Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-04-03 13:37

Tackade nej till gratisjobb

En av Sveriges största publikationer hörde av sig och undrade om jag ville jobba gratis åt dem i ett kompetens- och profilmässigt helt rätt sammanhang. Det skulle tydligen vara bra för mitt varumärke. Kontaktpersonen jobbade dock själv inte gratis, så jag tackade nej. Uppdraget hade varit mkt relevant och kul, men att en stor publikation ska dra in pengar genom att nyttja min eventuella kompetens eller attraktivitet gratis är förstås inte acceptabelt. Ett stort tack för förtroende till de (plural) som rekommenderat mig, men jag kan inte jobba gratis åt ett vinstdrivande företag.
Jag.
Det finns egentligen hur mycket jobb som helst inom media, sk enkla jobb, dvs där man inte får betalt.

Jag har en viss profil och upplevd kompetens, som förstås skulle passa utmärkt i sammanhanget. Kort sagt skulle sammanhanget ha mycket att vinna på att få med mitt namn och medföljande exponering.

Argumentet från sammanhangets sida var att det skulle vara bra för mitt varumärke. Men betala för min tid, inte ens de skambudspriser som råder för frilansare inom media, var inte aktuellt. 

På min fråga medgav kontaktpersonen att vederbörande inte jobbade gratis själv, så jag såg inte riktigt varför jag skulle göra det. 

Det är viss skillnad mellan att vara anställd av t ex en myndighet eller en stor arbetsgivare. I den anställningen kan sådana här åtaganden vara en del av jobbet och ordinarie arbetsbelastning, men för mig som egen innebär det bara mer jobb. Och ska jag ta på mig mer jobb måste jag förstås få betalt. Förra veckan jobbade jag 90 timmar, så jag behöver prioritera det som ger smör på knäckebrödet1.. För övrigt jobbar jag så här mycket helt frivilligt, så jag ska inte klaga.

Nu sade man sig ha fått mig rekommenderad från flera håll, och rekommendationen var i sig helt korrekt och relevant. Jag vill ge alla som rekommenderat mig ett stort tack för förtroendet och hoppas att ni har överseende med att jag inte kan jobba gratis åt ett av Sveriges största vinstdrivande (och lönsamma) företag i sin bransch.

Jag må se ut som en fjunig 22-åring, men jag är inte så desperat att jag gör vad som helst för att få något på min CV. Kanske är det översittarfasoner, men den som dömer mig för det antar jag jobbar gratis åt sin vinstdrivande arbetsgivare och inte får någon lön?

Motargumentet skulle vara att jag kanske skulle sälja fler böcker, men det handlade inte om att exponera mina böcker, utan gratis nyttja min samlade erfarenhet, kompetens och profil. Det går säkert att hitta någon annan med samma profil som vill jobba gratis.

Dock, jag tackar för förtroendet och det är alltid kul att få frågan. 

Nu ska jag gå och suga på hörnet på platt-TV:n istället. Ger mer näring och kalorier per tidsenhet än gratisjobb.

1. Skämt åsido, det går ingen nöd på mig. Jag hade smör på knäckebrödet nyss.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Off Topic: Arbetsförmedlingens hemsida verkar ha tekniska problem igen. Jag gjorde just en sökning på lediga jobb inom två yrken som är relevanta för mig men fick bara förslag på jobb som lades ut 2016, ett tiotal totalt, mot flera hundra normalt. Dubbelkollat med två webbläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, samma här. Var inne tidigare idag och sökte på ett specifikt yrkesområde och län och nu fick jag mycket mindre träffar.

   Radera
 2. Det är ju omöjligt att svara på men att tacka nej ENBART för att uppdraget inte gav några pengar och att man inte jobbar gratis är nog lite kortsiktigt tänkt.

  Kan tänka mig att många proffstyckare och mediepersoner "jobbar gratis" åt vinstdrivande uppdragsgivare för att exponera sitt "varumärke".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu visade ju Lars att varumärket faktiskt har ett värde.
   Inte konstigt att det mesta media ordnar är ointressant när de bara tar in desperata gratisarbetare som inte får några andra uppdrag.

   Radera
 3. Smörade du på slätsidan eller gropsidan av mackan Lars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad mot knäckebröd har flickor bara slät sidor!
   Glöm inte det ...

   Radera
  2. Bortsett från celluliter... ;-)

   Radera
  3. Djl-a kräsmage!
   Normalt sätt är alla katter ( franskt, vulärt..)grå.
   Fast fingertoppar har ju normalt känsel.
   Allt detta för en mackas skull.

   Radera
  4. På slätsidan, det brukar väl vara ett tecken på att det inte är så fett?

   Radera
  5. Glömt det gamla Svenska begreppet "lagom är bäst"?

   Radera
 4. Helt rätt. När Sifo och liknade ringer så brukar jag börja med att meddela att jag kommer faktura 350 sek per påbörjad timme för min medverkan.

  Men då läggs det snabbt på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då blir det ju sociala på det, och som du vet är skatt stöld, så bättre jobba gratis.

   Radera
  2. Nej Stefan. Hörde du inte häromveckan att det är undanhålla med av skatt som är stöld? Kanske funkar det som säljargument: behöver alar ni inte så blir det ingen skatt, dvs skatt undanhålls vilket är stöld...

   Radera
 5. Du "äger"som det heter idag !!
  Våga VÄGRA gratisjobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att Reinfeldts arbetslinje gett resultat!

   Radera
  2. Så hette det på 90-talet.

   also,
   http://i68.tinypic.com/335fsrd.jpg

   Radera
  3. Måste ju vara det unikt låga skattetrycket som bäddar för svenskens arbetsmoral.

   Radera
  4. Linus: kan det vara Döbeln efter 1788 bilden visar?
   MÖP:are, han även.
   Dessutom ser jag för första gången ett ärr mellan ögonbrynen på vår sergeant.

   Radera
  5. Självfallet minns skepparn 1700-talet, ingen är förvånad.

   Radera
 6. Så nog spelar kostnaden för arbetskraft roll alltid trots att decenniers socialistisk propaganda har försökt lära oss något annat.

  SvaraRadera
 7. Personligen tycker jag att det påvisar att du har karaktär och yrkesstolthet... Kudos.

  SvaraRadera
 8. FLASH!
  Ryssarna har slagit till
  I S.t Petersburg
  10 döda i tunnelbanan där
  Ja, Lars har rätt man kan inte vara nog vaksam
  Minns Kirov svepet på trettiotalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi gissa att Putin skyller på "terrorister" från Vitryssland? :)

   Radera
 9. Ersättning in natura hade vi förr i det gamla klass-samhället. Korkat och oförskämt.

  SvaraRadera
 10. SEB sjukvårdsförsäkringar ville ha utskrifter från mig och menade samtidigt att man slutat att ersätta för det. Jag sa då bara att det blir mycket lågprioriterat ärende och kan förvänta sig att arbetet inte blev gjort.

  SÅ KAN MAN VÄL INTE GÖRA! fick jag till svar. Jag frågade snällt om även personen jag pratade med ville göra oavlönat arbete och så var det ju naturligtvis inte. Slutade med att jag kunde debitera som vanligt. Vad tror dom?

  SvaraRadera