Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-04-05 08:57

Rysk kärnvapenubåt med 200 kärnvapen till Östersjön

Världens största ubåt, den ryska kärnvapenrobotubåten RFS Dimitrij Donskoj, ska omgrupperas till Östersjön. Ombord har den upp till 200 kärnvapenstridsspetsar med en sammanlagd sprängkraft motsvarande 2 000 Hiroshimabomber. Detta är ubåtens enda funktion. Frågan är nu vad den svenska sk "fredsrörelsen" säger?
Ett annat ryskt fartyg, Standard, samma namn som exportvodkan.
Stora delar av den ryska Norra flottan ska som tidigare rapporterat omgruppera till Östersjön i sommar. Officiell förklaring är att man ska delta i en flottparad i S:t Petersburg, och vi får hoppas att det stannar vid det och att kraftsamlingen inte används till något mer.

Barents Observer rapporterar att världens största ubåt, RFS Dimitrij Donskoj, som ett led i detta ska omgrupperas till Östersjön.

Det är ett fartyg som tagits fram för att bära kärnvapenrobotar. Det är dess enda syfte. Ubåten finns bara till för att utgöra ett kärnvapenhot.

Ombord kan man bära tjugo av Rysslands toppmoderna Bulava-robotar, som var och en kan bära 10 kärnvapenstridsspetsar om 150 kiloton trotyls sprängverkan. Tillsammans motsvarar detta sprängverkan från 2 000 Hiroshimabomber.

RFS Dimitrij Donskoj är den sista aktiva ubåten i Typhoon/Akula-klassen. Att den inte avrustats betyder att den är aktiv och som ständigt kärnvapenhot kommer den bära robotar ombord. Det är ett omfattande arbete att lasta robotar och kärnvapen på dessa - i princip måste man in på varv och torrdocka - och för att fungera avskräckande måste dessa vara lastade i princip jämt.

Vad säger den svenska "fredsrörelsen" - ni vet de som protesterar om ett NATO-fordon som ej kan bära kärnvapen besöker Sverige, men håller käften när Ryssland har 10x så stora övningar som NATO? Avser man att tiga över att 2 000 Hiroshima bomber förs in i Östersjön?

Vad säger miljörörelsen om miljöhotet mot Österjön - Dimitrij Donskoj har också två gamla kärnreaktorer ombord? Därtill kommer den kärnkraftsdrivna ryska robotkryssaren  Peter den Store (som dock till skillnad mot Dimitrij Donskoj även kan bära konventionella robotar) också till Östersjön i sommar.

Miljö- och fredsrörelsen har nu alla möjligheter att protestera. Vi får väl se om de biter den hand som föder dem.

För övrigt är sannolikt Dimitrij Donskoj för djupgående för att passera genom Öresund, utan kommer gå via Stora Bält. Dimitrij Donskoj kommer inom några år att läggas i malpåse, och ersättas av en nybyggd Borej-klassens kärnvapenrobotubåt, som med mindre besättning är billigare i drift.

Nu är förvisso Bulavarobotarna ett stort skämt av "rysk högteknologi". Ungefär hälften självdestruerar mer eller mindre spektakulärt, även de som producerats och förbandssats som serieproduktionsrobotar. Precisionen hos de stridsspetsar som sedan når målet är på kalla kriget-nivå, dvs 350 meter. Detta innebär att Bulavarobotarna inte kan användas för att slå ut andra sidans kärnvapensilon på amerikansk mark, utan måltavlorna är rena terrormål som befolkningscentra.

Att hälften av robotarna självdestruerar och den usla precisionen gör dock att Ryssland kommer skjuta flera robotar mot samma mål i hopp om att något kommer fram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Hehe. Jag väntade på detta inlägget. Kände lite samma.

  SvaraRadera
 2. Tror ju personligen det bara är orsakat av att ryssarna vill komma så långt bort från Tsushima som möjligt...

  SvaraRadera
 3. Vad skall den till Östersjön och göra ? Är inte Östersjön kärnvapenfri zon enligt både Chrustjev på 60-talet och Maj Britt Theorin på 90-talet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. o Palme på 80-talet.

   Radera
  2. Fel
   Norden skulle vara en Kärnvapenfri zon.
   Det var (är?) väldigt viktigt. Kärnvapen på andra sidan Östersjön eller i Östersjön är inget problem. (Källa Fredsrörelsen)

   Radera
  3. Maj Wechselman sedan 68...

   Radera
 4. Den jätten blir inte lätt att gömma i Östersjön. Finns ett rätt intressant fotoreportage från en sådan ubåt, perfekt för den som gillar 60-talsteknik

  Ryssen är också verksam mot baseringen vid Västervik vilket är mer oroande
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OK4yb/forsvaret-utreder-ubatsrapporter-fran-skargard

  SvaraRadera
 5. Om vi, du och jag Lars, står på Öresundsbron när den kommer så kan vi säkert dumpa ett lod på mer än 100-kilo på den :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. (Nytt försök med färre stavfel)

   Tänk om nån terrorist står på bron och sänder ner lagomt stor smällare på den när den glider under? Hyfsat fyrverkeri!

   Litar Ryssland på att vi har sån koll på att ingen stolle får för sig det, och att vi i så fall kan förhindra det? Eller kommer bron vara fylld med artiga gröna män, eller oförklarliga elfel på järnvägen och även några TIR-lastbilar som "råkar" få punktering på lämpliga påfarten så bron är helt sopren under passagen?

   Radera
 6. Ryssarna hade en särskild tender (Alexander Brykin) för att kunna ladda robotarna till sjöss eller vid kaj. Liknande tenders fanns till Delta-klassen. Däremot får man in på varv när det är dags att byta kärnbränsle.

  SvaraRadera
 7. ”Little boy” hade en sprängverkan på 15 kton trotyl.

  10 kärnstridsspetsar á 150 kton motsvarar 100 Hiroshimabomber, inte 2000!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Boy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu skrev ju Cornu:

   tjugo av Rysslands toppmoderna Bulava-robotar, som var och en kan bära 10 kärnvapenstridsspetsar om 150 kiloton trotyls sprängverkan.

   Dvs, 20 x 10 x 150 = 30000 kT.

   Och som av en händelse är 30000/15 = 2000.

   Gäller att faktiskt kunna läsa svenska språket, herr "Jag har minsann studerat fornsvenska vid ugniversitetet". Det är väl exakt såna här uppgifter det är på PISA-provet?

   Radera
 8. Sa nån Stora Bält?

  https://www.youtube.com/watch?v=98n-YihTKjU

  SvaraRadera
 9. Vanligtvis välunderrättade källor gör gällande att Karlshamns kommun avser ta tillfället i akt att bjuda in fartyget ifråga till ett örlogsbesök i Karlhamns hamn. Enligt en anonym tjänsteperson på Utrikesdepartementet är det mot bakgrund av den redan frekventa trafiken med ryska fartyg till och från hamnen helt okontroversiellt.

  SvaraRadera
 10. När Ryssland imploderar av islamistisk terror och uppror i Tatarstan - vid Volga "moder Ryssland" - lär både Putin och militären få helt andra uppdrag...

  Den stora oredan 2...

  SvaraRadera

 11. Var inte oroliga (http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0a5vB/ryska-monsterubaten-pa-unikt-besok-i-ostersjon):
  Den ryska ubåtskaptenen Igor Kurdin säger till Izvestija att ”Dmitrij Donskoj” kommer att färdas på ytan genom Östersjön.
  – Ryssland har tidigare benämnt Östersjön som en kärnvapenfri zon. Därför bör vi komma överens med alla länder i regionen när vi passerar med en atomubåt. Så vitt jag vet är detta löst, säger han.
  Det står sedan tidigare klart att Rysslands största atomdrivna fartyg, ”Pjotr Velikij”, ska närvara vid paraden utanför S:t Petersburg. Dessutom väntas över 30 krigsfartyg och 40 flygplan och helikoptrar delta.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. U-båtstema!

  De två bästa "U-båtsfimerna" ever...

  Das Boot

  Jakten på Röd Oktober

  SvaraRadera
 14. Fredsrörelsens reaktion blir intressant men för oss mer insatta får en dylik manöver anses vara väldigt "fredlig". Kortaste skjutavstånd med interkontinentala fastbränslerobotar, vilket Bulava är, är relativt långt. I storleksordningen 2000km vilket gör att hela Europa minus Iberiska halvön hamnar innanför porté. Dyl robotar är också som enklast att bekämpa i accelerationsfasen varför man inte gärna skjuter när man befinner sig nära fientligt territorium, vilket man gör i Östersjön, där "antimissilsystem" kan grupperas.

  Kommer däremot sannolikt att användas maximalt i propagandasyfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut !

   TSAR Putin kommer att göra ALLT för att visa sin storhet, styrka och makt !!
   ;-)

   President Rossiskiy federatia Vladimir Vladimirovich Putin   Radera
  2. Blir fredsrörelsens reaction verkligen så intressant? Det blir väl det vanbliga att några påpekar det men sen går man tillbaks till "men USA då?".

   Radera
 15. Lars, kan du inte kontakta Svenska Freds å bloggens vägnar (och gärna hon den där gamla tanten också) och be dem om en kommentar?

  SvaraRadera
 16. Inte orolig alls. Börjar gräva en bunker imorgon.

  SvaraRadera