Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-04-30 17:09

Vilda fåglar stora spridaren av resistenta bakterier - köp svenskt kött

En studie som skulle visa på hur resistenta bakteriegener är vanligare nära sjukhus har istället nu visat att resistenta bakteriegener hittas där det finns vilda fåglar. Knappast överraskande med tanke på det enorma bruket av antibiotika inom industriell djurhållning utomlands, inklusive de av "miljövännerna" så hyllade kycklingköttet.

Inom industriköttuppfödningen utomlands, som svenskar gladeligen köper kött ifrån och som svenska myndigheter, kommuner och skolor köper kött från för att det är billigare, används enorma mängder antibiotika. Förhållandena för djuren är så dåliga att man utan massivt bruk av antibiotika annars får sk besättningsproblem. Därtill är det helt etablerat att antibiotika gör att djuren växer snabbare, när de inte bränner energi på immunförsvaret.

I Sverige hävdas det bestämt att det är medicinering av människor, t ex småbarn som gråter av smärta på grund av öroninflammation, som är orsaken till resistensen. Det kan säkert bidraga, men med tanke på att antibiotika fortfarande är receptfritt i många andra länder på kontinenten så är det knappast i Sverige man hittar ursprunget.

En studie pågår där man försökt påvisa att resistenta bakteriegener hittas nära svenska sjukhus har än så länge misslyckats visa detta. Man svabbar tunnelbanestationer och tanken var att det skulle visa på ökad förekomst av resistens nära sjukhus.

Så var inte fallet.

Förekomsten av resistenta bakteriegener är istället störst där det finns fåglar, dvs på tunnelbanestationer ovan mark. SvD skriver:
"Vid t-banestationer utomhus där fåglar och andra djur vistas finns mer arvsmassa med anlag för antibiotikaresistens än vid övriga stationer. Det är den senaste upptäckten från de forskare som undersökt Stockholms tunnelbanestationer i jakt på resistenta bakterier."
Detta är helt symptomatiskt med att man utomlands dränker sina djurbesättningar i antibiotika, och ifrån dessa besättningar har uppenbarligen den resistens som mutationer orsakat läckt ut till bakterier som finns hos vilda djur. Åtminstone fåglar, vilka som bekant färdas långa sträckor och inte bryr sig om att man inte använder antibiotika rutinmässigt i svensk djuruppfödning.

Det tål att påminnas - köp svenskt kött där endast sjuka djur får antibiotika, och om du tvunget ska äta importkött välj ekologiskt kött (som ej får matas med antibiotika utan att vara sjuka). Köper du importkött klaga inte över att din läkare inte vill ge dig eller dina anhöriga antibiotika.

Mänskligt bruk av antibiotika bidrar förstås till resistens, men en karta piller är i jämförelse med dagliga hinkar med flytande antibiotika i utländsk köttindustri ingenting.

Kom också ihåg att de resistenta bakteriernas gener är lösa i naturen nu och om vi så helt upphör med antibiotika kommer inte dessa bakterier att försvinna.

Nu ska eventuellt en första ny antibiotika vara på väg ut på marknaden, men det kan handla om ett pressmeddelande från något läkemedelsbolag i behov av kapitaltillskott. Har ej läst artikeln, som är bakom betalmur. De som har gonorre eller klamydia ska åtminstone bli gladare framöver, om det hela stämmer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Fan, grabben!
  Timat med att vi skall till att äta Kalle Anka till middag!
  Hur kan du veta allt?

  SvaraRadera
 2. I djurfabriker där djuren står upp till knäna i sin egen skit är massivt med antibiotika ett måste. Efter att ha sett sådana på riktigt köper jag bara Svenskt kött. Visserligen får man nog i sig en del utländskt ändå på lunchrestauranger och liknande där ursprunget inte är helt solklart. Denna typ av fabriker förekommer både i Nord och Sydamerika, även i det förlovade köttlandet Brasilien där man nu mer och mer övergår till dessa fabriker när köttexporten växt till en viktig industri. Hur det är i Europa vet jag inte, men jag utgår från att det är illa på många ställen, så för säkerhets skull är det Svenskt som gäller.

  Att de resistenta bakterierna sedan sprids av fåglar verkar helt logiskt, när det pickar upp maskar och annat gott ur skiten och sedan flyger vidare och dumpar dem på annan plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1.
   Tyvärr är detbså med kött industrin. Blivit mer kvantitet istället för kvalitet.

   Radera
 3. Har dragit ner på köttkonsumtionen sedan rapporter från WHO o.s.v. om att det inte är särskilt nyttigt att äta massa kött. Kött är inte någon nödvändighet, utan snarare en lyx man kan unna sig ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte ätit kött sedan 2001 då jag råkade se en film om fodret som djuren åt.
   Tillsammans med hur uppfödning och transporter m.m går till så gjorde det mig äcklad att äta något som ens varit i kontakt med kött

   Fungerar alldeles utmärk med Corn och andra ersättningsprodukter.

   Radera
  2. Vad menar du med vad fodret gjordes av? Tänker du på Galna Ko sjukan som berodde på den illa genomtänktr idén att mala ner kor i foder och låta andra kor äta av dem? Eller något annat?
   En del djurfoder görs ju på fiskmjöl, men vet inte om man ger det till kor. Kycklingar äter det. Och man matar laxar med det.
   Off topic: Vilket jag vill hävda är en tveksam grej för att det gör att man måste första fiska småfisk för att sen mata andra djur med dem. Totalt sett förlorar man massa energi på det och bidrar till att fiska ut haven. Istället borde man äta småfisken då om man skall äta fisk.

   Radera
  3. Filmen jag såg var från Belgien tror jag och det var efter galnakosjukan, de malde ner avlivad hundar och andra djur i fodret. Och där gick gränsen för mig, de kan äta den skiten själv. Sen har jag alltid tyck synd om djuren som får utstå dålig behandling. Men det där var droppen.

   Funderade på om jag skulle gå över till att bara äta vilt istället, men varför skulle djur behöva dö när jag lever i överflöd och kan välja mellan så mycket annat att äta?

   Det är ju rätt grymt egoistiskt av mig att stödja dödandet av djur.

   Men visst, i nödfall så skulle det ju gå åt ett antal kråkor, råttor och fiskmåsar, de hade jag varken sörjt eller saknat.

   Radera
  4. Kött är generellt rätt nyttigt för snittmänniskan, så till den grad att det är åtminstone lite utmanande att nå lika bra hälsa utan det.

   Och att inte vilja döda djur är ett lol-argument när det antas som ett objektivt och generellt sådant. Annars ska man ju ge fan i att äta döda barn i form av rom osv. Att värdera råttor lägre än andra djur tar ju i ett svep bort all objektivitet.

   Sen är det helt korrekt att det går att klara sig utan kött, och det går att dra ihop massa olika subjektiva förklaringsmodeller för att man väljer att göra så.

   Radera
  5. @Linus

   Du har inte träffat många djur på nära håll antar jag?
   Har du aldrig fått den där fina kontakten med tex en hund, där du djupt i dig inser att det där djuret faktiskt känner, tänker och fattar så mycket mer?

   Har haft hundar som förstår en stor del av det man säger till dem, läser av ens kropps-språk och känner på ens lukt precis vilket humör man är på och vad man gjort och kanske ska göra. Och att de där djuren med stor hjärna som har de där egenskaperna faktiskt lider och fatta mycket väl att de är i en dålig situation.

   Råttor, fiskmåsar, fiskar, höns osv lider säkert också men fattar knappast lika mycket av sin situation. Nästan som fiskrom och hönsägg.

   Osmakligt och onödigt att äta kött duger fint för mig och det bästa är att jag kan välja själv vad jag vill äta.

   Precis som du kan.

   Radera
  6. Några av er kanske är intresserade av att läsa mer på djupet om de statistiska sambanden mellan olika livsmedel och diverse sjukdomar. Jag kan rekommendera Denise Mingers pedagogiska genomgångar av Kinastudien: https://deniseminger.com/2010/06/01/a-closer-look-at-the-china-study-meat-and-disease/

   Radera
  7. @Kallle7, förstår du på riktigt inte att du för ett helt subjektivt resonemang?

   Det är fler än du som inte vill äta kött, men jag hoppas att det inte är lika vanligt att via känslor gissa sig till vilka varelser det är okej att skada.

   Radera
  8. @Professor Lars
   Spenderade säkert flera sekunder på länken du gav. Kom att tänka på sambandet mellan pirater och den globala uppvärmningen. Hur ställer du dig till den?

   Radera
  9. @Linus
   Jag påstod inte att det är ok för mig att äta råttor och annat men att jag säkert skulle göra det om det inte fanns något annat att äta. De har ju levt ett fritt, naturligt liv och när de avslutar sina dagar i tex en råttfälla, så hinner de inte lida särskilt länge. Skonsamt och nödvändigt.

   Skulle nog äta vad som helst till slut, har ju svultit på riktigt och vet hur desperat man kan bli. Sen är väl inte forskning kring olika djurs medvetande någon direkt subjektiv bedömning, om det inte funkar för dig så läs gärna.
   https://www.djurensratt.se/djurs-mentala-formagor/medvetande-och-upplevelseformaga

   Radera
  10. Som om djurens rätt skulle vara objektiva?

   Radera
  11. Att kött skulle vara onyttigt är i stort sett bara trams, processat kött och cancer finns det ett svagt samband mellan, men i det fallet handlar det om vad man tillför köttet, även en broccoli kan vara ohälsosam om man tillför skadliga ämnen, så ät bra icke processat kött och må bra.

   Socker däremot är en lockelse som det är lätt att få för mycket av med ofta skadliga konsekvenser som följd.

   Radera
  12. Djurens rätt är nog inte objektiva nä, men forskningsrapporten som det länkas till i den texten borde väl vara det.

   Radera
  13. @Kallle7, från texten som refererar rapporterna: "Har andra djur än människor ett medvetande? Det är en nästintill omöjlig fråga att vetenskapligt bevisa"

   Och det är liksom inte ens början av problemet. Om vi lär oss att ett djur har samma typ av medvetande som oss och att ett annat inte har det, så har vi lärt oss en liten bråkdel av situationen. Huruvida det är okej att döda det andra djuret för att det inte är likadant som oss kommer fortfarande vara subjektivt.

   Att vi förbjuder saker som tidelag beror snarare på subjektivt konsensus. På samma sätt kommer vi inte komma fram till om det är objektivt rätt eller fel att döda råttor eller kråkor, vi kommer bara kunna komma fram till huruvida de flesta tycker det är eller fel så att vi kan skapa lagar mot det.

   Radera
 4. Norsk lax?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. "men med tanke på att antibiotika fortfarande är receptfritt i många andra länder på kontinenten"

  Vilka länder avses? Mitt intryck är att många länder stramat upp detta väsentligt på senare år.. (både vad som är receptfritt och vad som i praktiken går att handla).

  SvaraRadera
 6. “Kom också ihåg att de resistenta bakteriernas gener är lösa i naturen nu och om vi så helt upphör med antibiotika kommer inte dessa bakterier att försvinna.”
  Nja, så fort bakteriestammen inte längre befinner sig i antibiotikamiljön förvandlas fördelen med resistensmutationen till ett värdelöst bagage och en nackdel i konkurrensen men andra bakteriestammar som använder sin energi till något mer välanpassat. De antibiotikaresistenta stammarna konkurreras då ut.

  “Därtill är det helt etablerat att antibiotika gör att djuren växer snabbare, när de inte bränner energi på immunförsvaret.”
  Antibiotikan ändrar/förstör mikrobiomet och dessa ändringar kan ge störd ämnesomsättning (t ex manifesterad som fetma hos möss) långt efter det att man slutat ge antibiotika, se t ex Nature Communications 6, 7486 (2015).

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Professor Lars Intressant.

   Radera
  2. Japp intressant, Cornu sitter och killgissar nu igen...

   Radera
  3. Professor Lars, så roligt att se dig på banan igen! Antar att det inte bara är flaskan som är incitament här. Man blir ju så klok efter en drink eller sju.

   Min tolkning av den senare delen, efter sju drinkar, är att måhända även epigenetiska faktorer spelar in. Vad tänker du som professionell professor om det.

   Radera
  4. Och när du ändå är på G så att säga, vad tror du om bajstransplantationer?

   Radera
  5. Som kuriosa kan nämnas att Theodor Morell, vars kroppsodör var av det ovanligare slaget, rekommenderade just bajs från en välrenommerad soldat för att bota Hr Hitlers väderspänningar. Ja redan då låg man i framkant på forskningen med bajstransplantation etc.

   Radera
  6. @professor Lars: det har visat sig att resistens mot antibiotika som inte används inte alls är till stor nackdel, och därför kan finnas kvar. Resistensgener mot flera olika antibiotika samlar sig gärna fysiskt nära vara dra i moduler i genomet, sen kan bakterier byta hela genkassetten medvarandra.

   Radera
 7. Inom EU förbjöds antibiotikaanvändningen av den typ som beskrivs i blogginlägget 2006.

  SvaraRadera
 8. Vet platser i Asien där dom matar frigående hönor med penicillin i rent förebyggande syfte.
  Därifrån tar väl vilda fåglar lite mat från kycklingarna och det är väl inte så långsökt gissning att de med fåglarna snabbt sprids vidare över hela värden.

  SvaraRadera
 9. Drar gärna ner på köttkonsumtionen generellt. Kött av hög kvalitet färre gånger i veckan i än dåligt skräpkött ofta. Finns så mycket annat man kan äta som fisk, räkor, hummer och gåslever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Men kött av hög kvalitet ofta är nog det bästa ändå.
   Belted galloway eller angus, 100% gräsbetesdjur förstås, rekommenderas.

   Radera
 10. Betalmuren på DN och Di kommer man för övrigt lätt förbi om man stänger av JavaScript

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att de alltid ligger ett steg efter er busungar, trots att de bygger hypermoderna klient-drivna auth-lösningar.

   Radera
  2. Troligen medvetet. Dom vill nog att artiklarna ska läsas och spridas av lite fler än de få som betalar för sig.

   Radera
 11. Vi i Sverige har den relativt unika fördelen att V-penicillin fortfarande fungerar (billigt och selektivt). Detta förändras nu naturligtvis av den stora invandringen.

  Det är en kostnad i resurser för en bakterie att ha resistensgener, men kostnaden är inte särskilt stor. Evolutionärt tryck är för långsamt för att ta bort generna jämfört med trycket till att ha kvar dem. Det skall noteras att en bakterie med 20-30 resistesgener är mindre virulent (smittsam, farlig) än samma bakterie utan dessa gener. Gamla huskurer som honung eller kåda på sår är med andra ord bättre idag än de var på den tiden man använde dem.

  SvaraRadera
 12. I den här frågan är det så löjligt lätt att göra en stor insats:

  1. Köp svenskt kött

  2. Köp inte processade produkter där det inte står var köttet kommer ifrån. T.ex fryspizza

  3. Fråga på lunchrestaurangen var köttet kommer ifrån. Välj restauranger som köper svenskt kött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om processade produkter. Bluffas nog en del i märkningen där man blandar kött från olika länder. T.ex en färdig snitzel där köttet är 70% svensk och 30% dansk gris, då blir det nog en svensk flagga på paketet. Eller t.ex färdig hamburgare eller pannbiffar med 60% svensk nöt och 40% irländsk nöt.

   Radera
  2. Om så är fallet måste det stå "EU" som ursprung och inte Sverige. Det kan säkert fuskas med detta men man bryter i så fall mot reglerna.

   Radera
 13. Dumma dumma utomlandet. Heja Svärje!

  SvaraRadera
 14. För mycket och för litet skämmer allt! I förbudsivrande anda bör påpekas att fisk från Östersjön inte skall inmundigas!
  Blott Sverige svenska krusbär har...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick man inte strömming på sommaren vore livet alls icke livat!
   Gärna egenfångad.
   Kan ju inte hjälpa att jag gillar dylika tingestar!
   Dessutom hade - märkligt nog- inte kilen i Nilen något att säga om att gilla dylika.
   Rent förbiseende, månne!?

   Radera
  2. Min bäste herre! Ersätt med sill så är problemet löst...

   Radera
  3. Mig lurar du måhända!

   Men hur fasiken skall vi kunna få min hustru att tillaga dylika?

   Radera
 15. Animaliska proteiner är nödvändiga för människokroppen

  Proteiner innehåller aminosyror som är kroppens byggstenar. Protein är således inte främst energi för kroppen, men de är viktiga för vår hälsa.

  Problemet med en vegetarisk kost är det låga proteininnehållet. Om du exempelvis endast äter gurka så måste du äta 25 kg gurka om dagen. Det har också visat sig att vegetarianer har dubbelt så många sjukdomar som köttätare.

  Hur mycket kött måste man äta per dag? 0,8 g protein per kilo kroppsvikt om du är normalviktig. Om du exempelvis väger 75 kg (eller vill gå ned till 75 kg) ska du äta 0,8 g x 75 = 60 g protein. Kött innehåller 20 % protein, således 60 g x 5 = 300 g kött per dag. Att äta mer än 300 g är inte nödvändigt eftersom kroppen endast producerar blodsocker av överskottet.

  Faktum är att människan är perfekt anpassad till att äta rött kött och animaliskt fett. Det är denna mat vi har ätit under evolutionen de senaste 5 miljoner åren och som har gett oss stora hjärnor. Vi är utvecklade under 20 långa istider då i stort sett endast gräs kan växa. Vi fick välja mellan att äta gräs eller bytesdjur som lever av gräs.

  Vad orsakar de metabola sjukdomarna - övervikt, diabetes, hjärt- och kärl, demens, cancer etc? Det är vår konsumtion av kolhydrater i koncentrerad form (spannmål, socker, potatis etc). Människan har under evolutionen endast ätit kolhydrater i naturlig form, kolhydrater omgivet av stora mängder fibrer.

  Denna kost ger högt blodsocker och hög insulinnivå. Allt högre insulinnivåer ger insulinresistens och insulinet räcker inte till. Diabetes typ 2 uppkommer (men kan botas genom fasta och LCHF) och botemedlet är INTE att tillföra mer insulin. Botemedlet är att sluta äta kolhydrater i koncentrerad form.

  Övervikt skapas inte av en för hög fettkonsumtion. Levern bildar ketoner av fettet som kroppens celler kan leva på. Överskottet av ketoner kan INTE lagras i kroppen som fett. Det är överskottet av blodsocker som lagras som fett i kroppen.

  Cancer har flera orsaker men antalet fall följer sockerkonsumtionen i ett land. Cancerceller kan INTE leva på ketonerna, utan lever på stora mängder blodsocker och fruktsocker (teoretiskt sett går det att bota cancer med fasta och LCHF). Ett högt blodsocker triggar igång cancercellerna.

  Insulin är också ett anabolt hormon som helst ska vara på låg nivå. Högt blodsocker och högt insulin ger tillväxt (därför växer barn snabbare idag och de föds större).

  Blodsocker är ett giftigt som inflammerar blodådrorna och som försockrar kroppen. Blodsocker förenar sig med kroppens protein och sätter igen de fina små blodkärlen i kroppen. De ger åderförkalkning, proppar och hjärtproblem.

  Demens är diabetes typ 3 och insulinresistensen gör att hjärncellerna tar in mindre blodsocker och till slut dör de. Detta kan undvikas genom att kroppen får näring ifrån ketonerna (animaliskt fett).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så en diet i dagens samhälle skulle bestå av vad?

   Jag förstår resonemanget kring proteinerna och köttet men rent praktiskt hur implementeras detta i ett vanligt liv?

   Radera
  2. Ät mycket grönsaker, fisk , naturliga fetter, kött helst inte processat, minska ner på kolhydratrik kost som pasta, ris, Potatis och allt som innehåller mycket socker som juice, läsk, godis och halvfabrikat av olika slag som ofta har mängder av tillsatser.

   Radera
  3. Detta är ett rent (och sant) LCHF - resonemang; egentligen inga konstigheter. Enligt min uppfattning är (vitt) socker den största boven i människans diet. Som god tvåa kommer vitt bröd och olika varianter på detta (spagetti och pasta bakat på vetemjöl). Däremot en liten potatis kan få slinka med i en annars varierad kost. Processade charkuterier skall man dessutom vara uppmärksam på.

   Radera
 16. Per-Olof,

  Varför skulle en vegetarian äta 25kg gurka om dagen när de kan äta nötter och baljväxter som innehåller mycket protein?

  Påståendet är lika dumt som att säga att köttätare måste äta 20kg djurhudar varje dag för att få i sig sitt dagliga kaloribehov och därför avråda från att äta döda djur.

  SvaraRadera
 17. Blir det MÖP-måndag idag?

  SvaraRadera