Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-04-12 16:37

White flight eller bostadsbubbleavhopp i Stockholms län?

Utifrån hur inrikes flyttningar ser ut för Stockholms län kan man dra slutsatsen att white flight pågår. Även om det flyttar in stora mängder människor från utlandet sker nettoutflyttning inom landet från typiska invandrarkommuner som Stockholm (Järvafältet mfl), Botkyrka och Södertälje, men också Sollentuna. Vinnare verkar mer avlägsna och mer särpräglade villakommuner vara.
Inrikes flyttningsöverskott i Stockholms län 2016.
Inrikes utflyttning sker alltså från Stockholms kommun, Botkyrka kommun, Södertälje kommun och Sollentuna kommun.

På andra sidan hittar man istället inflyttningen till kommuner längre bort inom länet, kommuner som mer kan anses vara villakommuner. Exempelvis Österåker, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Norrtälje, Värmdö, Haninge, Täby och Tyresö. Jag är som provinsialtölp osäker på om Järfälla och Sundbyberg är villakommuner. Samtidigt finns det villakommuner med låg inrikes inflyttning, som Nykvarn eller Nynäshamn.

Slutsatsen kan vara att det handlar om klassisk white flight. In flyttar invandrare och ut flyttar de som redan bor i landet och har facit på ortens förträfflighet. Detta har inte nödvändigtvis med hudfärg att göra, utan white flight handlar om att medelklassen överger vissa kommuner då de har ekonomiska muskler att flytta.

En annan förklaring kan vara att man hoppar av bostadsbubblan i främst Stockholms kommun och istället köper en villa för mindre pengar än lägenheten i Stockholm. Eller åtminstone en prisvärdare villa istället för ett klubbmedlemskap i en överprissatt bostadsrättsförening.

Totalt sett har Stockholms län (=Stor-Stockholm) ett marginellt inrikes flyttningsöverskott, med nio personer som netto flyttar in till länet om dagen, eller om man så vill 3325 personer. 

Medan 3 325 personer netto flyttade in till Stor-Stockholm från andra platser i landet under 2016 färdigställdes det 12 829 bostäder i storstadsområdet under 2016. Byggandet drivs uppenbarligen inte av ett inhemskt behov.

En slutsats av det är att Stor-Stockholms bostadspriser är beroende av en fortsatt hög invandring, annars kommer det stå väldigt många nybyggda lägenheter tomma. Och nej, nyfödda barn behöver inte en ny lägenhet. Dessutom minskar ungdomskullarna kraftigt just nu (och med det som förutspått även ungdomsarbetslösheten), så flytt hemifrån är minskande och driver inte heller ett behov av ökat byggande. Är man mån om värderingen av sin bostad och bostadskarriären bör man alltså förespråka fortsatt hög invandring.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Järfälla är väl typisk villa-kommun, medans Sundbyberg domineras av flerfamiljshus.

  Sumpan är väl också singeltätaste kommunen i sverige, relativt låg medelålder också om jag inte minns fel, men stora delar har definitivt "white flight" kvaliteer.

  Men det har också slutförts väldigt många stora byggen i flera av de kommuner som redovisar överskott. Och flera är på gång.

  Vad vi ser är också effekten av att äldre nu ger upp villalivet på ålderns höst. 40-talisterna börjar nu tackla av och många har villor. Detta bör sätta lite press på villapriserna och sannolikt också ge lägenhetspriserna en liten press uppåt. Om inte BRF-byggandet redan är för högt.

  Men jag tycker det verkar lite märkligt med det enorma utflödet från stockholms kommun, det har färdigställts en del enorma bostadsområden, inte minst Annedal, som ska svälja runt 5000 invånare. Att i det läget backa 4000 invånare ser konstigt ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bott i "Sumpan"... i Rissne...

   Annars är Sundbyberg en liten kommun med tills för inte så länge sedan en stabil (S) egen-majoritet. Stadsbebyggelse och villor från 10- och 20-talen när bättre ställda människor kunde flytta ut till "landet" och pendla in till Sthlm med tåg.

   I "Sumpan" finns även 60-tals miljonprogrammet "Hallonbergen" kompletterat på 80-talet med Rissne - FLYTSPACKELPROBLEM ..
   ALLT byggt på Järvafältets f.d militärområde.

   Idag har även den sista delen av detta område bebyggts - området med Järva skjutbanor ...

   Kvar finns URSVIK med gamla FOA och där delar av det svenska ATOIMBOMBSPROJEKTET pågick.. !! Området har även en gammal f.d järnvägslinje lätt urskiljbar genom Ursviksskogen kvar.

   I områdets norra del ligger "spökstationen" Kymlinge som skulle bebyggts som sista delen av Kista men som stoppades pgra stora mängder tomma lägenheter i miljonprogrammets sista skälvande suckar även om själva T-banestationen ligger kvar som en relikt i skogen..

   Radera
 2. 40-talister på väg in i äldeboende och 90-talister på väg in i familjeboende (villa).
  Hur svårt kan det va? White flight...yeah right...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antonymen till white flight är väl black attack...

   Radera
  2. Uzbekistanfaktorn...

   Radera
  3. Det finns forskning på fenomenet with flight:

   – Ja, vi hittade en så kallad tipping point på 3–4 procent. När andelen utomeuropeiska invandrare är så stor i ett bostadsområde så börjar de infödda svenskarna flytta därifrån, säger Emma Neuman, nationalekonomisk forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

   http://fof.se/tidning/2015/7/artikel/segregeringen-okar-i-sverige

   Radera
 3. Samtidigt som nyanlända lämnar glesbygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så småningom. tar alltid ett tag innan sekundäromflyttningen sker. Men den sker och då till de större städerna. Att inrikes inflyttning i övrigt är på nedåtgående är ju också en effekt av att stora delar av landet redan dränerats på unga. Främst de i åldrarna 19-30 år som flyttar mer långväga. Inom en region mest en fråga om demografi, fastighetspriser och bostadsbyggande.

   Radera
 4. Är inte så bekant med demografin och bostadsmarknaden i Stockholm, men i Göteborg är det, grovt generaliserat, hyreshus för de obemedlade och bostadsrätter och villor för de väl besuttna, i Majorna och haga bosätter sig kulturvänstern. Medelklassens barnfamiljer söker sig till kranskommunerna på jakt efter eget hus eller tomt att bygga på.

  SvaraRadera
 5. Fortsatt hög invandring kan säkert höja bostadspriserna om invandrarna får riktiga jobb (med stigande lönenivåer), vilket man kan betvivla. Robotiseringen minskar mängden arbeten och sänker lönerna för flertalet i USA enligt nya studier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadspriserna kan också öka om folk knör ihop sig våldsamt i lägenheterna. Det är väl dit vi är på väg. Livskvalitet handlar det knappast om, men vad spelar det för roll?

   Radera
 6. Sthlm verkar fruktansvärt opraktiskt att bo och leva i, sett ur mitt småstadsperspektiv.
  Kulturutbudsövertaget har nästan försvunnit i och med internet, som förvisso bara är en fluga.
  Har man intressen finns massor av ytor mm. för oss som bor på behörigt avstånd. Jag kan skjuta båge hemma utan att behöva pendla till en lämplig lokal. Ställa rib-en på gården utan att vara rädd för stöld. Dra ut och paddla i timmar utan att behöva träffa någon. Förstklassigt fiske på fina platser inom 15min biltur.

  Och självaste Cornucopia finns på internet, så har man informationsdiversifierat utan att behöva vara i huvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Situationen är föränderlig. Det dyker upp nya nöjen både i storstan och på landet och vilka nöjen som ger mest är en öppen fråga. Det dyker också upp nya problem och då sannolikt främst i storstan. Allt från islamister till svårigheter att ägna sig åt hobbies som kräver stora ytor, exempelvis sportflyg, rallycross och till och med fotboll.

   Radera
  2. Absolut...
   Befolkningstätheten har massor av fördelar.

   Tills vi inte äger våra egna bilar så verkar bara det krånglet mycket effektivt avskräckande för mig. Men jag är dock helt ointresserad av att låta mig konformeras. Då blir de här små och tillsynes oväsentliga ordningsfrågorna väldigt mycket större i proportion till vad man får.

   Radera
  3. I Stockholm finns en arbetsmarknad med högavlönade jobb, närhet till flygplats med mycket internationell trafik, stort utbud av det mesta. Stockholms län är bland de som har flest som bor på landet (definitionsmässigt). Själv bor jag i skärgårdsmiljö med 200m till båtplats/bad och 40 min med tåg till stan. Natur finns det massor av runt Stockholm. Sedan har vi ju bilköer, höga priser på bostäder mm förstås.

   Radera
  4. Det är nog lite oroligt att paddla i Stockholmstrakten. Tjockt med motorbåtar och vattenskotrar är inte alldeles livskvalitéhöjande. Troligen är det också en aning utfiskat i Stockholms närhet.

   Men visst är Stockholmsområdet härligt för båtfolk jämfört med snart sagt alla andra storstadsområden. Om bara somrarna vore längre...

   Radera
  5. Absolut !
   Stockholm i allmänhet och Södermalm i synnerhet är ÜBER-hypat och "ängsligt" på något sätt över att (inte) ständigt och jämnt vara hipp, ball och trendig i framkanten!
   De positiva fördelarna överväger INTE nackdelarna!

   Nej, Berlin är MYCKET MERA coolt och avspänt !

   Radera
 7. Nåja, nyfödda barn gör ju att bostadsbehovet ökar både nu på direkten och på lite sikt. Inte så trevligt att bo i en etta eller tvåa när man skaffar 1-2 barn, särskilt inte när de blir äldre, och de som var nyfödda för 18-23 år sedan börjar också efterfråga bostad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kunde vara intressant att diskutera den eugeniska effekten av situationen på bostadsmarknaden, men det törs man nästan inte i Sverige, där alla påstås vara lika mycket värda.

   En gissning är att folk som bor i hyresrätter skaffar fler barn än folk som bor i bostadsrätter, eftersom de lättare kan byta upp sig till större bostäder. Risken finns att medelklassen i Stockholm kommer göra få barn, åtminstone om de inte har lust att flytta till mindre centralt belägna lägenheter.

   Radera
  2. Vill du få många barnbarn bör du nog hålla dig och barnen borta från storstan, där det är svårt att få utrymme för stora familjer.

   Radera
  3. Ja, dyrt är det, men det är inte alls omöjligt såklart. Det bor folk i städernas fyror och femmor...

   Radera
  4. Det är inte tänkt att medelklassen ska skaffa barn. Medelklassen ska jobba, göra bostadskarriär, yoga, träna, gå på speeddating, spara till sin egna pension, betala skatt och spara till livet i framtiden. Barn skaffar dom som livnär sig på barn d.v.s. dom som inte etablerat sig arbetsmarknaden och inte har någon avsikt att göra det heller.

   Radera
 8. Såvitt jag kan iakttaga verkar man bygga hej vilt i Sollentuna.
  Ändå minskar befolkningen.

  SvaraRadera
 9. Cornu, inflyttningen till Järfälla beror förmodligen på att det är den kommunen där det byggs mest i hela Sverige just nu? Barkarbystaden blir en helt ny stadsdel, lite ironiskt ligger det dessutom i järvaområdet. I Jakobsberg finns också mycket flerfamiljshus centralt, runt om ligger det klassiska villamattor.

  Jag är visserligen en anekdot men vi fick 100 kvadrat extra boyta, högre levnadsstandard och kvaliteter man värdesätter som småbarnsförälder för inte jättemycket mer pengar. Detta genom att flytta till just Järfälla istället för att bo i en tvåa i innerstaden. Självklart spelade det även roll att vi gick över till eget ägande istället för medlemskap i br-förening.

  Jag gissar att flödena handlar om att kommuner som Sollentuna är tokdyra och överprisade medan Järfälla fortfarande är relativt humant i jämförelse. Men att det skulle vara mindre invandrare här än i Vasastan stämmer naturligtvis inte.

  Det blir ganska meningslöst att bara titta på Stockholm som kommun, länet är mer relevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men att det skulle vara mindre invandrare här än i Vasastan stämmer naturligtvis inte."

   Järfälla kommun större del utrikes födda än Stockholm kommun. (Se REF 1)

   Sen utan att orka leta fram fakta på det så tror jag att det skulle vara extremt stor skillnad mellan Järfälla och Stockholms kommun om man skulle räkna bort området Järvafältet (som just gränsar till Järfälla) ur Stockholms kommuns statiskt..

   Så din tro att Vasastan har lika många utrikesfödda som Järfälla är långt ifrån sanningen.

   REF 1
   "Utrikes födda efter län, kommun och födelseland 31 december 2016"
   http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/


   Radera
  2. Det var ju precis det jag sa - det är mer invandrare i Järfälla än i vasastan.

   Min anekdotiska poäng är alltså att jag inte har flyttat från innerstan (Stockholms kommun) i ett white flight syfte till Järfälla kommun.

   Radera
  3. Sorry läst lite fel.

   Radera
  4. Skulle tro att andelen invandrare är ganska hög i Vasastan också, men den skiljer sig väldigt mycket i komposition från den i Järvafältet såklart. Min egna anekdotisk poäng är att jag i min trappuppgång har ett polskt par, ett tyskt par, ett ryskt par, en portugis och en britt.

   Radera
  5. Det är en ren klassfråga Tim.
   Kosmopoliter och obemedlade (i både ekonomisk- och bildning/utbildningsavseende) finner sig på helt olika sätt i vårt samhälle.

   De förstnämnda smälter in så väl i vår medelklass att vi knappt tänker på dem som utomstående. Med den lilla skillnaden att de är lite mer spännande.

   Radera
  6. ..sen är förmodligen andelen och absoluta antalet kosmopoliter i de länder du räknar upp, betydligt högre än i Eritrea, så sannolikheten att en av dem ska ha navigerat sig fram till en position i ditt trapphus är högre.

   Radera
  7. STOR skillnad mellan "utrikesfödd" tysk eller holländs tandläkare etc. och en likaledes "utrikesfödd" analfabetisk somalier ...

   I "Jakan" finns området "Tallbohov" med just många icke europeiska "flyktingar"...

   Radera
 10. Tror inte att white flight teoremet i allmänhet fungerar på kommunnivå. Bor själv i en kommun med ca 25% utrikes födda, men som växer stadigt ändå, och har gjort så sedan tidernas begynnelse.

  Däremot finns en kraftig segregering mellan områden inom kommunen där de flesta utrikes födda och mindre bemedlade bor i nergångna höghusområden som drivs av allmännyttan medan de inrikes födda gärna flyttar till BR eller villaområden. De "finaste" och dyraste områdena är i det närmaste pursvenska med en stark blå politisk övervikt.

  Tittar man på hitta.se livsstilskartan på några olika delar varierar medelinkomsten från så lågt som 15kkr/månad till drygt 45kkr/månad. Och det korrelerar även mot rött och blått politiskt, allmännytta och strandnära villa vad gäller boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att kommunen försöker balanser det hela genom en kreativ stadsplanering med många nybyggda dyrare områden för att locka skattestarka invånare till kommunen.

   Radera
 11. Flyttar ut till ett hus i Upplands Väsby i sommar. Lämnar en lägenhet i Bromma. Anledningen? Less på röd-grön-rosa styret i Stockholm stad samt att prisbilden är mycket bättre i Upplands Väsby. Dessutom mycket lugnare i Upv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bollstanäs? Övriga Väsby är ju tämligen berikat och "spännande".

   Radera
 12. Gällande täby är hela tillväxten lägenheter runt Täby centrum och inte villor (om vi pratar volym). Stor nybyggnad som blivit klar senaste åren och mer på gång vid gamla Täby Galopp. Men i övrigt är det helt korrekt. Bodde där till för 4 år sedan. Numera någon halvmil söder.

  SvaraRadera
 13. Hottentottarna kommer ta över storstäderna. Tur att dom är rädda för skog och vilda djur så man åtminstone får vara ifred där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bor väldigt få khoikhoi i svenska städer. De flesta bor i Namibia som inte har speciellt stor utvandring till Sverige. Men som rasist har du säkert ett fritt förhållande till fakta och en tendens att se spöken. Mer om "hottentottar" - https://en.m.wikipedia.org/wiki/Khoikhoi

   Radera
  2. Jag blir så trött på folk som dig som egenmäktigt bestämmer vilka ord man får säga eller inte.

   Radera
  3. Kan inte se att jag förbjudit dig att använda några ord, men du använder orden fel. Befolkningsgrupper du så slarvigt benämner "hottentottar" är alltså ett bushfolk som tradionellt lever i skogen. Det betyder att de generellt inte är rädda för skog och vilda djur...

   Känslan av trötthet är för övrigt ömsesidig.

   Radera
  4. Att använda ord rätt är en klassmarkör (bildning).

   En person som använder ordet hottentott så som Kirderf76 gör, är inte intresserad av om ordet används rätt eller inte. Personen vill kommunicera något annat. Att inte använda orden korrekt är ofta en medveten markering (även om man inte är helt på det klara över hur det skulle användas korrekt). Jag tror du någonstans vet detta heasm66.

   Ditt påpekande, som naturligtvis är både korrekt och roande, skjuter förmodligen bredvid målet.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera