Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-19 14:28

På Drottninggatan intet nytt

Drottninggatan i Stockholm ter sig generellt alldeles som vanligt, så här knappt två veckor efter terrordådet den 7:e april. Ja, det var ett terrordåd - ett angrepp mot ett öppet och fritt samhälle i syfte att sprida skräck och uppnå politiska mål - och inte en lastbilsattack.
Livet går kort och gott vidare för de som överlevde utan men och för de som inte är anhöriga till offren.

Senast jag var på Drottninggatan var fredagen den 31:a mars, och jag inbillar mig att nu på den tidiga Stockholmseftermiddagen är det rent av mer folk än på en fredageftermiddag runt 16-tiden. Kan förstås bero på det utmärkta vårvärdret.

Inte heller verkar folk gå runt och titta sig över axeln, väntande ett nytt angrepp. Terrordådet har på så sätt misslyckats att skrämma stockholmarna. Däremot kan det lyckats med det moderna målet att tvinga fram mer repression för att få fler att bli radikalt antidemokratiska. Fast med svenska politikers tafatthet gissar jag att det inte blir någon som helst lagstiftning, anslag eller medel mot terrorism, Stefan Löfvens fagra populistiska ord till tröst.

Snart är det hela rent av bortglömt i media, men inte av de drabbade och deras anhöriga.

Terrorism handlar om reflexiv kontroll - att påverka vår beslutsprocess, t ex få Sverige att sluta engagera sig mot IS, eller öka splittringar och motsättningar i det svenska samhället för att få fram en intern konflikt. Baserat på Drottninggatan den 19:e april så har detta misslyckats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Varifrån kommer uppgiften att syftet är att sprida skräck? Och politiskt så är det ju rent vansinne. Jag tror mer på förklaringen att han bara genuint hatar svenskar och lockas av oskulderna i paradiset. Ett rasistiskt och religiöst motiv alltså. Enbart för att det verkar mer logiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. för att det primära är inte att döda människor, det är att skapa negativ inställning till islam och muslimer, ju fler som inte ser på de med blida ögon desto mer utanför samhället hamnar de och går att rekrytera

   Men tror inte jag sett någon organisation ta på sig skulden här, normalt sett brukar IS vara snabba med göra det för alla brott över gå mot rött

   Radera
  2. Om man skall väga in de facto resultat av handlingen så skulle det ju tyvärr kunna vara så enkelt att han egentligen mördade för att få stanna kvar i Sverige - för att slippa bli utvisad till ett land där hans liv skulle blir sämre än vad det nu kommer att bli i svenskt fängelse med gratis tak över huvudet, gratis mat på bordet, gratis kabelteve, gratis internet, gratis gym, tidningar, böcker, etc, etc, etc.

   Radera
  3. IS tog på sig skulden för terrordådet

   Radera
  4. A: Det ena behöver inte utesluta det andra.
   B: Det förekommer att mer än en terrororganisation åt gången ibland tar på sig ansvaret för attacker.
   C: Som jag konstaterade ovan - nu får han de facto stanna kvar i Sverige istället för att bli utvisad. Glöm aldrig att väga in verkliga fakta.
   D: Det var ju ett fall för några år sedan när en (har glömt nationalitet) klev av en båt och slog ihjäl en svensk pensionär för att få stanna i svenskt fängelse istället för att åka hem. Det vore således inte första gången.

   Radera
  5. Glöm inte knivmordet på IKEA i Västerås.

   Radera
  6. Visst är han säkert kraftigt influerad av IS som har sina motiv.

   Men att göra terroristen i sig till något snille är nog att ta i, han vill antagligen mest döda otrogna åt Allah i största allmänhet och vet inte ett skit om det märkliga landet Sverige tror jag.

   Det kan ju också vara så enkelt att hans familj får pengar för hans "tjänster" (ursäkta uttrycket).

   Radera
 2. Terrordåd och inte lastbilsattack,ja.
  Staffan Danielsson (C) kan se sej bortgjord med sitt beteende att nedvärdera till "lastbilsattack".
  Fakedanielsson borde tamejfan skämmas,inte minst be om ursäkt till offrens anhöriga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Terrordåd medelst lastbilsattack.

   Radera
  2. Ja,det blir mest korrekt.

   Radera
 3. På radio i morse hörde jag en extremt personlig och känslosam skildring om några av offren för gasattacken i Syrien. Kan inte dra mig till minnes att jag hört något ens i närheten av det när det gäller offren för terrorattacken i Stockholm. Inte heller för morden (terrorattacken?) på IKEA. Sveriges Radio / svensk media vill att vi skall känna för offer i Syrien medan de vill att vi ska glömma offren i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet Lars!
  Man önskar ju att Löfven och våra andra kära politiker ägnade en kväll åt denna dokumentär i utbildningssyfte. Gäller även pk-eliten, Sverigevännerna samt Facebook-zombiesarna. Alla ska med.
  https://www.rottentomatoes.com/m/among_the_believers/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte sova om jag ser en sån film och skriver säkert aggressiva inlägg mot Islam lång tid efteråt. Lika bra att låta bli. Kort sagt, just jag behöver inte se den för jag hinner blir irriterad bara av att läsa vad den handlar om.

   Radera
 5. Drottninggatan 71A
  Biografen Regina ( vackert namn, i sanning!)
  Jag var bjuden på bio där för en del år sedan.
  Flickan kom hem hel och ren från det mötet.
  Ingen slem attack inträffade.
  Inte en enda gång har hon tackat mig för det....
  Aldrig fattar jag mig på kvinnor.

  SvaraRadera
 6. Syftet är väl att göra sig märkvärdig. Bli en sorts hjälte för de egna och vara en del av en större plan. Och därmed själv upphöja sig. Go från mr nobody till mr somebody.

  SvaraRadera
 7. Lastbilsattack ? Bara en av världens alla galna muslimer som uppförde sig något mer galet än vanligt... Och politikerna är medskyldiga till dådet pga sin slappa och naiva politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du jobbar inte inom försvaret?

   Där får man inte skriva att politikerna är medskyldiga.
   Ditt uttalande går emot förvarets värdegrund och kan om så är fallet, leda till uppsägning. Värdegrunden trumfar logiken, men bloggägaren gillar inte om jag länkar till artikeln på Fria tider. Man kan ju hoppas han själv tar upp ämnet och varnar sina kompisar för att göra skriftliga logiska sammanställningar.

   Radera
 8. Diskutera ideologin bakom som inspirerar världen runt till liknande våldsdåd är antagligen helt omöjligt främst i detta land.

  SvaraRadera
 9. Tror inte heller att det kommer att hända så värst mycket. Även politiker är människor som ju har kort minne. Och nuförtiden kommer det ju nytt hela tiden som man bör ondgöra sig över, så det här har nog redan försvunnit i bruset av Erdoganistan och USAs ickebesök med kärnvapen utanför Nordkorea. Nyheterna bara matar på, hela tiden, den ena värre än den andra...

  SvaraRadera
 10. Belkaid och Krayem är två svenska terrorister som låg bakom Bryssel- resp Parisdåden, där även svenskar dödades. Sverige har ett enormt problem och ligger långt efter Norge och Danmark vad gäller förebyggande verksamhet och lagstiftning. Skulle förvåna mycket om detta var det sista terrordådet utfört av en svensk i Sverige eller Europa. Hur det ser ut i Syrien vet vi mycket mindre om, men man kan ju ana.

  SvaraRadera
 11. Det finns nog ett visst mått av kulturellt missförstånd i hur man tolkar västvärldens förhållandevis milda motreaktioner på terrordåd. Det vi i Sverige tycker är en styrka att vi inte vi blir förbannade och hämnas ett anfall på vårt samhälle. Det kan i andra kretsar ses som ett svaghetstecken. Vi vågar inte, vi kan inte. Gång på gång lyckas dessa terrorister utföra attacker trots att vi "kristna" har jättelika resurser. Många gånger lyckas de också komma undan. Inte sällan för att de inte kan lagföras i våra domstolar.

  Extremister lyckas/tillåts verka nästan ohindrat i våra samhällen, värva krigare, samla ihop pengar och pumpa in i terror och extremiständamål. Ytterligare en stor prestigeseger som för vissa som bevisar hur mäktiga de är. Signalen "vi" vill sända att genom mildhet försöka foga in extremister i samhällsledet genom att föregå med gott exempel missar troligen dessa människor helt.

  Tror att somliga triggas och lockas till extremismen av vårat sätt att hantera problemet. Givetvis håller vi med samma metoder många ifrån att bli terrorister också. Men det här är aspekter vi måste ha i åtanke. Vi måste kunna visa oss mer potenta också.

  SvaraRadera
 12. Nog är det läge att förbjuda lastbilar! Och export av lastbilar till krigförande länder.

  Skämt åsido, det är ju inte helt ovanligt att man pratar om vapnen som används i olika sammanhang och att dessa ger namn till hela händelsen. Sprängattentat, giftgasbombning, sarinattacken i Tokyo, skotten i Sarajevo, koncentrationslägren, atombomben över Hiroshima, skyttegravkriget, för att inte tala om de sk "skjutningarna" som plågar vissa orter. Så även om jag förstår invändningen - och det låter ibland som det var lastbilen som körde själv- så tror jag inte att man skall tolka det som ett sätt att trolla bort terrorismen.

  SvaraRadera
 13. Men...., Erik Helmersson DN, hävdar med emfas att det förhåller sig tvärtom, att Staffan Danielsson (C) sprider fejknyhet när han påpekar att media visst kallat det för "lastbilsattack". Min erfarenhet som genomsnittlig mediekonsument är att Helmersson ljuger. I P1 och mainstreammedia hörde jag inget annat än just "lastbilsattack...."

  SvaraRadera