Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-21 14:35

TFB bekräftar att även Göteborgspiketen har LWRCI IC-E som ny automatkarbin

The Firearms Blog bekräftar nu den sista punkter i mitt blogginlägg från i höstas - att Göteborgspiketen ("Förstärkta regionala insatsstyrkan") har införskaffat LWRCI IC-E som ny automatkarbin. Därmed har både SOG, NI och RI infört samma automatkarbin.
LWRCI Individual Carbine Enhanced. Notera texten "Tillhör polisen". Källa: The Firearms Blog, återpublicerad med tillstånd. 
Det ser nu alltså ut som att införandet av LWRCI:s Individual Carbine kan bekräftas över hela linjen. Ni kunde redan den 29:e november läsa om införandet här på bloggen, och det har sedermera bekräftats av Särskilda Insatsgruppens film på Youtube, och för NI i samband med terrordådet på Drottninggatan.

Den förstärkta regionala insatsstyrkan i Göteborg, även kända som Göteborgspiketen, uppträdde nyligen med IC-E som publikt förstärkningsvapen när de bevakade Socialdemokraternas rikskongress i Göteborg. Man hade alltså inte ens k-pist, utan gick direkt på automatkarbiner, vilket rimligtvis hade med terrordådet på Drottninggatan dagen innan att göra.

Mer bilder på detta finns hos The Firearms Blog.

När nu Försvarsmaktens officiella specialförband och polisens operatörer infört en M4-baserad automatkarbin så känns det ännu mer sannolikt att Sveriges kommande ersättare för AK5-serien, "AK6", också bör vara M4-baserad. Inte nödvändigtvis LWRCI:s IC-serie, men genom att standardisera på M4 kan vapenhanteringen, träning och utbildning bli likartad över hela Försvarsmakten och polisens insatsenheter.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Har de äldre förstärkningsvapnen ärvts av andra polisenheter eller har de kasserats?

  Alltså: har väpnad förmåga mot terrorister/grov brottslighet ökat eller enbart vidmakthållts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidmaktshållts kan man väl säga. 5.56 som 5.56. Det är inte så att polisen ska skjuta tiotals magasin med automateld.

   Radera
  2. Jag tänkte att fler poliser hade fått tillgång till förstärkningsvapen nu om de som har IC-E gett sina G-36 till de som förut hade MP-5 som i sin tur gav kpistarna till vanliga poliser med pistol.

   Radera
  3. Om det vet vi idag intet.

   Radera
  4. Dessa gamla vapen lär vara utslitna. Det övas friskt med dem och de håller inte för mer än ett antal tusen skott innan de anses vara förbrukade.

   Radera
  5. Öh, det är bara i dataspel som vapnen tar slut.

   Radera
 2. Lite kusligt att beväpningen eskalerar (dessvärre nödvändigt?). Mer övervakning, kraftigare vapen, större skiljelinjer mellan befolkningsgrupper. Vad är det för ett samhälle vi tvingas in i? Känner inte igen mig i det Sverige jag har växt upp i...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Terrorister, organiserad brottslighet samt att civilkurage nu för tiden kan leda till straff/fängelse...

   Där har du de man bör rikta sin ilska emot för detta, inte de som kommer med lösningar på problemen.

   Radera
  2. MJ:?, fattar inte nåt?

   Radera
  3. Du menar att de nya bössorna skjuter kraftigare 5,56mm NATO än de tidigare?

   Radera
  4. Nej, inte kraftigare vapen. Bara nya. De gamla funkar egentligen också för uppgiften 10år till, men man vill som proffs ha nya saker så man känner sig viktig. AK4B och AK5C hade också funkat om Sverige inte haft så mycket stålar.

   Radera
 3. Enligt Fridolin skall de lottas ut... dock otydligt bland vilka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... jo, bland underrepresenterade stigmatiserade och socioekonomiskt utsatta grupper !! ;-)

   Radera
 4. Varför väljer man 5.56 istället för 7.62? Anledningen till att man vill ta ett steg upp från 9mm k-pist (H&K MP5) till automatkarbin är för att kunna skjuta igenom skottvästar, väggar och fordon. Alltså, varför bara gå halvvägs till 5.56 istället för 7.62?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vikt? Och sämre penetrationsförmåga (färre antal väggar) vid miss, och därmed mindre risk för sk överskottsförluster bland oskyldiga civila.

   Radera
  2. Varför inte 12,7 eller i alla fall 338 Lapua Magnum?

   Radera
  3. När det kommer till militär så handlar det om vikt på både ammunition och vapnet. En 7.62 väger mer än dubbelt så mycket som en 5.56 (10 vs 4 g).

   Får man spekulera ytterligare så är det mest effektivt i krig att skada och inte döda fiender eftersom du på det sätt tar fler fiender ur strid samt är mer human. Det är också därför man har helmantlat i militär men hålspets hos polis. Polis skjuter för att stoppa.

   På tal om det. Använder polis hålspets eller helmantlat i sin 5.56?

   Radera
  4. Tim, men nu handlar det inte om militär utan om polis. Och eftersom polis-insatsstyrkor inte ska marchera flera dagar med vapen+packning och som Cornu påpekade i inlägget inte förväntas skjuta många magasin, så spelar ammunitionsvikten väldigt liten roll.

   Vidare använder inte militären helmantlade kulor för att vara human, utan för att få bättre genomträngningsförmåga i kroppsskydd, väggar etc. Och av samma anledning ser jag det som högst sannolikt att polisen väljer helmantlad ammunition till förstärkningsvapen (även till k-pisten som har 9mm-ammo).

   Jag är fortfarande ytterst tveksam. Hela poängen med att gå upp till AK är ökad genomträngning. Varför skulle just 5.56 vara den optimala medelvägen? Om en lastbil kört fort mot mig hade jag hellre haft 7.62. Däremot går såklart 12,7 bort pga vikt och rekyl.

   Radera
  5. Militär världen över använder helmantlat i första hand för att halvmantlat är förbjudet enligt Genevekonventionen.

   Ökad genomträngning är inte enda skälet, ökad räckvidd är lika viktigt. Särskilt som buset numera relativt ofta beväpnar sig med AK47 och därmed utökar sin räckvidd.

   Radera
  6. Unknown, polisen använder en flat 9mm patron för att minska risken för rickochetter.

   Radera
  7. Martin: Det där är väl en myt? Första Haagkonventionen från 1899 förbjöd expanderande kulor, men i dess uppdatering från 1907 som de flesta, inklusive Sverige skrivit på, togs förbudet bort.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hague_Conventions_of_1899_and_1907

   Genevekonventionen innehåller mig veterligen ingenting om expanderande kulor. I vilket fall som helst har inte USA skrivit på Genevekonventionen men använder ändå helmantlade kulor. Anledningen till att de gör det är för att en helmantlad gevärskula räcker för att sätta någon ur stridbart skick, samtidigt som den har mycket bättre genomträngningsförmåga än expanderande kulor.

   Kristian: Är det något du vet säkert eller något du har hört? Är det alltså en speciell kula för deras MP5? För i pistolerna använder de Speer Gold Dot, som är en förfragmenterad hålspetsammunition. Och den började de INTE använda för att minska risken för rikochetter.

   Radera
  8. Idén till 5,56 NATO har sin grund i studier som bedrevs i USA i början på 50-talet. Bl a Project ALCLAD som kom fram till att det var viktigt att minska vikten på soldaternas utrustning samtidigt som man kom fram till att den som skjuter flest projektiler mot fienden i en eldstrid tenderar att vinna. Slutasats; lättare vapen och ammunition är oftast bättre.

   På den gamla onda tiden använde man fortfarande 20-tumspipor vilket gav 5,56 i princip lika bra skottverkan i människor som 7,62 inom stridsavstånd på 200 meter. Att man skulle ha gått ned i kaliber för att skada istället för att döda är något modernt hittepå. Syftet från början var att välja lättaste möjliga skott som tillförlitligt och tämligen omedelbart slog ut fienden.

   Radera
  9. På M4 klonen LWRCI IC-E är det förhållandevis lätt att konvertera till annan kaliber i det fall man bestämmer sig för det, så länge det är standard ammunition med normal hylsa, ej de nya som utvecklas.

   Radera
  10. Kristian: Nej Polisen idag har använder Speer: LE Gold Dot Duty ammunition. Den ammunitionen du tänker på är den gamla säkerhetspatronen bara för att försöka undvika rikoschetter. Dock var den kulan inte optimal för polisens bruk då den inte stoppade gärningspersonerna, speciellt inte om de var under inflytande av något rusningsmedel mm.
   Man bytte till Speer för att det är en hålspetskula som dels klarar av att stoppa den man skjuter på och dels för att den dumpar energin i kroppen och risken för genomskjutning minskar.

   Radera
 5. Kul att Aimpoint finns med i bilden ( bokstavligt och bildlikt!)
  Missat att det fanns med x6.

  SvaraRadera
 6. Ställer frågan än en gång ,bortsett från förslitning, behövs en ny automatkarbin, kan man inte tillverka fler AK5C?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det skulle man nog. Om man hittade en tillverkare som var villig att sätta upp en sådan produktionslina. Eller också köper man moderna automatkarbiner för en bråkdel av kostnaden.

   Radera
  3. AK5C är en bastard. Opålitlig och onödigt tung. AK5 (alltså den ursprungliga) var okej när den kom på 90-talet men sedan har man moddat sönder AK5 till C och D vilket lett till mer eldavbrott osv. Den har nått vägs ände och det är dags för nåt modernare. Dock tittar ju många länder (och organisationen NATO) på en annan kaliber och vi lär vänta på att de bestämmer sig innan vi köper nåt.

   Radera
  4. Ak5C är tyvärr något tung annars ett helt ok vapen. Sverige köpte in ca 120 000 AK5 då det begav sig (ur minnet) och 27 500 av dessa byggdes om till AK5C. Det borde således finnas vapen att bygga om fortfarande om man lyckats slita ut befintliga AK5C.

   Att AK5C skulle vara en bastard är skitsnack. OBS att på AK5C kortade man pipan "bortom" gasblocket varför det inte är någon direkt skillnad i funktionalitet. AK5D däremot lider av samma problematik och dålig tillförlitlighet som alla automatvapen där gasuttaget flyttats för nära patronläget vilket eg kräver en komplett omkonstruktion av vapnet för att fungera ordentligt.

   Radera
  5. Vapnen har blivit för "tunga" för att dagens operatörer är för tunna. Förr slogs vi med AK4or. Och om man behövde stoppa en stridsvagn kastade man in vapnet i bandagreggatet. Bandavbrott.....

   Radera
  6. Men idag kränker man stridsvagnsbesättningen om man förstör deras band utan att fråga först.

   Radera
 7. Det är billig ammunition till den där. Letar själv efter en .223 klass 2 bössa, men utbudet är dåligt och dom är dyra.

  SvaraRadera
 8. Jag skriver som jag gjort tidigare!
  Varför inte göra som "gängen" och införskaffa några betydligt billigare men inte så mycket sämre "Zastava" ?

  "Most bang for the buck" och det som duger åt "gängen" torde även duga åt farbror blå! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På samma sätt som att en fackman bäst använder Makita, eller Ryobi eller nåt annat high-endmärke så håller jag med dig om det allmänna vapnet för armén, det borde funka med något enkelt och driftsäkert.

   Radera
 9. Det är bra att RI uppgraderar men det viktigaste nu är att få ut förstärkningsvapen (kaliber 5,56) till igv-poliserna, i bilarna. För insatsstyrkor i alla ära men de är inte de som möter terroristerna i förstaläget. Eller för den delen att patruller kommer luras i bakhåll där det väntar automateld från Kalashnikov motsvarande, beslagen av de vapnen är många och scenariot är troligt. Som sagt, ut med 5,56 vapen till igv-personalen. Men förmodligen kommer vi få vänta på att ett par igv-poliser skall dö först innan det sker.

  SvaraRadera
 10. Bör kompletteras med bazooka för att kunna stoppa lastbilar.

  SvaraRadera
 11. Nu är jag inte så insatt i detta även om pojkspolingen i en har snappat upp ett och annat om vapen, men jag tycker det ser ut som ett hemmabygge, raka motsatsen till moderniteter som FNC P90. Sen är ju namnet som en parodi på hela branschen och möperiet. Kan någon bena ut det hela för mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skiljer det sig från P90? Ja, för P90 är konstruerad för helt andra ändamål än AR-15 och andra automatkarbiner.

   Vilket som är modernast torde ligga i betraktarens hjärna. P90 har ett tungt slutstycke, IC har gasuttag med pistong.

   Namnet "IC" kommer från amerikanska försvarets projekt "Individual Carbine" som syftade till att ersätta M4, IC är helt enkelt det vapen som LWRCI tog fram som förslag och som man nu säljer även om projektet lades ner.

   Radera
 12. (Nu har barnbarnen somnat) Använder Polisen samma färgmarkering på ammunitionen som FM?
  Kan GUL betyda expanderande kula?

  SvaraRadera
 13. Hur kan man köpa amerikanskt smeck när det finns tyska kvalitetsvapen H&K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det övergår också min fantasi. Varför ??

   Radera
 14. För att det inte är "smeck". Är det någonting amerikanerna kan så är det att bygga ehv. Den inhemska marknaden där gör att mängden tillverkare är oöverträffad och den som bygger "smeck" överlever helt enkelt inte.
  Beträffande tyska kvalitetsvapen så kan vi konstatera att även HK valt att bygga vidare på AR-15 plattformen för att göra sitt kvalitetsvapen 416...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer det sig då att SOCOM i huvudsak köper europeiska vapen (FN SCAR, H&K 416) och att europeiska vapen tenderar att vinna vapentester som genomförs av USAs krigsmakt. Nu senast vad gäller ny tjänstepistol som föll på SIG P320.

   Det var heller inte så att H&K "valde" AR-15 att bygga vidare på. Det var US SOCOM med Larry Vickers i spetsen som bad H&K att förbättra deras befintliga vapensystem M4, efter att ha sett hur bra H&K lyckats med ombyggnaden av brittiska SA80, som de inte var nöjda med.

   Radera
  2. Historien bakom SCAR är i huvudsak politisk där SOCOM ville ha handlingsfrihet, något som man inte kunde ha med M4 eftersom USARMY ägde projektledarskapet. När man fick M4 modifierad efter sina behov släppte man 5,56-SCAR illa kvickt.

   Ditt andra stycke bevisar väl i princip bara samma sak. SOCOM ville inte ha något annat än AR-plattformen, däremot ville man ha vissa förändringar. Sådana förändringar som det finns många exempel på hos olika tillverkare i USA.

   HK bygger inte dåliga vapen, även om G36 fått lite kritik. Men att de skulle vara så mycket bättre än alla amerikanska vapentillverkare stämmer inte heller.

   Vilken leverantör som en försvarsmakt/polisorganisation väljer torde bero minst lika mycket på politiska faktorer som prestanda hos ett vapen. Trots allt är automatkarbinen som system synnerligen mogen teknik där det inte lär hända något revolutionerande innan teleskopisk/hylslös ammunition slår igenom.

   Men vill du ha en automatkarbin som du i princip kan få konfigurerad precis som du vill? Då är AR-plattformen svårslagen. Inte för att den nödvändigtvis är bäst, DI-lösningen är ingen höjdare och förklarar varför det nu byggs AR-versioner med pistong. Men för att den helt enkelt är amerikansk de facto standard och har en industriell kapacitet bakom sig som saknar motstycke.

   Radera
  3. "Sten" dåligt rykte efter eld avbrott ( ingen eld alls...) i Prag.
   Men stoppningen i Mercan tog ju livet av honom!

   Radera
  4. Man kan i alla fall konstatera att när krigsmakten i USA genomför tester av nya vapen så presterar vapen från europeiska tillverkare ofta bättre än de inhemska. FN SCAR och HK XM8 var överlägset bäst i sitt test. Man fick heller aldrig riktigt ordning på sin kulspruta M60 utan köpte till slut motsvarande KSP58 av FN. När man sen ville modernisera sin M4 vände man sig till en europeisk tillverkare och nu när man införskaffar ny tjänstepistol så går ordern till Europa. Lite lustigt kan tyckas om nu stämmer att "är det någonting amerikanerna kan så är det att bygga ehv". Europeerna verkar inte vara sämre, snarare tvärt om.

   Men ja, det stämmer att automatkarbiner är mogen teknik och därför kan man ifrågasätta bytande hit och dit vilket mer ter sig som prinsessfasoner där man vill ha det senaste bara för att. Att byta automatkarbin i den svenska försvarsmakten är heller inte en så liten sak. Säkerhetsbestämmelser skall uppdateras, reglementen skrivas, personal och tekniker omutbildas, vapenfästen i alla möjliga fordon göras om, mm mm. Kanske bättre att i ljuset av detta bara beställa fler AK5, som är en fullt adekvat automatkarbin, från Indonesien (Pindad SS2) som torde ha produktionslinan igång fortfarande och lägga tid och pengar på annat.

   Radera
  5. Tja, om du vill kalla en MMG för ehv så visst. Men då kan vi också konstatera att FN MAG i grunden är en BAR med bandmatning så då får vi väl säga att även på den fronten så har de amerikanska vapenkonstruktörerna visat sig dugliga... ;-)

   M4 har inte moderniserats av europeiska tillverkare. Syftar du på SCAR så har jag redan svarat på det ovan...

   För övrigt så har jag inte påstått att "europeerna" skulle vara sämre på att bygga ehv. Däremot att LWRCI IC inte är "amerikanskt smeck".

   Att säga att en Pindad SS2 är en AK5C(D) bara för att bägge bygger på FN FNC är lite långsökt. AK5C(D) lär inte tillverkas igen. "Prinsessfasoner" får stå för dig. Att AK 5 (och AK 4) kommer att behöva ersättas är fakta. Att då inte dra fördel av 40 års utveckling inom tillverkningsprocesser vore idiotiskt.

   Radera
  6. Att befintliga AK5 kommer att behöva ersättas är sant. Frågan är om det behovet faktiskt föreligger i närtid.

   Moderniseringsprojektet av AK5 genomdrevs under första halvan av 00-talet och dimensionerades för den tidens värnpliktsvolymer med en tänkt livslängd om ca 15 år med start 2006. Idag övas/skjuts det avsevärt mindre och följaktligen förbrukas vapnen betydligt långsammare.

   Ak5C är ett mycket driftsäkert vapen som under truppförsök med 300 vapen under 2003-2005 hade ett MRBS (Mean Round Between Stoppages) avsevärt bortom 2000 skott vilket står sig ytterst väl i jämförelse med vilket annat vapen som helst. Nya handskyddet med tre MIL-STD 1913 rails och med uttag för tryckknappar gör också att alla standardiserade accessoarer kan monteras efter behov.

   Så vad menar du att de senaste 40-åren av teknikutveckling tillfört en general purpose automatkarbin som inte finns på befintlig AK5C? Det enda vettiga jag kan komma på är en minskning av vikten med 0,5-0,8 hekto vilket är positivt men knappast revolutionerande.

   Radera
  7. Vikten kanske inte är revolutionerande för dig. Men för soldaten som ständigt tillförs ny utrustning och därmed mera vikt är det en annan sak...

   När i tiden AK 5 (och AK 4) behöver ersättas kan nog diskuteras till döddagar. Klart är i alla fall att det måste ske någon gång och då måste det börjas i tid. Så även om det skulle ta t ex tio år till att slutförbruka AK 5 så måste "Projekt nytt ehv" börja innan dess.

   När värnplikten dessutom nu återaktiveras och man kan ana att antal förband kommer att öka så är det troligt att förbrukningen av AK 5 återigen kommer att öka.

   Radera
 15. I resten av världen hade man ju redan kommit på att en lättare patron än en fullstor gevärspatron hade sina fördelar. Stg 44 hade ju en kortare patron än den 7,92 mm mauser man använde i wehrmacht, men mer kraft än 9 mm Parabellum man använde i kpistar. Den brittiska automatkarbinen EM-2 som infödes men lika snabbt avvecklades 15 minuter senare använde en mindre patron än 7,62mm NATO. Automatkarbinen med stort A och stort K för den delen, Ak 47, använder ju även den en kortare 7,62. Men USA drev på för standardisering av 7,62.
  När man själv, efter att Tyskland, Ryssland och Storbritannien kommit på samma sak så var det givetvis revolutionerande ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle stå under Ockes kommentar ovan, men av nån outgrundlig anledning halkade den ner hit.

   Radera
  2. Nå lite så var det ju att när USA en 15 år senare kom på samma sak som övriga NATO-länder argumenterat för långt tidigare så ansågs det revolutionerande.

   En skillnad var dock att man inte "bara" kortade en patron utan även gick ned i kaliber vilket gjorde att man fick upp utgångshastigheten vilket gör patronen mer "skjutbar" i jämförelse med en kortad gevärspatron. Högre hastighet ger flackare skjutbana och kortare bantid = mindre påverkan av vind vilket gör att man kan skjuta en m16 relativt väl ut till 4-500m under fältförhållanden vilket är betydligt svårare med en AK47/Stg44.

   Radera
  3. Kulbana, inte skjutbana. Skjutbana är ngt helt annat..

   Radera
 16. Funkar någon AR15 modell i kyligt klimat tex-10, -25. Med rätt vapenolja. Jag är skeptisk.

  SvaraRadera
 17. Var skeptisk du. Men USA har förband i Alaska och Norge i Telemark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norrmän jag talat med har faktiskt klagat på HK416 just med avseende på snö och kyla. I övrigt är de överlyckliga. Tydligen kan det relativt lätt komma in snö på olämpliga ställen, främst framstocken/handskyddet/railsen eller vad den nu kallas, som sen fryser och leder till driftsproblem.

   Detta är dock mer av anekdotisk karaktär men iaf..

   Radera
 18. Var tvungen att posta några videos från inrange tv för den som vill nörda ner sig lite i AR-15 plattformen.

  https://www.youtube.com/watch?v=gOUKXIrDE0I

  https://www.youtube.com/watch?v=vI5NPiicXjE

  SvaraRadera