Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-04-06 22:12

Tillerson: Ny Trumppolicy för Syrien - anfall för att avsätta Assad

USA:s utrikesminister meddelade just att Trumpregimen för andra gången på mindre än två veckor byter policy vad gäller Syrien och Assad. USA avser nu att leda ett militärt anfall mot Syrien i syfte att avsätta Assad. Trumpeter som yrat om att Trump skulle bryta med det militär-industriella komplexet, sluta lägga sig i Mellanöstern och samarbeta med Putin kan sätta sig och diskutera i små grupper.
'Murica, yeah!
Det rapporterar NBC News reporter Peter Alexander.
Utrikesminister Tillerson skräder inte heller på orden riktade mot Ryssland.
CNN konstaterar att den amerikanska försvarsledningen har färdiga planer för ett anfall mot Assad.
"Earlier Thursday, Trump told some members of Congress that he is considering military action in Syria in retaliation for the chemical attack, and recognizes the seriousness of the situation, a source familiar with the calls told CNN.The source said the President had not firmly decided to go ahead with it but said he was discussing possible actions with Defense Secretary James Mattis. US officials told CNN the Pentagon has long-standing options to strike Syria's chemical weapons capability and has presented those options to the administration."
Trumpeterna som hyllade Trumps tillsättning som president menade att han skulle tömma träsket - istället förde han in Wall Street-eliten till köttgrytorna, att han skulle bryta med det militärindustriella komplexet - istället ska han upprusta kraftigt, att USA skulle sluta lägga sig i Mellanöstern - istället har USA invaderat östra Syrien och avser nu att anfalla även Assad, och att USA och Kreml skulle normalisera relationerna - istället är Ryssland och USA nu på kollisionskurs i Syrien.

Trumpeterna/kremlinerna får nu sätta sig ner och diskutera detta i små grupper.

Men man behöver nog inte oroa sig. Om en vecka har nog Trumpadministrationen bytt policy igen.

Tillägg: USA har gissningsvis kryssningsrobotbestyckade fartyg på plats i Medelhavet som kan användas för att omgående slå mot Assad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Kemattacken är den perfekta ursäkten för ett anfall från USA så Asad kan knappast logga bakom. Vilka andra sidor eller intressenter kan det vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tvärtom. Ryssland inser allt har gått för långt och vill bli av med Assad men vill inte förlora ansiktet. Ergo bombar man lite civila så spelar man ut det. Ryssarnas motdrag om USA gör något är tell tale.

   Ryska dockor vet du...

   Radera
  2. Allrså, ruska ekonomin, eller ökenomin är fucked up och de inser att de behöver snart normalisera relationerma med väst. Så hur göra när man är bad guy no 1?

   Sätt dit någon annan och spela oskyödig :)

   Radera
  3. Eller mest troligt, Trump måste bevisa att han inte är rysk inflytelseagent och ryssarna vill ha det så + ovan anledningar, alltså har vi en riktig teaterpjäs på gång. Win win för alla som slipper andas Sarin.

   Notera att IS har degraderats till ett lokalt problem i vissa regioner samt ett rent terroristproblem i väst ( Europa) . Vilket både USA/ Ryssland skiter i.

   Radera
  4. Notera att ingetdera motsäger ett starkt nationellt svenskt försvar.
   Jmfr Palme, kålsuparteorier etc. från kalla kriget.

   Mer luftvärn och resilient civilsamhälle och mindre genderoperatörer och Södertörns högskola alltså...

   Radera
  5. Det finns ju ett nästan oändligt antal intressenter i att USA går in i Syrien.
   Assads alla olika lokala motståndare, Ryssland på vissa sätt vad de än säger officiellt, Turkiet, Kina, Saudierna och dess fraktioner och kumpaner, militärindustrin, delar av amerikanska administrationen, Nordkorea .....

   Radera
  6. Bara för att attacken är idiotisk för Assad sidan behöver det inte betyda att en sådan inte kan genomföras.
   Dock är det faktiskt mest troligt att kemvapnen fanns i målområdet och blev träffade, sådant har hänt tidigare i krig. Om jag inte mins fel så krävdes det 2-4 plan för att döda två hela byar på flera tusen civilpersoner i Irak under 80-talet. Så att endast 87 har dött av en flygbombning är mysko.

   Radera
  7. Det behöver ju inte vara så att Assad godkänt kemattacken i förväg. Man kan ju tänka sig att nån annan på regeringssidan tagit initiativet.

   Radera
  8. Interna motsättningar eller att någon infiltrerat regeringssidan och iscensatt attacken är inte helt otroligt enligt mig.

   Radera
 2. Oho...

  Så vad innebär detta? Dogfights mellan rysk o amerikansk jakt över Damaskus? Tills dess att någon tröttnar o sätter en taktisk kärnvapen på den andres lanndningsbana und so weiter?

  Bullshit från Pentagon?

  Dags att börja preppa på allvar, och förbereda sig för r-r?

  Eller ladda popcornsmaskinen imför nästa maskirovka från Trump administrationen?

  SvaraRadera
 3. De kommer nog bara att genomföra ett riktat anfall emot något mål om de skulle genomföra ett större anfall så är nog risken för ett kärnvapen krig väldigt nära. Det enda som Ryssland har för att försvara sig emot usa är i princip kärnvapen eftersom usa är mycket starkare än ryssland när det kommer till konventionella vapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle Ryssland riskera kärnvapenkrig för Assads skull?

   Radera
 4. Men samtidigt sägs det att Putin har hur många hållhakar som helst på Trumpadministrationen så det kommer inte bli något anfall utan klartecken från Kreml. Ryssland styr väl allting genom sina påverkansoperationer bakom kulisserna, speciellt amerikanska presidentvalskampanjer. Eller hur?

  SvaraRadera
 5. "Tillerson sitter i Kremls och Putins knä"

  http://cornucopia.cornubot.se/2016/12/exxons-vd-blir-usas-nya-utrikesminister.html

  Den analysen är redan utdaterad. Här gäller det att hänga med i svängarna.

  Som sagt, diskutera i smågrupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Cornucopia Ogillar Trump har med känslor att göra, å andra sidan blev Trump vald just för att människorna utanför New York och Kalifornien hatade hur eliten såg ned på övriga USA.
   Gissningsvis identifierar sig Cornucopia mer med "eliten" i USA och har lika svårt som SVT att förstå medelamerikanen !

   Radera
  2. Nja, mina "analyser" av Trumpadministrationen har inte varit avsevärt mycket bättre. Trump verkar inte ha någon tydlig linje, om man säger så. Men att USA verkligen genomdriva regimskifte ser jag som mycket osannolikt, men mycket mer sannolikt än för en vecka sedan.

   Radera
 6. Trump har blåst deep state flera gånger tidigare och det skulle inte förvåna om han gör en vals nu med. Har mycket svårt och tro att han kommer dra igång något för gör han det tappar han sin väljarbas på en vecka, då är han helt i händerna på deep state

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trumps s k "approval rating" är ju redan skitlåg, så han har ju tappat en stor del av den där väljarbasen redan.

   Radera
  2. Logik. Ack så svårt för Trumpdårar och rysstroll.

   Radera
 7. Dom två fartygen som nämns USS Ross och USS Porter är båda ca 20 år gamla Arleigh Burke Jagare. Båda har blivit uppgraderade för att Bära SM-3 och borde således tillhöra den Amerikanska Jagardivision som har hemmahamn i Spannien och ska stå för Södra Europas Missilförsvar.
  SM-3 fungerar inte enligt samma principer som tex det mer kända Patriot utan är byggd för att slå ut missiler under i mellanfasen när roboten befinner sig i rymden och inte i slutfasen. För att slå ut robotar i Slutfasen av dess bana använder Amerikanska flottan SM-6 som är en variant av den klassiska SM-2 men med aktiv radarmålsökare i nosen.

  Fartygen verkar ju ypperligt placerade för att slå ut eventuella ballistiska robotar som tex skjuts mot Södra Europa där RAF basen på Cypern brukar nämnas.
  Frågan är dock om dom inte är lite väl utsatta då det ska finnas ryska attackubåtar i området, ifall nu USA beskjuter Ryssarna.

  Den ryska strategin i Syrien har hittills baserat sig på lärdomar från kalla kriget där Sovjet hade en stark tendens att överge allierade när det blev lite jobbigt, något som USA nästan aldrig gjorde.
  Så lita inte på att Ryssland viker ned sig då dom har extremt mycket politiskt kapital att förlora då Syrien är deras sätt att visa att dom numera är pålitliga allierade.

  Ryssarna har ju även möjlighet till motdrag, tex kan dom flyga in kärnvapen till sina baser i Syrien. Alternativt själva släppa en atomladdning över någon av IS kvarvarande städer för att demonstrera att dom menar allvar.
  USA diskuterar ju en No Fly Zone, dock Kan ju Ryssarna utlysa en No Fly Zone över Syrien för USA.
  Då får vi ju se vad S400 går för det är systemet att hålla koll på för det skulle bli första gången som luftvärn med aktiva radarmålsökare används i ett system som är byggd för att klara mättnadsanfall !
  S300 är ju fortfarande Semiaktivt även om det har bra störskydd !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade en grej.
   USS Ross och USS Porter ska även vara utrustade med SeaRAM det är ett system när man tar den klassiska 20mm Phallanx CIWS och byter ut kanonen mot elva "Roling Airframe Missiles" för att bättre kunna skjuta ned inkommande robotar.

   Detta gjordes för att En Arleigh Burke Jagare som ska skjuta ned balistiska robotar måste ställa om AEGIS radarn så att den inte kan detektera sjömålsrobotar under tiden.
   Evolved Sea Sparrow är den robot det som vanligtvis skjuts mot Sjömålsrobotar men denna är beroende av ledning från AEGIS systemet.
   SeaRAM systemet som har egna sensorer täcker därför upp denna lucka !

   Detta gör samtidigt att fartygen borde vara så svåra mål man kan hitta i medelhavet för sjömålsrobotar att träffa just nu.

   Radera
  2. Det var ett både trevligt och engagerenade inlägg. Skönt med ngn som verkar veta had han skriver om och inte drömmer sig ut i diverse teorier om allt möjligt.

   Nulli secundus

   Radera
 8. Ingen mening för USA att bomba Assad. USA måste knäcka Syriens viktigaste allierade Ryssland. USA måste bomba dom Ryska baserna i Syrien för att få bort mördaren Assad.

  SvaraRadera
 9. Syria war: US launches missile strikes in response to chemical 'attack'

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39523654

  Vad blir nästa steg? Känner att detta kan urarta :/

  SvaraRadera
 10. Jahap, 59 Tomahawks mot en flygbas. Det kan inte vara mycket kvar där då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock är det en modern flygbas med hårt skydd för samtliga flygplan !
   Intressant att se hur skadad den blir !

   Radera
  2. Tydligen hann de flytta bort det mesta av flyget, troligtvis tidig förvarning från rysk signalspaning.

   Radera
 11. Jahap, 59 Tomahawks mot en flygbas. Det kan inte vara mycket kvar där då...

  SvaraRadera
 12. Framgick inget av rapportering jag läst, men verkar som ryssarnas omtalade luftvärn inte var på... Antar att det är tänkt att kunna bekämpa tomahawk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste att han meddelade Ryssarna innan de började, men det var ju på RT

   Radera
 13. Det blev ett konkret utfall på gasattacken. Om det nu var en sådan. Sannolikt kommer Assad och ryssarna att intensifiera bekämpningen av rebellerna i NV Syrien.

  SvaraRadera
 14. Qui Bono!!!!!
  Varför skulle Assad använda kemvapen och riskera vedergällning från övriga världen (vilket nu skedde), när han nu är i slutfasen av att vinna kriget.
  Det verkar ju finnas troliga skäl att Assad helt enkelt bombat en rebellkontrollerad fabrik som framställde och lagrade kemvapen.
  Jag är så otroligt besviken på Trump, som nu mer och med framstår som en lögnaktig idiot, helt kontrollerad av de globalister han säger sig bekämpa.
  Han har ju lyckats anställa halva Goldman Sachs för att kontrollera finanserna och överger de vänner som stod upp för honom under valkampanjen.
  Vidare så verkar globalisten och "open border" förespråkaren tillika svärson Jared Kushner få mer och mer inflytande.
  Detta är en mörk dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du hade alltså helt dyngfel om president Trump och är helt på det klara med att det var så.

   Men du är ändå fullt övertygad om att du kan bedöma en annan presidents agerande och bevekelsegrunder till 100%...?

   Radera
  2. "Jag är så otroligt besviken på Trump, som nu mer och med framstår som en lögnaktig idiot"

   Lol, sent ska syndaren vakna.

   Han framstår som en lögnaktig idiot därför att han är lögnaktig idiot. Det var uppenbart väldigt tidigt i valprocessen, men precis som med bibeln så väljer folk ut de "bästa" delarna och blundar för resten... Då går det som det går.

   Radera
  3. Jävla antisemit. Stäng av fanskapet Cornu.

   Nulli secundus

   Radera
 15. Den ryska krigsförbrytardiktarurens kreatur hukar nu ängsligt under sina blanka mahognyskrivbord i Kreml. Det här är ett språk de förstår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de förstår nog först då de funderar på hur långt det är till nollpunkten, där de ligger under skrivbordet och väntar på tryckvågen emedan värmestrålningen satt gardinerna i eld.

   Duck n cover...

   Radera
 16. Eller andra möjligheter som t.ex. Turkiet
  https://consortiumnews.com/2016/12/11/the-syrian-sarin-false-flag-lesson/

  SvaraRadera
 17. I ett ögonblick blev det avsevärt farligare för västmakter att med flyg understödja bekämpningen av IS i Syrien.

  SvaraRadera
 18. Ändå ganska smart av Trump att i dag göra just precis det som Hillary Clinton föreslog offentligt i går.

  http://www.reuters.com/article/us-people-hillary-clinton-idUSKBN179058

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kan ju iofs ha menat bomba med fittmössor, enhörningsglitter och feministiska pamfletter - - så blir nog MSM tvungna att tolka det nu så här retroaktivt.

   Radera
  2. Härlig kovändning där. Innan valet var Killary en ond krigshetsare, nu är hon en mjukis och utrikespolitisk feminist??

   Radera
  3. Jag tänkte mest på hur svensk MSM måste vrida sig i smärtsamma kognitiva dissonansvåndor just nu över problemet hur de skall rapportera det här valboskapen ute i stugorna.

   Vad tror du själv Ben? Vad får man för odds på att SVT undviker att berätta för svenska folket att Hillary bara några timmar innan det skedde krävde just precis den sortens krigsinsats som Trump sedan lät utföra? Blir det USA-hat i största allmänhet nu när även Hillary har kommit ut öppet som bombhöger?

   Radera
  4. Så, om SVT inte anser att det finns ett nyhetsvärde i att berätta vad nån som inte är president tycker, så tar du det som ett bevis på att de aktivt undviker det?

   Under presidentkampanjen var det tydligt att Hillary var för ett fortsatt väpnat engagemang i Mellanöstern, kalla det bombhöger om du vill, så jag förstår inte hur det innebär att hon "kommer ut". Lite som att du hävdar att Jonas Gardell kommer ut som bög i sin senaste bok eller nåt.

   Radera
  5. Spännande piruetter Ben - jag ser nu fram emot att du lägger fram bevis för att någon fast anställd journalist på SVT på bästa sändningstid under valrörelsen 2016 lyckades uttala att Hillary var bombhöger eller något ens motsvarande detta. ;-)

   Radera
 19. Trump har helt enkelt ingen aning om vad han pysslar med. Skulle gissa att hans bild av presidentämbetet innan valet var att Obama var så dålig att en rodeohäst hade kunnat sköta landet bättre. Han hade idéer om att sluta dribbla runt mellan olika inhemska och utländska intressen och bara förenkla allt med "america first" som enda ledstjärna. Verkligheten har hunnit ikapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla problem kan ju lösas om man tar dem på rätt sätt - rätt på f*ttan, enligt det famösa ljudklippet med Trump.

   Radera
  2. @ Stoffe: Världens bäst informerade statschef (15-20 olika underrättelsetjänster rapporterar och rekommenderar till honom) har alltså ingen aning om vad han pysslar med?

   Radera
  3. Hans uttryckliga inställning är ju att han inte behöver tex. säkerhetsrådets genomgångar.

   Radera
  4. Dvs, alla rådgivare som inte serverar honom den bild han förväntar sig går bort. Så att 15-20 olika underrättelsetjänster skulle få hans öra verkar inte sannolikt.

   Radera
  5. @ Stoffe: Nu väljer du att tro på vad MSM skriver bara för att Trump sagt så själv. Det är spel för galleriet, det amerikanska galleriet. Glöm inte bort att det ingår i hans image, i hela USA:s image, att det bästa man kan vara är en self-made man som fattar alla de stora besluten själv. Förväntad själv-marknadsföring på området skulle vi kunna kalla det.

   Radera
 20. Jag undrar fortfarande vilka som låg bakom kemgasattacken.
  Hur som helst blev detta,den perfekta anledningen för Trump att återta US positioner i Syrien eftersom Putin var på god väg att dominera arenan.
  Jag tror inte Assad kommer att störtas av Trump.
  En annan effekt är att oljepriset trycks uppåt vilket US tjänar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan effekt är att ytterligare en miljon människor kanske flyr till Turkiet. Hur länge innan Erdogan öppnar gränsen mot EU igen? Det är som bekant win för Ryssland och dess planer att återta sina gamla republiker när EU är upptagna med sina egna kriser.

   Radera
  2. Kanske det som är själva planen..
   Ett på alla vis kraftigt försvagat EU med stora inbördes motsättningar och kaos.

   Radera