Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-04-17 23:10

MÖP-måndag: Evakuering av IED-skadad fotpatrull

Dags för MÖP-måndag igen. Nedan följer foton från sommarens IED-övning Bison Counter, och visar ett moment där en svensk fotpatrullerande skyttegrupp gått på en IED och fått flera skadade, som måste evakueras genom ett IED-minerat område.
Pansarterrängbil ambulans stående redo utanför minerat område, redo att ta hand om de skadade.
En svensk fotpatrullerande skyttegrupp har utsatts för en IED, planterad av de småländska separatisterna under övningen Bison Counter. Tre av fem i patrullen är skadade, varav en har fått ett ben avslitet. Sårchocken har slutit såret för stunden, men inom 20 - 30 minuter kommer det börja blöda och den skadade soldaten kommer förblöda.
De någorlunda oskadade gruppmedlemmarna har med kniv känt igenom gruset var det är säkert att stå och märkt upp detta med sprejfärg.
Hela tiden skriker de skadade av smärta och på hjälp.

Ett skyttekompani från 31:a lätta luftburna bataljonen på K 3 Livregementets Husarer gått i ställning runt platsen för att hindra de småländska separatisterna att angripa räddningsinsatsen.
Suddig husar i eldställning med ksp-90.
Under tiden arbetar (belgiska) minröjare med att säkra en väg fram till de skadade.
Här fanns det något under marken. Undersöks försiktigt med bajonett.
Klockan tickar. Det är bråttom, men man vill inte ha några ytterligare förluster.
En minröjare når nästan hela vägen fram till gruppen längs vägens kant, när han hittar ännu en IED.
Fler minröjare sätts in, medan man metodiskt fortsätter arbeta sig framåt även på andra sidan vägen.
(Spanskt?) befäl kallas in för att ta beslut kring den hittade IED:n strax innan de skadade.
Bårbäraren kan inte ta sig hela vägen fram i den säkrade gången, som spärras av den hittade IED:n närmast de skadade.
Skriken av smärta och dödsångest fortsätter.

Minröjare verkar hitta en väg fram ute i gräset på andra sidan vägen.
Det mest akuta fallet bärs ut på bår. Bakom sig har bårbäraren en soldat som har blivit blind av explosionen och som håller sin hand på hans axel för att få guidning tillbaka till sjukvårdare och läkare.
Det ser inte så bra ut, men patienten stabiliseras.
Även den blinda soldaten får vård och kontroll.
Den siste skadade bärs ut.
Soldaten är uppenbart chockad och förvirrad, och har svårt att svara på läkarens eller sjukvårdarens frågor.

Ser inte så bra ut. Darrar inte bara på rösten, utan även på handen.
I slutändan lastas alla tre ombord på pansarterrängbilambulansen och får avtransport. Det verkar som alla överlever.

Av säkerhetsskäl är inga foton tagna på minröjarna och IED-experterna, utom när dessa har skylt sina ansikten med halsdukar. Detta är experter som har en tydlig hotbild mot sig, både hemma och vid insats, på grund av sina specialkunskaper och som nyckelpersoner.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Verkar som Dackefejden fortfarande är aktiv under 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inklusive utländska legoknektar?

   Radera
  2. Jo, det förklarar ju närvaron av belgare och spanjorer. Katolicismens återinförande var ju ett av Dackeupprorets mål.

   Radera
  3. Flamländare och kastiljaner! Det är Habsburgska papister som kommit för att utplåna den rena Lutherska läran. Så extremt
   extremt luriga de är.

   Radera
  4. Fast deras uppträdande I tercior kommer att avslöja dem. Vi ska nog inte vänta oss att den spanska inkvisationen kommer snart.

   Radera
  5. Nackdelen med Öresundsbron!
   Ja, och Stora Bältbron...
   Nu förmår ju även Spanjorer att taga sig över vatten.
   Gick ju inte precis glänsande för dem 1588 i Engelska kanalen...

   Radera
 2. Så, då vet vi vad som väntar. När vi svenskar äntligen börjar protestera på riktigt så skall det slås ner med utlänsk trupp från EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, målet med övningen är alltså:

   Övningen har ett fiktivt scenario baserat på en internationell krissituation där Säkerhetsrådet med stöd av FN antar en resolution som ger en Natoledd multinationell styrka rätten att med våld återupprätta de internationellt erkända gränserna.

   Det låter ju exakt som det scenario du beskriver. Eller inte. Sen tror jag inte det är så hemskt många belgare och spanjorer som är vidare sugna på att åka hit och skjuta obeväpnade svenska demonstranter heller, rent personligt alltså.

   Radera
  2. Kommer du inte ihåg när 11:e Polska pansardivisionen utrotade ETA I Spanien eller när Eurocorps slog ned oroligheterna I Nordirland, Ben? Varför tror du att UK röstade Brexit? De var helt enkelt trötta på att utlänningar slog ned deras infödingupror, de kan de göra själva, utan Bryssel.

   Radera
  3. Under sovjettiden använde man trupper från öst för att slå ned oroligheter i väst - de kunde lättare vara brutala om ingen kom från staden eller byn som skulle "tillrättavisas". Med tiden blev det en väl utvecklad metod.

   Radera
  4. Iofs så kan man ju anta att om det går så långt att småländska separatister har vapen och är I uppror mot centralmakten, så kommer nog minst en stormakt att ha ett finger med I spelet vilket utesluter FN-mandat.

   Radera
  5. Finns ingen olja i småland, så risken för att vapen glider in på scenen är minimal...

   Radera
  6. Finns väl inte så mycket olja I Donbass heller?

   Radera
  7. Du menar väl inte att Ryssland vill utvidga sin säkerhets-puppet-sphere till att omfatta Sverige ? Personligen tror jag de nöjer sig med Baltikum samt att hålla Finland glada - de klarar ju bevisligen inte av Finländarna...ever. Men, de kan alltid överraska om vi inte är varliga.

   Radera
  8. Näe, det tror jag väl inte att de försöker starta uppror I Sverige, eller att de riktigt har resurserna för ett allvarligt menat försök. Mer att om nu Sverige, en av Rysslands fränaste kritiker, skulle drabbas av ett väpnat uppror, så tror jag inte att de skulle stå passivt och titta på utan gärna hälla bensin på brasan, även om det inte var de som satte till tändstickan.

   Radera
  9. Utrikespolitik genom att röra om i en "target of opportunity".. det är nog en rimligt bra analys !

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Finns det minattrapper nergrävda? Får nån stryk om inte alla hittas längs bilens väg?

  SvaraRadera
 4. Glömde ju: Man rekognoscerade senast i september.
  Listigt nog med högsta "hönset" , herr Påven själv!
  Den killens landsman, Vito Dumas, behövde inga broar!

  SvaraRadera
 5. Måste vara begränsad utbildning på soldater som går så nära varann på en väg som kan vara minerad. Är det 3-månaders-soldater ? Sen brukar ju motståndaren komplettera en IED med några prickskyttar, så att man dels förlänger insatsen och dels binder ännu mera trupp. Sen, när 2 plutoner är närvarande i terrängen för att säkra så kan man lägga granatkastareld över området. Tripp, trapp, trulll...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera