Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-04-20 13:38

Skolkommissionen: Lärande ska vara underordnat i skolan

Den sk skolkommissionen har kommit med sitt betänkande. Lärande ska vara underordnat i svenska skolan, och skolans viktigaste roll är att sudda ut klyftor genom att låta alla få det lika dåligt som grupp.

Det viktigaste är inte att jobba hårdare för att eleverna ska få bättre resultat i skolan, utan nu ska skolans uppdrag vara att "jobba hårdare för en allsidig social sammansättning".

Detta ska ske genom att närhetsprinciper, syskonprinciper mm ska kunna ersättas av lottning till skolor. Att bo (=låna stora summor pengar) i ett bostadsområde med bra skolor ska inte göra att ens barn blir berättigade till att gå i den närliggande bra skolan, utan man kan få finna sig i att skicka barnen till flera olika skolor på andra platser om man har otur med lottningen.

Extra illa kan det därmed bli för de som bor på landet, som t ex kan tvingas sätta ett barn i en skola tre mil åt ena hållet och det andra barnet i en skola två mil åt andra hållet, istället för skolan som ligger två kilometer bort enligt närhetsprincipen.

Dock handlar det inte om tvingande regler - vi har trots allt fortfarande på pappret kommunalt självstyre - utan närhetsprinciper, syskonprinciper etc kommer rimligtvis främst avskaffas i socialdemokratiskt och miljöpartistiskt styrda kommuner, som naturligtvis sympatiserar med att skolans roll ska fokuseras på en allsidig social sammansättning och inte på lärande.

Vad föräldrar som drabbas av att ha barnen på olika skolor långt bort kommer tycka om detta lämnas som en övning i valet 2018. Om det hela nu införs innan dess.

Regeringens lösning är alltså inte att leverera en bra skola till alla, utan tvinga bort en del olyckligt lottade från de bra skolorna och över till de dåliga och på köpet inte bara sätta de drabbade barnen i en sämre skola, utan också orsaka stora logistiska och kostnadsmässiga problem för drabbade föräldrar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

80 kommentarer:

 1. Lycka till med att driva igenom det. Sossarna i Nederländerna fick 5.7% i senaste valet ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och CDU/CDS fick 34.1% i Bundestag.
   KD fick 4.57% i Riksdagen.
   Slutsatser på det?!

   Radera
  2. Att unibet ger på tok för låga odds för KD?
   https://se.unibet.com/betting/politics#filter/politics/sweden/elections

   Radera
  3. Lite fascinerande att Macron går så in i helvete bra.
   Starkt jobbat minst sagt.

   Radera
  4. Även om det går långsamt så har nog de chockvågor Brexit, Trump och Ukraina sänt ut gjort att de mer "idealistiska" delarna av vänstern/mitten börjat tappa kraft och de mer "realistiska2 delarna börjar ta over så sakeliga. Identitetspolitik,intersektionalitet och mikroaggresioner kanske inte blir så populärt när man ser vad det kan sluta med.

   Radera
  5. Fast vänta du bara.
   Snart kommer de svartvita människorna i media basunera ut att Macron minsann är en socialist! Det är nästan lika illa som den där Trump.

   Radera
  6. Svartvita människor? Menar du mimare?

   Radera
  7. Du kan ju bara tänka dig vad som händer om Le Pen vinner.
   Då är återigen jordens undergång här.

   Radera
  8. Investera I BAE systems?

   Radera
  9. Möjligt.
   Analyserar dock inte utländska bolag så pass på den från min sida.

   Radera
  10. Håller med om att denna utredningen är en skrivbordsprodukt.

   Gud hjälpe den politiker som försvarar att syskon skall spridas och placering lottas ut.

   Inte för att det inte ger resultat, men det sker till ett högt pris som barn och familjer får betala.

   Men vad bryr sig socialister om det?

   Radera
  11. Härligt. Där kom socialistkortet!

   Radera
  12. Håller med Carmania. PvdA var för inte så länge sedan lika statsbärande i Nederländerna som svenska såsseriet hemma hos oss. Att likställa KD med CDU är bara dumt. CDU är Gammelmoderater på tyska - Gösta Bohman style mit Gott und König.

   Nulli secundus

   Radera
  13. Så vad är då din slutsats?

   Radera
  14. Sen när du ändå håller på kan du ju förklara detta. Obs Wikipedia. Läs på egen risk för fake news.

   "Arbetarpartiet (nederländska: Partij van de Arbeid, PvdA) är ett socialdemokratiskt parti i Nederländerna, bildat den 9 februari 1946 genom samgående mellan tre partier: Socialdemokratiska arbetare-partiet, det Frisinnade Demokratiska Förbundet och Kristdemokratiska Unionen. Det nybildade partiet drog även till sig medlemmar från den katolska motståndsgruppen Christofor och från de protestantiska partierna Kristliga Historiska Unionen och Antirevolutionära partiet."

   Radera
  15. Slutsatsen är givetvis att socialister är tämligen imbecilla...

   Radera
  16. Varför skulle socialister vara ett undantag?

   Radera
 2. Vi gör som de säger och hoppas på en god integration. Nu bygger vi det nya Sverige!

  SvaraRadera
 3. Men så har aldrig sossarna i NL varit statsbärande parti. Man ska nog inte dra alltför stora paralleller därifrån.

  SvaraRadera
 4. Bra att de säger det rakt ut nu, men utjämning, inte lärande har varit huvudlinjen sedan 68.

  Det är givetvis så att det finns begåvade elever från studiesvaga miljöer som kan tjäna på att byta skola, på samma sätt som det finns andra elever som inte har vilja och/eller förmåga att ta till sig bildning i någon form, men LOTTNING löser inte det problemet. Nationella prov, anonymiserade och rättade på central nivå*, med efterföljande erbjudande om uppgraderad skola för de som lyckas skulle i någon mening innebära ökad rättvisa, men knappast ökad likställdhet.

  *Åtskilliga lärare skulle själva rätta ned en duktig elev så mycket som krävdes för att få behålla hen i klassen.

  SvaraRadera
 5. Länk till utredningen:
  http://www.sou.gov.se/skolkommissionen/aktuellt/

  SvaraRadera
 6. Vadå, i Malmö har man ju bussat elever till och från Rosengård och hållt på och trixat åtminstone sen 80-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har det skett genom tvång?

   Radera
  2. Nej, genom Amiralsgatan. :-)

   Radera
  3. Leve Fabian von Fersen!
   Fastän han inte var amiral...

   Radera
  4. Vad har då allt detta bussande och trixande givit för resultat? Inget.

   Bland ledamöterna i SOU-kommittén fanns bl.a. Katrin
   Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

   Radera
  5. Kan ju även tänkas att det inte behövs lika mycket skolgång i Malmö. Skånsk trash-kurser och obegripliga, troligen narkomana, logopeder måste ju gå att hitta både inom och utanför Rosengård.

   Radera
  6. I Malmö har över 50% av barnen migrationsbakgrund. Det är alltså inte längre möjligt att sprida ut utmaningarna jämnt, för då drar de skattebetalare som finns kvar vidare till Vellinge eller Burlöv

   Radera
  7. ..eller till Kävlinge, Lund, Staffanstorp, Trelleborg.. Eslöv o Landskrona med sitt lokala "Rinkeby - Koppargården" är lite för "sossiga.
   Svalöv kommer säkert att bli populärare när pendeltågen kommer ...

   Radera
  8. Nej, för som alla vet är "Migrationsbakgrund" att likställa med helt jävla dum i huvudet.

   Radera
 7. Att använda skolan för att sudda ut sociala klyftor har varit en uttalat politiskt mål inom socialdemokratin sedan 60-talet. Inget nytt under solen där.

  "Utbildningspolitikens mål är att skapa ökad jämlikhet i samhället. Det gamla klassamhället reste höga murar framför skolans port. Utbildningen var en metod att värna indelningen av människor i fack och fållor med börden, penningen och den sociala ställningen som måttstock. Men utbildningen kan också användas i rakt motsatt syfte. Den kan användas för att bryta ner klasskillnader i stället för att permanenta dem, den kan utnyttjas för att skapa likvärdighet i stället för självhävdelse. Det är klart politiska mål. De anger att utbildningen utgör ett av de viktigaste medlen för att förändra samhället." Utbildningsminister Olof Palme 1968 (http://www.olofpalme.org/personen/biografiska-notiser/1968/)

  I övrigt måste jag medge att jag är rätt positiv till skolkommissionens betänkande, som förvisso inte kommer att bli verklighet. Utan insikt/engagemang i problemen som drabbar dagens utsatta skolor kommer "eliten" inte att vara förmögen/intresserad att vidta relevanta åtgärder. Om den lille sonen/sonsonen Gustaf riskerar att lottas ut till/går i en skola i Rinkeby fast man bor fint i Danderyd/Djursholm ökar incitamenten att faktiskt, på riktigt, få ordning på skolorna i hela riket.

  Situationen idag ger viss avsmak. "Goda människor" boende i "fina områden" säger sig värna allas lika värde och talar om "integrationsutmaningen" samtidigt som de själv köper sig fria och låter de mindre bemedlade ta smällen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller skickar barnen till internatskola eller utomlands...

   Radera
  2. Att de gjorde det på 1960-talet var kanske inte så konstigt då de just lyckats avskaffa realskolan och införa grundskola.

   Radera
  3. @Qvintus
   Danderyd/Djursholm var något överdrivet, medges. Huvuddelen av de boende i de områden klarar sig oavsett precis som du skriver. Något mindre välmående medelklass, men fortfarande med stort inflytande i samhället, i sydlig och östlig riktning från Rinkeby/Tensta får svårare att manövrera runt problemet.

   Radera
  4. @gbd crvx
   Konstigt var det inte. kan bara vara bra för den oinsatte att känna till att så var fallet och att det således inte är något nytt påfund.

   Radera
  5. Kanske det går ännu längre bak än 1960-talet?

   Radera
  6. En amerikansk undersôkning visade att en dysfunktionell elev i klassen räckte för att påverka hela klassens resultat i arbetslivet. Har man en hel klass med elever som inte kan följa undervisningen kan de teoretiskt sänka resultaten i 30 klasser om de lottas ut till andra skolor.
   Alla har rätt till en bra skola för att ge en så god start i livet som möjligt, det brukar allt från konservativa till socialister hålla med om. Problemet här kommer att bli att alla sänks till samma nivå, ingen kommer att tjäna på reformen. OK för att det finns studiebegåvade i utsatta områden, men med lottens hjälp kan de förflyttas till en ännu sämre skola.
   Mer intressant hade varit förslag på hur man ska korrigera problemen i skolor i utsatta områden. När jag gick i högstadiet hamnade de mest skoltrötta och de som störde för mycket i OBS-klassen. Funkade bra, trots en minst sagt blandad klass kunde de som var intresserade få en bra utbildning. En elev som går i åttan men befinner sig kunskapsmässigt i sexan, kommer ju att kunna lära sig något om hen hamnar i en klass där han kan följa med i undervisningen. Att skicka iväg personen till en annan klass där hen inte kan följa med löser ju inte så mycket.

   Radera
  7. "Utan insikt/engagemang i problemen som drabbar dagens utsatta skolor kommer "eliten" inte att vara förmögen/intresserad att vidta relevanta åtgärder. "

   Du syftar på repatriering antar jag?

   Radera
  8. Enligt då aktiv, numera död sagesman kom flumskolan med enhetsskolan 1962. Lärarna strejkade mot "förflackningen" men blev av Gösta Bohman, uppenbarligen femtekolonnare, motarbetade och förklarade samhällsfarliga.

   Enhetsskolan var utformad av bla Stellan Arvidsson, även ordförande i svenska DDR förbundet...

   Avskaffandet av studentexamen och politiskt styrda universitet i och med u68 var spikar i kistan. Här var fp pådrivande.

   "Av envar efter förmåga, åt envar efter behov" - i fallet skola beslutades att svensken i gemen har inget behov av någon vidare bildning.

   Alliansens partier har som synes länge varit assisterande bödlar.

   Radera
  9. Så dålig skola är alltid kommunernas fel är slutsatsen mpnga predikar. Trams! Det är föräldrarna dom bär det största ansvaret för att en skola blir dysfunktionell. Bevisligen skiter en majoritet av våra högutbildade nysvenskar i vilken utbildning deras barn får eftersom problemen hopar sig i de skolor som har störst andel nysvenskar. Att påstå något är bara idiotiskt.

   Radera
 8. Kunskapsnivån sänktes radikalt när men införde enhetsskolan. 1958 gick realskolan och enhetsskolan parallellt till 1962 då man hade examen. P g a väldigt dåliga studieresultat och för att dölja ett katastrofalt politiskt misslyckande sänkte man kraven på resultat och i ett nafs fick realskoleelever en (oförtjänt) väldigt hög nivå i relation till enhetsskolans elever - som till del speglade förhållandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Qvintus: Jag vet inte om jag läser dig fel eller om du formulerat fel. Men ... realexamen fanns kvar ganska långt efter 1962. Själv tog jag realexamen, inkluderande just examensskrivningar, 1967 och jag vet att realexamen fanns kvar i bl.a. Karlskrona fram till 1969 då sista årskullen kom ut.Dessutom att andra halvan 60-talet realexamen eller motsvarande komplettering utöver grundskola åk 9 var obligatorium för inträde 3-årigt gymnasium ... Detta dock ej gällande 2-årigt gymnasium som benämndes Fackskola. mvh

   Radera
  2. Läs Inger Enkvists artiklar i ämnet:
   http://www.gp.se/ledare/inger-enkvist-sverige-har-förstört-sitt-skolsystem-1.153880

   Radera
  3. Realskolan var säkert bra, för de som fick plats. Liknande kan man väl se I Storbrittanien som hade ett liknande delat system, där "Grammar Schools" ofta var väldigt bra och resusstarka, men de som inte tog sig dit gick I skolor med oerhört knappa resurser, för att inte ala om mellannivån, som I oricip aldrig byggdes.

   Radera
  4. chief K.: Experimentet (i Gbg) startade -58 och den första gemensamma examen var 1962 (tog själv realen det året) men - visst - realskolan fortsatte några år till - som Du mycket riktigt påpekar.
   På den tiden fick man minuspoäng för fel. Ett böjningsfel av verb gav -5 och en felaktig preposition gav -3 etc. Hade man över 40 minuspoäng blev man underkänd. När enhetsskolan skrev parallellt med realskolan höjde man (eller sänkte kraven) till 80 minuspoäng. Orsaken var att majoriteten av enhetsskolans elever annars skulle bli underkända! Ett politiskt fiasko - som snabbt "rättades" till. Praktisk politik i sin sämsta dager...

   Radera
 9. Citat ur SOU 2017:35 sid. 13 apropå de sjunkande resultaten för svenska elever i PISA-testen:

  "Resultaten tyder på att elevernas familjebakgrund har fått större betydelse för studieresultaten"

  Citat SOU 2017:35 sid. 14

  "Skolan kännetecknas av allvarliga systemsvagheter. Det har lett till
  försämrade förutsättningar för en hög kvalitet i undervisningen.
  Det senare är avgörande för att eleverna ska kunna nå goda kunskapsresultat."

  Problemet är alltså då inte att en del föräldrar har bättre kunskaper och kan hjälpa sina barn hemma, utan problemet ÄR den usla kvaliteten på den svenska skolan generellt. Detta avhjälper man naturligtvis inte genom lotteri och att bussa elever över halva stan, det kommer att förvärra situationen på samtliga skolor, och leda till ökad oro.

  http://www.regeringen.se/498092/contentassets/e94a1c61289142bfbcfdf54a44377507/samling-for-skolan---nationell-strategi-for-kunskap-och-likvardighet-sou-201735.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåliga och desperata åtgärder i en "Quick fix-anda" är djupt olyckligt för eleverna i den svenska skolan. När politiker skall övertrumfa varandra med mer eller mindre (o)vettiga förslag har vi den skola vi ser idag.
   Elever mår bäst av disciplin och regler för att skapa ordning. Flumskolan är av ondo. Tänk med hjärnan i s f hjärtat när det gäller utbildning!

   Radera
 10. Påstående: De skenande bostadspriserna i vissa områden i landet korrelerar starkt med graden av svenskhet i den lokala skolan. Svensson vill gärna att andras barn ska gå i mångkulturella experimentskolor, men finner det säkrast att de egna barnen inte gör det. Ger sossarna sig på detta riskerar de att punktera fastighetsbubblan. Varför betala 10 miljoner för boendet om barnen bussas till en kaos-skola?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, är det därför huspriserna i typ Östra Göinge och Munkfors och så är skyhöga?

   Radera
  2. Jag hade gärna bott i Östra Göinge om jag slapp pendla 15 mil enkel till jobbet.

   Radera
  3. Det var länge sedan du var i Broby?

   Radera
 11. Varför får utredningen mig att tänka på denne f.d. lärare?
  At every hour of every day, I can tell you on which page of which book each school child in Italy is studying.
  Benito Mussolini

  SvaraRadera
 12. Från Skolkommissionens betänkande:

  "Men är du medlem i partiet finns det alltid plats för dina barn och du slipper lottning eller lottningen kommer falla väl ut för dig."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genau wie in der DDR ... ;-)

   Att det skall vara DATIV-form (der) på die DDR i satsen ovan beror på prepositionen "in" som vid befintlighet styr DATIV !!

   Som tur är hade jag en gammaldags lärare i tyska och som både gått i den gamla skolan och som också åkte på billiga sponsrade bildnings- och kulturresor till DDR !! ;-)

   Radera
  2. Idag xx år sedan Realtyskan, lustigt nog...

   Radera
  3. durch, für, gegen, ohne, um: Styr ackusativ

   aus, ausser, bei, gegenüber, mit, nach, seit, von, zu: Styr dativ

   an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen: Styr dativ vid befintlighet och ackusativ vid riktning

   Min tyskalärare hade själv pluggat tyska i skolan på 40-talet och kunde visa upp en grammatik från den tiden...
   I denna lilla bok fanns följande mening: "Der Führer hat ordnung geschaffen ..." :p

   Radera
  4. Und was mit unser Herman ( Göring)?
   Schwedisher taxiflieger, ja gewiss!
   På sätt och vis en kollega genom det yrket!

   Radera
  5. Caligula !! Kom tillbaka !!
   Inspelad på "Södra Latin" i Stockholm - idag Sveriges mest "inne" och mest "rätta" gymnasieskola där flera i den kulturella och politiska "eliten" gått.. INTE speciellt många elever från utanförskapsområden / No Go Zones / problemförorter direkt ...

   Men man är mycket noga med att betona hur god och välvilligt inställd man är till mångkulturalism mm

   Jasså herr Widegren .. Det är FUSK min herre! FUSK !!

   Radera
  6. Var på väg dit efter Realen!
   Men , tyvärr, fanns ej treårig latinlinje.
   Fyra år tog för mycket tid och följaktligen kostade för många sekiner.
   Tack och lov aldrig träffat på en dyliker herre som Jönsson(?) från Malmberget.

   Radera
  7. 50% rätt!
   Ohlson hette killen ursprungligen.
   Sökte efterlikna Jerrings namn.
   Tänk vilka nyttigheter oss nätet giver!

   Radera
 13. Man verkar också fullständigt strunta i barnens kamrater som då finns i närområdet ska få möjligheten att hålla ihop under skoltiden. I familjer blir det säkert också en utmaning om syskonförturen avskaffas helt. Ett barn lottades till skolan i närområdet,säg Årsta, ena syskonet till Tensta och andra syskonet till Skärholmen.
  Oaktat integrationen så lär säkert den familjen bli överlycklig över logistiken och de ökade transporterna. (för ska någon lottas in till en full skola så måste någon lottas ut)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer du inte ihåg vad Gudrun Schyman i en tillfälle av delirium uttryckte ?
   Jo, "DÖD ÅT FAMILJEN!"

   Radera
  2. Nä, det var när hon var nykter fem minuter...

   Radera
 14. Solidaritet är när alla har det lika dåligt och inte någon skall få ha det bättre eller vara bättre än någon annan...

  Eller som Churchill uttryckte det:

  "..“The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of Socialism is the equal sharing of miseries.” ..!

  SvaraRadera
 15. Ja, det gäller ju att hålla den stora massan tillräckligt utbildad för att sköta produktionen men INTE mer än så för DÅ skulle den bara få för sig saker, börja ifrågasätta och kritisera...

  Det var nog där som man i DDR gjorde fel... Deras skola blev för bra helt enkelt ! ;-)
  Och så gick det som det gick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sändes i svensk TV 1984...
   I DDR protesterade man och detta sändes därför aldrig mer i repris...
   ;-)

   Mikael Neumann - Mitt kära gamla Östtyskland

   Radera
 16. Hittade denna mer än 40 år gamla TV-serie på Youtube...
  Inte heller denna har blivit repriserad på SVT någon gång...

  Inspelad på Nya Lundenskolan i Göteborg - En skola i ett väletablerat "borgerligt" område utan några större mängder "nya" svenska och med då som idag en av stadens bästa skolor avseende resultat

  Ävenså exteriört inspelad i Hammarkullen - en av stadens "problemförorter / No Gp Zones / Utanförskapsområden" då som idag..


  SVT - Lära för Livet - 1976

  SvaraRadera
 17. Är det någon fler än jag som inte kan svara på kommentarer på denna blogg? Det händer inget när jag trycker på svara-knappen. Problemet uppstår endast med Firefox på Android-plattform

  SvaraRadera
 18. Själv är jag mer fundersam över var gränsen går när skolan är så usel att staten inte längre kan kräva skolplikt.

  SvaraRadera
 19. Du är kul du, Lars. Du läser något om denna utredningen och bildar dig din egen uppfattning om den. Bra så, men sen säger du att dina slutsatser är vad utredningen hävdar! Det blir så uppenbart fel. Du stoppar din åsikt i någon annans mun. Du brukar kalla det resonemanget för något, jag har glömt vad. Såg Jan Björklund beklaga sig på nyheterna ikväll och hävda att under alliansens tid så vände kunskapsnivån uppåt i skolan för första gången på många decennier. Det är inte vad Pisa-undetsökningarna säger! Historieförfalskning av en som haft ansvar för utbildningen i Sverige undet åtta år!

  SvaraRadera
 20. Så slutsatsen är att det finns gott om "psykopater" bland politikerna som vill rädda barnen från att få en bullerbybarndom.

  SvaraRadera
 21. OT

  Hur var skolan i DDR egentligen?
  Har för mig att man var väldigt inriktade på just matematik och naturvetenskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi var ganska duktiga i matte på den tiden!

   Radera
  2. Man kan tycka vad man vill om totalitära, socialistiska stater men eleverna har mycket hög kunskapsnivå. Det råder (kadaver)disciplin och högt ställda krav på eleverna.

   Radera
  3. Fast nu har dessa medelålders fått nya intressen. Surf och FB.

   https://www.youtube.com/watch?v=cS8ZjBzl6hs

   Radera
  4. Qvintus

   Har sagt det förr och säger det igen. Vietnam är en bra marknad att investera i. Varför kan du säkert lista ut själv.

   Radera
  5. Jag la ner investeringsplanerna när Östtyskland föll...

   Radera
  6. Det var ju då det började!

   Radera