Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-12 11:28

SCB reviderar ner befolkningstillväxten - byggs för mycket bostäder

SCB reviderade ner den svenska befolkningstillväxten rejält framöver. En möjlig slutsats som Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson antyder är att det nu byggs för mycket bostäder. Vi kan alltså vara på väg att upprepa 90-talets överproduktion.
SCB reviderade alltså ner befolkningstillväxten och Sveriges befolkning kommer inte växa lika snabbt som man tidigare prognosticerade, rimligtvis utifrån fortsatt fri invandring till landet. 
Det handlar om cirka 500 000 färre människor till år 2023 än tidigare prognos, och med det ett behov av 200 000 färre nya bostäder än tidigare, givet 2.5 personer per hushåll.

Därtill ska man komma ihåg att byggandet speciellt är koncentrerat till våra storstäder och i synnerhet Stor-Stockholm, där det nu byggs mer än under miljonprogrammet. Samtidigt är Stockholmsområdets befolkningstillväxt helt beroende av invandring, då nettoinflyttningen inom Sverige är obefintlig, rent av negativ.
Inrikes flyttningsöverskott Stockholms kommun var negativt 2015.
Så vi får se om Stockholm blir sittande med massa tomma bostäder framöver. Extra intressant blir det att det numera snarare är regel än undantag att bostadsrätter köps på spekulation innan de ens är färdigbyggda och det finns en växande skara med rena spekulanter som sitter på ett bostadsrättsbestånd som helt kan sakna köpare framöver.

Till DI säger Danske Banks chefekonom Las Olsson det samma:
"”Mönstret är ofta att branta prisstegringar återföljs av ett ökade byggplaner. Men bostadsbyggandet sker med en sådan eftersläpning att utbudet ökar först när priserna nått toppen, och sedan förstärker en prisnedgång som redan har inletts. Så gick det också i Danmark, framför allt när det gällde lägenheter i Köpenhamn”, säger Las Olsen"
Det finns alltså en betydande risk för att det byggs för mycket (och fel, och för dyrt) i Stockholm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. När en mäklare lägger ut ett spekulationsobjekt i ett nybygge till försäljning säljs det oftast på ritning och det går snabbt. Marknaden är långt ifrån mättad. Det finns extremt många med extremt mycket pengar i Sverige och dom köper. Det är fortfarande billigare och fräschare att köpa jämfört med att hyra och det enda som kan ändra på det är högre räntor men det har det pratats om i år. Det kan mycket väl dröja 45 år innan det sker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som köper gör det inte med egna pengar, utan bankens eller föräldrarnas eller en kombination. Situationen är inte hållbar. Rasrisken är uppenbar. Tragedierna kommer att bli många. Det är inte första gången det händer. De erfarna blir inte överraskade.

   Radera
  2. Det är rätt många par som köper idag och har 1-2 miljoner sparat totalt och köper en bostad för 3 miljoner. Sannolikheten för ett boprisfall på 70% är inte särskilt hög. Det är desto större sannolikhet att den som väntar på att en boprisbubbla ska spricka får se sina sparpengars värde raderas. Alla institutioner och centralbanker världen över gör allt som står i deras makt för att pengars värde ska sjunka så snabbt som möjligt samtidigt och då har man 2 saker att välja mellan. Investera på börsen eller bostadsmarknaden. Börsen gäller det att hitta guldkornen i en tid då efterfrågan i världen har avtagit och ingen organisk tillväxt sker.

   Radera
 2. Nja dels föds det en del nya små barn i 08 som växer upp och därmed behöver egen bostad eftersom vi äldre vägrar dö i jämn takt och dels har de nya kreativa och lönsamma företagen behov av bostäder för att kunna importera mer kunnig personal från resten av landet och andra länder. Möjligen blir det mindre pendling in till 08 från de lite mer avlägsna förorterna som Uppsala och Norrköping.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ryms inom befintlig kurva.

   Det enda som kan rucka det hela är ifall äldre byter huset i Tokholms förorter mot en trångbodd barnfamiljs lägenhet i Tokholms innerstad. Det lär ju inte ske i någon större utsträckning med nuvarande skattesystem och prisnivåer och det blir bara svårare allteftersom.

   Radera
  2. Rickard har du någon kontakt med de nya kreativa och lönsamma företagen i 08?

   När en kraftig lågkonjunktur kommer så kan önskemålen om bostäder i 08 minska - kanske. Blev för några timmar sedan inbokad för att företräda en person som nu bor i Luxemburg och precis sålde sin lilla lägenhet nära Handels. Det gick blixtsnabbt att få en bra uppgörelse utan att ens behöva annonsera.

   Ja det byggs inte mycket lägenheter i city men i resten av 08 och det är inte länge bostäder stå tomma.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Intressant att denna insikt kommer nu. Det har känts rätt uppenbart att Sveriges befolkningstillväxt inte var hållbar och grundad på obefintlig gränskontroll. Insikten kommer nog inte drabba så många bostadsspekulanter än på länge. Mantrat om två busslaster om dagen är väl etablerat och dessutom är det väl känt att bostadspriser aldrig kan gå ner i attraktiva områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gränskontrollerna är ju bar tillfälliga! Fråga Mp, C & V samt stora delar av socialdemokratin kranarna skall öppnas fortast möjligt.

   Radera
 4. Betyder tappet i befolkningstillväxt att vi även får problem med pensioner och vård av den åldrande befolkningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som har kommit hit blir gamla de också.
   Ä det någon som har tänkt på det?

   Radera
  2. Ja, då är det bra om vi blir ännu fler. Typ mänsklig inflation.

   Radera
  3. Medelåldern i Sthlm är 38.9 år.
   Hässleholm som nämndes i tidigare inlägg 43.2 år.
   Generellt gäller följande, lägre medelålder ger högre bostadspriser.
   Sverigesnittet ligger på 41.2 år.
   http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Nyckeltal-for-regioner/?var=17247

   Radera
  4. re. Anders Rydén
   Nej det funkar annorlunda med migranter. Först kan de vara 37 år för att när de passerar gränsen plötsligt bli 17 år. Sen när de fått PUT så är de istället 47 år. Det är något magiskt över det hela. När de fyller 67 så kanske de går i barndom och vakar upp som 7-åringar?

   Radera
  5. Nej inte alls- De kalkylerna kommer inte att korrigeras. De är magiska och berörs inte.

   Radera
 5. Målgruppen som det byggs för är inte nödvändigtvis samma där behoven finns.
  D.v.s. de som bor i trångbodda lägenheter i förorterna kommer inte kunna köpa dyra bostadsrätter oavsett hur många man väljer att bygga.

  SvaraRadera
 6. Det blir nog inga tomma bostäder i Stockholm på länge men det är inte orealistiskt att priserna måste ner rejält för att hitta köpare/hyresgäster. Väldigt många av de som efterfrågar bostäder har väldigt låg eller ingen betalningsförmåga, det är arbetslösa, studenter och immigranter. När ekonomi blir jobbigare för kommunerna framöver så kommer kommer också betalningsviljan för att inhysa bostadslösa minska.

  SvaraRadera
 7. Jag har dålig fantasi och kan inte se kasualiteten mellan en okontrollerad invandring av utblottade som antingen under lång tid kommer leva på välfärdslösningar eller vistas illegalt i landet, och behovet av att bygga dyra bostadsrätter i innerstaden.

  Vilka knuffar dessa invandrare bort från bostadsmarknaden till dyrare innerstadslägenheter?

  Hur ser kopplingen ut?

  Eller byggs dessa lägenheter på spekulation att kommunerna skall köpa dem och ge andrahandskontrakt till ex socialbidragstagare och det i stor omfattning?

  Hur ser flyttströmmarna ut demografiskt, ekonomiskt och socialt om man säger så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vilka knuffar dessa invandrare bort från bostadsmarknaden till dyrare innerstadslägenheter?"

   Alla som har råd och möjlighet.

   Radera
  2. "Eller byggs dessa lägenheter på spekulation att kommunerna skall köpa dem och ge andrahandskontrakt till ex socialbidragstagare och det i stor omfattning?"

   Svar nej. Nybyggen går till de som har finansiering (brf) samt god lön (hyresrätt).

   Radera
  3. White-flight samt att man lämpar risken på bostadsrättsföreningen p.s.s. som i början av 90-talet. Den byggande styrelsens intresse är att visa upp låga avgifter för att få alla lägenheter sålda.

   Radera
  4. Makten har lyckats dölja det väl men det är faktiskt så att en stor del av de hyreslägenheter som blir lediga ges till migranter och hyran betalas av socialtjänsten. De svenskar som annars skulle fått lägenheterna hänvisas till att köpa extremdyra bostadsrätter/villor eller hyra extremdyra lägenheter i nyproduktionen. Svårare än så är det inte. Tänk dig att du leker hela havet stormar, det är först när du rycker bort en stol som det blir strid om de kvarvarande.

   Radera
  5. Carmania: Har du siffror på exakt hur vanligt detta är? En stor del av lediga lägenheter menar du, alltså en majoritet?

   Radera
  6. Det har förekommit att invandrare haft förtur i kommunala bolag.
   Då har det rört sig om hyresrätter med b-lägen i "miljon-programmen".

   Radera
  7. Har förekommit här också, men i mycket begränsad omfattning (~fåtal lägenheter). Jag är intresserad av att lära mig något nytt idag, så: Hur vanligt är detta? Carmania påstår ju att det är en "stor del" och att det därför "tränger ut" de stackars svenskarna. Det låter intressant.

   Radera
  8. Invandrare som kommunplaceras garanteras en lägenhet av den kommun som tar emot dem. Detta var tidigare inget problem då endast kommuner med lediga lägenheter som ingen ville ha tog emot de kommunplacerade invandrarna. Idag finns inte några lediga lägenheter som inte går att hyra ut. Inte ens i Kramfors. Svenska medborgare har ingen bostadsgaranti. När en kommun är ålagd att tilldela lediga hyreslägenheter åt kommunplacerade invandrare så tränger det så klart undan andra som skulle ha behövt lägenheten. De som drabbas är alltså de fattiga svenskar som inte har råd att köpa en lägenhet.

   Nu har man beslutat att även Stockholm måste ta emot kommunplacerade flyktingar. De som drabbas då är de Stockholmare som stått i bostadskön i 20 år och nu får se sig passerade av flyktingar. Detta kommer så klart att ändra debatten:
   1) Att fattiga svenskar i glesbyggden drabbas är OK (Varför bor de i glesbygden? ÄR de efterblivna?)
   2) Att Stockholmare som planerar att bli rika genom att stå ett halvt liv i bostadskön drabbas är inte OK. Hallå! Bor man i Stockholm ska man väl bli rik på att bo. Det är faktiskt en mänsklig rättighet (För Stockholmare)

   Radera
 8. Ett problem som ingen vågar tala om är att de flesta nya svenskarna som kommer hit med flyktinginvandringen är urfattiga. Många lever på socialhjälp men den täcker inte skulder som orsakats av flykten till Sverige eller försörjningsansvar för släktingar i hemlandet. Det dessa våra nya svenskar behöver är superbilliga lägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är kommunerna som kommer betala hyran för dessa människor och finns det inga billiga lägenheter kommer kommunen betala för dyra lägenheter. Till slut kommer alla lägenheter i allmännyttan att bebos av fattiga människor från tredje världen. De svenskar som är lågavlönade kommer tvingas köpa bostadsrätt eftersom det inte finns ett tillgängligt alternativ i prisvärda hyresrätter.

   Radera
  2. Det är en rent förvriden bild ni målar upp. Hur många lägenheter är det som kommunen betalar hyran för i dagsläget? Det är klart att kommunerna kommer att tinga X antal lägenheter i allmännyttan, men hur många rör det sig om, vet någon det eller sitter alla och gissar och antar?

   Radera
  3. Nej, det är ingen som vet det. Det är ingen som vill att vi skall veta det.

   Radera
  4. En klassisk konspiration med andra ord där du helt enkelt förutsätter det värsta.

   Nåja, det går att ta reda på om man vill. Du kan begära ut handlingar från din kommun som du kan pussla med. Börja med årsredovisningen 2016 och jobba utifrån den så kan du säkert hitta ett pengaspår.

   Radera
  5. Magkänslan säger helt klart att merparten av lgh i storstädernas "sämre" miljonprogram betalas via det allmänna på ett eller annat vis. Socialbidrag, bostadstillägg, direkt via socialtjänst etc så var det redan innan "flyktingkrisen". I Göteborg verkar nu också, efter flyktingkrisen, merparten av lgh som blir lediga bland allmännyttan även i bättre lägen gå direkt till behövande (noterat via betydligt glesare på boplatsGBG.se för lediga lgh samt en känsla i mina egna kvarter när nya grannar flyttar in. Möjligen i viss kombination med att uppsägningar av lgh minskat på grund av tajtare bostadsmarknad generellt.

   Radera
 9. Mycket bra! Gasa på och öka byggandet ännu mer. Om 5-10 år år kommer då nästa chans att äntligen bli av med hyresregleringen.

  SvaraRadera
 10. Det är en unik dårskap vi har idag i Sverige. Hoppas de ansvariga en dag ställs till svars för det som pågår.

  SvaraRadera
 11. Har roat mig med att läsa Coruna blogg under många år, det är en nyttig syssla eftersom hans extremnegativa/realistiska syn på bostadsmarknaden får en en att tänka lite extra.

  Här är dock några saker som tåls att påtalas:
  - invandrare som kommer hit, är faktiskt rätt duktiga på att sysselsätta sig. De kompisar jag har som är utlandsfödda har dessutom en sundare syn på konsumtion, dvs mindre restaurang och kläder och mer av det som gör dem rikare. Gäller så klart inte alla, men ändå.
  - nettoinflyttningen kan vara noll och ändå motivera en rejäl prishöjning. De som har råd bor kvar, till högre priser. De andra lämnar Stockholm
  - människor vill hellre bo i Stockholm än i andra städer, rent generellt alltså. Driver också upp priserna relativt sett.

  Inget av det är statistiskt säkerställt, de får andra gärna roa sig med. Vad jag kan konstatera är att statistik som vanligt har en tendens att missa nyanserna. Så medan Cornu och många av er andra roade sig med att måla upp en domedagsbild redan 2012 så köpte jag på mig en massa mark för till stor del lånade pengar, säkert 75%. Men tack vare ökadande efterfrågan så har priserna på den marken rusat, (uppvuxen i Stockholm, köpt mark i underskattade kranskommuner).

  Tur? Ja kanske, men att göra tvärtom den analys förmedlas här har nästan gjort min familj ekonomiskt oberoende.

  SvaraRadera