Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2017-04-04 11:07

Varför sätter inte SVT Nyheter ut ansvarig utgivare?

Sveriges Television SVT Nyheter skriver inte ut ansvarig utgivare på sina nyhetssidor. Seriösa nyhetsförmedlare online har ansvarig utgivare utskriven på varje sida. Omfattas SVT:s källor ändå av grundlagens källskydd? Bloggen kontaktade Myndigheten för radio och TV.

SVT har gjort en databasanmälan för sin webplats till Myndigheten för radio & TV (MPRT), men inte registrerat någon ansvarig utgivare. Enligt myndigheten står det bara "tillstånd från regeringen", vilket understryker att det handlar om statligt media oavsett om man bedriver den i stiftelseform eller ej.

Enligt en jurist på MPRT ska SVT enligt lagen istället föra sitt eget register över ansvariga utgivare.

Till skillnad mot seriösa mediaaktörer skriver dock inte SVT ut ansvarig utgivare på alla sina websidor. Dessa hittas istället på en separat sida. MPRT säger dock att detta bör räcka, men det har förstås inte prövats juridiskt.

Beskedet från MPRT är att SVT Nyheters webplats bör omfattas av grundlagens källskydd om innehållet är kopplat till redaktionerna.

Däremot finns ingen databasanmälan för SVT Nyheters Facebooksida och Twitterkonto. Det som enbart publiceras via dessa sociala mediakanaler omfattas därmed inte av grundlagens källskydd, så man måste vid tips och kontakt med SVT Nyheter vara väldigt försiktig, då de kan lägga ut dina tips enbart i sociala medier och då får du inte källskydd.

Rekommendationen är alltså att inte lämna några som helst uppgifter till SVT Nyheter, tills dessa lägger ner sin FB-sida och Twitterkonto. Detta gäller för övrigt samtliga mediakanaler (inklusive denna blogg) och visar på en lucka i en omodern lagstiftning som härstammar från en tid före Internet.

Detta är förstås inte prövat juridiskt än och skulle i så fall bli ett fall för justitiekanslern (JK). Tills dess kan man förstås uttala sig vitt och brett kring detta, utan att egentligen sitta med facit oavsett vad man har för titel.

Oavsett har SVT sitt tillstånd från regeringen och är alltså statligt media trots stiftelsekonstruktionen. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. De har kanske inte någon utpekad ansvarig utgivare utan det är ett kollektiv av den stiftelse som står bakom...

  En stiftelse är en typ av juridisk person, som till skillnad från föreningar och bolag, varken har medlemmar eller ägare. Stiftelsen äger i princip sig själv

  Eller också kanske inte någon "vågar".. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om en juridisk person står för fiolerna så skall en enskild person vara ansvarig utgivare.

   Sen när det gäller ägande så har ju begreppet olika aspekter. En är vem som tar hand om överskottet. I den meningen kan ju stiftelser anses sakna ägare, men vissa delar ju ut överskottet till vissa ändamål så det blir inte helt sant.

   En annan aspekt är vem som har kontrollen och här är ju rätt klart att det är staten som har den. Man har dels rätten att tillsätta styrelse enligt urkunderna, men har också möjligheten att via lagstiftning utöva makt.

   Oberoendet är kanske inte så verkligt som det görs sken av...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Mycket bra att detta kommer fram.
  Bra!
  SVT seriöst,knappast.

  SvaraRadera
 3. Puss, ser i tidigare inlägg att Fredrik Antonsson är en God vän. Kommenterar för första gången för att jag tycker att du gör en god och genomarbetad gärning vad gäller SVT/SR.

  SvaraRadera
 4. Det är ytterst märkligt.
  Nu är ju i och för sig meddelarskyddet något som gäller uppgifter som lämnats i syfte att tryckas eller offentliggöras i ett radio/tv-program.

  SvaraRadera
 5. "Oansvarig angivare" kanske?

  SvaraRadera
 6. Men var det SVT som låg bakom? Häromdagen var det väl okänt vem som låg bakom och SVT beklagade sig över twitterkontot?

  Förvisso sant att SVT inte sätter ut ansvarig utgivare. Du sätter ju inte ut ansvarig utgivare på Trumps Twitter...

  SvaraRadera