Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-11 14:59

Nu vill S ha 10 000 fler polisanställda - om två riksdagsval

Socialdemokraterna vänder igen i sina populistiska utspel. Nu vill man ha 10 000 fler polisanställda om sju år, dvs två riksdagsval framåt i tiden. En enkel beräkning visar att siffran är totalt orealistisk om den avser poliser och är bara siffror plockade från ingenstans. Samtidigt vill man inte ge ytterligare anslag till polisen i år, så ökningen ska ske på i praktiken sex år.
Plockar siffror vilt.
Sverigedemokraterna Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till år 2024, men vill alltså inte ge några ytterligare anslag till polisen i år på grund av terrorattentatet på Drottninggatan.

Anslagen för att genomföra 10 000 fler polisanställda ska alltså ske någon annan gång och ske åren 2018 - 2024. Det ger sex års tid att utbilda och rekrytera 10 000. Syftet är att hålla jämna steg med befolkningsökningen, vilket man struntat i de senaste åren. Tydligen har man trott att större befolkning enbart är laglydiga medborgare och att rättsväsendet alltså inte - likt sjukvården, som ju inte heller byggs ut för den stigande befolkningen är ju kärnfriska - behöver byggas ut.

Polishögskolan har redan kraftigt utökats, men endast 649 av 800 platser var besatta från första dagen. Från dessa kommer ett antal hoppa av under utbildningen. Låt oss snällt säga 10%. Då är vi nere på 584 utbildade poliser redo att börja jobba 2019.

S vill nu dubbla antalet platser på polishögskolan igen, trots att man trots sänkta krav (till en allmän begåvningsnivå som hade gjort att man fick frisedel från värnplikten på invasionsförsvarets tid) inte lyckades fylla upp platserna.

Låt oss säga att dubblingen magiskt kan ske till nästa år - att man lyckas hitta lokaler och rekrytera personal till utbildningen. Då ser antalet examinerade poliser ut som följer, allt annat lika:

2019: 584
2020: 1168
2021: 1168
2022: 1168
2023: 1168
2024: 1168

Summa nya poliser till år 2024 blir 6 424. Detta är mindre än 10 000. Under 2016 sade 950 poliser upp sig. Inget säger att detta kommer minska. Till 2024 blir nettot alltså 6424-950*6=724 fler poliser.

Så av 10 000 fler polisanställda behöver 9 276 vara civilanställda. Apropå det så sade 1 691 civilanställda upp sig under 2016.

Vi önskar Socialdemokraterna lycka till med att öka antalet poliser. Ni ska få med er polishatarna inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet först också. Och verkligheten visar att antalet platser på polishögskolan behöver dubblas för att antalet poliser inte ska bli färre.

Det handlar i själva verket bara om ännu ett populistiskt utspel, som inte kommer lösa ett dugg och som nuvarande regering dessutom inte behöver ta ansvar för. Det sker två riksdagsval innan man ska ha nått denna utopiska siffra. Att siffran är omöjlig att nå visar bara på att socialdemokratin aldrig kan räkna och inte lever i verkligheten. Inget nytt under solen alltså.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Hej Lars!

  Tack för en bra blogg och bästa rapporteringen under senaste dagens händelser.

  Vad bör nuvarande och nästkommande regering göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är proffstyckare. Det betyder att jag bara klagar och inte har några lösningar.

   Annars ska man 1) sparka rikspolisechefen och Ygeman 2) Direkt tillföra extra medel till polisen, utöver beslutade höjda nivåer, kanske en halv miljard redan i år 3) Tillsätta en riktig polis som myndighetschef. Inte någon från nuvarande ledning, som ska sparkas tillsammans med Danielsson, utan en riktig polis som likt Byden på Försvarsmakten fokuserar på operativ effekt och inget annat 4) Anslå pengar till höjda löner för att locka tillbaka eller behålla personal. Det senare vägrar man göra och säger att det "är upp till parterna". Men utan regeringens ökade medel kan man inte höja lönerna 5) Sluta politisera polisen - polisen ska upprätthålla lagarna och inte politiskt välja vad man ska tillämpa.

   Radera
  2. Ja ungefär så.

   Prio 1 måste vara att behålla de Poliser man har.
   För att sedan utöka antalet rimligt snabbt måste man försöka locka tillbaka de som slutat genom att göra polisjobbet attraktivt, här krävs både vettig lön och vettiga arbetsförhållanden, olämpliga chefer måste rensas bort.

   Utbildningen är 2.5år och det finns inte tillräckligt många sökande för att fylla platserna trots att man sänkt kraven. Att få erfarna poliser tar ett antal år till så någon lösning de närmaste 10-15åren kan man inte få genom att öka utbildningstakten.

   Att starta två nya polisskolor varav en i Malmö (Rosengård) som Malmös sossekärring jublar över i Sydsvenskan är rena fantasierna, var skall lämpliga sökande komma från? Eller tänker man sig att buset skall gå runt i polisuniform istället för Adidas byxor och huvjacka?

   Radera
  3. Varför inte generellt göra så att polischefer i större utsträckning rekryteras inom ledan bland dokumenterat dugliga poliser? Som jag uppfattat det finns det nu ett "glastak" som få poliser kan forcera. Det lär ju knappast vara motiverande att de högsta chefsposterna är vikta för andra.

   Radera
  4. 10k extra poliser kostar väl om man använder chablonen 1Mkr/st och år ca 10Gkr extra per år. Lägg därtill till ökade utgifter för försvar, utbildning, sjukvård, asyler och asylhantering, samt kanske en räntekris på det. Men det största problemet är nog att få tag på villiga aspiranter i dessa låglöneyrken (ja förutom asyler då). Vill man nå målet får man nog betala rimliga löner, och då blir det ännu mer utgifter. Tycker mig se mörka skattehöjningar torna upp sig på horisonten.

   Radera
  5. Jag håller med om ovan nämnda. Men man skulle väl även kunna anställa mer civil administrativ personal som hjälper till med Mycket av det som ligger lite vid sidan om direkt polisarbete.
   Samma sak inom vården och kanske skolan.

   Det är väl bäst om doktorn och polisen gör det som det är bra och utbildade på och inte sitter och lägger ner tid på onödigt administrativt krångel.

   Radera
  6. Jag tror att poliskrisen delvis hänger samman med samhällets oförmåga att värna våldsmonopolet på flera orter i landet. Vem vill arbeta operativt som polis när myndighetens chefer och landets politiker ser mellan fingrarna med subkulturer i förorterna som angriper ordningsmakten när den hotar lokal narkotikahandel m.m? Att bara stå och ta emot provokationer utan mandat att ingripa på ett aggressivt sätt framstår som synnerligen oattraktivt och måste vara demoraliserande. Mer våldskapital och chefer som inte viker ner sig när konflikterna sätts på sin spets är förmodligen nödvändigt för att återupprätta yrkets status.

   Radera
 2. Bra och vasst skrivet. Man fortsätter sin behandling av symptomen, istället för att ta hand om orsakerna.

  Hur vore det om alla beslut om uppehållstillstånd framöver delades ut i polisens lokaler? Kan skötas av civilanställda. OK du får stanna, dörren till höger, du måste åka hem till ditt hemland, dörren till vänster ut till väntande buss..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behandlar inte ens symptomen. Det enda man gör är att ge pöbeln de svar den vill höra just nu och sedan när folk tappar intresset och återgår till att titta på Paradise Hotel och Ex On The Beach så kan man helt lungt fortsätta med att göra ingenting.

   Radera
 3. Nu är det ju så att polishögskolan har intag både till höstterminen och vårterminen, så dina siffror stämmer inte riktigt. Sedan är det så att Umeå verkar har svårast att fylla sina platser, förmodligen pga det är lite geografiskt avsides. Att starta polisutbildningar även vid 2:a och 3:e största staden borde göra rekryteringen lite enklare, hur mycket får vi väl se. För det tredje har regeringen aviserat ett tillskott till polisen på 700 miljoner i år, detta beslutades 7/4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisens anslag är drygt 20Mdr så +700 miljoner är ca 3.5%, det är inte mycket till satsning när man räknar bort allmänna kostnadsökningar.

   Radera
  2. De +700 miljonerna var för flera dagar sedan. Idag är det lite mer och än har överläggningarna mellan regering och M+C+KD+L knappast hunnit särskilt långt.

   Ramen ökas i första mer konkreta utspelet idag:

   "GÖTEBORG (Direkt) Socialdemokraternas partiledning vill se 10.000 fler polisanställda till 2024, två nya lärosäten för polisutbildningar och en plan för att göra polisyrket mer attraktivt. Kostnaderna blir 6-8 miljarder kronor.

   Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg på tisdagen tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman."

   Min uppfattning är att det blir mer resurser redan i år. Får polisen mer uppskattning så kommer också fler att stanna kvar.

   Enkla billiga och snabba åtgärder är lite fler kameror på lämpliga ställen, drönare till polisen för övervakning och nyttja skatteverkets resurser för att mer kraftfullt leta rätt på de som bidrar ekonomiskt till terror. Lagstiftning tar mer tid.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. @Nanotec

   Tyvärr tror jag inte ett dugg på det här. bara floskler som passar bra i mun nu några dagar efter ett terrordåd. Sen rinner det ut i sanden. Det finns inte politisk majoritet ens.

   Kameror och drönare kan ju naturligtvis inte användas p.g.a integritet.
   ID-kontroller Går ju bort p.g.a diskriminering enligt logiken att då måste alla kollas.

   Om jag åker till Thailand och begår ett brott. Då polisen försöker hitta mig och håller span och letar efter en person med Svenskt utseende. Då kanske dom inte kollar Thailändska medborgare med typiskt utseende.
   Men så får man inte göra i Sverige för då diskriminerar man och delar in folk i olika kategorier.

   Radera
 4. Sånt här som gör att folk ser ned på politiker och inte litar på partierna.... Sjuklövern har nu hamnat i underläge mot SD (såklart), och försöker hitta på div utspel för att förbättra läget. Bara media-floskler som vanligt, ingen action alls.

  Deras åsikter är ju att tio-tusentals islamister & tiggare och gatubarn från arabvärlden gärna får komma hit och leva på bidrag, .. och att dom inte bryr sig om att folk är här illegalt.

  10k poliser till ? Som oxå står och tittar på när skitungarna kastar sten mot ambulanser ? Antar att PolisChefen av PK-skäl gett order att låta dom hållas ? Skicka dit insats-styrkan istället, återställ ordningen, jaga ifatt dom, misshandla och bryt lite ben, och släng dom i the dungeons i 2 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,åskådarpoliser kan man ju ha tiotusentals till av.
   Det har aldrig varit säkrare enligt flera svenska "ståuppare/komiker" så då är det så,även enligt BRÅ,varför då fler poliser.

   Radera
  2. Nej many 1K times since first Karachi-visit 1986 ...


   Poängen är kvar.... Det som retar folk mest är att Polisen inte ingriper ordentligt mot tiggare, illegala invandrare, Skitungar i förorten som kastar sten och säljer knark, Zigenare som skiter i skogen, tigger och skräpar ned, osv...

   Det beror på Kassa Politiker som vägrar sätta ned foten.

   Ingen vill ha dom här, men Politikerna vill inte stå upp och ta ansvar och ha åsikter !   Radera
 5. Vill tillägga att jag inte är sosse, men rätt ska vara rätt.

  SvaraRadera
 6. Man kan ju faktiskt återanställa de civilanställda som inte längre arbetar på polisen, och en hel del uppgifter kan utföras av icke poliser.
  Polisman i yttre tjänst har högst krav på en "polisutbildning"

  Kan ex inte jurister arbeta med brottsutredninar? Pss som forenisker ex gör.
  Måste man vara polis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De högsta cheferna har ingen polisutbildning, man kan ju ser hur bra jobb de gör...

   Radera
  2. Rickard, många av de civilanställda på polismyndigheten jobbar just med brottsutredningar.

   Radera
  3. Ja, varav 95% läggs ner direkt, och de större utredningarna bygger berg av jobb. Här borde mer resurser göra stor nytta.
   @Mnlis- skillnaden är att de civila jag tänker på anställs på meriter, inte partibok...

   Radera
 7. Som vanligt är väl planen att inte göra något alls fram till 15 december 2023 (och hoppas på att man ändå inte har makten då ...).

  SvaraRadera
 8. Om man räknar in årets budget så är det 8 budgetar till 2024. Har för mig att jag läst att regeringen räknar med att det kostar 8 miljarder med 10 000 nya poliser, alltså en ökning på 1 miljard per år. Då är årets ökning på 0,7 miljarder inte så långt ifrån vad snittet behöver vara. Att ökningen accelerarar efter ett tag är väl inte helt otänkbart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen har sparkrav på sig. De 700 miljonerna kommer bedömt på sin höjd göra att man inte behöver sparka personal. I övrigt kommer det ätas upp av övertid (trots att LC har order om att inte skicka bilar på ärenden timmen innan patrullen ska gå av) samt annat. Det blir alltså inte pengar utöver utan kanske på sin hökd som täcker hål.

   Radera
 9. Varför inte avskeda den/de,som tillsatt Ygeman och polischefen.
  Bland många andra.
  Sverige är i en allvarlig krissituation.
  Tjafsa ej.
  Samverka alla partier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Samverka alla partier."

   1. Mångfald inte deras styrka, vilket de iofs inte heller försöker ge sken av.
   2. De som skapat problemen i det svenska samhället, är inte förmögna att lösa dem, vilket de dock försöker ge sken av.

   Radera
 10. Svar
  1. Snabbspår ut för Ygeman o Eliasson?

   Radera
  2. Ja sen kan man ta in dom på arbetsträning hos polisen så står arbetsförmedling för lönekostnaden.

   Radera
 11. Nu säger de ju "polisanställda", inte "poliser". Så de kan ju i princip anställa 10000 vaktmästare hos polisen och så är valfläsket teoretisk sett i hamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja BetaBox det blir garanterat fler civilanställda och fler poliser kommer ut i operativ tjänst istället för att sakta skriva på datorn. Kanske en del väktare också anställs för att hjälpa utbildade poliser, som då samtidigt "enkelt" kan få lite extra betalt som tillfälliga arbetsledare.

   Civilanställda datakunniga kan vara nog så bra för att komma åt mer modern brottslighet. Tillfälligt nu behövs nog många för att granska alla beslagtagna datorer och mobiler från misstänkta sympatisörer till IS.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Men det finns inte några åtalade islamiska terrorister i Sverige förutom han som är häktad idag. Jag är skeptisk till fler...

   Radera
 12. Bra att du synar deras utspel, precis det som alla behöver läsa.
  Hoppas verkligen några av dem läser din förslag högre upp i kommentarerna
  och tar dem till sig.

  SvaraRadera
 13. Det var ovanligt många som sade upp sig 2016, hur ser det ut hittills under 2017? Det allvarliga är förstås folk som säger upp sig innan pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstått så fortsätter det i samma takt. Det finns ingen förståelse från högre chefer om kostnaden för att man förlorar IGV personal som har 4-5 plus tjänsteår ute. Det tar tid att bygga upp den erfarenheten och kunskapen. Högre chefer är dock sällan poliser (alltså utbildade poliser på skolan) så de har ingen aning om vad yrket innebär. Sen säger man att det är bra att poliser i yttre tjänst går in och kör utredningsperioder för det gör dem än mer breda samtdigt som kunskapen från yttre kommer in i utredningarna. Sen anställer man civila utredare som inte vill hålla förhör med misstänkt, inte har några befogenheter och inte någon kunskap om yttre tjänst eller hur saker och ting utspelar sig innan utredningen. De anställer man till 5000-10000 kronor mer i lön och sen får de stackars poliserna utbilda dem. Så utredare jobbar sida vid sida där de som är poliser och gör mer i utredningen alltså har enormt mycket mindre i lön än de civila. Ja, folk tröttnar och blir förbannade.

   Radera
 14. Tror att det kan vara en del av de 30000 trainee platserna som Stefan så glatt lovade.

  SvaraRadera
 15. Hur många fler poliser som behövs långsiktigt ute i landet beror mycket på i hur stor ökningstakt våra politiker planerar för fler utanförskapsområden.

  SvaraRadera
 16. Kan man inte föra över övertalig personal från andra myndigheter tex officerare från försvaret och bilda ett Gendarmeri ca 6000.De ska ersättas med nya underofficerare. Underofficerar och soldater kan efter tjänstgörning få anställning inom Gemdarmeriet. Försvaret skulle få med tiden 3000 officerare, 6000 underofficerare och 6000 soldater på stat samt att det skulle finnas ett Gendarmeri på 6000 beväpnad + 4000 civila också överförda från andra myndigheter. Bara en tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som det öppna samhället håller på att skapa en polisstat.

   Radera
  2. Exakt enligt plan då.

   Radera
  3. Jaaa det är ju dumt tänkt av mig.Hellre gängkrig och terrorism det är lite tryggare men framför allt mer spännande.

   Radera
  4. Tror det blir bra med en speciell skyddstrupp som kompletterar propagandaministeriet.

   Radera
  5. Såg ut som din arbetsplats redan var bra skyddad i fredags så jag tänkte vi andra kunde får mer skydd också.

   Radera
  6. Nä, man kan inte bara föra över folk. Polis är ett ytterst komplext yrke. Vad ska dessa gendarmer göra? Stå i ett gatuhörn? Hur vet dem vad de sen kan göra? Vet de vilka brott som gäller och vilka tvångsmedel som är aktuella? Om de är rapporteringspliktiga, hur vet de vilka brott som finns? Hur ska de kunna avrapportera? Listan kan fortsätta i oändlighet.
   Angående nya skolor är det bara snömos. Kommer inte bli fler sökanden för att man lägger en skola i Malmö. Iofs kan det bli direktiv om kvotering (ej officiellt, som man gjorde med tjejer förr) men då är det godnatt. Räcker bra med att en del av passkontrollanterna är tjena tjena med de kriminella i Malmö och high fivar dem när de kommer över bron. Eller för den delen har Rakel och kan lyssna på allt.

   Radera
  7. Sen är det en fråga om lönesättning för att få poliser att stanna i yrket, regnar det många och stora stenar över polisen så bör även lönen vara större.

   Radera
  8. Så försvarets officerare är tillräckligt utbildade att patrullera i Afghanistan och liknande men har ej kompetensen att vidareutbildas och sättas in i den komplicerad situationen i Sverige? Nä det verkar vara svårt för staten att allokera sina resurser ingen ska behöva känna obehag i statligtjänst. Gendarmeri kan vara en resurs för hela totalförsvaret. Dom ska inte ha stövlar utan fotriktiga skor så dom inte blir så
   skrämmande.

   Radera
  9. Ordningpolis ska användas proaktivt för att förebygga brott genom närvaro i samhället och lösa vardagsbrott. Kriminalpolis löser mer avancerad brott. Gendarmeriet tar mer hand om bevakning av större evenmang, kravaller och dylikt och på så sätt frigörs resurser för polisen att göra sitt jobb. Ökad kuppberedskap osv.

   Radera
 17. Kommer man inte behöva utöka antalet åklagare, domstolar, fängelser och kriminalvårdsanställda också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om det ska bli fler poliser i yttre tjänst så kommer det asas in mer folk i arresterna, fler kommer häktas och så vidare. Fängelsedomar känns rätt ovanligt så i övrigt kanske det inte är panik.

   Radera
  2. Jo, men det vill man upptäcka när man har anställt 10 000 poliser, så att det blir nästa politiska vilja och mål. Allt i syfte att verka förberedd och handlingskraftig.

   Radera
 18. Hassansketchen med 10 000 tyska ***** (för oss gamlingar) känns som den har blivit verklighet fast nu är det politrucker som slänger sig med random stora siffror för att verka handlingskraftiga

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Regeringens politik med allt lägre antagningskrav och examinationskrav visar att man har tänkt att anställa 'nyanlända' i massor och beväpna dem och kalla dem 'poliser'. Samma med antagningen till försvaret. Arbetslösheten bland 'nyanlända' löst. Win - Win?

  SvaraRadera
 21. Om alla som de senaste åren anställts i Migrationsindustrin omskolades till poliser, så vore det en baggis att få fram 10000.

  SvaraRadera