Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-04-04 15:13

Övertygande bevis för rysk och syrisk nervgiftbombning mot civila i Syrien

Mycket övertygande bevis för en rysk och syrisk flygbombning av civila i Syrien har kommit fram under dagen. Baserat på filmer på offren ser det ut som nervgift har satts in av regeringens och de ryska allierades attackflyg. Detta aktualiserar också att Sveriges totalförsvar måste kunna hantera insatser av massförstörelsevapen - vilket både kräver utbildning, befolkningsskydd och behandlingsförmåga inom sjukvården. Vid korrekt och skyndsam sanering och behandling är överlevnaden god.

Då rysstrollen aktivt kommer förneka att Ryssland+Syrien bombat med C-stridsmedel så lägger jag ut film på offren nedan. Varning för stark film nedan.

Min bedömning är att det handlar om nervgas, sannolikt en lättflyktig dito vilket i princip enbart handlar om nervgasen sarin.

Att den är lättflyktig visas på att räddningspersonalen inte drabbas. I temperaturerna nere i Syrien bör Sarin avdunsta inom högst en halvtimme (tumregel ur minnet - 20 minuter vid 20 graders temperatur och torr väderlek - längre tid vid lägre temperatur eller fuktigare luft och kortare tvärt om). Bruket är normalt offensivt in i ett område man avser anfalla, medan övriga nervgifter är defensiva eller avskärmande, då de kan kontaminera ett område i veckor.

Att det handlar om nervgas kan ses på kramperna och tillhörande andningssvårigheter. Nervgiftet slår ut nervernas funktioner, vilket leder till kramper i allt utom hjärtat. Offren kan få mycket svårt att andas och risken att dö handlar främst om syrebrist, alternativt total systemchock. Lungorna kan också fyllas med vätska på grund av andningsproblemen, så man riskerar att drunkna.

Konstgjord andning kan sättas in för att hålla offer vid liv då syreupptagningen fungerar så länge lungorna inte är vätskefyllda, men det förutsätter förstås att det kan ske utan att behandlande personal blir kontaminerade av det.

Hade det enbart handlat om exempelvis klorgas hade offren fortfarande kunnat röra på resten av kroppen, och hade gjort så på grund av smärtan. Skadeutfallet av klorgas hade ej heller blivit så omfattande.

Behandling av nergift är med muskelavslappnande medel, främst atropin. I princip ska inte offren för just sarin behöva saneras, då ämnet dunstar snabbt och att spola av dem med vattenslang som på filmerna bör räcka, men kan eventuellt vara överflödigt. Giftets verkan finns kvar tills motmedel ges och är inte beroende av att man tvättas ren. Tvagningen bedöms främst ske för att räddningspersonalen ska kunna hantera offren utan att själv riskera kontaminering.

Idlib bombas kontinuerligt av Ryssland och Syrien och allt talar för att detta är ännu en bombning från regimen och de ryska allierade trupperna.

För svensk del bör detta vara ett uppvaknande att Ryssland inte har några problem att delta i insatser av massförstörelsevapen. Svenskt totalförsvar behöver införskaffa CBRN-skydd till befolkningen, samt adekvata volymer anläggningar och behandlingsförmåga för omfattande skadeutfall från CBRN-angrepp. Dock destruerade man nyligen samtliga skyddsmasker istället för att skaffa nya.

Hur lagren av atropin ser ut är okänt. I värsta fall förlitar man sig på just-in-time-leveranser av detta vid behov.

Korrekt och skyndsam sanering och behandling av C-stridsmedel ger mycket goda möjligheter till överlevnad. Dessa förmågor är dock begränsade i Syrien och Ryssland och Syrien bombade nu även sjukhuset dit de skadade hade förts.

Att det handlar om nervgift bekräftas av läkare på plats, bland annat via ihopkrympta pupiller på offren, då även ögonens muskler slutar att fungera. Offren luktar ej heller klor, vilket man gör efter "fattigmans C-vapen klorgas". Sarin och vapennervgift är kvalificerade C-stridsmedel. Att det handlar om C-stridsmedel i vapenform bekräftas av det stora antalet dödade, 58 stycken, och hundratals skadade. Amatörmässig spridning, likt i Tokyos tunnelbana, ger låg spridning.

Den syriska regeringens och det allierade Rysslands insatsen av massförstörelsevapen och C-stridsmedel mot civila är ett folkrättsbrott och brott mot mänskligheten, och ska behandlas därefter.

Specifikation utbildning.
Jag har viss utbildning i ämnet CBRN att luta mig mot.

Jag har drygt fyra veckors heltidsutbildning i skyddstjänst mot CBRN (kemiska, biologiska, radioaktiva och nukleära vapensystem), dåvarande ABC-stridsmedel. Det inkluderar att indikerat och sanerat skarpa C-stridsmedel, bland annat lewistit (snabbverkande senapsgas) och flera nervgifter (sarin och VX om jag minns rätt), samt även behörighet att använda CS-gas ("militär tårgas") för utbildning, övning och skarp utprovning av skyddsmasker. Min krigsplacering som stabschef på ett pansarskyttekompani inkluderade bland sjuttioelva andra uppgifter (inklusive underrättelsetjänst) kompaniansvar för skyddstjänst och tillhörande underställd skydds- och spaningsgrupp.

Utbildningsspec bifogas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Ryssarna har alltid betraktat kemiska vapen som varande konventionella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under WWII så använde inte ryssarna kemiska vapen mot tyskarna. Kanske kanske för att tyskarna hade stora lager av kemiska vapen. Alltså kanske Sverige idag borde skaffa sig kemiska vapen?

   Radera
 2. Var är nu BDS-rörelsen som agerar för fred och mot Ryssland och dess agerande? Finns väl ingen såvitt jag vet, symptomatiskt tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Fy fan, det där var vidrigt. Någon som har koll på om det går att inhandla sprutor med atropin? Typ den varianten man fick testa i lumpen (blå övningsmateriel dock men handgreppen sitter ju). Staten lägger ju ner allt så man får skaffa både skyddsmasker och all annan CBRN-skyddsmateriel själv nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen får du odla lite belladonna i trädgården eller införskaffa någon semester.

   Radera
 4. Vart är bevisen på att det är ryssarna ?
  Rebellerna har ju försökt och delvis lyckats använda C-stridsmedel tidigare då dessa funnits. På många militära anläggningar. Det går inte att utesluta att en desperat rebellgrupp gasar sina egna för att väcka sympati.

  Förutom detta så finns ju möjligheten att ett kemvapenlager träffats, detta hände tex på sicilien under vk2 när tyskarna bombade ett amerikanskt transportfartyg lastat med c-stridsmedel och gjorde att det såg ut som en kemisk attack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rebellerna har inget attackflyg.

   Radera
  2. Hittar bara filmer på offer hittar inga på bombfällning eller på bomberna.
   Kemiska bomber exploderar inte vid fällning och finns i mångt och mycket kvar intakta efter en insats. Borde vara lätt att hitta bilder på det.

   Tittar man på hjälporganisationerna som rapproterar detta så är det okända bokstavskombinationer som grundades i början av inbördeskriget. Dessa är paraplyorganisationer till andra organisationer som ofta består av enstaka muslimner som tex flyttat från Pakistan till England eller Frankrike för att få det att se ut som västerländska organisationer.
   Dessa personer är insyltade eller har jobbat för "hjälporganisationer" som har terroristkopplingar.

   Litar inte ett dugg på att detta är Syrierna eller Ryssarna, det mest troliga är att islamisterna grävt upp dumpade C-stridsmedel och sedan använt dom mot egna civila för att få omvärdens sympati.

   Radera
  3. Jodå, C-bärande bomber, raketer eller granater exploderar helst på en bits höjd över marken för att sprida C-stridsmedlen optimalt. Enklare hemsnickrade konstruktioner gör det inte.

   Radera
  4. Ja men mer likt klusterbomber som har separationsladdningar, höljet etc brukar ju överleva då man inte vill förinta stridsmedlet med extrema temperaturer.

   Radera
 5. Efter att Trump deklarerat att det inte är ett amerikanskt intresse att störta Assadregimen så har denna i nära samråd med krigsförbrytatdiktaturen i Kreml uppenbarligen gjort tolkningen att det är fritt fram.
  Världssamfundets aktörer står lika handfallna som någonsin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. And the Oscar goes to... Al Qaeda!

   Du har i alla fall valt ett passande alias...

   Antingen har du blivit grundlurad av den Anglo-Zionistiska agenten Cornubot eller så låtsas du vara blind vid 2 fungerande ögon.

   Radera
 6. Övertygande bevis för nervgiftbombning är det kanske (jag har inte tittat på filmen), men jag ser inga bevis alls för att just Ryssland och Syrien skulle ligga bakom. Jag har ingen alternativ teori att framföra, och de båda är väl de mest sannolika förövarna, men det är inte snyggt att fastslå skuld på så lösa grunder, i synnerhet för så här allvarliga brott. Känns tyvärr som om beviskraven på den här bloggen varierar i linje med bloggägarens ideologiska övertygelse...

  SvaraRadera
 7. Lars har för vana att skuldbelägga Ryssland och al Assad utan att framlägga bevis som stöder hans gissningar, så allt är som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för teori om det nu inte är Syriskt stridsflyg som bombat samt vars allierade Ryssland understött insatsen?

   Radera
  2. Kapten Crunch

   Det är stor skillnad på en "teori" och "mycket övertygande bevis...", eller hur?

   I inlägget ser jag starka bevis för en attack med t ex sarin och det är mycket troligt att Assad-diktaturen ligger bakom detta brott mot mänskligheten, men några bevis att t ex Ryssland har utfört detta kan jag inte se presenteras. Kan du?

   Experten i SR:s Studio Ett var också försiktig med att dra snabba slutsatser i detta läge.

   Men om vi nu antar att Assad ligger bakom detta, vilket är troligt, så blir det a) intressant att se om även ryssarna är inblandade, b) om de inte är det kommer de då att fördöma Assad/lägga ner sin röst i Säkerhetsrådet?

   Radera
  3. Jag skrev inte att Ryssland bombade, jag skrev att Ryssland understödde insatsen. Ryssland har luftvärn och radar och annat inne i Syrien för att stödja Assadregimen, understödja kan man göra på flera sätt.

   Ja, Rysslands fortsatta agerande är intressant, oavsett om de var medvetna om attacken innan eller när den utfördes eller om de fick reda på attackens innehåll efter den var utförd. Intressant är också svenska politikers agerande, vid andra mindre allvarliga skeenden i MENA är ju diverse politruker snabba på pucken och kräva allt möjligt, bland annat protester, bojkott och olika sanktioner. Personligen tror jag faktiskt det inte händer så mycket alls trots att den omtalade röda linjen passerats ett flertal gånger.

   Vem wikstrom ska skylla på är ännu oklart, det är väl den kognitiva dissonansen som satte in.

   Radera
  4. Men håller du med om att det i dagsläget inte finns mycket övertygande bevis att Ryssland har nervgasbombat civila i Syrien? Det var ju andemeningen av det som wikstrom skrev.

   Radera
  5. Kapten Crunch, det sunda förnuftet säger mig att al-Assad och Ryssland inget har att vinna på det som nu MSM (och Lars) skuldbelägger dem. Man får nog gräva i skiten för att se vem som har mest att vinna på detta nu när USACIA och dess araballierade har förlorat initiativet i området. Märkligt att de där vithjälmade IS-gubbarna alltid tycks finnas i närheten där barn lemlästas och dör.

   Radera
  6. +1 wikström för ditt sunda förnuft! Hade Assad och Ryssland velat gasbomba terroristerna i Hama så hade de gjort det för ett par veckor sedan när terroristoffensiven hade gjort de största framryckningarna.

   Att sionisterna upprepar sin löjesväckande propaganda nu, efter att regeringsstyrkornas inledda kontraoffensiv började ge frukt, är milt sagt problematiskt och väldigt indikativt om vem som vinner och förlorar mest på att sprida dessa lögner.

   Radera
  7. Vettig artikel. Den hävdar att CNN uppenbarligen ljuger om regeringssidans gasangrepp, eftersom granaterna slog ned i rebellkontrollerat område.
   Sunt förnuft var det, ja.
   Ni skulle kanske kunna bli poliser ni bägge? Driva en fräsch motivbaserad utredningsstil. Okej, vem tjänade mest på att Ronny dog av metanolförgiftning. Jaha, Försäkringskassan, precis som vi trodde. Bura in dem.

   Radera
  8. Siwoti: Jag tror inte Ryssland bombade med gas, däremot att syriska regimen gjorde det. Ryssland är Syrien allierade och understödjer syriskt attackflyg.

   Lxw:dina länkar och dina uppkräkningar i ord visar vem du är, tragiskt. Ta av dig irrglasögonen och börja använd hjärnan.

   Wikstrom: sunt förnuft och "vad vinner man på det"argumentet, finns väl knappast så mycket logik eller sunt förnuft i MENA förutom ett undantag. Trumpadminstrationen vill ju nu låta folket avgöra det långsiktiga. Vem vinner på vad då kan jag ju kontra med. Klart är att stridsflyg från regimen bombade enligt Ryssland.

   Radera
 8. Det är ju helt logiskt att Ryssland och Assad bombar civila och barn med nervgas därför att... därför att... hmmm, tja kanske för att... la di da di da... ja vad kan det vara för anledning månntro... hmmmmm

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-ohlsson-attacker-likt-denna-handlar-om-att-oka-skracken-hos-civilbefolkningen/

   Radera
  2. Fler korkade förslag på anledningar?

   Radera
  3. Fler korkade förslag på anledningar?

   Radera
  4. Tja, vi kan ju köra den där med hur regeringen är en nazistisk junta tillsatt av CIA och att de som omväxling till att spika upp fyraåringar passade på att gasa lite folk?

   Eller vänta, den har ju du och dina kompisar redan dragit.

   Radera
  5. Tack!

   Finns det ännu fler sinnessvaga förklaringar på ett oförklarligt beteende?

   Radera
  6. "Oderint, dum metuant" -därför

   Radera
  7. I kärlek och krig är allt tillåtet..?

   Radera
 9. Vad jag vet så har alla påståenden om att assad använt kemiska stridsmedel visat sig vara falska. Kan vara bra och lära sig någon gång..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lära sig vad? Har det inte hänt förr kan det aldrig hända nu, eller vad?

   Radera
 10. Jo exakt, Ryssland och Putin skulle givetvis fälla nervgas på civila.

  Suck....

  #Fakenews

  SvaraRadera
 11. Jumping to conclusions; something is not adding up in Idlib chemical weapons attack


  Merely hours after the alleged chemical weapons attack in Khan Sheikhun, supposedly by the Syrian government, holes are beginning to emerge from opposition sources, discrediting the Al-Qaeda affiliated White Helmets claims.

  For one, seen in the above picture, the White Helmets are handling the corpses of people without sufficient safety gear, most particularly with the masks mostly used , as well as no gloves. Although this may seem insignificant, understanding the nature of sarin gas that the opposition claim was used, only opens questions.

  Within seconds of exposure to sarin, the affects of the gas begins to target the muscle and nervous system. There is an almost immediate release of the bowels and the bladder, and vomiting is induced. When sarin is used in a concentrated area, it has the likelihood of killing thousands of people. Yet, such a dangerous gas, and the White Helmets are treating bodies with little concern to their exposed skin. This has to raise questions.

  It also raises the question why a “doctor” in a hospital full of victims of sarin gas has the time to tweet and make video calls. This will probably be dismissed and forgotten however.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djupt okunnigt. I värmen och torkan där nere dunstar sarin mycket snabbt.

   De första räddningsarbetarna på plats hamnade på sjukhus. Filmerna är när gasen dunstat.

   Radera

  2. Most telling however, is that most recent report shows that the government does not deny striking Khan Sheikhun. Al-Masdar’s Yusha Yuseef was informed by the Syrian Army that the air force targeted a missile factory in Khan Sheikoun, using Russian-manufactured Su-22 fighter jet to carry out the attack. Most importantly, the Su-22’s bombs are unique and cannot be filled with any chemical substances, which is different than bombs dropped from attack helicopters.

   Radera
  3. Precis Sarin är en 2:a generationens stridsgas som ska vara dödlig snabbt men sedan försvinna för att egna förband ska kunna framrycka.
   Sarin uppfanns av Tyskarna i slutet av 30-talet för precis detta. Det var dessutom standardstridsgasen i kalla krigets arsenaler på båda sidor.

   Radera
 12. Luktar false flag lång väg. Varför göra attacken? Vem vinner något på attacken? Lite väl uppenbart, endast de frälsta tror på predikan.

  SvaraRadera
 13. Får man fråga varför Ryssland och Assaregimen skulle vilja använda kemiska stridsmedel mot civilbefolkningen? Har de inte mer att förlora än att vinna på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, de saknas helt incitament för dem att göra något sådant här. Tvärtom har de massor och förlora.
   Dessutom håller man på att slå ut IS.
   För den som söker finns det nu gott om bilbevis mm som visar tydligt att det är rebellerna som kör en fuling igen

   Radera
 14. Stämmer det att Assad är på väg att vinna kriget så vore det ju KOMPLETT idioti att sätta in kemiska vapen.
  Varför riskera dra in tex Usa i ett sånt läge.
  VAR finns för den delen bevisen att detta nidingsdåd är utfört av Assad eller ryssarna?
  Alla verkar så tvärsäkra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det pga att de ser att nuvarande ledning I USA inte kommer att ingripa oavsett (De verkar ju vara inriktade på östasien och inte så brydda av att ha Assad vid makten), så att de kör på ändå för att visa vem som bestämmer inför framtiden.

   Radera
  2. Att kalla någon för rövhål är ett brott mot kommentarsreglerna.

   LXV är nu bannad och framtida kommentarer kommer automatiskt raderas.

   Radera
  3. Du menar "Att säga att någon har sitt huvud i sitt rectum är att ge någon namnet 'Rectum'"?
   För övrigt håller jag med ganska många här, det verkar onekligen ha använts lite gas. Dess definitiva ursprung har jag dock ännu inte sett något överväldigande bevis för.

   Radera
 15. Det finns ingen taktisk fördel att använda nervgas mot civilbefolkning i begränsad skala så syftet är förstås det uppenbara en politiskt false flag operation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, syftet är att sätta skräck i civilbefolkningen, som alla terrorbombningar.

   Jmf med Hitlertysklands bombningar av London.

   Radera
  2. Hitlers Bombningar var knappast i begränsad skala. Dock förstår jag din poäng. Själv tänker jag att någon inom Assads regim tagit ett ur hans perspektiv, mycket dåligt initiativ.

   Radera
 16. Utredning krävs självklart men det är ju inte troligare att det är oppositionen som bombat "sin egen" befolkning. Snarare lutar det åt regeringen som man ju vet har haft liknande vapen och som är de enda med flygvapen som är det enklaste sättet att förmedla dem.

  SvaraRadera
 17. Ryska försvarsministeriet hävdar att man attackerade rebellernas vapenförråd. Dessa förråd innehöll förbjuden stridsgas som läckte ut och resulterade i att civilbefolkningen drabbades av dessa fruktansvärda följder:

  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-chemical-russia-idUSKBN1770H3

  För mig som oinsatt svensk medborgare är det helt omöjligt att bedöma sanningshalten i denna förklaring, men jag tycker faktiskt att det låter som en betydligt mer trovärdig förklaring än att syriska stridsflygplan medvetet skulle bomba civilbefolkningen med stridsgas.

  Om detta stämmer vilar ansvaret tungt på rebellerna/terroristerna som producerar och förvarar otillåten stridsgas i tätbefolkade områden. Om någon påstår att det ryska försvarsministeriet ljuger skulle jag gärna vilja ha information som pekar på varför deras uppgifter inte skulle stämma. Att påstå att ryssarna ljuger bara för att de är ryssar duger inte som skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anta att det är den syriska regimen som har gjort det (vilket jag inte påstår). Den syriska regimen, Rysslands nära allierade som de är beredda att bomba sjukhus fulla med människor för att hjälpa. Om det är det, vad skulle ryssarna hävda då, tror du?

   Och, varför skulle inte syriska stridsplan bomba sin egen befolkning med stridsgas? För att de är orolig för världsopinionen? De har ju inte brytt sig hittills och de har begått otroligt grova brott mot krigets lagar. De kanske resonerar; Vi håller på att vinna det här kriget, omvärlden kan inte göra något, varför riskera fler av våra soldaters liv i onödan. Vi skrämmer fienden till underkastelse. Jämför med Hiroshima...

   Radera
  2. "varför skulle inte syriska stridsplan bomba sin egen befolkning med stridsgas"

   För att det är en av de enda saker som skulle kunna få EU och USA att blanda sig i kriget mot Assad, kanske?

   Radera
 18. "Vi håller på att vinna kriget och mediebilden av oss har ändrats till vår favör" ..... "då är det nog ett smart drag att bomba lite med kemvapen, vi kör på det!"

  /Assad & Putin

  SvaraRadera