Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-04-17 18:06

Media skjuter bredvid målet i sitt försvar av sin usla hantering av Drottninggatandådet

"Vi kommenterar inte pågående insats" - det enda polis eller militär bör säga till en journalist i skarpt läge
All kritik mot media för deras usla hantering av terrordådet på Drottninggatan rinner av dem som rödvin på en nedspydd skjorta. De har helt missat att de genom sin rapportering riskerar människoliv och att hjälpa terrorister. Vi får be till lämplig högre makt att Sverige aldrig hamnar i krig, då fiendens främsta underrättelsetjänst skulle bli svensk media som skulle rapporterar allt svensk trupp skulle göra.
Pågående insats - rapportera ej vad polisen, specialförband eller militären gör.
Medias hantering av terrordådet på Drottninggatan var under all kritik. Man kablade ut rykten och obekräftade uppgifter, där "DN skrev det" tas som att något är bekräftat. Man hade sk live-rapportering, vilket betyder att man slänger ur sig den ena rubriken efter den andra, som alla länkar till en sida som generellt inte innehåller någon information om rubriken. Man förföljde och trakasserade poliser och räddningspersonal under pågående insats, stack in mikrofonen live i konversationer som kan handla om patientsekretess eller rent av namn på offer, där anhöriga inte underrättats.

Allt detta skjuter bredvid målet och handlar bara om usel journalistik och inkompetens. Men istället kan det ibland bli direkt farligt, vilket media totalt missat:

Värst av allt var istället att man kontinuerligt kablade ut vad polis och militär sysslade med - var de grupperade, var de gjorde insatser och med vilken utrustning mm. För angriparen är detta guld värt - media agerar här underrättelsetjänst åt terrorister, eller i fallet krig eller rent av något så enkelt som ubåtsjakt åt främmande makt.

Media slår sig förstås fria genom att hävda konsekvensneutralitet, men det gränsar alltså på landsförräderi att till en angripare liverapportera om svensk polis och svensk militärs grupperingar, förmågor och rörelser.

Vid ubåtsjakten härom året tröttnade till slut militären och grep in några journalister, när dessa direkt bröt mot lagen genom att fotografera ett skyddsobjekt (och även råka ta sig in på ett skyddsobjekt om jag minns rätt). Nu släpptes de förstås fria, men efter att media den gången i detalj hade gett främmande makt rapportering 24/7 om vad svensk militär gjorde så får man hoppas att de gripna journalisterna fick en ordentlig kavajhytt utan kaffe.

Det inkluderade Expressen Niklas Svenssons filmande från helikopter, där man t ex röjde att amfibiebataljonens stridsbåtar hade utrustats med sjunkbomber.

Konsekvensneutraliteten i all ära, men media borde veta bättre än att agera underrättelsetjänst åt terrorister eller utländsk militär. De är välkomna att skildra polis och militärs agerande i efterhand, men måste faktiskt inte vara så klickkåta att de rapporterar live. Det finns nog att rapportera ändå, utan att gå terroristers eller främmande makts ärenden.

Man får hoppas att Försvarsmaktens militärpolis tar det säkra före det osäkra och i skarpt läge griper alla som springer runt med kameror eller rapporterar kring en insats. Så får man ta den juridiska smällen i domstolen senare. Rikets säkerhet och vår frihet och nationella oberoende måste ibland gå före medias klickkåthet.

Så be till lämplig högre makt eller marknadens osynliga hand att Sverige inte hamnar i krig. För gör vi det finns det tusentals journalister från Södermalm, som står redo att agera underrättelsetjänst åt angriparen.

Rapportera och dokumentera gärna vad angriparen gör och rapportera detta live. Men inte vad svensk polis och militär gör. Tack.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Den klassiska formuleringen "någonstans i Sverige"...

  SvaraRadera
 2. OT: Kanske läge för att säga något om SCBs befolkningsprognos. Sveriges befolkning växer med u-landstakt och det har inget att göra med att infödda nittiotalister är väldigt barnkära. Våra politiker har fixat en demografisk katastrof.

  SvaraRadera
 3. Thomas Mattson, Expressen: "Att det förekommer enskilda uppgifter som senare visar sig inte stämma hör nyhetsförmedlingen till"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej o hå. Skulle just skriva att det är väl Thomas Mattsson i egenskap av chefredaktör som ska tillrättavisa Niklas Svensson att inte hålla på o röja vad militären gör.
   Men om TM är lika pantad som NS finns ju liksom inget hopp.
   Hur bojkottar man Bonnierkoncernen på smartaste sätt?

   Radera
  2. Talar om för Daesh vilka som äger den?

   Radera
  3. Tror de maskerade Expokillarna är på vakt...

   Radera
 4. Det som behövs är att alla journalister får en utbildning om vad som krävs för att säkra insatserna mot terrorister. När det gäller Drottninggatan fanns nog inte några fler "aktiva" terrorister så i efterhand med honom gripen gjorde rapporterna ingen skada. Men om det funnits en till ...

  När det gäller ubåtsjakterna är det givetvis helt förkastligt att direktrapportera från helikopter.

  Bilder på förödelsen och kaos i city är något annat. Det kan man möjligen ha estetiska synpunkter på men stör inte skydd för polis och jakten på terrorister.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget nytt under solen men förstås lika illa. Under Hårsfjärden så kuskade också journalisterna runt mitt i ubåtsjakten som ledde till en rad feltolkningar och villospår som Amalia, ryska flytvästar och en del annat.

   Radera
 5. Hur f-n skulle någon med onda avsikter våga lita på media? Som bloggaren själv påpekar skriver de ju mer fel än rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skillnad på vad media skriver och vad de visar. Tex visar de en polisinsats i en viss del av staden så är det ju skitsamma vad de skriver för de visar ju vart polisen är och vad de gör.

   Radera
 6. Haha, "konsekvensneutralitet". Det kunde de ju ha tillämpat i invandringsfrågan så hade vi inte haft islamiskt terroristavskräde i landet. Inte eritrianen Abraham Ukbagabir heller för den delen, ni vet han som fick avslag men ändå tilläts gå och shoppa loss på Ikeas knivrea. Ja, listan kan göras lång.

  SvaraRadera
 7. Att media i Sverige inte värnar om Sverige och svenskarnas säkerhet torde inte ha undgått någon.

  En intressant detalj som jag undrar över är, vilken källa som spred rykten om skottlossning på flera platser, bl.a. Fridhemsplan och Hötorget. Denna källa måste haft hög trovärdighet eftersom uppgifterna publicerades i media omedelbart i samband med attacken.

  SvaraRadera
 8. Det är väl bara att man börjar arrestera och åtala journalister som beter sig så här. Eller hota med indraget presstöd. Så lär de väl rätta in sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen domstol som vill fälla en journalist för att "de gräver efter sanningen™".

   Radera
 9. Jag tyckte det var intressant med liverapporteringen, första gången på väldigt länge som man hade någon som helst glädje av Aftonbladet tex.

  SvaraRadera
 10. Var det allmänt känt att striidsbåtarna utrustats med sjunkbomber? Eller är det precis röjt?

  SvaraRadera
 11. Jag satt i bilen och lyssnade på radion under större delen av "terroreftermiddagen" och SR tyckte jag skötte sig någorlunda. Ska man invända mot något så var det väl i så fall att de lät uppenbart chockade människor uttala sig live och att de spred en del obekräftade rykten.

  Den så hyllade poliskåren var däremot ganska kass på att faktiskt ge några besked. Hörde bland annat någon "informationschef" som inte kunde informera om någonting. Typ: "det finns i dagsläget inga bekräftade uppgifter om skottlossning vare sig på Drottninggatan eller vid Fridhemsplan" hade kunna lugna många, men i stället så körde man bara "inga kommentarer". Som informationschef ska man väl rimligtvis ha tillgång till den senaste informationen från larmcentralen och dessutom kunna fatta egna beslut om vilken information som får spridas?

  SvaraRadera