Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-05 11:33

Vilka är era aktietips?

Så, vilka är era aktietips? Nu har ni chansen att visa er på styva linan och berätta vilka köpvärda aktier som finns. Sedan kan vi andra återkomma vid godtyckligt vald tidpunkt och konstatera hur rätt eller fel du hade, för det finns ju inget som heter stop-loss eller vinsthemtagningar.

Själv har jag i princip inga marknadsnoterade aktier kvar, och oavsett tänker jag inte tipsa om några egna aktier eftersom det alltid kommer någon som inom ett antal år väljer en tidpunkt när aktien ligger ner från tipstillfället och hävdar att jag förlorar på alla mina affärer.

Men ordet är fritt för era egna aktietips, nu när marknaden bara ska gå upp, UPP, UPP! 

Ange även tidshorisont, när man ska ta vinsten (målkurs) och vad ni sätter stop-loss till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. "oavsett tänker jag inte tipsa om några egna aktier eftersom det alltid kommer någon som inom ett antal år väljer en tidpunkt när aktien ligger ner från tipstillfället och hävdar att jag förlorar på alla mina affärer."

  Istället tänker du komma vid godtycklig tidpunkt och säga hur vi förlorar på våra affärer?


  Men genom att nämna att du inte har noterade aktier kan vi ju alltid komma och säga "vilken dålig affär att du inte har XYZ som nu gått upp n%"...

  SvaraRadera
 2. Jag kan aldrig ge några tips, för när jag väl kan bekräfta att jag hade rätt har ju aktien gått upp till mer än jag hade velat betala för den.

  SvaraRadera
 3. Jag fungerar mest som en anti-indikator. Så för att slippa skämmas så väljer jag att avstå.. :)

  SvaraRadera
 4. Industrivärden...
  Annars stabila företag med konkreta produkter som gör nytta för människor..
  Industrivärden har ett högre substansvärde än vad dess kurs visar samt en därtill en hög utdelning

  Brände mig själv på IT-hajpen vid millenieskiftet - Framfab och Prosolvia men tog igen en hel del när mina Scania köptes av Volkswagen...

  SvaraRadera
 5. Vissa kloka människor brukar säga att en av de största riskerna vad gäller aktier är att inte utsätta sig för marknadsrisken.

  SvaraRadera
 6. Jag måste ha missat sälj-reken i Blackpearl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Låg inte de i byrålådan för barnbarnen?

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Håller med om Industrivärden. Vill man ha mer risk så satsa i guldbolaget Semafo (kurs under 28 kr), eller t ex i lilla oljebolaget DNO med verksamhet i irakiska Kurdistan, kurs under 8 kr. Målkurser 38 kr resp 12 kr inom 12 månader. OBS! Skäll inte på mig om det går åt andra hållet, alla investeringar görs på egen risk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålde mina DNO för en månad sedan. Tror inte oljepriset kommer gå upp något nämnvärt och DNO gör förluster med nuvarande pris.

   Radera
  2. DNO gör inga förluster - de har bland de lägsta utvinningskostnaderna i världen. DNO har dock ett problem - KRG har inte betalat som de borde, även om de nu försöker komma ikapp. Så DNO har en jättelik fordran på betalning för tidigare olja, betalningen kommer men är långsam. Numera får de i alla fall betalt för den olja de producerar varje månad. Och 50 USD/fat är helt OK för DNO, gissar f ö på oljepris 65-70 USD/fat sommaren 2018.

   Radera
  3. Så länge Putin behöver pengar för att ing Ivan vid eldriftsektion 38B mellan Tomsk - Novosibirsk skall kunna köpa beg tysk bil, hans Irina ny tvättmaskin och dotter Olga nu iphone så kommeroljepriserna att vara behagligt låga. Får han dessutom inrikespolitiska problem med islamister i Tatarstatn (vid Volga - "moder Ryssland") så kommer det att behövas än mer pengar...

   Radera
  4. DNO går definitivt med förlust och har negativt eget kapital, precis som LUPE.
   Däremot är kassaflödet en annan femma.

   Radera
 9. Sålde av storytel och ligger likvid.

  SvaraRadera
 10. Starbreeze är ett bolag som ser ut att göra mycket rätt i kul bransch (dataspel). Starka ägare borgar för att det inte blir som debaclet när DICE såldes ut till EA för underpris - trots vår Corn(u)er i bolaget.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja du ser ju själv tipsen i detta inlägg.
   Nästan värre än på vcw runt milleniskiftet :)
   Vad gäller IPO är det stor selektivitet som gäller.

   Radera
 12. Svar
  1. Tänkte jag också skriva. En del NATO-budgetar som skall upp upp upp och så Indien + skolflygplanen i USA som skulle kunna bli grädde på moset.

   Radera
 13. Acousort och möjligen Aptahem. Den senare har såklart väldigt hög risk. Mycronic kanske på lång sikt, verkar vara ett företag på väg framåt.

  SvaraRadera
 14. Tror ni det är dags att sälja Tesla? Mina har gått upp 19% sen 24/2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör så länge trenden är god.

   Radera
  2. Tesla ? Du menar det tjeckiska bolag för elektriska och elektroniska komponenter och som var "hovleverantör" av dessa till bl.a Skoda på 80-talet ... ;-)

   https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_(Czechoslovak_company)

   Radera
  3. Nej menade Bowie som Tesla :)
   https://www.rottentomatoes.com/m/prestige/

   Radera
 15. Inväntar utdelning och går helt likvid efter det.

  Intressanta bolag jag bevakar är Loomis, Gomspace, Insplorion och SECTRA.

  På lång sikt tror jag på teknikbolag och miljöbolag. Ingen nämnd ingen glömd.

  SvaraRadera
 16. Ett hett (kallt) tips är Alvestaglass.

  Bolaget växer med lönsamhet och har blivit DI gasellföretag tre år i rad. Egen distribution och kapacitet för mer i fabriken.

  Jag har köpt på nivåerna 50 kr och 75 kr. Senast var kursen 90 kr, med betydligt mer köpare än säljare, så kursen borde varit högre. Jag tänker inte sälja under 200 kr.

  Handlas på Pepins Market var tredje månad, men börsintroduktion planeras år 2020.

  SvaraRadera
 17. När din taxichaufför och din pizzaservitör börjar prata som en expert om vilka aktier man skall köpa. När det finns fler spa och gym än din stad klarar av. När din kusin och granne samtidigt byter kök och lånar till det....ja då är det dags att gå likvid på allt som prissätts av marknaden. Då är raset bara några månader bort. Så var det 1992 och 2000. Och jag måste erkänna att 2008 överraskade mig lite, jag hade räknat med 2010.

  SvaraRadera
 18. Ni som bara skriver ett företagsnamn och inget mer, fyll gärna på med lite information varför det är ert tips. Varför är det ett bra företag? Tack :)

  SvaraRadera
 19. Halv OT:

  Nordnet stoppar in- och utbetalningar från Utlandet from 5 juni. Tydligen även EU. Känns ju lite protektionistiskt, minst sagt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg det också. Det är lite märkligt, men jag gissar att Nordnet vill göra vardagen enklare för sig?

   Jag har Skandiabanken som betalbank och Nordnet för sparandet, men jag har spenderat en del tid utomlands och hade inte gillat att behöva ha kvar en svensk bank i onödan om jag inte bott i Sverige...

   Radera
 20. Holmen o Saab är gamla trevliga företag som jag ägt i i åratal och sparar i på lång sikt (kanske 10 år?)

  Har dock ett litet "guilty pleasure" i portföljen - Nordic mines - som jag - liksom alla deras aktieägare får man förmoda - hoppas innerligt på ska få ordning på verksamheten och börja producera igen.


  Får man ordning på det kan det bli en börsraket - med dagens låga kurs.


  Å andra sidan kan de precis lika gärna gå på snedden och göra bajs av allt... de lär jag ha kvar tills de antingen gått upp eller jag har hjärta (hjärna) att erkänna att de mer är "spelpengar" än "investering".

  SvaraRadera
 21. Acousort världens ledande utvecklare och snart tillverkare av ultraljuds analysutrustning inom diagnostik.
  Produkten ersätter på sikt centrifugen inom blodanalys, hitta cancerceller och sepsis.
  15 år svensk elitforskning finansierad helt på över 120 milj kr. Skillnaden mot andra nynoteradebolag är att både marknadsledande produkter och utveckling är klart. Dessutom har en OEM modul avtal med flera läkemedelsteknik giganter. Det första avtalet kom 2015 och produkten blodplasma separations modul att integrera i point of care diagnos maskiner kommer lanseras 2017 i hundratusentals ex. Ett av de mest spännande aktierna bland microcap bolagen.
  En sk Tenbagger möjligen eller mer i stil med gamla Rekar av Redeye signaturen Kallesfarsa.

  En konservativ köprek https://www.svd.se/sortera-in-acousort-bland-de-battre-forhoppningsbolagen
  SvaraRadera
  Svar
  1. Vd utsågs 2011 till årets entrepenör i Danmarks mest ansedda entrepenör och tillväxt pris. Han äger 12% av bolagets aktier
   https://www.technologynetworks.com/tn/news/sophion-awarded-entrepreneur-of-the-year-2010-in-denmark-209814

   Radera
 22. Ryska uranproducenter och anrikare som säljer till USA som älskar ryskt uran ligger bra till. Kärnkraften förbrördrar.

  SvaraRadera
 23. Saab och Acousort nämns två gånger eller fler i kommentarerna här.
  Jag har Saab och behåller dem. Tror att det är ett bra företag med bra produkter, med goda utsikter åtminstone på längre sikt. Säljer åtminstone inte under 500 kr.

  SvaraRadera
 24. Skulle också svara Saab. Har gått bra i år. Många stora affär på gång. Sen är det oftast alltid så att vapen, porr och tobak /alkohol går bra, oavsett konjunktur.

  SvaraRadera
 25. Cortus energy den 19 april. Bolaget är ett beslut ifrån att kommersialisera en unik teknik som på sikt kan reducera stålindustrins utsläpp av koldioxid till någon enstaka procent mot dagsläget. Det första projektet i Höganäs byggs till hälften med statliga bidrag för säkra övergången till en miljövänligare metallindustri. Utöver Höganäs så har företaget projekt på gång i USA och Japan. Kolla själva och gör en egen bedömning.

  SvaraRadera
 26. Scandinavian ChemoTech med en "billig" cancerbehandling för den lite fattigare delen av världen, precis fått tillstånd att sälja utrustning till alla sjukhus på Filippinerna 100 milj invånare, vilken dag som helst kommer tillstånd även för Indien, bra trigger, Kurs idag 66,75 årets slut >200:-
  Eric

  SvaraRadera
 27. SEMAFO. Av industriella orsaker. Ej guldpriskonspiratoriska orsaker.
  Dubblar produktionen och resultatet kommer att märkas tydligt om ca 1,5 år.

  OASMIA Pharmaceutical. Det Uppsalabaserade cytostatikabolaget som klarat Fas 3-studien på sin Apealea-cytostatika på ovarialcancer och nu väntar på marknadsgodkännande i Europa inom kort och ett distributionsavtal med Big Pharma.
  Alla glömmer att deras målsökande XR-17 teknologi (som är en nanoteknik som gör att cellgiftet träffar cancercellerna specifikt och ger patienten mindre biverkningar) i förlängningen kan appliceras på andra medicinska formuleringar där bolaget kan tjäna royalties på en mängd olika kända mediciner som kan "boostas" upp.
  Bolaget har en sällsynt låg värdering idag pga. 1. Ena huvudägaren är en ryss som är dålig att kommunicera med marknaden 2. En annan huvudägare Bengt Ågerup sålde av sina aktier och marknaden tror att det var för att han ej trodde på deras teknik. Den verkliga orsaken är att han är skyldig skattmasen mer än en miljard och att hustrun ska ha sin del i skilsmässan. 3. Anders Lönners uttåg som styrelseordförande. Han fick sparken för att han var övergirig och krävt 5% royalty på alla kommande avtal och ej deltog på mötena. Han fick sonika sparken.
  Just nu har Lönner i vredesmod vräkt ut sina och Karo Pharmas aktier på marknaden vilket pressat kursen till bottennivå, vilket också tvingat någon överbelånad att sälja av = ytterligare press.
  Ett ypperligt köptillfälle nu och här. Avtal som kan dubbla kursen kan komma när som helst. Jag gissar minst x 10 ggr på kursen inom två år. Seriöst.
  Det är lågt räknat om bolaget erövrar 10% av Abraxanes monopolmarknad i Europa och USA och då har vi inte ens börjat fundera på vad XR-17 innebär på andra medicinska läkemedelsformuleringar

  SvaraRadera
 28. "nu när marknaden bara ska gå upp, UPP, UPP!"

  Har redan bra uppgång på GS-Sweden, men är helt säker på att nanosatelliter kommer att sändas upp, UPP, UPP! Visst kan andra bolag också lyckas, men rymden är rymlig.

  Mer jordiskt är Smart Eye där det strax blir offentligt vilket bilmärke som blir först med att hålla rätt på förarens status, vem som kör eller om bilen kan köra själv en stund. Första generationen bör vara för självstyrande nivå 3 men när det finns lite erfarenhet kommer det krav på liknande utrustning i alla nya bilar i likhet med tidigare säkerhetsbälte.

  Senaste bolag jag valt att investera i är A1M i dagens nyemission via billiga UR. A1M bör ha hyfsade chanser att lyckas med sin första studie där njurarna ska skyddas vid en speciell typ av radioaktiv cancerbehandling. Mer oroliga kan vänta tills aktien dragit över 10 kr från dagens sist 1,02. Detta kommer vid lyckade studieresultat, Nästa steg är att skydda njurarna vid havandeskapsförgiftning och rädda både barn och mamma. Sedan finns mycket mer möjligt.

  Dessa tre aktier bör ha potential för rejält stor uppgång inom två år, men som alltid finns risker. Studera det som finns att läsa och se på nätet först.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens utveckling:
   GOMX minus 4.1%
   Smart Eye minus 1%
   Inte helt lätt detta med börsen och timing.

   Radera
 29. Håller mig till råvarurelaterade aktier inom nischer som inte bör vara allt för konjunkturrelaterade utan mer kopplade till teknologiska trender som medför bristande tillgång i takt med ökande efterfrågan.

  Barra Resources (Har en intressant kobolt fyndighet i Australien) Kurs idag: 0.07 AUD.
  Målkurs 0.3 AUD 1 Juli 2018.

  Sparton resources ( Flödesbatterier och Vanadin ihop med Rober Friedland) Kurs idag 0.065 CAD. Målkurs 0.20 CAD 1 Oktober 2017.

  Solitario exploration and Royalty ( Zink i Peru mm) Kurs idag 0.83 USD.
  Målkurs 1.80 USD 1 December 2017.

  Pan Orient energy ( Naturgas Indonesien) Kurs idag 1.62 CAD.
  Målkurs 4 CAD 1 Augusti 2017.

  Som alltid läs på själv.

  Mvh

  SvaraRadera
 30. Jag vill också slå ett slag för Bimobject! Otrolig potential. Börsen är just nu ganska skeptisk mot förhoppningsbolag inom tech så det kan uppstå ett extra bra köpläge. Läs mer här:
  http://www.redeye.se/aktiebloggen/bimobject/bimobject-vad-gor-de-och-vad-ar-det-vart

  SvaraRadera
 31. Bra initiativ.

  Jag nämnde en del nordamerikanska råvarubolag i början på året här på bloggen:

  http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/guld-196-omxs30-264.html#comment-form

  Äger samtliga fortfarande och B2Gold är överlägset största innehav av dessa.

  Portföljen upp 17% i år.

  SvaraRadera
 32. Använder en glidande stoploss baserat på volatilitet. Tror jag kommer att sälja imorgon.

  SvaraRadera
 33. Sintercast har en metod för att gjuta ett starkare järn. Metoden säljs till gjuteriföretag i hela världen. Har ingen konkurrent, som säljer sin metod. I princip bara två tyska gjuterier som klarar sig utan Sintercasts metod. Affärsidén är att sälja styrutrustning för inblandning av magnesium och provkroppar för att kunna kontrollera gjutningen. Men det finaste i affärsmodellen är att inkassera en royalty på varje gjutet kilo utan större ansträngning än att skicka faktura och se till att den betalas. En affärsmodell stulen från TetraPak, där den förre VDn varit verksam. Av Sintercasts inkomster är huvuddelen royalty. Kursen är idag pressad eftersom en stor del av gjutena görs till dieselmotorer, vilka som sådana pga VW-skandalen i USA fått dåligt rykte. Vidare finns en övertro på att el-bilar snart ska ta över, men branschen tror själv på att eldrift ligger minst 10 år bort. Huvuddelen av Sintercasts royaltyinkomster kommer från stora tunga lastbilar, som är de fordon som svårast kan ställas om till eldrift. Illustration till marknadens övertro på el-drift är de uppblåsta kurserna på Tesla, Cell Impact och PowerCell - bolag som har långt kvar till lönsamhet. De är där Sintercast var för ca 15 år sedan. Sintercast ger utdelning sedan 2011 och i snitt har utdelningen ökat 42%/år. Sintercast har en ytterst kompetent ledning som prioriterar verksamheten mer än kursvård. Direktavkastningen och P/E-tal är i dag ofattbara 5,1% och 21. Nackdelen med aktien är den osexiga produkten, den låga omsättningen och den ringa bevakningen från analytiker. Kolla Sintercasts hemsida, VD-intervjuerna på Introduce, Willys blog wian.se och Avanzas Placera. Slutkurs idag kring 78 SEK. Riktkurs 90 SEK i maj och 120 SEK om ett år.

  SvaraRadera
 34. Att bli skicklig på aktier handlar lika mycket att hitta de sk skräpaktierna. Att ha konsten att totalt såga vissa aktier och köpa därefter investera tungt i de mest lovande på botten.

  SvaraRadera
 35. WNT Research: Startar snart Fas 2 med antimetastaseringsläkemedel. Foxy 5 botar inte cancer/dödar tumören men ser ut att förhindra tumörspridning. Genom att behandla med Foxy 5 förhindras metastaser och då kan fokus ligga på huvudtumören istället. 90% av cancerpatienter dör av en/flera metastaser på olämpliga ställen, inte huvudtumören.

  WNT Research står i dagsläget i ca 25 kr. ATH är 77. Riktkurs: 200-700kr Hög risk. Kursrörelse kan komma antingen inom 1 vecka-3 månader eller om 1-3 år, beroende på om stort läkemedelsföretag går in som partner före/under Fas 2 eller vill vänta till Fas 2-resultat. Kort sikt: Nedgång eller våldsam uppgång. Lång sikt/möjlighet: Exit/partnerskap på minst tresiffrig kursnivå. Generell risk: En liknande peptid finns i pipeline som kan rädda 5-10kr men annars risk för stendöd aktie om Foxy 5 misslyckas. Risk att förlora 70-90% av värdet vid negativ nyhet. Potentiell utväxling: Mångdubbling av kursen.

  Sammanfattning: Chansaktie med first-in-class-läkemedel på väg in i Fas 2. Kan bli hur stort som helst eller floppa.

  Eget intresse: Jag sitter med alldeles för stor andel WNT i min aktieportfölj med tanke på risken. Kommer bud över 150kr skulle jag sälja majoriteten av innehavet.

  SvaraRadera
 36. Norsk Hydro, SSAB, HM och Ratos. Norsk Hydro och SSAB ser bra ut just nu. Köpsignal på Norsk Hydro. HM på 12 månaders sikt. Köp mer ifall de går ner till 180 kr. Ratos, en outsider till rätt pris men ingen tar i den just nu. Men den kommer, 6-12 månader.

  Ev. tullar och handelshinder kan punktera stämningen. Men så är det allt, det finns alltid något man kan vara negativ över. Börsen kan gå upp tre månader till men också 2 år. Tiden får utvisa. Själv ligger jag en hel del i högräntefonder(företagsobligationer) men med korta löptider ger det sig över tid.
  Räknar inte med kraftiga räntehöjningar. Jag vet att Avanza skriker vargen kommer när det gäller obligationer men finns flera räntefonder där man drabbas marginellt av stigande räntor. Då löptider går ut och man tecknar nya. En procent upp på räntor räknar jag med en nergång på 0,25% i mina räntefonder.

  När man höjer räntan sjunker den ekonomiska aktiviteten fort. Kan se inte ett högränteläge framför mig på länge. Vi har förmodligen målat in oss i en hörna. Men jag har investerat nyligen i ovanstående bolag. På plus i SSAB och Norsk Hydro. Svagt minus på HM och oförändrat i Ratos.

  SvaraRadera
 37. Men jag omvärderar i princip dagligen. Det som gäller idag kanske inte gäller imorgon.

  SvaraRadera
 38. Episurf. Framgångsrik företag med enormt potential inom teknikmedicin som med stor sannolikhet kommer bli uppköpt snart.

  SvaraRadera