Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-04-27 20:59

Uppror i Makedonien

En gnista har tänts i Makedonien, sedan en etnisk alban har valts till talman i parlamentet. Parlamentet har stormats av maskerade män och polisen står med armarna i kors medan parlamentariker har misshandlats.

Makedonien har både närmat sig NATO och EU, och vi vet alla hur det brukar gå för länder som gör det numera, t ex Ukraina och Georgien. 85% av makedonierna stöder en anslutning till NATO och man har sökt medlemskap.

Kreml är i allra högsta grad involverad i det som pågår på Balkan och försökte förra året genomföra en statskupp i Montenegro och mörda Serbiens premiärminister för att stoppa Montenegros anslutning till NATO. Kuppen och mordet stoppades dock av montenegrinsk och serbisk säkerhetstjänst.

Balkan är i allra högsta grad känsligt och kan explodera i nya krig. Det har trots allt gått en generation sedan krigen på 90-talet och de som idag är unga vapenföra har inget minne av tidigare krig.

Nu återstår att se om situationen eskalerar och hur mycket Kreml har med detta att göra. Kreml har allt att vinna på ett nytt krig omslutet av EU. Makedonien tillhör den ryska slaviska sfären och använder det kyrilliska alfabetet, likt i Ryssland.

Utvecklingen och foton/filmer kan ses hos t ex Seirdotmk på Twitter.

Olika sidor i konflikten uppmanar nu sina respektive anhängare att ta sig till huvudstaden Skopje för att bekämpa den andra sidan. Makedonien är litet och på några timmar kan vi få se en kraftig eskalering.

Följ fortsatt utveckling hos Ivana Jordanovska på Twitter
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Jag tror att man i Belgrad inte vill ha någonting med dessa upprorsmakare att göra!

  Dels eftersom det i Makedonien inte finns något historiskt "serbiskt land" likt i Kosovo

  Dels eftersom man vill framstå som en vattenkammad skolgosse som gjort sina läxor för ett ev medlemskap i EU
  När nu Turkiet helt självt har förpassat sitt medlemskap i EU till sophögen så står Serbien som nästa land på tur att bli medlem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Serbien är att dom likt f.d. Jugoslavien balanserar mellan 2 block....Väst och Öst. Det serbiska folket känner mycket mer för Ryssarna än för västeuropeerna och USA och kommer inte vilja följa västs politik mot Ryssland. Detta gillas ju naturligtvis inte av väst. Små länder har inget att säga till om. Dom ska bara välja sida och följa dom stora ländernas utrikespolitik. Detta kan äventyra Serbiens EU medlemskap.

   Radera
  2. Jag tror ju att man är lite "avundsjuk" på både Slovenien och Kroatien... Båda med en BNP/capita som är högre än EU:s fattigaste länder...

   Radera
  3. Den enda anledningen till varför Serberna (inte Serbiens regering) är avundsjuka på Slovenien och Kroatien är för att dom inte har samma möjlighet att emigrera till västerländska länder. Kroatien kommer halvera sin befolkning på 30 år. Vet inte hur mycket det är värt att vara avundsjuk på.

   Radera
 2. Jaha, ett nytt försök till statskupp på Balkan. Illa. Hur motståndskraftiga är makedonierna?
  Vilket blir Kremls nästa steg? Är tanken ett Storalbanien och ett Storserbien under Kreml?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. "Det har trots allt gått en generation sedan krigen på 90-talet och de som idag är unga vapenföra har inget minne av tidigare krig."

  Däremot så känner dom fortfarande hatet mot varandra,har mött albaner som vägrat prata med serber trots att båda var för unga att komma ihåg kriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Makedonien stod utanför inbördeskriget, men det har efter 2000 varit inbördes stridigheter mellan albaner och makedonier.

   Radera
  2. Fram till 2001-2002 nån gång var det livat längs Kosovos gräns. Inbördeskriget där spillde över in i Makedonien, finns mkt albaner runt Presevodalen. Internationell personal, inklusive svenskar, har varit över gränsen många gånger med Makedoniens goda minne och jagat vapen, gerillasoldater etc.

   Nu har jag inte varit i Makedonien sen 2002, men det var ett ganska spänt läge. Jag tror man slöt det s k Ohridavtalet om hur man skulle behandla den albanska minoriteten och sen dess har det mig veterligen inte varit så mkt öppna stridigheter. Men det är säkert många makedonier som är misstänksamma mot albaner och sådär, folk är ju långsinta som fan på balkan.

   Radera
 5. Mina erfarenheter av Makedonien är att makedonier spenderar merparten av sin tid med att snacka skit om vilka smutsiga råttor albanerna är. VMRO som står bakom attacken är både pro NATO och pro EU. Så det är inte nödvändigtvis någon ryss bakom utan klassiskt balkanhat.

  Det var inte länge sedan dessa grupper stod och tittade på varandra med skarpladdade vapen och det är ju främst kring Skopje där albanska rebellgrupper varit aktivast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det VMRO som ligger bakom attacken? De vann väl senaste valet och innehar makten, är det inte lite märkligt att de i så fall stormar parlamentet?

   Radera
  2. Allt jag läst hitills pekar på VMRO och främst deras ungdomsförbund.

   Radera
  3. Om man ska tro wikipedia så är VMRO största part (51 av 120 mandat) med socialdemokraterna just bakom (49 av 120), och med ett albanskt parti med 10 mandat och ett annat med 5 mandat. Om man ska tro media så verkar de tre senare ha kommit överens om en koalition efter en tids dödläge, något som Presidenten (VMRO) inte accepterat. Men detta är jun bara efter lite snabb googling. Det är ju inte omöjligt att främmande makter försöker hälla eld på brasan.

   Radera
 6. Inbördeskrig förekommer i alla länder med muslimsk minoritets- eller majoritetsbefolkning. Det är bara länder med 100 procent muslimsk befolkning som slipper dessa krig. Det är bara att titta på en karta så ser man tydligt islams blodiga gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta mer om inbördeskriget i Bulgarien.

   Radera
  2. Och vad är det som sker i Irak, Libyen, Syrien mfl?

   Det är inte olika inriktningar av islam, eg. klanvälde som drabbar samman om de resurser som finns?

   Shia, sunni, same same but different.
   Bara klanvälde

   Radera
 7. In före "AMEN USA DÅ?!?!?!?!?!?!?!?!!?"

  SvaraRadera
 8. Re Gustav. Hur förklarar du inbördeskriget i Algeriet på 90-talet?
  Islam spelar stor roll men lika gärna handlar det om etniska motsättningar.
  Se det blodiga kriget i Rwanda osv

  SvaraRadera
 9. Problemet verkar vara att Talat Xhaferi som valts till talare i parlamentet är gammal UCK-veteran. Han deserterade från makedonska armén för att slåss mot makedonska staten, en landsförrädare helt enkelt.

  Jag vetefan men jag hade nog inte accepterat att typ Stig Bergling blev talman i riksdagen heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde vara intressant att se hur riksdagen skulle fungera med en död spion sittande som talman.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. I dag kl 10 på förmiddagen (lokal tid) är det dags för de svenska feministiska experterna på konfliktlösning och försoningsskapande åtgärder att leverera. Då ska UNSC under den amerikanske utrikesministen Rex Tillersons ledning diskutera "avnukleärifiering" av D.P.R.K.. Måhända kommer Wallström et consortes att föreslå förtroendeskapande fallövningar, konsensusövningar eller rent av att medlemsstaternas delegationer i UNGA ska hålla varandra i händerna och tillsammans sjunga We Shall Overcome...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad har detta med posten i fråga? Dessutom så var det Birgit Friggebo, folkpartist som ville sjunga sången i fråga.

   Radera
  2. Vem vet, de svenska feministiska experterna på konfliktlösning och försoningsskapande åtgärder kan måhända göra en rätt betydande insats i UNSC för fred och stabilitet på Balkan.
   Beträffande Friggebo - under vars tid som invandrarminister Sverige för övrigt tog emot ett icke obetydligt antal kosovoalbanska flyktingar - tror jag inte hon innehar upphovsrätten till det musikaliska verket ifråga, vare sig i någon ideell eller ekonomisk menig...

   Radera
  3. Du din kommentar hade kanske varit intressant om nån från Fi eller dylikt faktiskt hade uttalat sig för detta, men det är det ingen som gjort vad jag vet. 3 år sedan så hade kanske någon gjort det, men nu, näe.

   Radera
  4. Fi? Det är rimligen den i Konungariket sittande feministiska minoritetsregeringen som mutat till sig en plats i UNSC och som i den oredovisat kostsamma kampanjen därför har torgfört sig som havandes excellent kompetens inom områden som nedrustning, konfliktlösning och försoning.

   Radera
  5. F! är väl fullt upptagna med att plagiera akademiska avhandlingar så att den nyvalde kvasipartiledaren ska en rimlig chans att kunna disputera inom det pseudovetenskapliga området genusvetenskap på Södertörns låtsashögskola...

   Radera
  6. Som sagt var, 2015 ringed och ville ha tillbaks sin utrikespolitik. Mp har fått pröva att sätta sitt märke på några områden, det gick ju så däroch därför har S sett till att att utrikepolitiken sköts som vanligt, dvs vad som är bra för Sverige(s exportföretag),och mindre idealism. (En snabb titt på utrikesdepartementets twitter visar också att ingen bryr sig)

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Balkanländerna kommer ändå avfolkas p.g.a. ekonomiska problem. Kroatien är ett klassiskt exempel. 4,2 miljoner invånare. 100-150 tusen flyttar varje år till Tyskland/Österike/Irland och kvar blir bara barn, pensionärer och dom som har "säkra" jobb inom den offentliga sektorn. Barnafödandet är bland dom lägsta i världen och inom 30 år bor det kanske 1 miljon invånare i land där samtliga kommer livnära sig på turism och lite statliga jobb. Samma utveckling sker i dom andra länderna på balkan men utvandringen sker i långsammare takt då dom inte är med i EU. Inom 50 år kommer det varken finnas pengar eller unga människor i dom länderna för att bekämpa krig och då kommer det bli fred på Balkan för evigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och tomrummet som dessa människor lämnar efter sig kommer att "fyllas" av ... ? ( folk ifrån MENA )

   Glöm inte att Serbien under flera 100 år var ockuperat av den tidens stormakt, tillika "beskyddare" av Allahs heligaste plats i Mecka, det Osmanska riket styrt av "kalifen" vid Bosporen. Dvs dagens Turkiet...

   Radera
  2. Jag tror inte det faktiskt. Dom som jag tror du syftar på är beroende av att det finns människor som jobbar och kan betala så det kommer nog ändå bli att bland annat Sverige får ta emot dom. Genom Kroatien passerade det minst en halv miljon förra året och det är knappt någon som ens ville söka asyl i landet.

   Japp Osmanska Riket ockuperade Serbien och Bosnien Hercegovina. Dom skulle mycket väl kunna ockupera ett tomt land om 100 år men då blir det ju utan krig och då får västeuropa Turkarna som granne.

   Radera
 13. Slovenien och Kroatien "flydde" lika mycket in i EU som in i det historiska Österrike-Ungern med vilka det finns mång-100-åriga historiska kulturella och handelspolitiska bindningar till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för Slovenien gick det bra då dom snabbt ställde om sig till en modernisering av industrin, slapp kriget och kom in i EU då EU var inne i en högkonjunktur.

   Radera