Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-11 19:52

Nordkorea - diskutera i små grupper

Det är dålig stämning i Asien, på grund av förväntningar om ytterligare kärnvapenprov från Nordkoreas sida. Alla står redo och det kan bli aktuellt med angrepp om landet återigen testar kärnvapen. Jag lämnar detta inlägg här för kvällen, så kan ni diskutera i små grupper.
Bakertestet i Bikinatollen 1946.
Nordkorea misstänkts alltså förbereda ett kärnvapentest. Detta är förstås inte någon vild gissning, utan baserar sig rimligtvis på kvalificerad inhämtning, inklusive signalspaning, satellitspaning mm. 

Kina har dragit igång en övning med 150 000 man, inklusive medicinsk personal, i anslutning till gränsen mot Nordkorea och sägs inte tolerera ett nytt prov då det kan leda till kontaminering av partiklar som ger ifrån sig joniserande ("radioaktiv") strålning i kinesiska gränsområden.

USA ska ha skickat två hangarfartygsgrupper till området, samt omfattande mängder av Arleigh Burke-klassens robotjagare och två Aegiskryssare, varav åtminstone den första gruppen fartyg ska ha anlänt. Arleigh Burke och Aegiskryssarna kan vara inriktade på just försvar mot ballistiska robotar. Vad som finns under vattnet i form av kryssningsrobotubåtar är okänt.

Ryssland ska ha skickat ner örlogsfartyg. Sydkorea skramlar förstås med vapnen och i Japan råder det dålig stämning, även om alla länder i området förstås har kvalificerat försvar mot ballistiska robotar om nu Nordkorea får totalt tuppjuck utifall att ett straffande angrepp mot landet inleds.

Nu återstår att se om Nordkorea backar och inte testar ytterligare ett kärnvapen, och ifall de inte backar om ett anfall mot landet inleds. Undantaget landets kärnvapen skulle ett angrepp snabbt slå ut landets försvar. Som isolerat och ett av världens fattigaste länder har man inte mycket att komma mot när det gäller ett angrepp med kvalificerade moderna system från Kina, USA och Sydkorea, även eventuellt från Ryssland. Japan bör inta enbart en defensiv position, men kärnvapen är förstås mycket känsligt för landet, som kan vara ett mål för Nordkoreansk vedergällning vid ett angrepp.

Tydligt är åtminstone att Nordkorea nu hotat via media att de avser att använda kärnvapen om de provoceras. Detta inkluderar att avfyra kärnvapen mot amerikansk mark. Eller hota med det iaf. Reuters:
"North Korea's official Rodong Sinmun newspaper said the country was prepared to respond to any U.S. aggression.
"Our revolutionary strong army is keenly watching every move by enemy elements with our nuclear sight focused on the U.S. invasionary bases not only in South Korea and the Pacific operation theatre but also in the U.S. mainland"
Huruvida de faktiskt har fungerande kombinationer av vapenbärare (robotar) och stridsspetsar (kärnvapenladdningar) återstår att se, och huruvida dessa klarar sig igenom åtta Arleigh Burke och två Aegiskryssares luftvärn under uppskjutningsfasen.

Det påstås att deras KN-08 har räckvidd att nå både Europa och USA. Dock är räckvidden och funktionen starkt ifrågasatt och kan förstås främst handla om nordkoreansk propaganda. Mer realistiskt har man bara räckvidd att slå i närområdet i Asien, om man nu har fungerande stridsspetsar. Deras robot Hwasong-10 verkar fungera och ha en räckvidd på upp till skattat 4 000 km, även om det ska tas med en nypa salt. Precisionen på robotskott på den distansen kan med Nordkoreansk teknik lämna en hel del att önska. Man bör dock kunna träffa en väldigt stor måltavla, t ex Stilla Havet.

Nu inväntar vi att Margot Wallström (s) kastar sig in och reder upp situationen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Skulle vi inte kunna skicka dit kärleksarmen som uppträdde på Sergels Torg häromdagen? De skall ju "lovebomba" terroristerna. Det borde väl funka på Nord-Korea också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "kärleksarm" som gör att man "lovebombar"? Låter som min kära Lena Handén det!

   Radera
  2. Hade inte hon fått förslitningsskador?

   Radera
  3. Svårt att få till där med apostrofen. Dessutom går det inte att rätta det man skrivit..

   Radera
 2. Nu glömde du nämna att allt är Trumps fel!

  Jaja, känslosamma äldre män åsido så finns chans att detta får en permanent lösning i hyfsad närtid. Våra tankar går till den arma befolkningen.

  SvaraRadera
 3. Jag är inte mycket för att bomba fram demokrati men i Nordkoreas fall tror jag det skulle fungera, folken som man lite nedsättande brukar påstå har gul hy har inga starka klansamhällen eller starka fundamentalistiska extrema religioner som hindrar samhällsutveckling, troligen skulle folket och den vanliga soldaten snabbt lägga ner vapnen och dra en suck av lättnad och dra åt samma håll och omgående börja bygga ett bättre samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asiater har absolut ingen klankultur - det faktum att Nordkorea styrts av en enda familj sen skitlänge är så klart en slump. Mycket ska man höra innan öronen trillar av.

   Radera
  2. Det är väl för fan inte King Kong familjen som styr? Det är militären som styr. Den fete med ful frisör är bara en nickedocka och får en hjärtattack (pga en kula i huvudet) i samma ögonblick han inte behövs.
   Nordkorea är lika korrupt som vilket land som helst där nere, och klanerna kallas för klientsystem.

   Radera
  3. Kan bara konstatera att vi har olika uppfattning om vad som är en klankultur, hur många strider hör du inom Nordkorea mellan konkurrerande klaner och familjer.

   Radera
  4. Fast Juche är väl en rejält extrem religion... och med tanke på att Nordkorea åtminstone i mannaminne hade högre levnadsstandard än Sydkorea tycker jag nog man kan utgå från att den hindrar samhällsutveckling.

   Radera
  5. Troligen är Sydkoreas folk av naturliga skäl det folk som liknar Nordkoreas folk mest, utvecklingen i Sydkorea är nog vad man kan kalla någorlunda gynnsam, inga stora svältkatastrofer eller flyktingströmmar utan en formidabel konkurrent som kan få varje nationalist och motståndare mot frihandel att ilskna till.

   Radera
  6. Överhuvudtaget kommer det inte särskilt mycket nyheter om Nordkorea eftersom det är ett väldigt slutet land. Avsaknaden av nyheter kan knappast vara ett bevis för eller emot nånting överhuvudtaget. Begriper du verkligen inte det?

   Radera
  7. Inga klansamhällen i asiatiska länder? Ingen korruption via släktingar?

   Radera
  8. Sch, Magister Trädhamster håller på att lära pappa knulla, ser du inte det?

   Radera
  9. Sannolikt finns det en möjlig framtida inre maktstrid i Nordkorea förhoppningsvis som bryter upp den kommunistiska förtryckarregimen, men en sådan maktstrid är inte det samma som en klankultur.

   Radera
  10. Ben, inte sitta och sura nu.

   Radera
  11. Däför att du säger det? Ok, solklart! Jag bränner alla kritiker på bål, så är vi överens om saken sen. Enklast så.

   Radera
  12. Nu när vi ändå driver med begåvningshandikappade kan det passa lämpligt med lite mer lyteskomik:

   https://www.youtube.com/watch?v=9G3jONerCeo

   Ett gäng grundlurade idioter på turné i Nordkorea.

   Radera
  13. " och den vanliga soldaten snabbt lägga ner vapnen och dra en suck av lättnad"

   De är alldeles för indoktrinerade. Det är inte som i Östtyskland där folk lyssnade på radio från väst och det fanns en stor del av befolkningen som minns hur det var innan kommunisterna tog över. Indoktrinering är inget man ändrar lätt. Jämför med Sverige där många vill ha kvar Systembolaget, även fast man kan köpa alkohol i matvarubutiker i resten av världen.

   Har man fått höra sen barnsben att USA och Japan är imperalistsvin, så kommer man försvara sitt land till döden.

   Radera
  14. Jo, en del avhoppare säger ju så. Dessutom är väl Nordkorea en korruptionspyramid precis som alla andra korrupta diktaturer. Se på Irak, en massa överstar och sånt som av rent egenintresse motarbetade amerikanerna.

   Plus att man inte ska underskatta Sydkoreas motvilja. Det är ju DDR-återföreningen x 100, det kommer minst sagt att kosta en slant. Bättre att de där fattiglapparna svälter på andra sidan taggtråden kanske.

   Radera
  15. Hursomhelst så är Korea ett land som inspirerats starkt av Konfucianismen, en marinering som inte helt verkar ha gåt ur, där familjen och dess utvidgade form, Klanen, är sammhällets byggsten.

   Radera
  16. Trist att man inte kan uppskatta nya framväxande industrinationer som Sydkorea och erkänna deras framgångar, möjligen beror det på bolag som Samsung, LG, Hyundai och deras framgångar i Sverige och på världsmarknaden som väcker den svenska avundsjukan.

   Radera
 4. Svårt fall !! -- Ingen i hela världen har just nu någon aning om vad som kommer att hända, kan inte bloggaren utveckla lite mer egna teorier och förutsägelser -- ? Sista resten av dom gamla Kommunisterna... !!

  Själv tippar jag (hoppas) att NordKorea kommer att kollapsa med en pyspunka, utan krig, inom 20 år eller så. Tur att dom där typerna är så långt borta från Swe !

  Kom ihåg att dom flesta People som lever där är som you and me, They just got a bad deal from the start !!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt sätt att skriva fick mig att fundera på om jag verkligen bara hade kaffe i muggen.

   Nobody knew the Swedish language could be so complicated...

   Radera
 5. Ganska intressant, alla verkar ju vara emot att Nordkorea provskjuter något mer. Så vad skulle hända om Nordkorea skjuter och Kina går in i landet. Nordkorea skjuter tillbaka på allt som rör sig vilket då för Sydkorea och USA in i leken. Frågan är då hur Kina och Ryssland skulle ställa sig. Kina vill troligtvis inte ha USA i Nordkorea men USA och Sydkorea kommer nog inte låta Kina göra exakt vad dom vill. Tänk om det skulle bli någon sorts trekant där alla slåss mot Nordkorea samtidigt som man slåss mot varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lär inte bli någon storkonflikt mellan stormakterna.

   Om NK faller så är det Kina som militärt går in och tar över landet. USAs fokus kommer vara att precisionsbomba bort allt som kan användas offensivt och sedan enbart försvara syd.

   Radera
 6. Det blir som vanligt inget av det här, ett kärnvapenkrig skulle kunna strypa tillförseln av horor&årgångsvin till Kim Jong Un.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avskräckning har ju hitintills visat sig fungera oväntat bra även mot allmänt erkänt galna diktatorer.

   Radera
  2. Nu är ju den oberäknelige Trump med i spelet. Och han har ju beordrat generalerna om optioner för att slå ut Nordkoreas kärnvapen. Så det finns med i spelplanen, även om det bara är skrämselpropaganda, eller inte. Och det är ju Trumps styrka och härskarteknik att utifrån en styrkeposition verka helt oberäknelig och opålitlig. Skulle tro a Kim Jong-un et al är skiträdda nu.

   Radera
  3. Skiträdda borde dom vara, eftersom jag inte är helt övertygad om att Ryssarna styr Trump så tror jag det blir allvar på riktigt om Israel eller US bombar nåt Syriskt igen, så borde vi också vara lite oroliga.

   Radera
  4. Jag tror varken ryssarna eller amerikanerna är villiga att riskera särskilt mycket för Syrien egentligen. Varför skulle dom?

   Radera
  5. Jag tror Ryssland har alltför mycket prestige investerat I Syrien för att bara ge upp sådär. Men de kan nog tänka sig att sätta någon annan på tronen än nuvarande ledning.

   Radera
  6. Ryssarna har ju sagt till Israel att inte bomba något inne i Syrien igen och Israel har ju sagt att de inte tänker tillåta att Hezbolla (jag vet att det inte stavas så) får fler raketer, Typ.

   Så om Hezbolla bara gör vad man kan förvänta sig av dem så kommer Israel strax behöva göra något liknande igen. Blir det konsekvenser eller inte?

   Ryssland gillar ju verkligen inte att USA bombar Assad "We have seen very alarming actions recently with an unlawful attack against Syria, We consider it of utmost importance to prevent the risks of replay of similar action in the future.' och man har hävt avtalet med USA om "flight safety memorandum".

   Om någon som tror sig vinna på det smäller av lite stridsgas så känner väl USAl sig tvungna att anfalla igen annars viker de ju ner sig för Ryssland. Blir det konsekvenser eller inte?

   Åtminstone jag blir lite orolig.

   Radera
 7. Enda risken för krig är ifall ngåon av misstag råkar trycka på fel knapp. Eller flyga för nära. Eller råkar göra något annat misstag och situationen eskalerar. Båda sidor vet att ett krig kostar för mycket.
  Om inte Trump fick en blancocheck av Kina vid toppmötet nyligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, nord och syd har ju utväxlat artillerield utan att det blev nåt av det. Och kört ubåtar på grund, och annat smått och gott.

   Radera
  2. Plus att Kina har enklare och bättre sätt att styra upp Nordkorea än att betala en amerikansk presidentversion av Björn Ranelid en massa pengar, vilket Mr Hyde så förtjänstfullt redogör för här nedan.

   Radera
  3. Skickar de Jan Myrdahl?

   Radera
  4. Ju mer jag funderar på saken, desto mer lika är Trump och Ranelid faktiskt.

   "Ingen haurrrr byggt sen sådan murrrr emot Mexiko som jag avserrrrrr att bygga. Mitt författarrrrskap äurrr oändligt. Ta dom på fettan baurrrrra.

   Radera
  5. You wish. Myrdahl är, liksom Lenins mumie, reserverad för de riktigt hårda nödsituationerna.

   Radera
  6. Jag antecknar det Ben, och när Ranelid börjar kandidera för att ersätta AKB som moderaternas partiledare så börjar jag kola på lämpliga lander att söka asyl i.

   Radera
 8. Fjoll. Det är bara att Kina, USA och Sydkorea slutar betala bidrag till Nordkorea så kollapsa de inom någon månad. Det är bara det att varken Kina, USA eller Sydkorea vill ta hand om skiten efter kollapsen, så de fortsätter att betala.

  SvaraRadera
 9. Varför heter alla män i Nordkorea Kim? Är det som Glenn i Göteborg?

  - Statschef Kim Yong-nam
  - Evig president Kim Il Sung
  - Högsta ledaren Kim Jong-un

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde Kim Ki-Duk och så klart Kim Kardashian.

   Radera
  2. Kim Wilde
   Kim Källström

   Radera
  3. När jag var ung tyckte jag att Kim Wilde var söt. Nu tycker jag att Kim Wilde var söt när hon var ung.

   Radera
  4. Kim är helt enkelt det vanligaste familjenamnet på halvön. Eller klannamnet...

   Radera
  5. Nu har vi diskuterat i smågrupper hela kvällen. En hel del har sagts men egentligen har inget vettigt framkommit för att lösa Nordkoreas problem. Själv har jag bara bidragit med en massa skit. Åter till sakfrågan: Tror ni att det skulle hjälpa ifall Åsa Linderborg eller Gudrun Schyman adopterade Kim Jong-Un och lät honom suga tutte?

   Radera
  6. Om det skedde I NK så skulle det lösa en del av Sveriges problem iaf.

   Radera
 10. Det viktiga är att Nordkorea betalar för de där Volvo 240 de stal en gång i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt så längesen att det var Volvo 140-serien, inte 240.

   Radera
  2. 140-serien? Det behövs reservdelar här. T.ex är K-, E- och F-kammar av icke-undermålig piratkvalitet ganska svårt att få tag i numera. En anledning till krig så god som någon.

   Radera
  3. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19451305.ab

   Om det är de där modellerna med legobits-blinkers kan de nog behålla dem. De kan skicka några VTT-323 I utbyte 1:1

   Radera
  4. Stal? Nej, de fick leverans och lät bli att betala fakturan.

   Radera
  5. 1974. Klenoder. Sista 140 som gjordes.

   Radera
 11. Det minsta vi ska kräva är att de lämnar tillbaka alla 1000 bilarna och tackat för lånet. Så ska de tas!

  SvaraRadera
 12. Jaha, är pengarna i Nordkorea slut nu igen?

  SvaraRadera
 13. Det här är intressant. Kina skickar tillbaks nordkoreanskt kol.

  http://www.reuters.com/article/us-china-northkorea-coal-exclusive-idUSKBN17D0D8

  Det kanske är det det som är Trump-planen? Pressa/muta Kina till att köpa kol från USA istället för Nordkorea. Nordkorea tappar sin viktigaste exportprodukt och blir därmed rejält åtklämda - kanske till och med så åtklämda att de kan ge upp kärnvapnen i utbyte mot amnesti för ledarskiktet - samtidigt som Trump kan hålla vallöftet att få fart på amerikanska kolgruvor igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump vill säkert att Kina tar i hårdare, men det är i grunden ett gemensamt intresse Kina/USA att NK håller sig i skinnet och inte flippar ut.

   Radera
  2. Konfusius igen. Kina är nog mer än lovligt trötta på NK, men anser att NK är deras lillebror vilket gör att om NK missköter sig förlorar Kina ansiktet, om någon annan tillrättavisar NK förlorar Kina ansiktet, vilket gör att det blir svåra och känsliga manövrar.

   Radera
 14. Liknelsen med DDR*100 håller måttet. Syd-Koreas ledarskikt inser att en Nordkoreansk kollaps blir fruktansvärt svårhanterad, både politiskt, moraliskt och ekonomiskt, så man hoppas på ett slags status quo. Den stora haken är just att Nordkorea kommer allt närmare ett fungerande kärnvapen.

  Hur stor risk är det att det finns utsmugglade kärnvapen? Gissningsvis så försöker väl alla hålla noga reda på allt misstänkt som rör sig ut från NK, men har man verkligen koll på allt?

  SvaraRadera