Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-04-05 10:10

Polisen ska ej få ta del av brott och misstänkta i andra delar av landet - kränker brottslingars integritet

Polisen ska inte få ta del av händelser, iakttagelser eller foton på eftersökta brottslingar från annat än det polisområde där man är anställd. Detta är nämligen integritetskränkande för de stackars brottslingarna. Samordningsfördelar med en enda polismyndighet och den sk "omorganisationen" försvinner därmed.
Källa: Okm på Twitter.
Ett argument för att slå ut svenska polisen under några år genom den sk "omorganisationen" var att man skulle uppnå effektiviseringar och samordningsfördelar. Men Datainspektionen säger nej, då det skulle kränka brottslingars integritet om poliser kunde se eftersökta eller ta del av händelser från hela landet.

Istället ska man nu bara få ta del av inträffade händelser, iakttagelser och bilder på eftersökta brottslingar med mera i samma polisområde som man är anställd. Det vore ju synd om man kunde både klara upp och förebygga brott.

Beskedet till kriminella är skit inte där du äter. Åk över polisområdesgränsen och begå dina brott, och sedan hem igen så kommer du åtminstone inte bli igenkänd...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Men om du är en sanningssägare är det fritt fram att jaga och hänga ut dig!?
  Undrar hur länge det får fortgå, förfallet i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här landet blir bara sjukare och sjukare. Varför är det ingen som ställer makthavarna till svars för sådana här absurditeter?

   Mitt önskemål vore att någon av våra duktiga pålästa samhällsgranskare, som exempelvis Cornucopia eller Ledarsidorna eller Det Goda Samhället, kunde beredas plats i ett rikstäckande TV-program och ställa dessa frågor till några av våra ledande politiker, och inte låta dem komma undan med floskler om utmaningar och tillsättandet av utredningar.

   Även om politikerna inte har några svar, skulle samhällsgranskarna åtminstone blotta den bristande logiken inför hela svenska folket. Men det finns självklart inget intresse från varken politiker eller den agendasättande nyhetsförmedlingen hos SVT att bereda plats för samhällsmedborgarna. Det är bara eliten som får ställa frågor om vad eliten gör.

   Radera
  2. Varför skulle statens politiskt styrda TV bolag låta sådana personer komma fram? Finns ju ingen som helst uppsida för SvT att göra något sådant.

   Radera
  3. Uppsidan för SVT borde ju vara att de faktiskt skulle få fortsätta existera om de gjorde så. Annars inte.

   Radera
  4. De kanske kör med "Det fanns inte tillräckligt många missnöjda för att genomföra programmet!" :)

   Radera
 2. Hela grejen påminner mig om människor med flera identiteter som pumpar ut socialbidrag i flera kommuner. Snacka om att inte dra nytta om potentialen i IT-system; i och med födelsen av BankID och registrerade mobiltelefoner tycker jag att medborgarna med fördel inte bara kan få rapportera in brott, utan även misstänkta händelser, på egen maskin. Allt ska vara tillgängligt för samtliga poliser i tjänst i landet och synligt på en fin karta, men delvis anonymiserat vem som gjort rapporten i överblicken om det inte finns anledning till annat.

  SvaraRadera
 3. sluta, det är den 5 april. Inte första april.

  Vad är det för Kalle Anka fasoner ?

  SvaraRadera
 4. Kommunal hemtjänstpersonal får (där det provats i domstol) inte heller ta del av landstings IT-journalsystem då det också bryter mot integritet. Om landstingsvården istället skickat papperskopior på samma medicinlistor och läkaranteckningar går det dock bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemsjukvårdspersonal ska det vara, annars rätt.

   Radera
  2. Domstolens bedömde nog att det stred mot lagen, inte mot "integritet".

   Radera
 5. Ny krigsform? Bryta ner landet inifrån? Känns bara så mycket som går i helt fel riktning. Måste finnas en dold agenda.. (Börjar bli konspiratorisk)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar: Ja.

   "Det som pågår just nu är inte en förändring av ett samhälle, det är utplånandet av ett samhälle."

   Sagt av Doktor Syn

   Radera
 6. Det är väl bara att skita i Datainspektionens krav och om de protesterar så säg åt dem "ring polisen".
  Det ärendet lär väl bli handlagt år 3000 med nuvarande arbetsbelastning.

  SvaraRadera
 7. Oj då! Jag som tycker mig ha hört från etablissemanget, att den gränsöverskridande brottsligheten kräver gränsöverskridande åtgärder och samarbete. Nu vet jag att det inte är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, fast dom menade inte nationsgränser utan könsgränser. Fler poliser bör patrullera i galaklänning, t ex.

   Radera
  2. Suck..! Det finns många exempel på t.ex. baltiska organiserade ligor som drar genom landet på 3-5 dagar, från färjeläget i söder till finska gränsen och begår 40-50 bostadsinbrott under resan. I bästa fall finns det vittnen som har sett en bil lämna platsen, men om nu ingen i nästa region vet vilken bil man ska titta efter.....
   Det finns otroligt mycket som behöver ändras av nästa regering.

   Radera
  3. Skojar du, nästa regering kommer inte göra ett skit.

   Radera
  4. #allaVisomVillhaKaptenKlänningtillbaka

   Radera
 8. Man blir bara så jävla trött på den enorma tafattheten som politiker och myndighetssverige uppvisar. Fullständiga jävla pajasar hela bunten, idioter, syltryggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAX har ett passande citat pa sin blogg idag:
   "It is hard to imagine a more stupid or more dangerous way of making decisions than by putting those decisions in the hands of people who pay no price for being wrong.
   Thomas Sowell"

   Radera
 9. Av Datainspektionens beslut förefaller det snarare som att de tycker att uppgifterna i systemet är för oprecisa och att det inte framgår vilket syfte de har eller hur trovärdiga de är. Förstår inte riktigt vad det har med geografi att göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar, efter ytterligare läsning, vara helt polisens egen idé att begränsa systemet geografiskt. Finns inget i inspektionens beslut om det. De förelägger polisen att utforma systemet så att endast de som arbetar med dylikt har tillgång. Standard på alla andra myndigheter jag vet. Samt, att kontrollera loggar så att man inte är inne och kikar i saker man inte jobbar med. Också standard...

   Radera
  2. Glädjedödare! Journalistikens första regel är "Kolla aldrig en bra historia".

   Radera
 10. Vansinnet fortsätter. Men spelar troligen ingen roll eftersom dom kriminella nätverken redan nu har en arme som både i antal och beväpning kan trumfa ut den svenska polisen. Med "dialog" och "vi måste lära känna varandra" som enda vapen ska velourpolisen tassa omkring och möta total hänsynslöshet. Nu hoppas man på att allmän värnplikt kan hjälpa upp en kommande katastrof. Ja vi får se.

  SvaraRadera
 11. Skrämmande.
  Nästa år så börjar GPDR gälla. Eftersom Sverige är bäst i klassen att implementera förordningar så kommer detta påverka svenska IT-system ink. polisen på ett sätt som ingen förstår. Max bötern är också 20 miljoner euro. Räkna med lysande tider i bland IT-konsultbolagen när detta ska implementeras, rättshaveristerna kan också se fram emot goda tider när man lätt kan sätta käppar i hjulen bara för att det går.

  Exempelvis kan följande bedömas vara personuppgifter:

  ett namn
  en postadress
  en e-postadress
  platsinformation
  bankuppgifter
  ett foto
  en uppdatering i sociala medier
  medicinsk information
  en dators IP-adress

  Några iögonfallande förändringar
  Berörda personer ska ges enkel tillgång till sina egna uppgifter
  Tydligare krav på hur personuppgifter samlas in och vad som anses vara ett samtycke
  Berörda personer kan få sina uppgifter flyttade från en organisation till en annan
  Berörda personer kan få sina uppgifter borttagna
  Organisationer som drabbats av en incident måste anmäla detta inom 72 timmar från det att dataintrånget upptäcks

  SvaraRadera
 12. "Istället ska man nu bara få ta del av inträffade händelser, iakttagelser och bilder på eftersökta brottslingar med mera i samma polisområde som man är anställd."

  Inte sant. Däremot ska polisen för varje notis bedöma om den ska vara tillgänglig lokalt, regionalt eller nationellt. Behörigheterna till systemet ska sedan anpassas efter detta (avsnitt 3.5, s 17 ff i tillsynspromemorian).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Polismyndigheten sedan saknar förmåga att leva upp till detta krav och istället väljer att gå längre i behörighetsbegränsningarna än Datainspektionen kräver är ju en annan fråga.

   Tyvärr är det väl ofta så att lagstiftningen på detta område (och Datainspektionens tillämpning av den samma) står ganska långt ifrån vad våra äldre datasystem är byggda för och vad som är rimligt att implementera ur både resurs- och effektivitetssynpunkt.

   Radera
 13. Samtidigt låter man FRA läsa folks e-post och tvingar internetoperatörer spara vilka webbsidor folk besöker, trots att det inte finns någon brottsmisstanke, och det bryter mot mänskliga rättigheter enligt EU domstolen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen skall inte polisen få ta del av dessa uppgifter så vad är problemet?!

   Uppgifterna är väl till för att säljas till telemarketingföretag och annat löst folk som kan använda dessa för egen vinning? Det är ju så hårt "integritetskränkande" fungerar...

   Radera
  2. Skulle vara "integritetsskydd" där, men Google har ju bra koll på läget...

   Radera
  3. "Antagligen skall inte polisen få ta del av dessa uppgifter så vad är problemet?!"

   Är du ironisk??

   Datalagringsdirektivet är så klart till för polisen. När det gäller e-post mm. som FRA sniffar upp så kan även säkerhetspolisen begära ut material så de kan kartlägga politisk hemvist mm.

   Radera
 14. 1a april? Nej det är på riktigt. I myndighetssverige är det 1a april varje dag i veckan,,,

  SvaraRadera
 15. Särskilt intressant är väl att media har lyckats missa det påbud som gick ut till alla utredande sektioner i Stockholm för några veckor sedan. Nämligen att alla utredande verksamheter skulle kunna visa upp ett (1 st) ärende mer som redovisats för åklagare än samma period förra året.

  Statistikdrivna våldsmonopol! Jo, jag tackar jag.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Dagrapporterna har ju med försvunnit (iallafall börjat) och den informationen behandlas nu som statshemligheter, oklart varför. Känslan är emellanåt som att juristerna och HR inom polisen medvetet försöker sätta käppar i hjulet, vem vet kanske aktivisterna nu nått även Polisen. Från regeringens sida så förstör man så mycket man bara orkar, frågan är om det är medvetet eller inkompetens. Oavsett är stämningen i botten. Finns så mycket annat men då blir man kallad både det ena och det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja antalet anmälda brott var i vissa Malmöområdet uppe i 50000/100000 invånare för några år sedan. Efter det hände s.a.s nåt konstigt med statistiken--polisområdena definierades om om jag uppfattade det rätt. Så inte förvånad att dagrapporter etc börjat försvinna

   Radera
  2. Jag pratar om dagrapporten i utsättningen på morgonen. Till egen personal.

   Radera
 18. Jag pratar om dagrapporten i utsättningen på morgonen. Till egen personal.

  SvaraRadera