Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-28 15:35

Kriminalvården går på knäna - får ej begärda anslag

Rättsväsendet är inte bara den populistiska ytan polisen, som politikerna åtminstone låtsas bry sig om. För att inte åklagare bara ska släppa gripna hela tiden och för att olagliga faktiskt ska kunna förvaras till utvisning, och faktiskt utvisas, behövs Kriminalvården. Myndigheten begärde fjuttiga 250 MSEK för att klara tidigare uppgifter, men fick inte detta. Nu ska man ta över Polismyndighetens transporter och mångfaldiga sin belastning inom ram utan extra medel.
Kriminalvården är landets näst största myndighet inom rättsväsendet, med ett anslag om 8 GSEK om året. Man ignoreras av regeringen, trots att man anhållit om 250 MSEK för att kunna genomföra åtgärder för att minska isoleringen av fångar, vilket har kritiserats.

Kriminalvårdens transportenhet NTE har hand om transporter inom landet, men också utvisningar. Man räknade med 9 000 fler transporter om året, och att anställa 90 personer för detta.  Men nu har Polismyndigheten gjort tolkningen att polisen inte längre ska transportera anhållna, transporter till och mellan 130 arrester i Sverige, samt Ygemans och regeringens fagra ord om fler utvisningar.

Totalt sett handlar det om siffror på upp emot 50 000 ytterligare transporter, men man får inte ett öre från regeringens populister som pratar stort men håller inget. Åklagare tvingas släppa illegala som ska utvisas, och även kriminella, då det inte finns någonstans att sätta dem. Och oavsett kan illegala inte utvisas, eftersom Kriminalvården inte får resurser.

Likt inom försvarsfrågor, där politiker fokuserar på eldrör och saker som smäller, vilket är populistiskt och populärt, men ignorerar logistik och underhåll som behövs för att det alls ska kunna smälla, så ägnar sig populisterna åt att prata om polisen. Men som alla poliser vet släpps gripna ganska omgående, då det inte finns någonstans att sätta dem.

Samtidigt tappar myndigheten kompetent personal, då Migrationsverket betalar bättre i den interna konkurrensen mellan myndigheter. Migrationsverket har som bekant en oändlig budget och får vartenda öre de begär och kan betala löner därefter.

Kriminalvården har begärt blygsamma 256 MSEK i ytterligare anslag, innan Polismyndigheten säger sig sluta med transporter och innan de fagra orden om att illegala faktiskt ska utvisas. Men man får inte detta.

Kort sagt är regeringen återigen populister och sätter inte handling bakom sina stora ord. Ingen är dock överraskad, sedan asylfesten 2015 har inget hänt i Sverige - vare sig inom integration, bostäder eller avvisningar av illegala. Man har bara stängt gränsen och hoppas att alla problem går över av sig självt.

Ska Ygemans fagra tal om att ta tag i brottslighet, utvisningar mm bli verkliga måste kriminalvården byggas ut. Både platser på anstalt, såväl som transportkapacitet. Det samma gäller för övrigt även domstolarna och åklagarmyndigheten. Endast en idiot tror att det räcker med att öka anslagen till polisen, men så råkar ju regeringen vara ...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Man har inte ens stängt gränsen, bara infört kontroller på att de som kommer över gränsen åtminstone har någon sorts id-handling. Antar att det duger med kopian på ett borttappat svensk pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre första månaderna i år 5 677 asylsökanden enligt migrationsverket. Torde bli en sisådär 25 000 på helåret. Inte så värst stängt.

   Radera
  2. En stängd gräns är ett märkligt påstående med ca 30 000 asylsökare och ca 60-90 000 anhöriginvandrare/år kommande 3-4 år. Dvs vi ska fortsätta ta emot ca 60% av det antal som kom 2015 och som då av ministrar med insyn ansågs leda till systemkollaps. Gränsen är fortfarande vidöppen.

   I övrigt ett bra inlägg som belyser populismen från partier vars självbild är allt annat är populistisk.

   Radera
  3. Apropå 257 miljoner så kommer regeringens förslag att använda gymnasiestudier som grund för uppehållstillstånd kosta sisådär 2 miljarder.

   Radera
 2. Synnerligen tacksam att bara en liten del av min familjs pengar tillfaller den svenska staten...
  Man har ju påstått att svenskar är hemfallna åt självmord.
  Värre!
  Hela svenska staten vad det verkar.
  Fortfarande obegripligt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan var Fridolin som haft en kurs i självdestruktion för regeringen.

   Radera
  2. Även det utfallet tycks ej klaras av på 100 dagar...

   Radera
 3. Måhända hög tid för myndigheten i fråga att se över sina kostnader...

  SvaraRadera
 4. Alla inlägg där Myndighet xx får yy miljoner extra är meningslösa och tagna ur sitt sammanhang !

  Skärp dig nu, Du kan bättre !!

  Visa istället en bra sammanställning över hur många miljarder som går till Försvar, Sjukvård, Polisen, Kriminalvård, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsvärket, Sj, osv. Per år, dom senaste 20 åren. Och vilka ev omfördelningar som dom politiska partierna vill ha...

  Alla utspel om 2 miljarder hit eller dit bör jämföras med tex försvarets eller med migrationsvärkets totala budget.

  Migvärket fick väl > 70 miljarder per år senast, och då är väl inte 256 mille något att bråka om ??

  En Fis i rymden.

  SvaraRadera
 5. Bra att du tar upp att Migrationsverket "snor" kompetenta tjänstemän från andra myndigheter. Känner många som sen 2015 bytt arbetsgivare från t.ex Skatteverket och Kriminalvården efter erbjudanden om högra lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har gått väldigt många poliser till migrationsverket med 10-15 tusen mer i lön. Dan Eliasson skrev till och med brev till migrationsverket och beklagade sig över att de tog hans anställda. Att höja lönerna för polisen för att motverka detta är dock ingen lösning enligt honom.

   Radera
 6. Polisen har anställt 1500 civilanställda extra. Ofta som utredare där de får 10-15 tusen kronor mer i månaden i lön jämfört med sina kollegor som är poliser. Förutom att det skapar dålig stämning så innebär det att det saknades 700 miljoner detta året. Därav att polisen fick 700 miljoner, det var alltså ingen förstärkning till polisen utan för att kunna betala ut löner för hela året.

  När det gäller handräckningar så är det något som tar stora resurser för polisen då det drabbar IGV-verksamheten. Då polisen går på knäna resursmässigt både i inre och yttre tjänst så har man kommit på att om man skyfflar över handräckningarna på kriminalvården så kanske IGV-verksamheten kan hålla sig över vattenytan. Jag antar att man då kommit fram till att ett underskott på 256 miljoner för kriminalvården är något de kan hantera.

  I övrigt är det relativ straffteori i Sverige som gäller så att mer pengar till exempelvis åklagare etc skulle inte ge fler i fängelse. Man kan begå väldigt mycket brott i Sverige utan att det når över skyddstillsyn, villkorlig eller böter. Det är en anledning till att många människor kommer från andra länder för att begå brott (ja, det är så. Det Springare sa om grova brott gäller även mängdbrotten och att det är så är inget kontroversiellt på golvet inom polisen. Det är dock inte ok att prata om det utåt. Varför vet alla).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Civilanställda tjänar ofta mer, men inte fan får en civil utredare som gör samma jobb som en polis 15k mer i månaden.
   Håller med om orättvisan men man behöver inte överdriva.

   Radera
  2. Jodå, du kan kolla i Stockholm tex där det är 10-15 mer med motivationen att det är hård konkurrens om arbetskraft där.
   10000 mer på åtskilliga platser i landet. Detta gäller civila utredare.

   Radera
  3. Jag kan garantera att det inte gäller Malmö för civila utredare, åtminstone.

   Radera
  4. Nej
   Då gör de inte samma jobb utan den civilanställde har en kompetens utöver den som en vanlig polis har, t.ex. en miljövetare som utreder miljöbrott eller liknande. Det sitter inte en massa civil utredare och utreder mängdbrott och tjänar 40 - 50k. Ens i Stockholm.

   Radera
  5. Samtliga inom polisen är väl civila eller har man förstärkt upp med militär kompetens?

   Har ibland hör uttrycket civil polis/polisbil vilket är det samma som ouniformerad/omålad polis.

   Men för all del slå ihop vissa delar av myndigheten och bilda ett gendarmeri som kan handskas med det riktigt grova buset i framtiden.

   Radera
  6. Om nu säger det så! Vad vet jag.

   Vad ska detta så kallade gendarmiet göra som inte vanlig ordningspolis gör?

   Radera
 7. Inte ens pengar anslagna till Fridolins fotbojor alltså...?

  SvaraRadera
 8. Jag tycker alla självunämnda genier som kommenterar här brukar prata om högkonjunkturen som aldrig kommer att ta slut. Så det kan väl inte vara ett stort problem att det saknas lite pengar för kriminalvården?

  SvaraRadera
 9. Är det inte lustigt att trots att vi har världens högsta skattetryck (nåja vi ligger i toppen iaf) så räcker inte pengarna till samhällsviktiga funktioner. Frågan man ställer sig är var pengarna tar vägen. Det man ofta får höra om att pengarna slukas upp i ett svart hål verkar inte va nån överdrift.
  En ärlig fråga: Är det alla "hittepåjobb" via onödig byråkrati som gör att det blir så? Vart ju en fråga här på bloggen ett tag sen om hur många som ansåg de gjorde meningslösa saker eller inte, varav allt för många tyckte dom gjorde det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Offentliga sektorns utgifter

   Kostnaden för socialt skydd kommer inte minska. Så vi får väl fortsätta ta från andra områden samt höja skatten.

   Radera
  2. Jag har en känsla av att pengarna går till statliga transfereringar, det vill säga uppehälle m.m. till alla dem som inte arbetar i landet. Vilka det är är lätt att räkna ut. Själva statsapparaten står på svältkost liksom kommuner och landsting.

   Radera
  3. Ja, så är det. Barn går i skolan och pensionärerna tar ut pensionspengar osv.

   Radera
  4. Asylindustriella komplexet?

   Radera
 10. Kriminalvården behöver inte mer pengar, kriminalvården behöver ändra sitt sätt att arbeta. Som tidigare, under kort tid, verksam kriminalvårdare kan jag konstatera att det går alldeles för mycket personal per intagen, att de intagna har det alldeles för bra, och att man bör skifta ner antalet kriminalvårdare till förmån för tekniska lösningar samt att man låter de intagna ta hand om fängelsedrifter på egen hand. Avdelningarna måste bli mycket större, förslagsvis genom att man stoppar in en extra säng i varje cell. Se där helt plötsligt är ju kostnaderna kraftigt minskade och översktottet kan användas för att öka tempot i flygningarna till Afghanistan.

  SvaraRadera
 11. Smälteryd ? ;-)

  Varför inte köpa "korrektionsplatser" av exv.Vitryssland `?
  Säkert både MYCKET billigare och mer effektiva i "korrektionen"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde gå att outsourca fängelseplatser. Borde spara mycket pengar. Baltikum kanske?

   Radera
 12. Det tycker jag också, fängelseplatser för långtids dömda återfallsflrbrytare kan vi säker leasa i tex vitryssland till 1/4 del av kostnaden i sverige.
  Vi skulle kunna ha tex 1000 platser där till förfogande vilket skulle innebära att 1/4 av de grövsta brottslingarna förvarades till lägre kostnad.
  All form av rehablitering behövs ej för grova återfallsbrottslingar så här handlar det bara om kostnadseffektiv förvaring för att skydda resten av samhället från dessa individer.
  Dubbla samtidigt straffsatsen för grova våldsbrott och ta bort straffrabatten för unga återfallsbrottslingar.

  Detta kan kanske vända trenden med grova våldsbrott som skjutningar etc.

  SvaraRadera