Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-06 14:34

Samtliga bankomater i landet ur funktion

Samtliga bankomater i Sverige har slutat fungera pga ett okänt IT-problem. Det saknas uppgifter om när det hela är åtgärdat.
Nu verkar övriga betalsystem fortfarande fungera. Men det tål att upprepas: Ha alltid en viss mängd kontanter hemma och alltid en viss mängd kontanter med dig.

Hur stort belopp kan man diskutera. Är man ute och kör bil är rekommendationen att alltid ha kontanter nog att kunna tanka bilen för att köra hem. Vid andra resor bör kontanterna vara nog för en resa hem, även om kollektivtrafiken generellt inte tar emot kontanter längre.

Hemma bör man ha tillräckligt för att klara akuta inköp av medicin och färskvaror. Eller för att kunna tanka fordonet för att nå planerade bug out locations, inklusive tilltänkta tillflyktsländer. Alla har ju redan lagringsbara förnödenheter för några veckor, så för dem behövs inte pengar i hemmet.

Kom dock ihåg att försäkringsbolagen inte ersätter mer än 5 000 - 10 000 i kontanter (kontrollera med ditt bolag), så det är inte lönt att ha mer än det.

Nu återstår att se om kortbetalningarna dyker snart också. Då blir det dålig stämning. Åtminstone för de som inte har tankat bilen tillräckligt...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. 14.36 SEB Internetbanken funkar ej

  SvaraRadera
 2. Helt rätt. En femhundring på fickan och femtusen spänn hemma så har man bra beredskap.

  Skandiabanken verkar funka.

  SvaraRadera
 3. Microsoft Azure har problem i hela nord europa

  SvaraRadera
 4. Börjar bli försiktig på gamla dar, när bilen ligger på under halv tankar jag, likaså med husbilen, man vet aldrig om det går att tanka på macken när man kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gammal måste man bli?
   Tvivlar på att jag rent fysiskt kommer mig för att göra det.
   Att planera är dock kul.
   Även om man inte får ut mer än 5-10000 sek från försäkringen är det väl inte så fasligt att riskera att förlora lite att man inte har mer på sig.
   Dock "insytt" på lite olika ställen.
   Värre sommartid ...

   Radera
  2. Hur ofta händer det att du bara "måste" köpa något för över 10tkr att det inte kan vänta tills du kan genomföra köpet?

   Jag ser inte ens behov av att ha sådana summor liggandes hemma. Alltså hur ofta uppstår dessa behov öht? Trots sådana här störningar tycker jag inte jag haft sådana behov att jag bara "måste" springa iväg och shoppa så fort det blir problem med korten...

   Radera
  3. Bilbälte och flytväst då?

   Radera
  4. @anonym

   Behöver man pengar för att nå en bug out location eller ett tillflyktsortdet så är nog problemen större än att bankomaten strular och du är supersugen på en ny tv.

   Radera
  5. Unknown: glöm inte omärkta sedlar så du kan fixa en ny foliehatt om din nuvarande skulle behöva bytas.

   Man bör helt enkelt ha en realistisk bild på scenarier innan man preparera, annars blir det lätt att man framstår som en foliehatt. Vad är det för scenario där man skall handla bensin kontant för att ta sig till sin BOL? Man bör isf fråga sig varför man utgår från att det finns bensin att köpa för kontanter i ett sånt scenario. Kanske är det att man bara anstränger sig för att misslyckas i scenariot...

   Radera
 5. Hade problem med swish som klagade på hög belastning vid den tiden också.

  SvaraRadera
 6. Länsförsäkringar bank, både kortbetalningar och internetbanken nere tidigare.

  SvaraRadera
 7. Tog ut pengar för ca 40 minuter sen när jag var och handlade. Inga problem.

  SvaraRadera
 8. Nu är systemet återställt.

  2 timmar driftavbrott eller nåt sånt. Vi får se hur mycket mer det blir i år. Annars hade vi alltså en driftsäkerhet på max 99,98% i år vad gäller betalsystemet. Det är rätt OK...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt också. Nu fick vi ingen användning av vår nödproviant och gömda guldtackor den här gången heller ;)

   Radera
  2. Ja typiskt. Bara att säga upp försäkringarna och kasta ut brandvarnare och brandsläckare. Bara dammsamlare.

   Radera
 9. Svt rapporterar att alla är anslutna till Evry. Typiskt. Den sk marknaden har blivit sedan länge ett gäng single point of failures känns det som.

  SvaraRadera
 10. Hur vet du att det inte är lönt att ha mer än 10000 kr i kontanter? Man kan ju inte förutsätta att man ska tappa dom eller bli robbad.

  SvaraRadera
 11. Dags att lägga ner kontanter nu kanske?

  http://aktiepappa.blogspot.se/2016/09/kontanter.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså vafan. Jag vet att jag här faller in i ett både ohälsosamt och otrevligt hatande, men det du skriver är det svenne-dummaste jag läst på evigheter.

   Den där vågskålen du hittar på är totalt irrelevant. Det handlar inte om någon jävla vågskål - vi har inte ens ett alternativ till kontanter ännu. Va i helvete tror du den där idén om e-kronor kommer ifrån?

   Att dina kommentatorer inte synar dig på detta betyder att ni filtrerat ut den minska gemensamma nämnaren i samhället. Bra jobbat.

   Den dagen du förstår vad sjutton du skriver kommer du även förstå varför man blir så förbannad. Idioti som detta är anledningen att svensken har så mycket mindre frihet än andra utvecklade nationaliteter. Du verkar jättetrevlig så jag tycker det är jättejobbigt att jag inte kan annat än se rött.

   Radera
 12. Hej

  Ännu ett steg mot det kontantlösa samhället.

  Obs vissa spår av ironi och nötter kan förekommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var försiktig med hur du använder grammatiken!
   Det är bara vår Lars som får missa dylikt.
   "förekomma" heter det.
   Jag klarade faktiskt av realexamensskrivningen med överbetyg en gång i tiden - även i tyska.
   Apropå tyska och skepp.
   Sista, påstods det i en artikel, fullriggare (bark) att runda just Kap Horn var Pamir 1949.
   Faktiskt räddades 6 man vid hennes förlisning 1956.
   Visste jag ej. Nyttigt med flytt städning.

   Radera
  2. Fast jag har för mig att karln är fransk(?), så det är ursäktat.

   Gäng fransmän i de finare delarna av Kalifornien hade ungefär den här dialogen kring precis allt: "Wow, this is so much nicer than France", "So you like it?", "What? God no, I just told you - its not like France".

   Radera
  3. Franskt landskap: mycket trevligt.
   Byggnader ( de flesta) har tydligen ej rustats sedan 100 års kriget.
   Nej, fransmän är ej ohövliga eller snorkiga!
   Ja, jag är definitivt svensk.

   Radera
 13. Kontanter går ju bara att köpa knark och glädjeflickor för det idag! Fast glädjeflickorna är jag osäker på, de som inte skall ha pengarna till knark tar nog kort också. Går det ens att tanka bilen med sedlar i Sverige idag?

  Och nästa fråga är var man hittar en bankomat så man se om systemet är uppe eller inte? Sist jag letade efter en så var alla jag känt till bortplockade.

  SvaraRadera