Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-16 10:00

Miljöpartiet ut ur Riksdagen - nu också enligt Sifo

Sifo ansluter sig till flera andra opinionsinstitut och konstaterar att Miljöpartiet välförtjänt och med god marginal åker ur Riksdagen. Undrar vad bortförklaringarna blir nu?
Sifo Väljarbarometer april 2017. Data: Sifo
När bland annat YouGov och Sentio tidigare rapporterat om att det oduliga, naiva och omogna Miljöpartiet som sig bör åker ur Riksdagen, har det bortförklarats med att YouGov och Sentio är sk självrekryterade paneler.

Men nu åker Miljöpartiet ur Riksdagen även enligt Sifo. Nu inväntar vi bortförklaringarna.

Samtidigt är socialisterna ändå det största blocket sett till mandaten, med 41.6% mot alliansens 40.1%, så valet skulle fortfarande avgöras av hur partierna ställer sig till SD. Centerpartiet är snart största alliansparti i takt med att man tar störstadsmedelklassens röster från Miljöpartiet och fri invandring-moderaters röster från Moderaterna. KD är sedan länge med god marginal ute ur riksdagen.

Valet 2018 kan bli riktigt intressant, men det 50%-iga journalistkårstödet i media har ännu inte mobiliserats för att rädda Miljöpartiet så utfallet är ännu inte klart. Var är t ex medias rasistanklagelser mot Gustav "Kappvändaren" Fridolin då denne vill sätta fotboja på personer som ska utvisas. Drar fram Goodwins lag här. Varför pressar inte media honom och undrar vad han tycker om att t ex sätta judestjärnor på judar i Hitlertyskland? Torde vara en självklar fråga. Om man nu är neutrala och inte ständigt behandlar MP med silkesvantar, inte ens när de kommer ut som sk rasister.

Samtidigt ska man komma ihåg att Sifos förträfflighet är kraftigt överskattad. De är snarast ett facit på hur det inte går i valet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Äntligen!
  Som Gert Fylking utbrast när nobelpriset i litteratur delades ut 2001(?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han gjorde det från 2000 till han blev portad av Horace Engdahl 2002/2003(?).

   Radera
 2. Det går åt helvete för mp för att man svalde vänsterliberalismen med hull och hår. Det pågår försök till en "Grön omstart/nystart", men det är sannolikt kört för mp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tidigare sagts: Miljöfrågan är alldeles för viktig för att Miljöpartiet skall "äga" frågan!

   Radera
 3. Frågan är ju om de skulle åka ut. Partier kan ju även få mandat från specifika valkretsar där de är starka. KD skulle exempelvis kunna plocka ett mandat från Jönköpings län, och MP troligtvis ett mandat från Stockholms kommun, så vi blir nog inte av med MP oavsett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det kräver 12% lokalt, något som kd kanske kan klara men mp i sthlms län?

   Radera
  2. Ja, men som jag skrev så är ju Stockholms kommun en valkrets och där ligger de väldigt nära 12%.

   Radera
  3. Risken finns ju även att om MP enbart har en riksdagsledamot, så kommer denne kanske sitta i en S-regering ändå, för att blidka journalisterna och andra opinionsbildare.

   Radera
 4. Jag tror inte MP är odugliga utan gör exakt de man vill göra. MP är trojaner för att samla och neutralisera miljörörelsen. Granska Fridolins historia.
  Vad jag vet har de inte infört ett enda vettigt förslag som får någon positiv effekt på miljön. Det man gör är att låtsas men syftet är tvärtom mer trafik eller mer skatteintäkter.
  När andra än folket styr vad politiker blir de mycket effektiva verktyg för högre vinst. De tar pengar via höga skatter och överför dessa pengar till de som de jobbar för.

  SvaraRadera
 5. Ett Sverige utan gröna khmererna i riksdagen är början på resan mot ett bättre land.

  SvaraRadera
 6. Löfven dödskysste mupparna när han gav dem en plats på fraggelberget.

  SvaraRadera
 7. Intressant är dock att se, hur uppenbar kappvändarpolitik i migrationsfrågor leder till väljarflykt, både hos M och MP. Syftet med "att vända kappan efter vinden" var ju det motsatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. M väljarna litar förmodligen inte på AKB.
   Jag tror/hoppas att C imploderar till valet och återvänder till M.
   Lagom till valet komer ju utgifterna nå kommunerna som tvingas till skattehöjningar, och jag tror folks intresse av att rösa på borgerlighetens mp vara ganska låg.

   Radera
  2. Dumt att lita allt för mycket på opinionsundersökningar med, tror de är bra verktyg för att styra bara man ställer frågorna "rätt". De undersökningar jag deltagit har jag slagits av hur vinklade frågorna är

   Radera
  3. M/AKB har lyckats med bravaden att först skrämma bort en hel del konservativa väljare till SD. Då fick AKB panik och la om kursen i förhoppning att dessa "rasister/deplorables/lågutbildade unga arga män" skulle återvända, men det gjorde de inte vilket måste vara en stor överraskning med tanke på att M ska förhandla med C om migrationspolitiken. Istället tappade M även livsstilsliberalerna till C.

   Lööf håller åtminstone fast vid en linje, men även hon kommer att tvingas att välja mellan S eller SD och då kommer hon att välja S. Tänk er diskussion om LAS mellan Lööf och Löfven. Bring 'em popcorn.

   Radera
  4. Det enda som var väntat och nu bekräftades var S ökande stöd.
   De andra partierna har väldigt mycket att fundera över.

   Radera
  5. Stefan

   Löfven är mycket smartare än han ger intryck av. Han är statsminister över en ickesocialistisk riksdag där S enbart har 30% och han använder SD på ett oerhört skickligt sätt för att splittra Alliansen och trycka ner M under 20%. Regeringsfrågan var tidigare sossarnas akilleshäl och Alliansens trumfkort, men är det ej längre. Väl spelat Löfven (och vem som är lantis och smartast kan ni diskutera i smågrupper).

   Radera
  6. Måste erkänna att Löfven utvecklats väl som partiledare.
   Kul för Sverige att vi numera har 3 partiledare med pondus.
   Även Lööf och Åkesson gör ett riktigt bra jobb.

   Radera
  7. Löfven har fört en skadlig politik. Det är många (t.ex Staffan Danielsson) som påtalat detta under perioden men han har totalt ignorerat det och dessutom haft ett ohyfsat beteende. Vidare sprider han lögner om lönsamhet med flyktingmottagning. Att han nyktrat till lite grann på sistone är visserligen ett gott tecken, men på det stora hela finns INGET bra med Stefan Löfven. Han bör få stå till svars för de enorma problem och kostnader han orsakat samhället.
   Stefan Östergren - förklara gärna varför du tycker Stefan Löfven är såååååå bra.

   Radera
  8. Det är alliansen som bär det största ansvaret för migrationshaveriet.

   Radera
  9. @Somebody is wrong on the internet

   Tror inte det är Löfvens skicklighet som dragit ner M under 20%. Det har AKB själv gjort som den personen hon är. Då hon också som nytillträdd partiledare hade valet men fortsatte på de öppna hjärtats politik. Att hon sen har kovänt i frågor minskar bara ytterligare trovärdigheten.

   Att M tillsatte henne som partiledare måste vara hål i huvudet och ett historiskt katastrofval.

   Radera
  10. Niclas mfl
   Allt är relativt.
   Anledningen till att Löfven, Åkesson, Lööf framstår som bra partiledare beror på konkurrensen från de andra partiledarna.

   Radera
  11. Nils N

   Som Stefan också påpekar så är den relativa kompetensen som jag försökte beskriva och där har Löfven varit en av de bättre partiledarna och AKB kanske den sämsta, ur ett strategiskt perspektiv. Sedan föredrar jag M:s politik alla dagar i veckan.

   Radera
 8. Viktigaste iakttagelsen: Att SIFO är ganska värdelösa.
  Vi väntar på You Gov!

  SvaraRadera
 9. MP håller under Fridolins fasta ledning på och självdestruerar, helt utan miljövänlig återvinning. Kan nog göra den mest hängivne miljöaktivisten nedstämd. Fridolin et al är nog ungefär lika eftertraktade i näringslivet som vilken kommunistledare som helst, så återvinning är nog inte ens möjlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå återvinning så skulle jag inte bli förvånad om Maria Wetterstrand ihop med Miljöpartiet hittar på en ursäkt för henne att återkomma till svensk politik snart - sex månaders sjukskrivning p.g.a utbrändhet för Fridolin kanske...

   Radera
  2. "Frigolit" är namn på ett ämne som både är tomt och innehållslöst och dessutom inte heller går att återvinna miljövänligt!

   Radera
 10. MP och KD har ju det gemensamt (förutom att de båda troligen åker ut ur riksdagen), att båda partierna föreslår införandet av fotbojor för ett stort antal människor. Panik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När de rödgröna väl har fått igenom fotbojor en gång så kommer det mer, det här är bara början, de har väntat på en chans att få börja genomdriva...

   fotboja för fotbollshuliganer.
   "fotboja" på bilen för ertappade fortkörare.
   fotboja för ertappade sexköpare.
   fotboja för hembrännare och andra skattesmitare.
   etc.

   Radera
  2. Så länge hembrännare ej ålägges att bära alkolås är det lugnt!
   Dessa torde ej avlägsna sig långt från den puttrande pannan...

   Radera
 11. Bådar gott inför 2018. Drömmen vore om mp, fi, c och v kannibaliserar på varandra så att de åker ut allihop. För övrigt är nog c i dagsläget lika överskattade som mp var inför valet 2014. Mp skulle ju minsann gå om SD och knipa tredjeplatsen.

  SvaraRadera
 12. Att media inte drevar mot Fridolin beror på att media själva är djupt insyltade och att de delar historia.

  Både media och MP var de som drevade som mest intensivt mot REVA, inte konstigt att media inte vill tvätta den byken.

  SIFO brukar som sagt överskatta MP så det verkar troligt att både MP och KD trillar ut. Mest intressant är kanske sossarnas triangulering av SD:s kärnfrågor, alltför att undvika att SD röstar bort Löfven. Med tanka på att C nu axlar MP:s roll så kan nog inte Alliansen utgå ifrån att SD kommer att rösta på deras budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till er som ägnar er åt åsiktsregistrering, efterforskningar och påståenden om påverkansoperationer så kan jag meddela att detta inlägg postades via ett annat IP-nummer är det som jag normalt använder.

   Radera
  2. Ett annat IP-nummer låter väldigt suspekt.

   Radera
  3. Ähh, gör som jag istället, ha flera motstående åsikter på en gång, livet blir roligare så, det är kul att tjöta som vi säger i Göteborg. Det här är ju dessutom inte ett juridiskt bindande forum för postarna, du kan legalt säga vad du vill och sedan säga emot dig själv redan i morgon förutsatt att bloggägaren släpper igenom det. Om någon är så dum att den ägnar sig åt åsiktsregistrering här får hen skylla sig själv. ;-)

   Radera
  4. För säkerhets skull skriver jag den här kommentaren från en IP-adress i NL. hide.me VPN gratisversionen bara för skojs skull. Hola har annars plugin till chrome om man inte vill gräva en tunnel i sin datamaskin.

   Radera
  5. Jag har ju tidigare blivit beskylld för att posta under flera olika alias eftersom jag skrev kompletterande svar till mina egna kommentarer (jo jag blev lite kränkt men desto mer road) så min kommentar var ämnad för att föregripa ev nya påståenden om att jag även postar från flera olika IP-nummer samtidigt. Nog om detta OT.

   Radera
  6. REVA ja, motståndarna till det måste ju känna sig jätteduktiga nu.
   Undras om Fridolin kan känna något öht?

   Radera
 13. Det finns rent genanta metodfel i dessa mätningar när det skiljer 10 procentenheter mellan olika bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, fördelen med det är ju att ytterligheterna visar var undersökarnas bolag själva står med sina egna sympatier. Vill du ha objektiva resultat måste du gå till någon som har "skin in the game" - det vill säga utländska bettingbolag som riskerar att förlora stora pengar på felaktiga prognoser.

   Radera
 14. Hoppas nu fjanten Fridolin klänger sig kvar som språkrör så resan neråt fortsätter, hoppas på total mp-kollaps. Glädje :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. E A Karlfeldts dikt kommer i tanken "Här dansar Fridolin" - ut...

   Radera
 15. Det här är en hittepå-undersökning som har väldigt lite med verkligheten att göra, men det vet nog dom flesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, SIFO brukar vara hyfsat säkra men de överskattar MP och underskattar SD rejält, samt en viss överskattning av S.

   Radera
  2. Det blir lätt att S får för mycket när man bara ringer fasta telefoner som i princip ingen under 40 år längre har.

   Radera
  3. Sifo är för övrigt det minst pricksäkra institutet som har haft mest fel i de senaste valen.

   Radera
 16. Jag är inte förvånad. Tom mina mest rabiata mp-väljarvänner från förra valet låtsas inte ens om att de röstade mp då. (De är numera S anhängare och dessutom blivit vän med en S riksdagsledamot)

  Och ja, de bor på hipster söder...

  Det är på alla sätt komiskt, men samtidigt talande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Mp:s väljare är tydligen kappvändare.

   Radera
  2. Det måste de vara eftersom partiet åker upp o ner i opinonionsundersökningarna.

   Det hela började ju med EU valet -14 , när alla gjorde misstaget att det var representativt för väljarkåren.

   Radera
  3. Det roligaste är väl kanske att de (ett par) inför förra valet diskuterade sitt val på mp med mig, jag påpekade en del av galenskaperna med MP osv, men de sa mer eller mindre "vi måste tänka på barnen och deras miljö", och sen var de väldans sure på mig ett tag efteråt då jag sa rakt av att vattenmelonerna var galningar och idioter. Naturligtvis bor de på söder och uppfyller på nästan varje punkt nidbilden av en hipster.

   Nu namedroppar de sin Socialdemokratiska riksdagsledamot de blivit vän med, hävdar att de alltid röstat på sossarna och säger att MP är galenpannor.

   Jag har svårt att hålla mig för skratt, samtidigt tror jag detta inte är unikt för de MP-väljare som såg till att MP hamnade i riksdagen. Nu ser de på riktigt vilka galenpannor detta är, och MP som parti är sannolikt köra för ett tag framöver.

   Radera
 17. Tråkigt om KD åker ur och inget ekonomiskt höger värdekonservativt parti finns kvar i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då blir det HBTQ familjesplittrande politik för hela slanten.

   Radera
  2. Ja precis, för KD är ju verkligen urtypen för ett värdekonservativt parti.

   Radera
  3. Värdekonservativt var ordet.

   http://www.vetlandaposten.se/article/man-fran-nassjo-bakom-anmald-kristen-sajt/

   Radera
 18. Jag är inte förvånad. Tom mina mest rabiata mp-väljarvänner från förra valet låtsas inte ens om att de röstade mp då. (De är numera S anhängare och dessutom blivit vän med en S riksdagsledamot)

  Och ja, de bor på hipster söder...

  Det är på alla sätt komiskt, men samtidigt talande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generande dubbelpost. Ber om ursäkt, men försvarar mig med att jag postade denna med mobilen...

   Radera
 19. Spännande, tror dock inte MP kommer åka ut i slutändan.

  De kommer försöka hålla en låg profil nu ett tag. Sen inför valet så drar man på igen med löften om nya fräscha gröna skogar. De där historiska sveken gällde ju bara gamla vanliga skogar. Nu är det helt NYA Guld (ekologiskt odlat) och Gröna Skogar 2.0 framöver som gäller. MP-media hänger på med obegränsad entusiasm och avsaknad av kritiskt tänkande.

  Detta kommer som vanligt locka de där osäkra unga väljarna som inte kan nåt om politik, men som tycker att det åtminstone låter trevligt med ett miljövänligt och snällt parti i riksdagen. Vips är de uppe i runt 6% igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kommer nog alltid finnas av de där unga oinsatta, förvirrade väljarna att dra till sig, likadan för Fi och V. Antar att programmering och manipulering pågår ute i skolorna för att få de små liven att rösta "rätt". Dvs inte på SD.

   Åka till Auschwitz och titta på SD´s mörka förflutna..

   Radera
  2. Fanns ju ädla varelser i sossarnas förflutna ävenledes.
   KV Ossian Dahlgren, till exempel.
   Varför gå över ån efter dynga?

   Radera
  3. Skepparn ... På vad sätt kopplar Du Dahlgren med socialdemokratin?

   Kalle7 ... Självklart så att unga förstagångsväljare väljer med en god portion radikalism, oavsett åt vilket håll ... Dom har ju ännu inte hunnit bli så förstenade och åderförkalkade i tankesätt som vi som gått igenom 10 - 12 riksdagsval!

   Radera
  4. Behövs nog lite ruttnande döda sälar i Juli 2018 och som flyter i land på västkusten så är saken "biff"...
   ;-)

   Radera
  5. Ewa F Dahlgren: Farfar var ras biolog.(Bok)
   Bok
   Såg lustigt nog vid genomgång gamla tidskrifter en artikel av henne i Moderna tider från april 1998.

   Radera
  6. skepparn: Ja jag känner till den biografin av barnbarnet men kan inte se någon direkt partipolitisk koppling till socialdemokraterna.

   Radera
 20. Bortförklaringar ?

  Jo, media "förstör" och "trasar sönder" debatten om vår viktigaste framtidsfråga - Miljön !!
  ;-)

  SvaraRadera
 21. Skrevs redan inför valet 2010 men fortfarande MYCKET aktuell...  SvD - En dag i det gröna Sverige - med FOKUS på Södermalm

  SvaraRadera
 22. Släkten är "värst"...
  ;-))

  Min kusins äldsta dotter har suttit i styrelsen för ... ******** trumvirvlar ******** GRÖN UNGDOM !!

  Min gamle morbror satt 11 år i riksdagen för Centerpartiet !!
  Dvs FÖRE detta parti rökte på på Södermalm och Stureplan...

  SvaraRadera
 23. Det som oroar mig är att vi provat både trött och dogmatisk socialdemokrati samt lika dogmatisk och naiv nyliberalism ledd av Nya moderaterna. Både har glatt sökt stöd hos det ideologiskt lobotomerade miljöpartiet som sätter nya höjder för inkompetens och förslag som är så jävla idiotiska att man vågat yttrat dem högt i något annat land.
  Mot bakgrund av det politikerförakt som denna röra har skapat så hoppas jag innerligt att en LEDARE träder fram inom den ansvarskännande högern och presenterar en konservativ politik som människor kan känna tillit till. Den hopplösa högern lämnar walk over för SD då borgerligheten har abdikerat och mobbat ut sina riktiga ledare som Odenberg & Co.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker det mest uppseendeväckande med denna opinionsundersökning är att SD endast får 16.7% när Sentio (det institut som bäst prickat in SD i tidigare val) ger SD 27.2%
  Det kan omöjligt stämma. Antingen har Sifo fel underlag iom att de endast ringer fasta telefoner eller så driver de en politisk agenda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än mer anmärkningsvärt är att SR och SVT anser SIFO vara de mest pålitliga och Sentio de minst pålitliga!? Hur tänker man då?

   Radera
  2. Ja, Jens, troligen båda delarna!

   Radera