Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-04-10 14:15

MÖP-måndag: Nationella insattstyrkan har bytt till LWRCI Individual Carbine

Dags för MÖP-måndag igen. Det framgick i fredags att även ett av polisens specialförband, Nationella Insatsstyrkan (NI), har standardiserat på samma nya automatkarbin som militärens Särskilda Operationsgruppen (SOG). Det handlar alltså om LWRCI Individual Carbine.
Piketens utbildningstecken.

Försvarsmakten, FMV och Polismyndigheten har inte kunnat lämnat ut handlingar kring inköpen, pga sekretesstämpling av fakturor och offerter, men nu visar det sig alltså att även NI standardiserat på denna automatkarbin. 

Att NI nu har LWRCI M6 Individual Carbine-A5 framgår på ett antal foton från i fredags. Exempelvis hos Sydöstran eller bilder publicerade i sociala medier. Som man ser bär inte operatörerna piketens utbildningsmärke varken på höger eller vänster överarm, vilket bekräftar att det handlar om NI och inte den regionala insatsstyrkan, som i övrigt har i princip samma förmågor undantaget attackdykare och övning i att storma kapade flygplan (men väl bussar). De regionala insatsstyrkorna har dock beskurits i sina tidigare förmågor av polisens etiska nämnd för att NI ska ha något unikt att komma med och får inte ha prickskyttar eller spränga dörrar. Det gör dock att det kan ta många timmar att få en prickskytt på plats vid en gisslansituation utanför Stockholmsområdet.

Att standardisera på samma automatkarbin tvärs över specialförband hos både polis och försvar har förstås sina fördelar. Samtidigt är det inget nytt. Både piket, NI och SOG har haft tyska G36 tidigare, undantaget Göteborgspiketen med sina HK53, så med skifte till en modernare karbin verkar man bibehålla standardiseringen över dessa specialförband.

Uppgifter till bloggen talar om att varje automatkarbin går på cirka 70 000 kronor, inklusive alla pimpning och tillbehör. Det är ett pris för frihet och nationellt oberoende.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Varför inte en Zastava ? :-)

  Kanske inte det absolut modernaste men absolut bland de mest robusta och beprövade man kan hitta idag till ett överkomligt pris ! ;-)

  http://www.zastava-arms.rs/en/militaryproduct/submachine-gun-m21

  Zastava Submachine gun M21

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du säger väl de själv, kanske inte det mest hightech för en specialstyrka, men kanske värt att begära in en offert vid en upphandling för vanliga bassar

   Radera
 2. ... även med tanke på att gamla "juggevapen" från Balkan och 90-talets krig är de-facto "standard" inom de kriminella klanerna i Göteborg ..

  * Billiga
  * Bra
  * Enkla och robusta

  FM var ju faktiskt även på G med att köpa juggetillverkade T72:or - M84 på 80-talet ...

  M84 - YU T-72

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var aldrig på tal att köpa M-84 men juggarna skickade spontant in en offert till det svenska projektet. Gick aldrig vidare.

   Full information finns här: http://www.ointres.se/projekt_stridsvagn_ny.htm

   Radera
  2. Tackar !
   MEN, man skall INTE skriva ner "öststatsmaterial" av ren slentrian! Tåliga och robusta och som enkelt kan repareras med en större skiftnyckel eller slägga!
   FM köpte ju exv. in splitter nya ( pbv 401 MT-LB) från forna DDR:s förråd för en spottstyver !

   Radera
  3. Ha ha ha... ;-)

   "... Liknelsen med de traditionella personbilar som producerats i dessa länder var inte helt långsökt - i USA fick vi köra en vagn typ Chevrolet Impala som upplevdes stor och gungig och med ett gott muller, i England bjöds vi på en hyfsat pigg Jaguar som hade mått bra av några hästkrafter till och där han som drog slangar och sladdar i motorutrymmet hade fått fritt spelutrymmet till tonerna av "Lucy in the Sky with Diamonds".

   I Frankrike är det inte gångbart med en enkel lösning som fungerar utan det ska vara lite speciellt och "space:at" och deras digitala mix av Citroën/Renault/Peugeot gjorde ingen besviken då det gällde att tillfredsställa "Star Wars ådran".

   Tyskland ställde upp med en Mercedes, allt klickade i helt perfekt - nästan på gänsen till präktigt när vi fick en 2h lektion hur förhållanden mellan olika bandplattor bäst kommer till sin rätt....."

   Radera
  4. Tålig och robust är oftast bra på militära grejer men för stridsvagnar, och delvis pansarskyttefordon, så är det enorm skillnad på pansarteknologi och pansarteknologi. Det var länge sedan det var enbart tjocka plåtar av specialplåt som gällde i stridsvagnar och skillnaden mellan de första Leopard 2 och de nuvarande är tre teknologigenerationer inom kompositpansar. Utan att överdriva så är skyddet i Leo2 A7 minst dubbelt så bra som i A1.

   I det teknikracet kan man inte köpa vagnar från en sekundär eller tertiär tillverkare om man riskerar konflikt med en högteknologisk motståndare.

   Radera
 3. https://www.svd.se/kines-koper-ubatshamnen-pa-gotland--till-forsvaret

  Gillar ett en kines värdesätter Sveriges säkerhet högre än våran egen regering...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är ju OM man kan vara säker på att den identitet som kinesen uppgett verkligen är den riktiga...
   En del kineser med gott om pengar har ju flera olika identiteter... ;-)

   Såtillvida det nu inte är kinesiska staten som ligger bakom i buskarna..

   Radera
  2. Det ar nagot lurt med det dar

   Radera
  3. Jo, nåt lurt är det, kanske Kina inte vill att Ryssland har det alltför lätt

   Radera
 4. Det jag tänkte på mer var nog att de inte har poliskängor. Och hade de inte danskt kamouflage förut?

  SvaraRadera
 5. Vem bryr sig? Viktigast var väl priset för den som säljer till staten.
  Det var ju ändå inte en enda polis som använde bössan.
  Tror du vi lever i vilda västern Cornu

  SvaraRadera
 6. Det var bättre förr. Eller iaf betydligt mer tacticoolt. Lägg speciellt märke till nokiastövlarna för ökat stridsvärde vid kärva väderförhållanden.

  Polisinsatsstyrka över på 80-talet

  SvaraRadera
 7. Alltså seriöst, 70 papp för en jävla automatkarbin? Utöver ljuddämpare, någorlunda lätt vikt och ett vettigt sikte, vad behövs egentligen? Och varför köpa amerikanskt, den nya AK5 kort räcker väl gott och väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den "nya" AK5 är 30 år gammal. De C-modeller som används idag är inte nytillverkade. Dessuton brukar specialstyrkor alltid ha större budget för vapen än normala soldater/poliser och kan välja mer fritt vid inköp.

   Radera
  2. USA:s "moderna" M16 visade sig vara närmast värdelöst i Vietnam... Nej, för de riktigt tuffa gossarna där gällde gamla hederliga M45B eller det som mest är känt som "K-pisten" för 100-tusentals svenska värnpliktiga... ;-)

   Radera
  3. Det är väl en sanning med modification ang M16.Om jag inte minns helt fel så användes ett annat krut än vad den designats för + Inga rengöringskit följde med,vilket gjorde att det blev en hel del eldavbrott. När det åtgärdats så blev den riktigt bra.

   Radera
  4. I sammanhanget är LWCRI IC en nästan 60 år gammal konstruktion som förbättrats något och byggts med modernare material. AK5an i sin tur är designad i slutet av 70-talet och är således 20 år nyare, men kanske inte modernare..

   Första versionerna av M16, dvs den första militära versionen av Armalite AR-15 som tillverkades av Colt efter att de förvärvat rättigheterna till modellen presterade dåligt, betydligt sämre än Armalitetillverkade AR-15 och det berodde på en rad orsaker. Byte av krut var en av anledningarna men hela M16 projektet drevs igenom under tidspress vilket gjorde att en rad problem slank igenom pga bristfällig testning. AR-15 var "färdigkonstruerad" 1959, beslut om serieanskaffning fattades 1963 och 1964/65 användes vapnet av reguljär trupp i Vietnam. Problemen var bl a att hylsornas hårdhet för den nya 5,56-ammunitionen inte var standardiserad varför vissa ammotillverkare använde för mjuk metall, patronläge och pipa var inte förkromade vilket snabbt ledde till korrosion, Colt marknadsförde vapnet som "underhållsfritt" och människan är som bekant lat varför vapnen underhölls bristfälligt, allmänna kvalitetsproblem vid massproduktion av en ny konstruktion samt att Colt tillverkade M16 med ett något "tightare" patronläge än vad som var specificerat för 5,56 av någon okänd anledning. Allt sammantaget ledde det till oacceptabelt låg driftsäkerhet. Problemen åtgärdades dock i efterföljande serier men ryktet om bristfällig kvalitet levde/lever kvar.

   En bra artikel om M16 problematiken. http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/01/09/jim-sullivan-m16-vietnam/

   Intressant i sammanhanget är att LWCRIs vapen inte har förkromat patronläge eller pipa utan förlitar sig på nitrering som inte ger pipan samma värmebeständighet men kanske lite bättre precision. Så att vi får hoppas att NI/Specops inte hamnar i långa eldstrider där de behöver dumpa flera magasin med full automateld för då flyger insidan av pipan med ut. Men var det inte just det där med bristfällig värmetålighet som var den huvudsakliga kritiken mot G36an och varför man behövde ett nytt vapen?

   Radera
  5. Man kan ju tänka sig att det genomförts omfattande tester av vapnet innan man införskaffade det, inklusive stresstester vid långa eldstrider med full automateld? Annat vore lite ... slarvigt för att vara specialförband.

   Radera
  6. Att en nitrerad pipa har lägre värmebeständighet i jämförelse med en kromad är fakta och beror på metallernas olika fysiska egenskaper vid uppvärmning. Sen kan man ha gjort ett aktivt val där man accepterar just den bristen då ytbehandling av stålpipor med nitrering har andra positiva egenskaper. Men det är intressant att man var beredd att göra den avvägningen när kritiken mot föregående vapen var just bristfällig värmebeständighet.

   Hur som haver lär det scenariot vara ytterst osannolikt för NI/Insatspolis.

   Radera
 8. Är 3-skottsläge på automatkarbiner lika ute som axelvaddar och pastellfärger?

  SvaraRadera