att bli vare sig effektivt eller rationellt. Alla incitament försvinner ju då. Det går ju att kolla på hur Nordkorea, Kuba, DDR, Albanien, Venezuela lyckats. Socialisternas våta drömländer där ingen "ska få tjäna extra". Där tillåts/tilläts ingen "vinst" vare sig i välfärd eller annan sektor. För varför ska man betala extra bara för att det är privat företagande? Så bra det är där. Halleluleja.

   Radera