Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-04-02 17:38

Mer försvar av medborgarnas anonyma visselblåsande

Dagens Samhälles krönikör Peter Santesson, samt Västra Götalandsregionens informationschef Erik Lagersten rycker ut till försvar för anonyma visselblåsande medborgares anonymitet. Även om Public Service verkar ha glömt att de är i allmänhetens tjänst, så har inte alla andra gjort det.
Erik Lagersten
Erik Lagersten, tidigare informationsdirektör på Försvarsmakten, och numera informationschef på den för sjukvården och kollektivtrafiken hårt kritiserade Västra Götalandsregionen, har inte glömt bort vem myndigheter och institutioner egentligen tjänar. Nämligen folket.

Efter att i Försvarsmakten tolererat de initialt (och delvis fortfarande) anonyma försvarsbloggarna, skriver han nu att man i Västra Götalandsregionen (VGR) verkar för att införa nolltolerans mot att hålla käften (nolltolerans mot tystnadskultur). Tvärt om välkomnar Lagersten anonym kritik, anonym opinionsbildning och anonymt visseblåsande. Har de anonyma fel, får man bemöta det sakligt. Har de rätt är det desto viktigare att problemen kommer fram, så de kan åtgärdas.

Därmed är det inte sagt att det inte finns mer eller mindre stora problem inom VGR, men ingen ska känna sig rädd för att belysa dessa.


Man får hoppas att Stockholms Läns Landsting (SLL) tar till sig detta och snarare hyllar Fredrik Antonssons intiativ att lägga ut helt normala länkar till etablerade mediers rapportering kring problem i vården. Fast uppenbarligen finns det i SLL en kultur där kritik ska tystas ner. 

Om inte annat genom misstänkliggöranden i Public Service/SVT - en plattform som fortfarande når miljontals svenskar. En plattform som ger sig på en enskild undersköterska för att publicera länkar (till SVT:s egna vårdartiklar) på nätet. Public Service kan också översättas allmänhetens tjänst. Inte maktens tjänst.

"Med gravallvaret hos en skoltidningsredaktör förklarar SVT vilken jättefisk de har fått på kroken, en opinionskraft som ”överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen”. Att det visar sig vara vårdpersonal som ligger bakom Rädda vården får inte SVT att fråga sig om de egentligen är ute på rätt korståg [...] Greppet syns allt oftare. Man skulle kunna kalla det för den systemlojala vändningen inom journalistiken. Det traditionella uppdraget vänt upp och ned: det granskande ögat riktas mot enskilda medborgare, till försvar för offentliga institutioner och system." 
Sparka uppåt, granska och kritisera makten! Man kan för all del kritisera folket i form av olika grupperingar och dessas agerande eller åsikter, men man ska inte hänga ut individer, åtminstone inte med namn. SVT hänger inte ut kriminella. Det vore smakfullt om man inte hänger ut laglydiga medborgare heller. Men har man glömt bort sitt uppdrag så har man. Det värsta är att man inte ens skäms.

SVT:s utfall kan bara tolkas som att makten är rädd. För det är när makten är rädd, som man tar till maktmedel mot de enskilda medborgarna. Nu vet jag åtminstone vad jag ska skriva om i min nästa krönika åt GP:s ledarsida...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Säger det igen, - på dom bara, de står fortfarande upp...

  SvaraRadera
 2. Ganska sjukt att media har blivit så paranoida. Först var det nästan enbart extremsidor som gick i nazistiska tecken som skulle granskas och tvingas ut i ljuset. Men nu blir det ju helt vanliga personer som blir uttvingade bara för att de vågar skriva om allt dåligt som händer i samhället.

  SvaraRadera
 3. Följer det inte trenden ?
  Kritisera vården = du har en agenda som gynnar ditt parti
  Kritisera försvarspolitiken = du är nato/putin vurmare/ krigshetsare
  Kritisera flyktingpolitik = du är rasist/nazist
  Kritisera bensinskatt = du är bonnläpp som inget begriper
  Kritisera rovdjurspolitik= du är mördare

  Men handlar inte detta om att tjänstemän och journalister tycker lika i väldigt stor utsträckning ?
  Att ex Naturvårdsverkets tjänstemän är MIljöpartister i stor utsträckning vilket också journalister är..
  Osv osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kritisera flygskattmotståndare = du hatar Norrland och förresten allt förutom Stockholm.

   Radera
 4. Precis, det är ett jävla sätt rent ut sagt. Det är verkligen ett sluttande plan som lutar mer och mer

  Oberoende statsmedia, pffft

  Fire the lot.

  SvaraRadera
 5. Inte heller i forna DDR fick man lov att "smutskasta" bilden av DDR utomlands... Så icke heller inomlands...

  "..– I svaren beskrevs muren som en garanti för frihet och för DDR:s överlevnad i en girig omvärld. Invånarna hade det så bra i DDR att de inte hade någonting att lära från andra länder. Utländsk litteratur och tidningar fick inte föras in i DDR för att de spred en falsk verklighetsbild..."

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/osttyska-stasi-forsokte-paverka-svenska-skolan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. För de som inte vill driva trafik till Bonniersidor: https://unvis.it/dn.se/nyheter/sverige/osttyska-stasi-forsokte-paverka-svenska-skolan

   Radera
 6. Känner riktigt hur sugen jag blir på att börja betala TV-licens igen..

  SvaraRadera
 7. Tror att Jan Helin ligger bakom en hel del av SVT:s strävan att bli "Ministeriet för statssäkerhet"

  SvaraRadera
 8. Tja, 1808-9 var Ålänningarna ju kämpar!
  Men det var då det.
  Fast.
  Helin behöver ju inte vara en typisk Ålänning...

  SvaraRadera
 9. Händelser som denna är bara ett symptom på att Sverige är nära "moralisk konkurs" och försöker nu maniskt med näbbar och klor greppa tag i kanten till dåtiden, där man kunde förtrycka folket hur man ville, när man ville.

  SvaraRadera
 10. Med risk för att betecknas för nyliberal finns en del att lära av framgångsrika företag. Jag jobbar själv i ett i högsta grad sådant, och vi har lärt oss att vårda och värdera klagomålen. En missnöjd kund som klagar är guld värd. En missnöjd kund som inte klagar utan bara accepterar fel till en viss punkt och sedan lämnar skeppet, eventuellt spridande negativa synpunkter runtomkring sig, är värd mindre. Betydligt mindre.
  Nästa steg kommer antagligen att bli att sätta en peng på klagomålen; ett konkret klagomål på en produkt eller tjänst är värd ett antal tusen. Ju fler man samlar upp, desto rikare kommer man att bli. Givetvis villkorat av att man sätter igång åtgärder för att åtgärda problemen.

  Viss risk att det här är lite för modern vetenskap och går lite över huvudet på SVT; de verkar mer inne på att skapa någon slags DDR2.0-TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Med risk för att betecknas för nyliberal finns en del att lära av framgångsrika företag. Jag jobbar själv i ett i högsta grad sådant, och vi har lärt oss att vårda och värdera klagomålen. En missnöjd kund som klagar är guld värd."

   Du jobbar inte på Postnord i alla fall, så mycket kan jag säga.

   Radera
 11. Det ligger i linje med oberoende medias framgångar de senaste åren. De upplevs som konkurrenter och attackeras utifrån det.

  Vilket svepskäl man sen förklarar det med varierar naturligtvis, och att insinuera politiskt inkorrekta åsikter hos personen är ju populärt.

  Men Cornucopia ska inte heller känna sig säker, förr eller senare hittar de nåt att ge sig på dig över. Peter Springare fick inte bara se en lösryckt mening tagen ur sammanhanget, de yxade även till den för att passa deras narrativ.

  SvaraRadera
 12. Inte visselblåsare...men det visar läget inom polisen rätt väl i dagsläget.
  Kod ? ska användas såklart.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1325834744163017&id=100002095137405&_rdr

  SvaraRadera
 13. Meddelarskyddet gäller så det är förbjudet att efterforska källor samt bestraffa de som väljer vara offentliga.

  SvaraRadera
 14. Men det här är ju Putlers anonyma påverkansoperatörer a.k.a "Trollfabriken".

  SvaraRadera
 15. Avskaffa TV licensen lägg ned Sveriges Radio sparka alla anställda sälj byggnaderna och lagstifta så att deras arkiv hamnar under creative commons !

  SvaraRadera