Cornucopia?

Aktuellt

Enkät: Har du förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen?

Dags för en liten enkät om vad du har för förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen? Svara nedan. Smittförande ämne...

2017-04-20 09:33

Ryska försvarsministeriet: Ryssland återinför taktiska kärnvapengranater

Det ryska försvarsministeriets egna TV-kanal TV Zveda rapporterar att Ryssland tänker återinföra taktiska kärnvapengranater. Dessa avrustades och skrotades på 90-talet, men nu vill man skaffa kärnvapen till sin nya stridsvagn T-14 Armata, i ett 152 mm-kalibers utförande.
Taktiskt kärnvapenartilleri avskaffades ensidigt av USA när Sovjetunionen föll, och Ryska Federatinoen följde sedan efter. Tusentals granater avrustades och skrotades, och laddningarna omarbetades till bränsle för kärnkraftverk. Kvar har funnits taktiska kärnvapen i form av ryska robotar och amerikanska dumma bomber. Men kärnvapengranaterna var alla skrotade mot slutet av 90-talet. Åtminstone officiellt och enligt dokumentationen.

I dagarna dök det upp mediauppgifter om att Ryssland avser att tillverka en version av sin nya problemfyllda stridsvagn T-14 Armata med ett 152 mm-kalibers eldrör, och att dessa stridsvagnar ska få taktiska kärnvapengranater. Detta har nu upprepats av Ryska Federationens försvarsministeriums egen TV-kanal Zveda, som även går in på detaljer kring verkan.

Det handlar om kärnvapengranater på under ett kiloton (Hiroshimabomben var 15 kiloton). Eldklotet kommer enligt Zveda vara cirka hundra meter i diameter, där allt i princip dör, och slå ut motståndarens stridsvagnar inom cirka 300 meter, samt ge tredje gradens brännskador till alla inom 400 meter, samt dödlig strålsjuka till 50% av alla soldater inom 700 meter (givet behandling - min analys). Övriga lär få akut strålsjuka.
0.5 kilotons kärnvapenladdning på
Kråks skjutfält söder om Karlsborg.
Grön yttre ring är 50% dödlighet
pga strålskador, orange ring är tredje
gradens brännskador, röd ring
är 20 atmosfärers övertryck.

Vill man se de tur svenska förhållanden så skulle en sådan granat t ex slå ut hela Helgeandsholmen eller Stockholms slott.

Det handlar alltså inte om tidigare kärnvapengranaters indirekt eld, utan om direkt eldgivning mot mål. Sitter man i en stridsvagn bör man ha adekvat skydd mot direkt strålning, särskilt om man som avfyrande stridsvagn befinner sig mer än 700 m bort.

Ett nytt intressant taktiskt bruk av kärnvapen, vilket går i linje med rysk doktrin att prata om kärnvapenskalpellen, dvs specifikt riktade angrepp mot militära mål med hög precision, samt deeskalering dvs att sätta in kärnvapen för att vinna och avsluta en konflikt.

Nu kan detta förstås vara ren propaganda, men det intressanta är vad detta skickar för signaler. Man vill understryka att man har kärnvapenkapacitet och att man är villiga att sätta in taktiska kärnvapen på slagfältet. Redan idag, inte bara via nya kärnvapengranater. Det handlar om att signalera.

Som jag skrivit flera gånger tidigare var Sovjetunionens plan aldrig att genomföra ett konventionellt krig. Anfallsplanerna mot Västeuropa (och Sverige och sannolikt Finland) skulle ske med en massiv insats av taktiska kärnvapen. De första timmarna skulle 60% av de taktiska kärnvapnen sättas in och sedan skulle man anfalla rakt genom kontaminerad terräng.

Man vill nu signalera att nästa krig blir med kärnvapen. Samtidigt var det Sovjetunionen som finansierade "fredsrörelsen" i väst och planterade ett antal narrativ om ömsesidig utplåning, kärnvapenvinter, mänsklighetens undergång mm. I verkligheten planerade man för att segra med kärnvapen, vilket är ett helt annat narrativ. Och faktum är att ingen vet hur ett kärnvapenkrig skulle se ut - vi har aldrig haft ett där bägge sidor satt in kärnvapen.

Enskilda kärnvapens effekt är också kraftigt överdrivna. För att exempelvis jämna Stockholm med marken skulle det antagligen krävas 15 - 20 stycken av Rysslands kraftigaste kärnvapen runt en megaton, dvs totalt 1000/15*20=1333 Hiroshimabomber. En kärnvapenbrisad mot det strategiska målet FRA på Lovön skulle bara få rutorna att skallra inne i centrala Stockholm.

Det finns idag ingen T-14 Armata 152 mm, och stridsvagnen dras med stora tekniska problem. Det väsentliga är signalvärdet i ett sådant här uttalande.

Ryssland har stora problem med penetration hos sina stridsvagnars pilprojektiler, så att smälla av en kärnvapengranat mot en kvalificerad motståndares stridsvagnar är förstås ett alternativ.

Ryssland har generellt usel militär utrustning och ännu sämre personal. Detta kompenserar man med hybridkrigföring och reflexiv kontroll av motståndarens beslutsprocess, samt med enorm numerär på plats där framtidens krig sker. Därtill har man det viktigaste av allt - viljan att sätta in trupp i strid mot folkrätten och helt utan hänsyn till civilbefolkningen. Detta har man visat både inom Ryska Federationens gränser och i det pågående kriget i Ukraina.

Det spelar ingen roll hur bra man är om man saknar viljan att använda sin förmåga. Det spelar heller ingen roll vad man har för numerär om den befinner sig på andra sidan jorden i förhållande till en konflikt.

Pratet om kärnvapen till T-14 Armata ska ses som en del i ryskt informationskrig och reflexiva kontroll. Det handlar om att skrämmas och påverka Väst, så man kan få fortsätta sina krig mot grannländer som Ukraina ifred.

Siffrorna låter som att Zveda varit inne på Alex Wellersteins tjänst Nukemap, och talar förstås för att Zveda bara ägnar sig åt propaganda. Att återigen skaffa taktiska kärnvapengranater skulle göra att Ryska Federationen och Kreml bryter mot ännu ett nedrustningsavtal. Man har redan brutit mot sex nedrustningsavtal, inklusive mot medeldistans markbaserade kärnvapenrobotar.

Vi får väl i övrigt se vad som händer med Kazakhstan framöver. Landet ska till år 2025 byta ut det ryska kyrilliska alfabetet mot västerländska latinska alfabetet. Detta är tydligt västinriktat och kommer på sikt ge landet en välbehövlig ekonomisk och utvecklingsmässig skjuts när befolkningen mycket enklare kommer kunna lära sig utländska språk och det öht blir enklare för utländska företag och investerare att verka i landet. För Kreml är alfabetet ett sätt att bibehålla förtrycket av befolkningen, som har extra trösklar mot utlandet på det viset. Signalvärdet är tydligt. Kazakhstan vänder sig bort från Putins drömmar om en Eurasiska Unionen och blickar mot välståndet i Väst istället för misären i Ryssland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Får man plats med granaterna ombord om vagnen redan är problemfylld?

  Jämfört med dagens nyhet om lottning till skolor och ej kötid väger- förlåt - detta lätt i min lilla värld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det rör sig väl i s f om bandkanonversionen av Armata, inte stridsvagnen.

   Radera
 2. Det verkar som man tar bort korken och släpper ut anden ur flaskan, utan att veta vad anden tar sig till.

  SvaraRadera
 3. Bara man håller andan!
  Annars ökar månne CO2 utsläppet!?

  SvaraRadera
 4. Och 152mm-kanonen handlar alltså inte om att tillverka en bandgående artilleripjäs I T14-familjen? (Inte för att det gör så stor skillnad omgranaten dimper ned som indirect eller direct eld)

  SvaraRadera
 5. Effekten blir ju också att man delegerar det till nån med överstes grad eller så att starta ett kärnvapenkrig. Jag ser fram emot upprördhet och civila olydnadsaktioner från typ Svenska Freds, Ofog etc på rysk mark. Fast det kanske inte är lika creddigt att hamna i häktet i Kaliningrad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofog, de har välinte varit aktiva på ett bra tag och Svenska freds har väl fullt upp med den Svenska vapenexporten (som iofs kan behove granskas)och att påpeka att Europas militärbudgetar är store än Rysslands och därför behöver rustas ned, inte upp.

   Radera
  2. Och motstånd mot värnplikt

   Radera
  3. Landkrabbor!
   28cm Dahlgren, slätborrade, skall det vara.
   Det fungerade den 8 mars 1862 i alla fall...

   Radera
 6. du skrev följande
  Enskilda kärnvapens effekt är också kraftigt överdrivna. För att exempelvis jämna Stockholm med marken skulle det antagligen krävas 15 - 20 stycken av Rysslands kraftigaste kärnvapen runt en megaton, dvs totalt 1000/15*20=1333 Hiroshimabomber. En kärnvapenbrisad mot det strategiska målet FRA på Lovön skulle bara få rutorna att skallra inne i centrala Stockholm.

  Vilket inte stämmer ett en megaton kärnvapen över lovön skulle ge andra gradens brännskador på männsikor sergels torg.det skulle skada byggnader.kungsholmen skulle folk få tredje gradens brännskador och alla inom 10 km skulle brännas till döds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla står inte nakna på taket på husen, hus som inte är byggda av papp som i Hiroshima.

   Radera
  2. Är det bara jag alltså?

   Radera
  3. Ja, själv ligger jag på rygg vid Ladugårdsgärdet med erektion. 155 meter.

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=Ftcur0hCNas

   Radera
  5. @Ben Dover Haha.. skrattade så jag väckte sambon nu på morgonen.

   Radera
 7. en endaste 1 megaton kärnvapen över centrala stockholm skulle förstöra större delen av stockholms centrum. Ser knappast behovet av att använda mera än en bomb för stockholm för att få det att upphöra som en fungerande stad vilket måste vara målet för en angripare

  SvaraRadera
 8. https://nuclearsecrecy.com/nukemap/
  Enligt denna så skulle en 800 kt detonation från en Topol SS-25 på Lovön ge 3:e gradens brännskador för boende i Vasastan och Kungsholmen.
  Sätter man detonationen i Gamla Stan så går det illa för många i stockholmsområdet. Tryckvågen förstör byggnader i 6,5 km radie. 3:e gradens brännskador i 11 km radie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, nej. Oskyddade, som inte är i skugga från explosionen (=de allra flesta) kan få 3:e gradens brännskador på exponerad hud. Och byggnader "förstörs" gäller inte Stockholms betongbyggnader, utan dåligt byggda trähus.

   Radera
  2. Därför man ska bo i Göteborg.

   Radera
  3. dvs alla nybyggda bostadsrättshus i frigolit kommer kollapsa och sedan fatta eld.

   Papper på träram , Hiroshima/Nagasaki/Tokyo 1945 och moderna svenska hus med cellplast isolering och möglig träram. See any parallells...

   Radera
 9. En MÖP-fråga ang den bristande penetrationspotentialen hos ryska pilar, beror det på sämre pilar eller att eftersom de ladder sina projektiler I två delar (granat plus laddningspåse) inte kan få samma tryck I kanonen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kortare pil med mindre massa. Kompenseras delvis men ej fullt ut av högre utgångshastighet. Den lägre mässan gör att de på avstånd över 1500-2000m tappar genomslag i förhållande till pprj från väst.

   Radera
 10. Vad är riskerna att slå ut en T-14 Armata som är kärnvapenbestyckad ur rysk synvinkel om dessa är för tätt grupperade? Kan inte en sekundärdetonation slå egna förbandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kärnvapen har en extremt komplicerad detonationsmetod. Det handlar om flera sprängladdningar som alla måste detonera exakt samtidigt med en precision på millisekunder för att det ska fungera. Yttre påverkan kan bara förstöra ett kärnvapen, den kan aldrig få dem att detonera. Om stridsvagnen exploderar är det enda som skulle kunna hända att radioaktivt material sprids ut. Det är alltså inget hot mot det egna förbandet.

   Radera
 11. Putin och Ryssland måste vara de skickligaste i världen som med mindre än en 1/10-del av USAs och Natos militärbudget och med en BNP på omkring en 1/14-del av USAs (räknar man in natoländernas BNP gissar jag att Ryssland har mindre än en 20/del så stor BNP) kan få USA att känna sig så hotat att man måste ha närmare 1000 militärbaser runt om jorden och utvidga nato till att snart omringa Ryssland helt. Nej Cornu... Ryssland känner sig hotat av USA och ser med fasa på USAs histora av krig och förintelse. Med en militärbudget under en 10-del av USAs och Natos måste Putin och den ryska försvarsmakten vara oerhört skicklig i jämförelse med USAs när man tydligen kan skrämma skiten ut både USA och Cornu. Hur får du ihop det? Värdelös utrustning och värdelösa soldater... Nej det går förstås inte ihop utan att förvrida sanningen och ha en agenda där man går Globalisternas ärende. Soros och gänget gråter nog av glädje när de läser din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gråter när jag tänker på dina geografikunskaper, omringad? Slå i ett lexikon vad det betyder eller titta på en karta, trollfjant...

   Radera
 12. Har sett uppgifter där det spås att Rysslands utlandsreserver tar slut i år. Kanske är det det som de förbereder sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då verkar det ju vara en lysande strategi att pissa bort de sista pengarna på att bygga nya kärnvapen.

   Radera
  2. Klart att man måste det kostar ju multum att hålla på at koordinera miltärparader:
   https://youtu.be/wP35YKjHPkc?t=110

   Radera
  3. Ja, 90% av materielen är ju rysk från 60-talet. Nästan på gränsen tragiskt att se. Undrar om något av den fungerar ?

   Radera
 13. Miljötänk är nåt som ryssen saknar. Att bara tänka tanken att inleda en konflikt med vapen som kontaminerar naturen i kanske tusentals år känns inte ok, och knappast smart om man har tänkt att vinna territorium. Vet inte om det stämmer, men jag läste för länge sen att Sverige hade erbjudit sig att hjälpa ryssland bygga avloppsanläggningar i St petersburg, då deras avloppsvatten iaf förr (vet ej hur det är idag) gick rakt ut i Östersjön. Dumstolta som dom är tackade dom iaf nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar antagligen Kaliningrad, och där har Sverige delvis bekostat ett reningsverk som inte fungerar nåt vidare senast jag hörde.

   Radera
  2. Ryssarna bryr sig inte om miljön överhuvudtaget, de kan utan att bry sig erövra och missbruka land i plundrings eller vinningssyfte.

   Radera
  3. @Niklas
   Eller medborgarnas välbefinnande i allmänhet. Soldaternas välbefinnande är förstås prioriterat också. Så länge kocken blandar in 10 treo comp i kvällssoppan så kommer soldaterna känna sig ok och kampen fortsätter.

   Radera
 14. Hur stor och hur mycket väger en sån granat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA provade att utveckla en sådan granat som var 155mm och vägde ca 50 kg. Även Sveriges Bandkanon 1 var designad att kunna utvecklas vidare till att skjuta kärnvapen (Svenska Kärnvapenprogrammet) och gasgranater (Stridsgasutredning 1965). Granaten till den vagnen vägde ca 47 kg. Tack och lov gick man inte vidare med projekten. Bättre att hyra in någon annans vapen :-)


   https://en.wikipedia.org/wiki/W82

   Radera
  2. Nu blir jag nostalgisk: "Eldmeddelande bryter - UrbanJohan från YngveYngve - UrbanJohan skjut med ZG, 5 eldstötar, 15 minuter från 1100. Kom ! Då visste man att det snart blev verkstad i skogen.

   Radera
 15. Vårt reflexiva svar måste rimligen bli att gå med i NATO och bjuda in US att sätta upp en bas med kärnvapen samt kompletterande luftvärn i Östersund och Gällivare. Kärnvapenhot kan bara motverkas med motsvarande svar "in kind". Minns att Rysk doktrin var att vid en konflikt med NATO snabbt slå ut Svenskt motstånd med begränsade kärnvapeninsatser, allt i syfte att flytta fram sitt flyg och luftvärn och skydda moderlandet. Men tyvärr tar det ca 10 år innan en kritisk massa av våra politiker förstår detta. Troligen allt för sent. MP och V kommer dock aldrig förstå detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östersund kan jag förstå, men vad är så speciellt med Gällivare att man kan placer LV där?

   Radera
 16. Intressant logik i detta inlägg. Om nu allt är så kasst hos Ryssland då förstår inte jag varför du och USA är så rädda!? Ingenting tycks fungera hos Putin, alla soldater och all utrustning är ett skämt, vad är du rädd för? Det är bara för NATO och USA att invadera Ryssland och inta Moskva och tillrättavisa Putin.

  Ryssland utgör inget hot mot USA. Det är snarare tvärtom, USA har 1,4 miljon man i stående beredskap medans Ryssland har 800.000.

  Vilket land satsar mest på sin militär USA eller Ryssland!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vilket land satsar mest på sin militär USA eller Ryssland!?"

   En snabb Googling visade att 2015 lade Ryssland 5 % av sin BNP på militära utgifter, och USA 3,3 %. Så, det är ganska uppenbart vem som satsar mest på militären.

   Radera