Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-04-08 09:45

Sverige och Stockholm levererar

Att vara rädd är naturligt, att inte låta sig påverkas av rädslan kallas mod.
Morgonen har grytt och Sverige och Stockholm vaknar upp igen efter en inte så mysig fredag. Man kan konstatera att Sverige och Stockholm har levererat vid en akut kris, där det bästa hos många människor har kommit fram. Att hjälpa varandra vid kris och självorganisering är den normala reaktionen vid kriser, och det har Sverige och Stockholm levererat.
Vad som framkommit under natten är att den gripne från Märsta antagligen är föraren och gärningsmannen. I övrigt verkar få uppgifter vara bekräftade.

Istället kan man titta på vilka som levererade under gårdagen.

Den normala reaktionen hos de allra flesta människor i händelse av kris eller katastrof är att hjälpa varandra, även vilt främmande människor. Detta är också självorganiserande, och kräver inte någon överhet, utan sker spontant. Det kan handla om att hålla butiker öppna, dela ut mat och fika gratis, bjuda arbetande poliser på mat, skjutsa varandra, öppna upp sitt hem för strandsatta personer med mera. Sverige och Stockholm visade igår att man inte på något sätt är annorlunda än andra utan levererade just denna självorganiserande hjälpsamhet.

Kanske var många rädda, men man lät sig inte påverkas. Det kallas mod.

På myndighetssidan visar det sig tydligt all mångårig planering, metodutveckling och övning fungerar. Myndigheter som polisen, sjukvården och räddningstjänsten har levererat, liksom även kollektivtrafiken som gjorde det rätta och stängde ner.

Kritisk myndighetsutövning var på plats blixtsnabbt och i slutändan ska en misstänkt gärningsman ha gripits. Mediauppgifterna gör gällande att polisen är väldigt säkra på att det handlar om föraren, men slutlig bevisning återstår förstås att se.

De som inte levererat är media - dessvärre har man kontinuerligt rapporterat om polisens aktivitet, vilket kan hjälpa terrorister och riskera liv. Därtill har media i flera fall visat upp extrem osmaklighet, som när man stack en mikrofon under näsan på statsministern när denne försökte hålla en tyst minut på Drottninggatan, eller när man stört arbetande poliser med frågor.

Media har också lag ut ansiktsporträtt på operatörer från Nationella insatsstyrkan. Det är synnerligen olämpligt. I övrigt kan man konstatera att Nationella insattstyrkan har standardiserat på samma automatkarbin som SOG, dvs LWRCI Individual Carbine. Stockholmspiketen har dock fortfarande G36.
"Vi kommer jaga er med all kraft som finns i Sverige. Vårt budskap kommer alltid vara klart: Ni kan inte kuva oss. Ni kan inte styra våra liv. Ni kommer aldrig att vinna." - statsminister Stefan Löfven (s)
Stefan Löfven kan åtminstone leverera statsmannamässigt i krisen. Det spelar ingen roll vad man egentligen tycker om honom, utan det är exakt vad statsministern ska göra. Leverera stabilitet och ett sken av beslutsamhet. Sedan kan hans tal varit färdigskrivet för sådana här händelser långt i förväg, för att snabbt kunna anpassas till aktuell incident. Statsmannamässigheten ligger i att hålla käften om politiskt käbbel, och leverera stabilitet och beslutsamhet. Att vara en regisserad skådespelare, som fyller upp sin roll.

Att regeringen har väldigt lite de kan göra annars är en annan fråga. Man råder över vissa beslut, som gränskontroller, och kan även skjuta till särskilda ekonomiska medel.

Man ska vara medveten om att Sverige har oberoende självständiga myndigheter. Det är inte regeringens förtjänst att de har levererat, utan det ligger på myndigheternas ledning på rätt operativa nivåer, t ex NOA.

Snarare kan man säga att t ex polisen levererat trots regeringen och trots högsta polisledningen och omorganisationen.

Genom åren har svenska myndigheter övat just mot terrorism. Erfarenheter har dragits, kontaktnät etablerats, metoder utvecklats. Igår levererades facit.

Oavsett, Sverige och Stockholm har sammantaget levererat. Media bör sätta sig ner och fundera lite på sitt agerande. Någon bör sätta sig ner och ta ett snack med dem. Allt är inte att jaga klick och uppdateringar.

Samtidigt ska man vara medveten om att den aktuella krisen är tillfällig, begränsad och lokal. Vi har tack och lov inte facit på hur Sverige levererar vid en större, omfattande och långvarig krissituation. Men initialt klarar Sverige utmaningen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

180 kommentarer:

 1. Jäpp det var med viss förvåning jag konstaterade hur snabbt de var på plats och hur kvickt centrala myndigheter säkrades. Noterade även att Dan Eliasson fått munkavle och förpassats till kulisserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt trött Ygeman på TV. Har poletten trillat ner?

   Radera
 2. Tack för en välbehövlig sansad sammanfattning kring samhällets agerande i denna krissituation.

  SvaraRadera
 3. Arbetar på myndighet som gick upp i beredskap, mäktigt förvånad över hur de hanterade - trodde majoriteten av dom var idioter men de visade verkligen att när det är skarpt så gäller det att följa det man är lärd och hantera resten.


  Det gjorde mig glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror kanske på vilka förväntningar man har...

   Radera
 4. (Fi)tt(S)(V)a(Mp)arna och deras motsvarigheter i högerblocket har tydligen inte lyckats få allt att sluta fungera än. Men de jobbar på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte bara gå och nacka dig själv?

   Radera
  2. Kritiken var riktad mot våra politiker. Jag efterlyser fortfarande politiker med ett helhetstänkande snarare än med tunnelseende. Det existerar inte.

   Radera
  3. Alla politiker har skött sig i det akuta skedet vad jag sett. Journalister på tv blev allt bättre på bara några få timmar. Oroande rykten om skottlossning på andra platser som var helt fel lärde dem att kolla nästan allt innan de gick ut med påverkande nyheter. Givetvis behöver mer utbildning ske till alla journalister så de inte ställer till med för stora problem för polisen.

   Journalisten Martin Svenningsen är mest intressanta levande rapportören och aktören hittills.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Löfvén förefaller ha hanterat det här okej, såvitt jag sett. Men i övrigt har väl inga politiker varit särskilt involverade. Enda chansen att våra politiker agerar riktigt är att de slänger sina ideologiska stolligheter överbord och agerar utifrån vad situationen kräver. Man kan dock inte bygga ett fungerande samhälle på att politikerna har en viss förmåga att sansa sig i kritiska lägen.

   Radera
  6. Vi hade än en gång tur att det blev en ganska begränsad episod. Det kunde varit 10, 100 eller 1000 gånger värre.

   Radera
  7. Det är vid sådana här händelser politikerna måste sköta sig och de skötte sig. Polisen verkar gjort sitt jobb perfekt. Några få journalister måste absolut vidareutbildas kanske omskolas till annat. Bekräftade händelser och återupprepa vad polisen vill ha ut.

   Nätet är snabbt. Fick själv som 08a första informationen via telefon från 031 några minuter efter attentatet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Socialdemokraterna är ett parti med vissa potentialer om de bara börjar bry sig om demokrati och medborgerliga rättigheter mer än "allas lika värde" och mänskliga rättigheter. Globalistisk anarko-marxism är absolut inte vad den här världen, den här kontinenten och det här landet behöver.

   Radera
  9. Politiker som har skött sig? Varför har vi islamistisk terror i Europa?

   Radera
 5. Stockholm några årtal
  1520 Visst men sedan 1523!!!
  1471
  1719
  Inte precis första gången i hetluften.
  Annars verkar det ju som, till min stora förvåning när det gäller myndigheter, att de levererar.
  Att folk skulle göra det är faktiskt inte förvånande. Känner helt spontant att sådana är vi bortom partigränser. Mycket glädjande!
  Vad gäller herr L´s tal: Stämmer aldrig vi viker ner oss för hans parti.

  SvaraRadera
 6. Jag är också imponerad av att det fungerat så bra och att gärningsmannen redan är gripen. Nu kan det ju fortfarande vara en förvirrad psykiskt störd person och inte ett medvetet terrordåd. Media har åtminstone utelämnat den gripne personens religösa tillhörighet även om de uppträtt tvivelaktigt förövrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En invandrare från Uzbekistan med dubbel identitet som lagt upp IS-propaganda på FB. Det är vad jag uppfattat från olika media. Men jag och de kan ha fel.

   Radera
  2. Mmm, alernativ media är inte att lita på. Nu på TV4 med Carl Bildt, jämför de olyckan med lasermannens dåd.

   Radera
  3. Möjligen är det rundgång i nyhetsflödet. Uzbek-uppgiften finns exempelvis i flera utländska MSM.

   Radera
  4. Exakt vilken konflikt Sverige-Uzbekistan är det som terroristen ville uppmärksamma? Har vi ens spelat fotbollslandskamp mot dem någon gång?

   Radera
  5. HH:
   Detta var ta mig tusan ingen "olycka"

   Radera
  6. Om ISIS-uppgiften stämmer (finns även den i många utländska MSM) så förklarar det saken. Har ingen specifikt med Uzbekistan att göra utan är ett resultat av en generell uppmaning från IS att begå terrordåd.

   Radera
  7. Man får väl hoppas att media går till botten med detta och publicerar ALLA uppgifter och inte mörkar något. Det förekommer även uppgifter med oklart ursprung om att personen skall ha fått utvisningsorder och sedan tidigare är efterlyst i Ryssland för terrorbrott. Det borde inte vara så svårt att få det bekräftat eller dementerat. Om det är sant så är det iaf gravt anmärkningsvärt.

   Radera
  8. Var lugn!
   Utländsk media levererar.
   Lite grand oberoende, dessa...

   Radera
  9. Det är osmakligt att benämna detta såsom en OLYCKA!

   Radera
 7. Media filmar och fotar helt utan koll, det är helt klart. Men kunde se på en sändning att reportern blev upplyst av en av poliserna att hen vanligtvis jobbar i span och att reportern vänligen inte skulle lägga upp bilderna.

  Men.. internationellt ser man _alltid_ ett flertal poliser med täckta ansikten (balaclava), bland annat av dessa anledningar.

  Tusentals kameror kring ett dåd,det går inte att förvänta sig att alla som filmar har någon aning om vem de filmar.

  Här ligger ansvaret på de berörda poliserna att täcka ansiktet innan de ger sig ut i de här situationerna.

  SvaraRadera
 8. Nu väntar jag bara på orsaken och debatten kring utanförskap, integration och höga trösklar in på arbetsmarknaden, till sommaren är jag säker på att våra politiker har löst problemen och alla enkla arbeten är tillsatta av invandrare, bärskogarna är fulla av stora Somaliska familjer som drar fram och lämnar inte ett lingon efter sig och arabiska är huvudspråk i svenska skogar.

  Miljöpartiet kommer lansera begreppet närplockat för miljöns skull, inte en enda långväga bärplockare från Thailand kommer att synas till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av ren nyfikenhet, skulle det vara ett problem för dig om bären plockades av somalier istf thailändare och skogen planterades av araber?

   Radera
  2. Bärplockning är inte ett "enkelt jobb". Tror man att det är ett okvalificerat jobb är man helt fel ute. Somalierna har inte vanan eller kulturen. Eller syrier. Eller irakier. Thailändarna har lärt sig av de ca 27000 invandrade thailändska kvinnorna som bor tillsammans med män ute i skogslänen i norra Sverige och Finland. Sedan har det etablerats en kultur i några thailändska byar med ca 5000 aktiva bärplockare där de året runt diskuterar var bären kan dyka upp nästa år.
   Motsvarande kultur finns inte hos någon annan.

   Radera
  3. Nej, i vart fall tycks det vara stor brist på fredliga kulturer i dagens värld!

   Radera
  4. gbd crvx, tvärtom jag skulle bli positivt överraskad.

   Radera
  5. KalleP, bärplocknuing är enkla jobb, mer pannben än nåt annat och är just såna jobb som migranter i andra länder ofta tar. Hade det varit svåra jobb som krävde djup förståelse av den svenska kulturen hade inte först östeuropeer och sedan thailändare slagit ut svenska plockare.

   Radera
  6. god crvx.Bärplockning är fan inte enkelt jobb. Det som krävs är att kunna läsa skogar och hur vädret påverkat växtligheten, inte att ha djup förståelse för svensk kultur. Släpp ut en somalier i skogen och denne är helt förlorad. Om bärplockning vore ett enkelt jobb borde man släppa ut K-P Thorwaldsson och Mikael Damberg i skogen att bevisa detta. Jag tror att dom brutalt kommer att misslyckas. Däremot har de stor käft och uttalar sig gärna om saker de inte alls begriper

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Du, jag uppväxt i norrländsk glesbygd och plockade bär på mellanstadiet för att dryga ut fickpengarna. Själva plockandet är enkelt. Det där andra, det veta var bären finns osv, jo det kräver lite mer men det är vad man har arbetsledare till.

   Radera
  9. Vem betalar en arbetsledare till bärplockning? Den ekonomin finns inte i den branschen.

   Radera
  10. Det ligger i bäruppköparnas intresse att dom hit tagna thailändarna hittar bär.

   Radera
  11. Trädhamster. Ja. Thailändarna har lärt sig av de ca 27000 invandrade thailändska kvinnorna som bor tillsammans med män ute i skogslänen i norra Sverige och Finland. De kan skogarna bättre än den svenska lokalbefolkningen.

   Radera
 9. De polischefsutbildade poliserna håller sig i bakgrunden vid dessa tillfällena, det innebär att de riktiga poliserna får vara poliser och beslut tas snabbt och utan oro.
  Jag tittade kort på SVTs sändning igår på play och det var skrämmande. Två osäkra kvinnor som jag ej vet vad de heter stakade sig, letade i sina papper, pratade i mun på varandra, oklar uppdelning om vem som gjorde vad, såg rädda ut, journalister på fältet som jagade chockade människor för intervju, kvinnorna i studion refereade till NI som kravallpolis och så vidare. De gav ingen info om vad polisen hade uppmanat till, vad polisen gett för information, vilken kollektivtrafik som var öppen eller stängd eller vad kollektivtrafiken uppmanade till, uppmanade ej folk att i möjligaste mån undvika att ringa, de försökte ej heller "utbilda" för möjliga kommande dåd dvs spring därifrån, var uppmärksamma, de uppmanade ej heller folk att lyda polisen etc. Däremot påtalade den ena kvinnan att vi inte visste om det var ett terrordåd och sen påstod hon att senaste dådet i london till exempel inte var ett islamistiskt terrordåd , tt det visste man inte än (häpp). Liverapporterade om polisens positioner och var insatsstyrkorna setts gjorde man med. Public Service i Sverige är i sanning ett skämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När journalister anställs på ideologiska meriter istället för allmänbildning, journalistisk förmåga etc blir det så.

   Och att de ens hade tid att vara rädda i direktsändning visar ju hur jävla dålig koll man hade.

   Radera
  2. Ja det var väldigt lite upplysning för hur allmänheten ska agera. Och mannen i studion på SVT som gång på gång hasplade fram att dådet hände för "ett par timmar sedan". Sista gången jag hörde det var runt 23-tiden, då gick jag och lade mig.
   Blev irriterad på SVT-reportern som hängde vid avspärrningarna och när en polis talade med sjukvårdare stack hon fram mikrofonen lite lagom långt så jag tror inte polisen såg den och att denne alltså blev ljudupptagen.
   Grrr.

   Radera
 10. Hur förklarar man diskrepansen mellan a) impulsstöld av lastbil, och b) väska med sprängämnen funnen i lastbilen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lastbilen framstår ju som en improvisation, dvs han ser en lastbil uppställd på ett sådant sätt att den går att köra rakt genom folkmassan på drottninggatan - dvs han tar tillvara på den möjligheten och sparar spräng till efter färden.

   Andra terroristen som misslyckas med sin sprängladdning på samma plats i sthlm.

   Radera
  2. Hmmm... han kan iofs ha varit på väg ned i tunnelbanan e.d för ett självmordsdåd, sedan såg han lastbilen och en chans att istället genomföra ett dåd med flyktchans.

   Radera
  3. Eller så är det så att ta en lastbil var planerat, men vilken lastbil det blir improviseras.

   Radera
  4. Det är nog inte så svårt att få tag på ett stort fordon om det är vad man planerat. Det sker ju leveranser lite varstans hela tiden. Däremot att få tag på ett på en specifik plats kan vara svårt, vilket gör det troligt att det hela blev aningen improviserat. Kanske fegade han ur och tyckte att det var en bättre lösning än att spränga sig själv.

   Radera
  5. Han försökte väl spränga sig själv, men fick inte fyr på bomben. Frågan är mest om det var ett rent misstag att fastna i Åhléns. Troligen.

   Radera
  6. Kan tänka mig att han körde på något så att styrningen slutade fungera, och sedan kraschade pga det.

   Radera
  7. Ja, det kan inte vara så hälsosamt för en lastbil att forcera betonglejon, stora urnor, gatustolpar, trottoarkanter och en massa annat.

   Radera
  8. Målet kan ha varit att åka hela Drottninggatan ner, ända till slutet, och smälla av där.
   Om maximal effekt har velat uppnås.

   Tvärgående hinder bör placeras längs med gågator av det här slaget, särskilt denna.

   Radera
  9. Det torde vara läge för att utrusta alla lastbilar med något som får dem att stoppa om de kör på något mer eller mindre hårt. Det är väl en ganska självklar förändring? Det är skam om ingen kom på det redan efter Nice.

   Radera
  10. De här problemen är alltså i allra högsta grad lösbara. Politiker och lastbilstillverkare måste högprioritera detta, nu!

   Radera
  11. Även vanliga personbilar bör utrustas med säkerhetskofångare som stoppar bilen om något körts på. Varför i all världen skall bilarna fortsätta rulla även om de kört på något som väger mer än fem eller tio kilo? Om de passiviseras i minst fem minuter så hinner man ta itu med våldsverkare och galningar.

   Radera
  12. Snälla tuppruskarn - inser du inte att det skulle göra det jättelätt för alla bilismhatande miljöjugend antinbilism fi-jugend att bara gå runt och sparka på kofångare jättehårt som sabotage?

   Radera
  13. Här kommer de tunga argumenten fram minsann! Bromsen aktiveras förstås bara om bilen befinner sig i rörelse när något träffar kofångaren. Därtill kan man i bilkupén montera en kamera som tar högupplösta bilder när kofångaren utsätts för påverkan.

   Radera
  14. Kuckeliku

   Vad gör man i ett nödläge då? Mitt ute i ingenstans, en tillräckligt kraftig gren/sten i vägen och bilen tvärstannar? Med närstående i bilen som akut måste till sjukhus?

   Alltså, dagens "säkerhetsknarkande" människor är helt bedrövliga i sin iver att klä in hela samhället i bubbelplast...

   Radera
  15. Man börjar med att införa det här på lastbilar. Bilarna blir nästa steg. Är man väldigt rädd för problem av det slag du nämner så kan det kanske räcka att man kliver ur bilen och rättar till något. Sedan kör man igen.

   Radera
  16. Jag orkar inte ens argumentera mot trygghetsknarkarna längre.

   Istället ska jag gå till Clas Ohlson och limma fast alla knivar i slidan. På så sätt kan jag godhetsknarka lite över att jag förhindrat hundratals potentiella knivdåd då det blir omöjligt att spontant dra kniv!

   Radera
  17. Jag har aldrig fattat att du är en tjej Greenios. 😂

   Radera
  18. Förvånar mig inte, jag förstod direkt att du var underbegåvad.

   Radera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  20. Det kan inte vara bra för samlivet. 😵

   Radera
  21. "Dygdens belöning"?
   Se Giftas I:I

   Radera
  22. Det finns redan fjärrdosor för att stänga av motorer, går att montera på samtliga fordon. Är varken dyrt eller komplicerat, det kommer nog säljas många sådana enheter inom den närmsta tiden.

   Radera
  23. Ganska uppenbart att bilar och lastbilar är väldigt potenta och lättillgängliga vapen, att stävja nyttjandet av dem som sådant är inte alls orimligt.

   Rent tekniskt skulle kan kunna använda en liknande lösning som finns för portdörrar. En gummilist i fronten fylld med luft eller en ljusstråle, och om trycket plötsligt förändras eller ljuset bryts går bromsarna till. Om man kopplar ur den så kan bilen inte köra snabbare än 30km/h.

   Kanske man ska ha en dimension till så att lantfolket inte drabbas, en slags gränskontroll för bilar när de kör in i tätbebyggt område som aktiverar dessa funktioner och att bara sådana bilar får köra in i städer. Bilens andel av stadsmiljön måste ändå minska, det går inte att ha 50% av all bebyggd yta dedicerat till bilar.

   @Kucke: möjligt att den gröne syftar till knivhölstret. Slida kallas ju annars hölster för svärd.

   Radera
  24. Snetmot,

   du behöver inte rycka ut till mitt försvar. Språket förfaller hos den obildade ungdomen. Härnäst blir väl suggorna på drottninggatan hånade.

   F.ö. så kan alla typer av sensorer kortslutas, emuleras eller bara kopplas ur. Och pga kostnaden kommer aldrig den typen av utrustning krypteras för att göra det svårt/omöjligt att sätta dem ur funktion.

   Självkörande fordon kommer naturligtvis komma i framtiden, ändå så handlar det antagligen åtminstone de närmaste 10 åren om antingen övervakad självkörning, eller okomplicerad självkörning terminal-terminal. Den sista milen ut till mottagaren kommer skötas av en människa för åtskilliga år framöver.

   Elektroniska "körkort" som är individuella och trådlösa är framtiden, dels kan lastbilen aldrig köras av någon utan behörighet, men det skulle också tekniskt vara ganska lätt att tillåta ex.vis tomgångskörning utan att föraren är i hytten, utan risk att någon kan köra iväg med den. Är man rädd för att föraren mördas och körkortet hamnar på avvägar kombinerar man det med en kod som måste knappas in med jämna mellanrum, precis som föraren idag måste blåsa i alkolåset.

   Det är fullständigt meningslöst, men också sannolikt skadligt, att bygga bort förtroendet människor emellan i samhället.

   F.ö. är terror i islams namn, oavsett vad muslimerna själva tycker och tänker, i första hand ett muslimskt problem. Muslimerna själva måste inte bara fördöma, men också bekämpa, de extrema grupperna som bekänner sig till islam. För ingen annan kan. Och rent krasst, om islamsk terror blir ett problem för väst, så är sannolikheten att en vit "otrogen" ser skillnad mellan muslimerna lika med noll.

   Radera
  25. Greenious - du är lite naiv där. Tänk om den självkörande trucken från terminal till terminal kapas digitalt av en Iransk säkerhetstjänst, som försöker få USA att tro att Ryssland begår ett illdåd i New York. På distans tar operatören inga risker och allt är möjligt. Jag tror inte på sjävkörande fordon - för det är snart allt en terrorist kan ta. De kan inte ta flygplan, de kan inta ta båtar, de kan inte kapa tåg. Men de kan kapa lastbilar - och det är just det de gör numera. När de inte kan kapa lastbilar längre pga av koder mm så kommer de kapa mindre lätta lastbilar. När de blockeras kommer de kapa privatfordon, eller hyra bilar....

   Radera
  26. Kuckeliku - om man lagstiftar om en spärr i lastbilar så stjäl tjuven bara en gammal lastbil som inte har spärren - typ en kommunal lastbil som "ännu inte uppdaterats".

   Radera
  27. Naiv och naiv.

   De riktigt naiva tror ju att tekniken helt kan hindra illvilliga människor från att begå illdåd.

   Radera
  28. Men kameror kan vi ju inte montera! De är integritetskränkande och det finns säkert någon blir kränkt av det. Och kränkt är det värsta som kan hända. Slutligen säger säkert personuppgiftslagen att det är omöjligt.

   Radera
 11. Ganska så intressant att se skillnaden i pådrag och reaktioner i media jämfört med när detta hände:
  http://www.dn.se/sthlm/vard-och-skadestand-for-vansinnesforaren/
  Dvs psyksjuk man mejade ner folk med sin bil på västerlånggatan 2003 - 2 döda 16 skadade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två dåd av samma karaktär, men den här gången lär dom inte kunna sopa orsak och motiv under mattan.

   Radera
  2. Fyra till fem år innan ISIS bildades - helt irrelevant (Såvida bilen inte var en DeLorean körd av Biff Tannen)

   Radera
  3. Det är inte alls irrelevant. Det är ju exakt samma dåd, det enda som skiljer är uppsåt. Och att medierna inte förlorade koncepten helt utan rapporterade sakligt.

   Radera
 12. Väldigt imponerad av hur hela samhällsapparaten hanterat detta hittills.

  I bilden på gärningsmannen vid rulltrappan så ser man hur han har kontakt med någon via mobilen, en uppgift som nu finns på AB. Troligtvis efterfrågar han instruktioner eftersom bomben inte detonerade. Så detta är helt klart en planerad terroristoperation, pengaspåret blir viktigt att följa.

  SvaraRadera
 13. Vad är förresten anledningen till att man stänger ner lokaltrafiken? Såklart är det ett potentiellt angreppsmål. Men slutresultatet blir ju att alla strandsatta och väntande människor bildar ÄNNU fler och ännu tätare folksamlingar för nästa lastbil att plöja igenom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att förhindra att gärningsmannen försvinner med sagda lokaltrafik? Polisen spärrade av innerstan med en effektivitet som tränats in. Men en sådan avspärrning skulle te sig ganska meningslös om gärningshennen hoppade på ett sedan redan planerat tåg och sticker.

   Första prio är att hjälpa redan skadade, andra prio är att förhindra att det kan hända igen. Att då få tag på personerna involverade är överordnad risken för nya omedelbara dåd, eftersom de kan mycket väl redan ha planerat fler.

   Radera
  2. Jag har också funderat på hur klokt det är. Alla bussar gick ur trafik vid slussen tex, så jag fick gå hem därifrån. När du kastar av alla passagerare på samma plats (buss + t-bana) vid en given tidpunkt blir det TJOCKT med folk. Man fick knö sig fram, det var inte förrän jag kom ner på Skeppsbron som det gick att gå i normal promenadtakt. Perfekt läge för den som vill göra riktig skada.

   Radera
  3. För just bussar hade det varit bättre om de raskt åkte ut från stan _med_ passagerare och släppte av dem på lämpliga spridda hållplatser.

   Något att fundera kring.

   Spårbunden trafik.. tja, lite annorlunda.

   Radera
  4. Strategier för att snabbt tömma en stad/sprida ut folksamlingar.

   Jag tror kollektivtrafiken kan spela en väldigt aktiv roll om planering och träning läggs bakom.

   Taxibolag bör kunna ställas under temporärt uppdrag att forsla ut människor i skytteltrafik, naturligtvis med kameror i bilarna.

   Det är som du säger undermåligt och ogenomtänkt att bara stänga av, då folkmassorna byggs upp och blir mål.

   Radera
 14. Ja det här var ju naturligtvis väntat. Du talar gott om polisen i det här fallet, men släpper man permanenta uppehållstillstånd till varenda jävel så bör säkert vissa personer granskas....men vi befinner oss ju tyvärr i Sverige....tragiskt

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. En närmare bild av den utpekade.

  http://snaphanen.dk/2017/04/07/lastbil-paakoerer-folkemaengde-i-stockholm/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, danskarna har bättrat sig sedan november 1520.
   Där ligger sverige i lä!

   Radera
  2. Terroristerna kan ta sig hit som asylsökande och har sedan synnerligen gott om tid på sig att förbereda ett massmord innan de får sin asylansökan avslagen.

   Radera
  3. Det florerar rykten om att terroristen fick avslag på sin asylansökan i januari (vilket är rimligt om han är uzbekier) och att han således vistades olagligt i landet (sk "papperslös").

   Radera
  4. Polisen bekräftar nu att terroristen uppehöll sig illegalt i landet!

   Detta är en stor skandal och journalisterna borde vara som iglar på dem som var emot REVA och övriga organisationer som har verkat för att underlätta för illegala migranter. T ex MP, Alliansen och S.

   Radera
  5. Sveriges naivitet uppmärksammas även internationellt:

   http://www.bbc.com/news/world-europe-39545642

   Det är många i höga positioner som nu står med byxorna nere, därför kommer det nog tystas ned av den systemlojala journalistiken.

   Radera
 17. Vad är egentligen nytt? Det här dådet var bara en mer spektakulär variant av den vardagsterror som svenskarna lärt sig leva med under de senaste årtiondena i form av bedrägerier, stölder, rån, stenkastning, pyromani, vandalism, stenkastning, misshandel, våldtäkter, mord, skjutningar, handgranatattacker etc. som den skattefinansierade massinvandringen till Sverige fört med sig.

  Stefan Löfven påstår att ”jag och regeringen arbetar oförtröttligt med att säkerställa det svenska folkets trygghet”.

  Man tar sig för pannan. Tvärtom har denna regering och dess företrädare oförtröttligt arbetat med att undergräva det svenska folkets trygghet och rätt till det egna landet.

  Skämmes tamejfan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja svenska folkets intressen har ju varit alldeles oväsentliga för våra politiker. Medborgerliga rättigheter och demokrati har vägt noll jämfört med de extremt mycket flummigare ideerna om mänskliga rättigheter och "alla människors lika värde".

   Radera
  2. Så rätt, så rätt. Gårdagens dåd var bara ett utslag av den terror som Sveriges invånare dagligen är utsatt för. Och egenhändigt skapad av våra odugliga politiker.

   Radera
 18. Går det att utrusta tyngre fordon med röststyrning, så fort någon ropar Allahu Akbar i fordonet så stannar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att mitt kofångarförslag här ovan är snäppet bättre! 😅

   Radera
  2. Elektroniska körkort. Har man inte behörigt körkort i bilen så vägrar den köra. (Ska alltså fungera med körkortet i plånboken i fickan som vanligt)

   Ägaren till fordonet programmerar in vilka som får framföra fordonet.

   Radera
  3. Massmördaren i Nice hade hyrt lastbilen... Plus att någon kan tvinga till sig ditt körkort. Eller tvinga dig att åka med.

   Radera
  4. Man förbereder sig alltid för föregående krig, tror jag man säger.
   Kommer ju alltid nya knep.

   Radera
  5. Drämmer lastbilen in i en väntande folkhop utanför en arena hinner väl knappas kofångaren reagera, efter en helkväll i en källarmoské kan vem som helst vara påverkad och göra något impulsivt så kombinationer av åtgärder krävs antagligen.

   Radera
  6. Suck...

   Inser du inte själv hur du motsäger dig själv över din kofångaride?

   Vad hindrar någon med tillgång till lastbil att deaktivera dessa sensorer i förväg?

   Radera
  7. Det är klart att det går att köra ihjäl några människor trots kofångarsystemet, men man kör inte en halvkilometer eller mer som i Nice och Stockholm. För övrigt torde självkörande bilar vara ganska svåra att köra in i folksamlingar, så visst finns det mer än en lösning.

   Radera
  8. Hört talas om självkörande lastbilar?
   Snart i en stad nära dig.

   Radera
  9. Möjligen styrda från paradiset.

   Radera
  10. Det är inte nödvändigtvis enkelt att deaktivera sensorerna. Bilen kan också vägra att köra med sensorerna avaktiverade. Motsvarande kan gälla för självkörande bilar.

   Radera
  11. Självkörande fordon ska givetvis inte kunna köra på människor. Bör alltså vara en något säkrare framtid när de mer primitiva fordonen blir allt färre. Konstruktionen gör att det blir svårt att koma förbi detta åtminstone när vi nått nivå 5. Fast om man konstruerar fordonen så att den förhindrar bomber i bilen är tveksamt eftersom tanken i grunden bara är att försöka hindra alla typer av dagens mer normala olyckor.

   Bättre strategi är att hitta och oskadliggöra så många IS som möjligt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. I något TV-program med före detta SAS-veteranen Eddie Stone så visar de hur de förbereder bilar för livvaktseskort. Det viktiga var att koppla ur två saker, airbags och den sensor som bryter bränsletillförseln vid kollision. Finns det alltså redan en sådan detalj i fordon som skulle kunna ställas in känsligare? Kanske inte för att man kör på en person men ett betonghinder borde kunna föranleda att bränslet stoppas?

   Radera
  13. Nu fokuserar ni på tekniska lösningar på ett specifikt problem, som en terrorist lätt kan gå runt genom att använda ett annat tillvägagångssätt. Det som behövs är nog en hel radda åtgärder på olika nivåer.

   Till att börja med kan man återinföra gränskontroller, och screening av alla som vill komma hit, även asylsökanden. Asylsökande kan söka direkt på närmsta ambassad i utlandet, och om de blir antagna får de en flygbiljett så de slipper simma i medelhavet och gå flera hundra mil. När årets kvot är fylld är det stopp tills nästa år. Bevisbördan om att de som vill komma hit är ofarliga ligger naturligtvis på dem själva. Årets kvot bestäms efter hur mottagningen är dimensionerad och hur många lediga boenden som finns. Hur svårt kan det vara?

   Religiösa friskolor förbjuds omedelbart.

   Alla som kommer hit följs upp med jämna mellanrum, lämpligen genom att inställa sig hos en myndighet och avrapportera. Utebliven inställelse renderar omedelbar utvisning.

   Andra som vill flytta hit är välkomna om de kan försörja sig och kan skaffa en bostad. Bevisbördan ligger förstås på dem själva.

   Prövotid 5 år för alla utlänningar innan de kan bli Svenskar.

   Säpo får MYCKET mer pengar för att bevaka misstänkta. Personer som visar på ett farligt beteende sparkas ut omgående om beteendet infaller inom prövotiden.

   etc.

   Radera
  14. Aktivt motarbeta att religion smyger sig in i kommun, stat och lagar.

   Aktivt verkar för att alla får en vettig utbildning baserad på vetenskap, även de som kommer hit och inte har det.

   Vad gäller bildödare kan man ställa ut hinder som gör att de inte kan köra så långt eller fort på gågator och liknande. Vid regeringen finns såna där stolpar som kan sänkas ner om man har tillstånd att köra dit. Kan med fördel monteras på fler ställen.

   Fler synliga och beväpnade poliser på strategiska platser.

   Listan kan göras hur lång som helst.

   Radera
  15. Lagar exempelvis den grundlagsskyddade föreningsfriheten ändras så att det blir olagligt att gå med i föreningar som klassas som terroristiska eller terroristvänliga.

   Det handlar om att upprätthålla ett tryck på alla nivåer i samhället

   Radera
  16. qwerty, well spoken x 3

   Radera
  17. qwerty: "Asylsökande kan söka direkt på närmsta ambassad i utlandet"

   Varför ska Sverige ha asylinvandring alls? Varför ska tusentals människor, årligen, som inte har sin försörjning ordnad ens få komma in i landet?

   Om vi inte hade släppt in några mäninskor från muslimska länder så hade fredagens dåd (och många andra allvarliga brott) aldrig inträffat. Eller risken hade i varje fall varit avsevärt mindre.

   Radera
  18. Det samhälle du målar upp är inte det roligaste, tyvärr. Jag vet själv hur avskyvärt det känns när jag blir utsatt för statlig överhöghet, kan bara föreställa mig att vara så utlämnad.

   Men det kommer bara bli fler flyktingar, många många .. många ... fler. Vi kan välja en kaotisk utjämning av levnadsvillkoren, eller en kontrollerad nedstigning.

   I en kontrollerad nedstigning avgör vi hur resurser ska fördelas och när, vi låter det inte bara avgöras av slumpen.

   Börjar samhällets funktioner vittra allt för mycket förlorar det snabbt bärkraft. Oåterskapliga värden går förlorade, då pratar vi unika varianter av samhällsordning och kulturell nivå, civilisation helt enkelt.

   Till viss del handlar det om ren självbevarelsedrift/lyx, att värna sitt bekväma liv, men vid en viss punkt handlar det om rättfärdigt försvar av något som är vårt.

   Var gränsen går för när det är alldeles för osmakligt är relativt. Men än är inte resten av världen i brand, så vi kan gott göra en kontrollerad nedstigning.

   Radera
  19. Enligt mig så är det redan kört på den fronten och har varit det i många år, sån här skit kommer bli vår och Europas vardag i fortsättningen tyvärr.
   Ända till man sätter ner foten ordentligt, men även efter det så kommer vi nog aldrig någonsin igen bli det trygga, säkra samhälle jag växte upp i.

   Säkra upp mot alla terrordåd går inte då det finns oräkneligt antal möjligheter till attacker. Det är ett arbete som borde gjorts långt tidigare genom att förebygga möjligheten för terrorister att komma in i eller riskera att skapas i landet öht.

   Vitala samhällsfunktioner kan vi möjligen rädda fortfarande om våra politiker agrar ansvarsfullt i fortsättningen, men ni hör ju hur det låter, det finns ju nästan ingen som ens skulle våga föreslå allt det som krävs.

   Jag orkar inte längre ens rabbla upp alla de saker jag kan komma på som måste ändras snabbt och jag skulle säkert missa hälften ändå, men vi har ett jättearbete framför oss. Och jag är inte alls säker på att vi kommer kunna stoppa samhällets färd nedåt, frågan är nog bara på vilket annat lands nivå vi kommer hamna på?

   Radera
 19. Mona Sahlin och Fredrik Rheinfeldt skall nu tillsamans med hela kultur Sverige samlas och sjunga vi shall overcome

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det Kulturministerns uppgift?

   Radera
  2. Och DN kör ännu en kampanj på temat "Nu vänder det!"

   Radera
 20. Att vara rädd är naturligt, att inte låta sig påverkas av rädslan kallas mod.

  Att inte ta intryck av dåliga erfarenheter kallas för dumdristighet och att vägra ta av skygglapparna.
  Stoppa huvudet i sanden.
  Soppa dammet under mattan
  osv
  Man kan även kalla det politisk korrekthet in i döden.

  Men visst bra att våra myndigheter fungerar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 21. Det här fjuttiga dådet hade vilken bananrepublik som helst klarat av rent polisiärt och administrativt. När det blir ett svenskt Bataclan eller Charlie Hebdo så blir det annat. Men glädjande att vanligt folk ställer upp för varandra,lär behövas ännu mer vid framtida "utmaningar". I övrigt är det bara att konstatera att den här händelsen är en i raden av spännande företeelser i det nya mångkriminella Sverige. Det kommer mer framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För i helvete, låt oss nu glädjas åt allt det positiva. Vi gjorde bra, men vi kan bättre. Nästa gång fixar vi det lätt! För VI är fanemig bäst.

   Radera
  2. Är den här kommentaren nån slags bisarr ironi??? Jag bara undrar.

   Radera
  3. Om det inte är ironi så kan ju Alkohol ihop med ett sportintresse nog ge dylika kommentarer långt efter matchen slutat.

   Radera
 22. Det som inte klarat utmaningen är svenssons psyke. Visst, i går fanns det en del vänliga människor på stan även om 99% bara skyndade hem med allvarliga ansikten. I dag sitter de dock deprimerade hemma i soffan eller framför datorn och skriver "vi viker oss aldrig". Stockholms är nästan tomt på folk lördagen den 8:e april.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att polisen uppmanat till det?

   Radera
  2. Polisen har uppmanat till att hålla sig borta från de centralaste delarna pga avspärrningar och reducerad framkomlighet. Det enda ställe där det ÄR en del folk är just runt avspärrningarna. Det rör sig folk som nödvändigtvis vill lägga blommor, eller opportunister och linslusar som vill synas eller beskåda förödelsen. Folk är alltså på det enda ställe där Polisen sa att de INTE borde gå. Resten av stan är i princip tom. Förorterna är nästan tomma. T-banesystemet är nästan tomt på folk.

   Radera
 23. Om det var en islamist som fått avslag blir man ju helt klart orolig för vad som komma skall.

  SvaraRadera
 24. Sverige är i grunden ett militärt organiserat land. Det sitter i kulturen...
  Trots allt.

  SvaraRadera
 25. Det kan vara så att bilden på den i två delar kapade människan visar ett barn. En muslim har släppts in i landet och kapar med en lastbil ett barn i två delar. Men ni som gjort hans vistelse i landet möjlig, känner ni något ansvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt går nog inte hissen.

   Men det kan ju vara lite marigt det där, särskilt när så många blivit vilseledda av att bo i bubblor, ha ett tryck på sig från omgivningen och bara läser censurerad, vinklad fantasimedia.
   Det flesta trodde antagligen att de gjorde något bra just då och kunde inte föreställa sig följderna. kanske några tog en chansning och hoppades att alla människor är i grunden goda. Men de hade fel.

   Och det finns nog de som bara spelar naiva goda människor, bara för karriären och för att det blir jobbigt med en annan åsikt än den godkända.

   Hoppas det blir en ordentlig förändring efter detta

   Radera
  2. Det är nu bekräftat att den 11-åriga saknade flickan mördades på det mest bestialiska vis av en muslim i centrala Stockholm. Svenska medier, som inte drar sig för att visa bilder på döda barn när det tjänar deras egna politiska syften, lär dock inte visa några bilder i detta fallet. Fy fan alltså.

   Radera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. När Löven var på plats igår kväll så var inte sprängladdningen upptäckt och därmed kvar. Tur att den inte hade fjärrutlösare för en mer avancerad plan med sekundära laddningar. Lastbilen borde undersökas noggrannt efter kvarlevor eftersom det fortfarande saknas en person. Vid t.ex viltolyckor kan djuren hamna intryckta på de mest märkliga ställen i fordon.

  SvaraRadera
 28. Positivt överraskad av polisen och samhället ! Bra hanterat ! Men varför kör dom inte samma stil när invandrar-islam-skitungarna kastar sten och säljer knark och rånar ?? Ta bort dom istället !

  Och kasta ut alla kända islamister ur Swe, stäng alla moskeer, utbilda folk i modern kunskap istället för att tillåta att gamla sagor gör folk galna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Islam varit en drog så hade den blivit förbjuden.
   Fotfolket vet säker vad som skulle behövas för att få rätt på förorterna, men de får inte göra sådär, tänk om något av de stenkastande barnen ramlar och slår sig.

   Radera
 29. Kan det vara så att det fungerde bra för att det hände några 100 meter från riksdagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan målet ha varit den byggnaden egentligen?
   Raka spåret i förlängningen ser det ju ut som..

   Radera
  2. Rosenbad ligger ännu närmare, i slutet av gatan, känner igen det namnet.

   Radera
  3. Kanske kan det vara så annars tänkte jag är det mer polisen var god dröj.

   Radera
  4. Ja precis, de har väl haft dem 24/7 sen hotnivån höjdes 2010.
   Därför det saknas bemanning till förorterna.

   Radera
 30. Ett sammanträffande att Iraniern som körde ihjäl två och skadade sexton i Gamla Stan också var från Märsta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. Märsta är... eh.. speciellt. Ändhållplats för blå pendeln. De går i toppluva och träskor året om. När personalen på Circle K i Märsta ringer polisen för att någon beter sig konstigt, då har många gränser för "konstigt" redan passerats...

   Radera
 31. Följer medierna och konstaterar att ignoransen är häpnadsväckande. Man bjuder med öppna dörrar in blodtörstiga individer och förvånas sedan över att de konsumerar kött....

  SvaraRadera
 32. Annie Lööf har vägrat föra en ansvarsfull invandringspolitik, möjligen kan Centern nu närma sig Moderaterna.

  SvaraRadera
 33. Bra foto på Riddarholmskyrkan och stadshuset! Borde gå att omsätta på Scanpix.

  SvaraRadera
 34. En fundering jag har är följande: Hur kan det bara vara fyra döda?

  När man läser tidningar och annat så är det mängder av vittnesmål som beskriver hur folk dog.

  1. Bild på lemlästad kvinna
  2. Flera bilder med filtar över kroppar
  3. Kvinna berättar hur en man med sin dotter blir påkörd av lastbilen head on
  4. Två killar intervjuas i TV hur de försökt hjälpa tre offer varav två var döda
  5. Kvinna ser hur två andra kvinnor blir påkörda, den ena flyger iväg och den andra ska ha suttit fast i gallret på lastbilen
  6. Australisk turist berättar hur en barnvagn med ett barn i och mamman blir påkörd så barnvagnen flyger
  7. Ett annat vittne beskriver hur han såg ett blodigt spädbarn och dennes åtminstone medvetslöse mamma

  Så här fortsätter det i oändlighet, allt detta summeras alltså till 4 döda? Jag är väl medveten om att människokroppen kan ta helvetes massa stryk och ändå överleva men det här låter för mig helt otroligt.

  Någon som vill försöka sig på en förklaring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8. Ett par personer försöker hjälpa en skadad som visar sig sakna hela bakhuvudet och vara död.
   9. Andra personer försöker hjälpa en person där en sjukvårdskunnig konstaterar att det inte finns något mer att göra.

   Det här är alltså en lastbil som spränger fram i 60-80 km i timmen på Drottninggatan, en gata som 70 000 människor per dygn går på.

   Jag tror nog de flesta hinner ducka undan men om man blir påkörd/överkörd torde ens chanser vara små vilket också många vittnesmål tyder på.

   Men det är alltså bara 4 döda och 15 skadade?

   Radera
  2. Jo det kan låta märkligt men å andra sidan brukar vittnesmål från traumatiska situationer vara rejält spridda.

   Radera
  3. Ja de flesta överdriver sin egen betydelse och heroism på något sätt. Så antingen står folk och hittar på i sin förvirring eller så är det folk berättar sant vilket får dödstalet att låta futtigt. Inte för att jag klagar.

   Många av vittnesmålen beskriver dessutom efteråt om hur de försökt hjälpa folk som varit döda. Det är inte endast direkta händelser som beskrivs.

   Radera
  4. Det var en massa betonglejon och andra farthinder längs vägen. Smällen när bilen träffar dem blir en varningssignal som gör att folk sätter sig i säkerhet...

   Radera
  5. Det bör vara tekniskt möjligt att se till att höga larm går när ett fordon rör sig onormalt snabbt på en gågata. Det är en annan sak som teknikerna får se till att fixa.

   Radera
  6. @Niklas som jag skrev så bör de flesta ha hunnit sätta sig i säkerhet. Men avseende vittnesuppgifterna så är det osannolikt med 4 döda. Så var är diskrepansen?

   Radera
 35. Svenskarna har fått sagor berättade för sig i många år utan att ha förstått det. Nu har Törnrosa vaknat. Folk ser nu att kejsaren faktiskt är utan kläder. SD är som pojken som gick omkring och varnade för vargen utan att den fanns. Nu har vargen anlänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överdriv inte. landet faller inte sönder. Det är fortfarande ingen större katastrof rent tekniskt, ekonomiskt, säkerhetsmässigt eller politiskt. Det är däremot en ren katastrof för ett 20-tal familjer. Lite som bussolyckan i Marks kommun...

   Radera
  2. ett land faller inte sönder pga. en ondskefull varg, helt riktigt.

   Radera
  3. Snarare så har det tagit fram det bästa i oss. Folk har bjudit in strandade i sina hem, bjudit på mat, skjutsat, etc. Hade jag bara tänkt tanken hade jag gjort det själv, men var för chockad. Men nästa gång så fan ska jag visa att vi är det bästa landet i världen! Vi är fan det bästa landet i världen, så är det bara!

   Radera
  4. Har du nosen i vädret sådär (utan att vara varg...) är risken stor att du inte ser hindren framför dina fossingar.
   Bäst?
   Nja, Finland är nog etta ,trots allt.

   Radera
  5. Sverige bäst på att absorbera terrorbrott, känns något märkligt att frossa i det, ska vi vifta med flaggan.

   Radera
  6. Jag tror Sverige absorberar händelsen och skiter ut en massa antirasistisk dynga över samhället, det har redan börjat.

   Radera
  7. Men jag hoppas innerligt att till tillräckligt många ser att det bara är förklädda extremister som drar igång den processen och sen lyckas dra med sig ett antal svagt begåvade vilseledda stackare i det tåget.

   Och att många fler minns händelsen nästa gång de ska rösta.

   Radera
 36. En och annan sprang framför lastbilen istället för att kasta sig åt sidan, vilket kan innebära att de ville varna människor. Det kan finnas en eller flera riktiga hjältar där.

  SvaraRadera
 37. Tydligen körde en värdetransportbil framför lastbilen och tutade, vilket, om det stämmer, gett förvarning och troligen räddat många liv.

  http://www.expressen.se/nyheter/han-korde-fore-lastbilen--tutade-och-varnade/

  SvaraRadera
 38. Sverigebildsmatchen mellan Trump och Löfven:
  2 - 0.

  SvaraRadera
 39. En annan som har levererat är Rysslands president Vladimir Putin. Han levererade sina och Rysslands folks kondoleanser till kungen. Det är mer än vad man kan säga om USA:s president med anledning av terrorattentatet 7/4 i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte läst om varken i MSM eller på de alternativa, var hittade du den uppgiften. Istället för att då bara skriva: Källa på det?

   Radera
  2. @Kallle7 04:23

   Jag tittade på SVT på fredagskvällen och följande kondolenserna från Putin lästes upp.

   "Ers majestät, var vänlig att ta emot våra djupaste kondoleanser för de tragiska konsekvenserna av terrorattacken i Stockholm. Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter. I den här svåra timman lider ryssarna tillsammans med det svenska folket"
   http://www.di.se/nyheter/putin-skickar-sina-kondoleanser-till-kungen/

   (Min minnesbild var att SVT sa ”gråter” iställer för ”lider”.)

   SVT har dock valt på sin hemsida att endast ta med nedanstående urval av Putins kondoleanser adresserat till den svenske kungen. Urvalet ger ett något hjärtlöst intryck, förmodligen i linje med russofobiska direktiv inom MSM:

   ””Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter”, skriver Putin till kungen, enligt nyhetsbyrån Interfax.”
   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/varlden-sorjer-med-sverige-kondoleanser-strommar-in

   "Ers majestät, var vänlig att ta emot våra djupaste kondoleanser för de tragiska konsekvenserna av terrorattacken i Stockholm. Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter. I den här svåra timman lider ryssarna tillsammans med det svenska folket"

   Radera
  3. Aha SVT, det förklarar varför jag missade det.. Tack!

   Radera
 40. Jag håller med om att det inte har sköts dåligt, men bra relativt vad? Att folk plötsligt skulle bli sämre under press? Det kanske kan bli så i fotboll, men inte när det gäller biologiskt naturliga saker som överlevnad.

  Känns lite som det där Facebook-filtret som dök upp: "Nej till terrorism". Jaha. Det känns bra att få bekräftat att några i flödet är emot terrorism.

  Förövrigt passade Åhlens på att göra en kampanj av det hela, där de ägnar någon rad åt att beklaga det tråkiga för att sedan slå på stort med att man nu minsann kan fynda bland produkter skadade av lastbilen!

  "Hatar du också när terrorister kör lastbilar in i butiker? Nu har vi på Åhlens uppfunnit ett sätt för dig att profitera istället!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den Åhlenskampanjen var ju inte så stilig. Hur f-n kan de ens komma på tanken?

   Radera
 41. Lars, något som kanske glädjer dig är att den militära kuppberedskapen också gick igång. Militära staber aktiverades, en hemvärnsbataljon gick igång, Högvakten gick upp i högsta beredskap med fältmässig uniform, Ak5 och dubbelposter samt att kadetterna på Karlberg mobiliserades.

  SvaraRadera
 42. Svensk MSM i samband med terrorattentatet har inte mitt fulla förtroende, av olika skäl.

  Det var en blamage att rapportera om skottlossningar både vid Globen (på Söder) och Fridhemsplan (på Kungsholmen) på fredagseftermiddagen. Det var ingen skottlossning!

  Trots att den föga analytiskt begåvade Carl Bildt har rest väldigt mycket i Mellanöstern så har hen väldigt rudimenta och felaktiga kunskaper om islam. MSM lät dock Bildt lägga ut sin ”femöreanalys” där slutsatsen var att terrorattentatet berodde på att gärningsmannen var en sjuk person.

  FEL! Gärningsmannen är sunnimuslimsk jihadist, dvs en krigare, som lyder under en mordisk, våldsförhärligande religion när det gäller kampen mot otrogna etniska svenskar. (Jag väntar på att polisen hittar något dokument, som t.ex. anför Sveriges inblandning i kampen mot IS i Irak, som skäl för terrorattentatet.)

  Och eftersom svenska MSM-journalister här står på ungefär samma låga kunskapsnivå som Bildt, så kommer svensk MSM aldrig att erkänna att de har gjort fel när de har applåderat den destruktiva massinvandringspolitiken, som de facto har inneburit att konungariket Sverige har fått extremt många sunnimuslimska invandrare och blivit säte för en av västvärldens snabbast växande rekryteringsbaser för sunnimuslimska jihadister.

  Islam på svensk botten är att likna vid cancer, ty den dödar Sverige! Nu kommer en massa muslimgullande PK-botar bli arga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl Bildt, det är ju han som kämpat för att Turkiet ska få bli medlem i EU.
   Mycket märkligt att någon lyssnar på honom öht, han blev väl intervjuad endast för han sa precis det de ville kunna skriva.

   Radera
  2. Ja jag ger inte mycket för Carl Bildts analys om att terroristerna är sjuka på ett eller annat vis, bara undanflykter för att undvika vidare granskning och analys.

   Radera
 43. Gärningsmannen skulle ha utvisats och skulle alltså inte ens ha vistats i sverige.

  Grattis svenskar! Visa lite mer kärlek så kommer säkert terorristerna på bättre tankar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man avslag på asylansökan så bör man verkställa utvisningen med omedelbar verkan. Vet inte om det är praxis men så bör det vara.

   Radera
  2. Då borde en permanent gränskontroll värd namnet införas, inte lönt att ta kostnader för utvisning om landet saknar gränser, Schengen räcker inte långt om man vill försöka skapa någon ordning i misskötseln.

   Radera
  3. Vart ska man söka asyl då? I Sverige från Turkiet?

   Radera
 44. Intressant artikel
  http://www.expressen.se/nyheter/terroristkvarteren--platsen-ingen-slump/

  "Abu Omar" uppges ha fungerat som ett slags spindeln i nätet i jihadistvärlden, där han ska ha bistått för pengar, kontakter och råd - men svensk polis har hittills aldrig kunnat lagföra honom för något terrorrelaterat. I höstas avslöjade SVT:s program Uppdrag granskning hur Mohamed Belkaid från Märsta hade ingått i "Abu Omars" nätverk. Belkaid var med och koordinerade terrorattentaten i Paris och Bryssel i november 2015 då sammanlagt 162 människor dog.
  Expressen har sökt en anhörig till "Abu Omar", den 35-årige man som var skriven på samma adress som den nu häktade 39-åringen och Ingela Ohlén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, som drev ekobrottsmålet."

  I Norge har man en lagstiftning som gör det förbjudet att aktivt hjälpa en terrorklassad organisation. Då kunde man stängt ner denna verksamhet direkt istället.
  Våra politiker kan inte hantera att man sådan här frågor måste aktivt ta ställning för eller emot, det går inte att säga nja för de tolkar dessa individer som ett passivt ja och fortsätter med sin verksamhet i relativ öppenhet.

  SvaraRadera