Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-04-10 11:00

Vad är din riskprofil enligt Lysa?

Företaget Lysa har lanserat en automatiserad investeringstjänst, som anpassar en fondportfölj efter din tidshorisont och riskprofil. Det kan liknas vid en personlig fond-i-fond och kan som sådan vara intressant, men kanske helt onödig. Däremot kan man gratis testa vad man får för rekommenderad riskprofil.
Lysas investeringsförslag för mig utifrån riskprofil och personliga förhållanden vad gäller tillgångar, skulder, inkomster och utgifter.

Ofta fokuserar Internetaktiva investerare på maximal avkastning - allt annat kan kvitta - men istället bör man förstås fokusera på riskjusterad avkastning efter sin egen riskprofil och investeringshorisont. Detta kan Lysa erbjuda. Det är rent av gratis och är en intressant övning i sig, av många anledningar.

Dels för att den tittar på vad som faktiskt är avgörande för dina behov - inkomst, utgifter, likvida respektive illikvida tillgångar och skulder. Sedan kommer frågor om riskprofil och investeringshorisont och risken att pengarna kommer behövas i förtid. Det positiva med detta är att man får fundera genom dessa högst relevanta ställningstaganden.

I slutändan får man ett investeringsförslag på fördelning aktier och räntor. Detta kan man förstås välja att förvalta själv, medan Lysa kan göra det åt dig i en bred mix av fonder och ETF:er, fördelat på globala småbolag, Asien och Australien, Europa, Japan, Nordamerika, tillväxtmarknader, USA och Sverige på aktiesidan, samt en mix av svenska och internationella obligationsfonder. Av andelen aktier hamnar 20% i Sverige, vilket är en vettig riskspridning - generellt är det bra att investera utanför Sverige för att inte både bli av med besparingar och inkomst samtidigt.

Avgiften för detta ligger på 0.3 - 0.4% för Lysa. 

En stor styrka är att det ungefär veckovis omplaceras för att behålla mixen. Det betyder i praktiken att man köper mer aktier när dessa går ner i pris, och säljer aktier när de stiger. Detta är principiellt samma metod som mitt tidigare exempel med 50% guld 50% börs. Generellt är detta en fungerande investeringsmodell - två olika tillgångsklasser som presterar olika, där man balanserar ut uppgångar i den ena med köp i den andre.

Naturligtvis kan man själv sitta och göra detta och slippa betala avgifterna till Lysa. Eller välja en fond-i-fond mixfond med samma fördelningsprincip som det Lysa rekommenderar dig. Det är dock inte säkert att en sådan fond finns och Lysa har även tillväxtmarknader, vilket är relativt ovanligt. Sedan är frågan om arbetstiden för att själv göra detta jobb är värt 0.3 - 0.4% i förvaltningsavgift, inklusive underliggande fondavgifter.

Man kan samtidigt också ändra sin riskprofil inom Lysa, så om man (likt jag) just nu har en negativ marknadstro kan man låta sin riskprofil och tidshorisont spegla detta.

Mitt förslag är att man tittar på vad för tillgångsfördelning Lysa rekommenderar och funderar kring detta i allmänhet.

Själva investeringen sker på ett investeringssparkonto, så schablonbeskattning för detta tillkommer.

Vad rekommenderar Lysa dig vad gäller fördelning aktier och obligationer? Testa själv här och svara nedan, avrunda till närmaste hela 10-tal procent. Mitt svar blir således 30%.

Jag tror varken 0% eller 100% aktier är möjligt, då det förtar omplaceringsprincipen. Däremot kan det bli avrundningar dit i enkätsvaren.


Ingen form av ersättning har utgått för detta inlägg, som alltså inte är reklam. Jag agerar alltså nyttig volontär här, då jag finner det intressant att titta på riskjusterad avkastning istället för maximal vinst i alla lägen. Lysa själva skriver klart och tydligt i sin FAQ att man inte kommer klå marknaden, men det är som sagt inte heller tanken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Smart sätt att samla E-mail på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att personlig bankman ersätts av personlig fondrobot.
   Kan väl omöjligen bli sämre!

   Radera
  2. 1. En robot får aldrig skada en bank eller, genom att inte ingripa, tillåta att en bank kommer till skada.
   2. En robot måste lyda order från en bankman, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
   3. En robot måste skydda sin egen kund, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

   Radera
  3. Det var bättre förr innan internet när man cyklade ner till banken och la orders.

   Radera
  4. Ärdet därifrån konjunkturcykel kommer ifrån?

   Radera
  5. Exakt.
   Under högkonjunkturen cyklades det mer.
   Enkelt att mäta ungefär som att vissa räknade godståg.

   Radera
  6. Vad jag saknar är att de borde ta hänsyn till fördelningen av likvida tillgångar. Eller förutsätter de att samtliga likvida tillgångar ska gå in i Lysa in deras rekommendation?

   Man kan antagligen testa och ändra storleken på de likvida tillgångarna och sehur rekommendationen ändras.

   Radera
  7. Sen bör man ju rimligtvis i ditt fall med 69% räntor placera 50% av räntekapitalet i utlandet pga SEK-risken.

   Radera
  8. Vet inte varför jag kallade fondroboten för en man.
   Ska omedelbart sluta sprida sexistiska fördomar.

   Radera
  9. Ja, dj-ar!
   Samhället/samtiden är försåtminerad!!

   Radera
  10. @Cornucopia

   Det är lite yxigt idag tyvärr, nu buntas alla dina likvida medel ihop (sparpengar, aktier, fonder etc) till en klump, så ja, ta med allt!

   En självklar utveckling vi vill göra med just den frågan är ju att kunna fråga dig hur mycket av ditt sparande du har i svenska bolag, för då ska ju inte Lysa exponera dig mot den svenska marknaden, du har ju redan en risk mot den. Finns många sånna små detaljer vi kan arbeta in i det frågebatteriet.

   @Stefan Östergren

   Första generationen av fondroboten vi byggde hade arbetsnamn Bender så det är det nog faktiskt en han ;)

   Radera
  11. @ Henrik
   Jävligt dyr tjänst för något trivialt av ytterst marginellt värde. Rebalansering kan man enkelt göra med lämpligare intervall, t ex en gång per kvartal eller år. Detta är inte värt 30-40 punkter...

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. 100%, faktiskt, vilket också stämmer hyfsat med verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer ju inte alls iom att du är belånad!

   Radera
  2. "Hyfsat". Sedan är det väl hos Lysa en fråga om hur man allokerar sina _tillgångar_, inte hur man finansierar dem, om man ska vara petig...

   Radera
  3. Detta ligger helt rätt i tiden.
   Prispressen på finansiella tjänster bara ökar och ökar och ökar.

   Radera
  4. Ja absolut.

   Nordnet har en liknande tjänst som faktiskt har nästan identiska frågor.

   Det handlar förstås om att pejla in folks faktiska riskbenägenhet. Svårt förstås att följa upp och se om folk verkligen är så riskbenägna. Själv fortsatte jag köpa 2000-2003 och 2007-2009, vilket (bland annat Swedbanks nyemission) var några av mina bästa affärer.

   Radera
  5. Är ju risk i precis allt, även SEK.
   Vad är största risken över en 10-årsperiod.
   Ligga likvid i SEK eller vara fullinvesterad i SIXPRX?
   Finns inget bra svar på det även fast vissa känner sig kallade.

   Radera
  6. Jo, fast man kan göra en hyfsad rangordning av olika risker. Men det är sant som du säger, man kan se det som en sorts "risk" att "tappa köpkraft" genom att ligga likvid, om man så vill. Fast normalt sett brukar man i finansiella sammanhang likställa risk med volla.

   Radera
  7. Jo fast man kan ju inte utgå från vad marknaden tycker och tänker om risk.
   Då blir man precis lika kass som de flesta experter som snackar snömos hela dagarna.

   Radera
 4. Hur avrundar man då 95% eller andra som ligger mellan alternativen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100% har jag för mig vi fick lära oss i låg-mellanstadiet.

   Radera
  2. Uppåt ska det rundas om det nödvändigtvis ska avrundas från exakt mellanläge.

   Radera
 5. OT
  Kristersson visar återigen att han saknar ryggrad att införa obekväma beslut.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/04/10/bank-kristersson-m-kritisk-till-resolutionsavgiftshojning.html

  SvaraRadera
 6. Just nu värdelöst. Kopplar upp efter flera minuter till en blank webbsida och lägger av. Alla andra webbsidor koppar upp snabbt.

  SvaraRadera
 7. Blir det förresten något MÖP-måndags-post idag?

  SvaraRadera
 8. SE Banken A telegrafiskt... Eller om det nu var Pound Sterling telegrafiskt...
  I en fördatorisk tid alltså.. :p

  SvaraRadera
 9. Claes Hemberg verkar gilla dem: http://blogg.avanza.se/hemberg/2017/04/10/lysa-en-proffsig-fondrobot/

  SvaraRadera
 10. @Cornucopia Du har missat lite prisdetaljer!
  Du skriver: Avgiften för detta ligger på 0.3 - 0.4% för Lysa. och Sedan är frågan om arbetstiden för att själv göra detta jobb är värt 0.3 - 0.4% i förvaltningsavgift.

  Det är avgifter INKL underliggande. Du kan se detaljer på det här: Prisinformation

  Det är väldigt svårt att komma ner till dom nivåerna utan att vara institutionell handlare av dom underliggande fonderna. Så det du betalar för jobbet blir mellan 0.15% och 0.24%, beroende lite på storleken av kapitalet. Sen har ju vi möjlighet (och incitament, vi ska vara prispressare) att förhandla till bättre priser kontinuerligt av de underliggande leverantörerna, det är något man inte heller kan göra så lätt själv.

  Vill man se exakt vad vi investerar i för instrument kan man kolla här. Många av dom är lite svåra att köpa dock då den svenska modellen med kickbacks från fonder inte rimmar bra med Vanguards filosofi. Oklart vad man hittar på avanza eller nordnet.

  Man kan självklart även ha flera konton för att kunna ha olika risknivåer i sparandet, sjukt trubbigt annars om man ha barnspar och hus eller vad det nu kan vara att spara upp till!

  SvaraRadera