Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-23 13:48

Nu har mönstringskravet nått svenska ungdomar

I dagarna har Rekryteringsmyndighetens krav att alla som fyller 18 i år ska anmäla sig för mönstring nått Sveriges ungdomar. Nedan hittar ni brevet som gått ut med krav om att fylla i ett beredskapsunderlag.
Första sidan.

Andra sidan.
Myndighetssverige fungerar i sedvanlig ordning. Alla förutsätts lyda, för det är ju lagen, och fylla i sitt beredskapsunderlag inom 14 dagar. Vad som händer annars framgår inte, och vad straffet är för att inte fylla i ett formulär är oklart. Det är inte det att man vägrar inställa sig till värnplikt, det är bara det att man inte fyller i ett formulär i tid. T ex bör det åligga myndigheten att bevisa att man alls har tagit emot brevet. Kanske går en påminnelse ut som rekommenderad post? Vad händer om man inte hämtar ut den heller?

Sedan kan man ju konstatera att värnplikten fortfarande är frivillig. Det är rimligtvis bara att sätta upp ett antal mentalsjukdomar eller fysiska funktionsnedsättningar och annat på beredskapsunderlaget, så bör man rimligtvis ej ens kallas in till mönstring, utan placeras i den sk reserven.

Fast det är klart - man ska svara "noggrannt och ärligt" på frågorna. Fast man skriver uttryckligen "din motivation och din inställning till grundutbildning med värnplikt är faktorer som också påverkar när vi bedömer om du ska mönstra". Så det går nog att ge svar med låg motivationsgrad för att slippa.

Just, de värnpliktiga är kunder, eftersom de ska maila kundsupport om de har frågor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Trodde myndighetssverige hade stenkoll på alla svennar!
  Hur många register finnes då ej i Svedala...
  Annat är det ju med alla andra.
  Ja, ni vet.

  SvaraRadera
 2. "Karolinen"
  Andra tider det.
  Viss sållning utfördes även på den tiden.
  Ni har kanske läst greve Snoilskys dikt "Hemkomsten" i Svenska bilder?

  SvaraRadera
 3. Skulle vart intressant att få se frågorna.
  Vill de inte kolla belastningsregister, ev Soc-kontakter och betyg när de ändå är igång?
  Eller de bara gör det utan att fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt som de kollar sjukjournaler och Facebookvänner.
   Så ser de ju dessutom vilka som ljuger.

   Radera
  2. Kanskr mindre jobb att kolla de som verkar intressanta än att screena alla

   Radera
 4. Min son tyckte att frågan "kan du ta emot order" var utslagsfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men den som ger order får vara beredd att taga konsekvenserna..."

   Radera
  2. En fråga borde vara, " Vill du lära dig döda människor?"

   Radera
  3. Fråga: Var Nehru shia?

   Radera
  4. Nehru beskrivs väl som agnostiker men var antagligen uppfostrad i den hinduiska tron.

   Radera
 5. Vansinnet har inga gränser. Detta istället för att erbjuda ett par tusenlappar mer i lön eller andra förmåner? Det kommer dessutom med en obehaglig populistisk bismak av att tillfredsställa en okunnig allmänhet som tror att det handlar om värnplikt i gamla tiders omfattning.

  SvaraRadera
 6. Väldigt mjäkigt formulerat med Bolibompaspråk.
  Kan nästan känna lukten från batikfärgen som knappt torkat på författarens linnesarong.
  Vart är hänvisningarna till lagparagrafer? Straffskalor? Bättre kan ni!
  Rekryteringsmyndigheten borde dessutom åter igen byta namn till Pliktverket då det nu åter blivit en plikt men alla nya brevpapper hade väl tömt försvarsbudgeten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att de borde byta namnet till Krigsmakten igen.

   Radera
  2. Varför det, brevet informerar om vad som krävs av den potentiella rekryten.

   Radera
 7. Tror det kan bli bra om vi får ett multikulturellt försvar. Viktigt är också att genderrådgivarna på alla förband ser till att "Handbok gender" följs så att vi får ett jämställt försvar. Som det är nu är det alldeles för många vita arga män. Att rikta rekryteringen till de utsatta utvecklingsområdena med sysslolösa ungdomar vore en välgärning för samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För jösses namn skall INTE nya medborgare göra värnplikt. Det är uteslutet av lätt insedda skäl.

   Radera
  2. Du får gärna förtydliga Niklas.

   Radera
  3. jag vill inte att nya medborgare i åldern 18-25 år gör någon som helst form av vapenträning. Risken är stor, med tanke på tidigare erfarenheter av integrationens framgångar i lander, att många av dem hamnar i utanförskap när de inte får de jobb eller utbildningar de vill och sen blir radikaliserade av en IS-liknande organisation i framtiden. Better safe than sorry.

   Radera
 8. Någon måste försvara de öppna gränserna antar jag. Så att de fortsatt förblir öppna för stora skaror män i vapenför ålder? Så länge de inte har camouflage-färgade kläder på sig alltså.

  SvaraRadera
 9. Undrar hur "bruchan" och "kuzzarna" i "hooden" gör och om dessa också lyder instruktionerna snällt... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gjorde de inte 2003 kan undertecknad vittna om.

   Radera
  2. Och mitten på 90-talet var ohörsamheten och ordervägran ungefär ganska lika fördelad övwer etniciteterna.

   Radera
  3. I lumpen 1985 så träffade jag 2 med rötter från Mellanöstern och de var betydligt skötsammare än vad jag var.

   Radera
  4. Du menar de låg still efter att du träffat dem?

   Radera
  5. Kanske bara tavel träff?

   Radera
 10. Det här med att 16-åringar måste hjälpa till vid krig, hur går det ihop med att Sverige kallar 16-åringar som deltar i krig för barnsoldater när det gäller andra konflikter? Seriös fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ange din källa till när och i vilken konflikt Sverige kallat 16-åringar barnsoldater.

   För övrigt så är gränsen 15 år. Under 15 år klassas man som barn i den internationella konvention som Sverige också är en av signaturmakterna för.

   Radera
 11. Rent juridiskt anses ett myndighwtsbrev vara levererat till person så snart det är lagt på lådan. Gäller även fakturor etc. Så bevisbördan ligger på mottagaren att de inte mottagit brev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingen tycks ju någonsin klaga på posten...

   Radera
 12. Nej, been there done that: de skiter i din motivation och inställning, om de tycker de har nytta av en så är det kört.

  Så folk som inte vill göra lumpen ska fejka att de inte kommer göra nytta om de värvas. Absolut inte börja dribbla om motivation.

  SvaraRadera
 13. Bara att skriva att man väger 145 kilo och är väldigt duktig e-sportare ! Klart och betalt. Blir man kallad till mönstring så kastar man sig på golvet hos psykologen, rullar in sig i mattan och skriker - "Jag är en kåldolm".... vill man däremot göra en insats- sök reservofficer före inryckning. Då ringer de dig och frågar var du vill tjänstgöra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du blir inkallad och ljugit om att du väger 145 kilo har du snarare klar uppförsbacke om du inte äter upp snabbt. :)

   Att rulla på golvet kommer inte hjälpa heller. De anser att de militära instanserna kan skrika liv i dessa varelser utan att förta sig, och de har antagligen rätt. Hårt fostrade människor med hela lagboken på sin sida är inte att leka med, det brukar bli slutlarvat rätt fort.

   Lågt hängande frukter är snarare saker som "klarar inte att sova i närhet av andra än mina föräldrar för jag skriker och kissar i sömnen". Det spelar liksom ingen roll om de tror att sådant är lögn, de kan inte börja förutsätta att folk inte har sådana problem.

   Radera
  2. Det är väldigt lätt generellt att slippa göra tjänst. Bara säga att man vägrar bära vapen och döda andra pga trosuppfattning. På min tid hamnade både halvdårar och sängvätare på malajkompanier som fick vara grå arbetskraft. Minns en gång när rörliga målen på militära skjutbanan strejkade, Jag gick ned till rälsen för att kolla säkringarna, hittar en malaj sittande i en stålskodd grop som hade en klocka och en knapp. Han styrde alltså tiden på målen från sin grop, det var inget relä utan en livs levande människa. Han skrek att ingen annan än hans chef fick röra säkringsskåpet. Han skrek mera när jag bytte en huvudsäkring och målet fick ström igen. Men han klev aldrig upp ur sin grop. Det fick han inte. Många gånger har jag undrat om jag drömde den händelsen....

   Radera
 14. Hur svårt kan det vara att få ihop 4% som är både motiverade och dugliga och ser värnplikt som en merit till sitt CV?

  Inte svårt alls skulle jag tro. Ni fokuserar alldeles för mycket på spridda snowflakesgrupper som klart faller under övriga 96 % och inte skulle bli aktuella i vilket fall som helst.

  Bloggförfattaren tycks ju själv ha en mycket positiv inställning till försvaret - jag förstår inte riktigt den raljanta tonen avseende partiell värnplikt - såvida han inte tycker det är bra att så få som möjligt kan faktagranska detaljer i hans böcker. ;-)

  SvaraRadera