Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-21 10:25

"Köpte lägenhet för 7 miljoner på Söder - barnen lottades till skola i Rinkeby"

Så hur är den föreslagna lottningen av elever till grundskolan tänkt att fungera egentligen? Kan man som boende på Södermalm tvingas sätta sina barn i en skola i Rinkeby?
Det enkla svaret på den frågan är antagligen inte, utan det får betraktas som en väldigt osannolik, men inte omöjlig händelse.

Till en början ska lottningen börja gälla från sjunde klass, och bara för elever som av olika anledningar byter skola. Om skolan eleven redan går på t ex är en F-9 eller 4-9-skola så blir det ingen lottning utan eleven går kvar. Går man däremot på en F-6 eller 4-6-skola så kan man riskera utsättas för lottningsförfarande till högstadiet, eller om man aktivt vill byta skola till eleven till eller under högstadiet.
"Kommissionen föreslår en ny bestämmelse om placering på kommunala skolenheter med innebörden att kommunerna ges en möj- lighet att frångå närhetsprincipen vid beslut om skolplacering från årskurs 7 under förutsättning att antalet sökanden till en given skola överstiger antalet platser. [...] Vidare ska dagens bestämmelse om rätten att gå kvar i den skolenhet man börjat på inte ändras."
Detta kommer rimligtvis innebära att föräldrar undviker att flytta till årskurs 7, då det kan göra att man inte får önskad skola. F-9-skolor kommer också bli mer populära.

Grunden är huruvida skolan man söker till är full. Då avgörs antagningen på lott. Söker man bara fulla skolor, dvs de populäraste skolorna, så sker antagningen via lottning. Det betyder inte att Södermalmsbarnen hamnar i Rinkeby, utan antagligen i någon annan skola man får söka om man nu inte antogs någonstans alls. Om i teorin alla i Rinkeby söker en skola på Södermalm kan det dock bli så att den enda skolan med lediga platser i slutändan är i Rinkeby. Att detta kommer ske är antagligen osannolikt.

Däremot ger det stora möjligheter för elever från Rinkeby att antas på vilken högstadieskola som helst. Att skolan är full av barn som bor i närheten blir inte ett exkluderande hinder. Lotteriet kommer ske mellan Rinkebybarn och nyinflyttade barn.

Men man kan inte för högstadiet vid skolbyte förvänta sig att få önskad högstadieskola bara för att man lånat sju miljoner kronor till en lägenhet, om eleven inte redan gick på skolan i sjätte klass.

Sedan finns det förstås ett ospecificerat undantag om sk särskilda skäl.
"En elev som på grund av särskilda skäl har behov av en skolplacering i skälig närhet till hemmet ska dock alltid ha rätt till en sådan placering."
Vad dessa särskilda skäl är återstår att se. Vet inte om hipsterföräldrar är tillräckligt allvarligt, men det är mycket möjligt.

Sedan måste inte en kommun tillåta lottning, utan lagen ska ge möjlighet till detta. Bosätter man sig inte i en segregerad kommun som Stockholms kommun, utan i någon renodlad gräddhylla som t ex Täby eller Danderyd så kommer dels lottning antagligen inte införas, då beslutet om lottning är ideologiskt, och dels så finns det ingen risk att tvingas sätta barnen i en annan kommuns skola. 

Lottningen kan orsaka dålig stämning i främst segregerade kommuner som Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Örebro mfl större kommuner, samt i kommuner med usel planering av antalet skolplatser. För kompetenta kommuner är det ingen överraskning hur många elever som kommer börja i sjunde klass och de kan därmed bereda tillräckligt med platser på den närmaste skolan.

Men rubriken är bra och det är ju kul att Fridolin efter 1 000 dagar kommit fram till att skolans problem ska lösas via lottning. Rubriken är förstås satt för att de som aldrig läser artiklarna, utan bara rubrikerna innan de rasar i sociala medier, ska gå i taket. Jag testade rubriken på lite sossar på Twitter igår, och de gick mycket riktigt i taket. Good times.

Det centrala budskapet för föräldrar är "flytta inte till eller inom en lotterikommun när barnet ska börja högstadiet, eller när barnen går i högstadiet; välj alltid F-9 eller 4-9-skolor för att garanteras plats på högstadiet".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. "Köpte lägenhet på Söder för 7 mkr, men vad som hände sedan kunde ingen ana" är väl en mer up-to-date rubrik annars.

  Du måste hänga med lite.. inte vara så gammelmedia..

  SvaraRadera
 2. Skolorna i innerstan är ordentligt dimensionerade för att det inte skall bli kö till närliggande kommunal skola, kommer alltid finnas en mamma-mu-skola i närheten.

  Däremot skulle förslaget kunna slå emot de 10,000-tals barn som, oftast sen födseln, står i kö på någon av de populära friskolorna. Notera att de barnen inte nödvändigtvis har rika föräldrar, utan snarare föräldrar som agerat 6-7 år i förväg på barnets utbildning. Dessa föräldrar kan ha rejält olika motiv (familjetradtion, insikt om kontakter som knyts i skolan, eller bara fokus på att ungen skall gå i en bra skola, etc).

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... men.. HUR går det då med den "sociala utjämningen" där INTE någon skall få ha det bättre än någon annan utan ALLA skall ha det lika dåligt..
   ;-)

   Radera
 3. Livets lotteri med benägen hjälp av våra politiker fortsätter i en virvlande fart...

  SvaraRadera
 4. Det är väl inget fel på Rinkeby???

  SvaraRadera
 5. Sen känns det ju spontant extremt såssigt att dela ut fördelar medelst lotteri, vem skall administrera detta lotteri? "Idag gratulerar vi svetsaren Ola Jönsson som genom statslotteriet nu blivit landshövding i Helsingland, och hans två yngre barn vann skolplats på Fredrikhovs slottskola, medans hans äldsta dotter fick en hyresrätt på Södermalm."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björklunds skola, det var grejer det!

   Radera
  2. Och en väninna och arbetskamrat till en annan svetsare hade tur i lotteriet och fick en lägenhet av facket. Vilken tur, va´.

   Radera
 6. Bäddat för uppföljning av det här reportaget https://www.svd.se/skolvalet-ko-fran-bb-racker-inte-till-skolplats när lotteriet är på plats...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "För många Östermalmsfamiljer är det bara Carlssons eller Fredrikshovs slotts skola som gäller. Det handlar om att se till att barnen får rätt kontakter inför vuxenlivet, säger föräldern som vill vara anonym"

   Du ser ju själv. Likriktningen är total. Zombieapokalypsen har nått Östermalm.

   Radera
  2. Sannolikheten att det faktiskt blir lotteri är liten. Man kommer inte vilja reta medelklassen.

   OT till Stefan: MTG, trist rapport idag, eller vad sker? Jag tycker det är skoj med spel och sånt, och där är MTG välpositionerade, men hurdan är värderingen?

   Radera
  3. Goldmann Sachs fick vatten på sin kvarn gällande e-sport-delen så aktien sjunker delvis pga deras snack.
   Värderingen är ok annars skulle jag så klart inte äga aktien. Vid kurs 286 är direktavkastningen 4.2%. Aktien handlas exklusive utdelning 10 maj.
   Tycker detta påminner en del om gamla Kinneviktider när alla gnällde när de gav sig in på mobiltelefonisidan. Var samma tugg gällande Nordic Tel. Det blev (så klart) bra affärer till slut trots marknadens dåliga tålamod och negativism.

   Radera
  4. Jo, letar efter något nytt att investera i, kanske kan bli nåt. Utdelningen ligger lite väl högt jämfört med fritt kassaflöde men det kanske kan vara i sin ordning om man får rätt på investeringarna.

   Slut OT! Jag har inte hunnit läsa skolkommissionens förslag, men referatet på radion verkar vara att det är rätt få konkreta förslag och mycket upp till kommunerna. Ängsliga medelklassvänliga kommuner lär inte rubba båten särskilt mycket.

   Radera
  5. Sen ska man även ha klart för sig att Viaplay är jäkligt starka.
   Linjär-tv är på väg bort och de kommer i sedvanlig ordning att fixa detta genom att i sann Kinnevik-anda fortsätta sina strukturaffärer.
   Plus dessutom för bra vd.

   Radera
  6. Du vet ju precis som jag hur värderingarna generellt är på Stockholmsbörsen. Det är därför jag skriver att värderingen är ok.
   Ok är det nya starkt köp, typ.

   Radera
  7. Sen ska man ha klart för sig att det är anonyma som säljer av idag.
   Helt omöjligt att stå emot i sedvanlig ordning. Robotarna löper amok.

   Radera
  8. Håller med ang Stockholmsbörsen, det här året har ju börjat sanslöst starkt. Får studera MTG lite grand. Robotar eller ej spelar ingen roll om man nu inte ska tradea (de ängsliga Fingerprint-småspararna brukar tjata om detta vareviga dag på Avanzas forum istället för att ta det lugnt och bara äga långsiktigt).

   Radera
  9. Det är just trading jag ägnat mig åt i MTG med en fundamental grund (så klart).
   Jag drar mig tillbaks från siten nu så lycka till med affärerna och ha det bra! :)

   Radera
  10. Tråkigt att höra, ha det bra!

   Radera
 7. Mitt förslag: Gör ett lotteri av allt i Sverige!

  Invandrarbutiker och restauranger som bara anställer sina släktingar och landsmän, skulle må bra av lite utlottade svenska medarbetare. Jag föreslår dessutom, att de väljs ut bland notoriska och riktigt elaka språkpoliser, så de jävla utlänningarna lär sig svenska ordentligt. T.ex. kineser som säger "liis" i stället för ris, de ska få veta att de lever. Tro mig! Det måste också bli ett slut på alla "tjeeena koompis" i pizzeriorna. Det har inget egenvärde i sig, att en pizzabagare som bara vill ha mina pengar, ska tillåtas kalla mig för kompis.

  Det är också ett slag i ansiktet på jämställdheten och likvärdigheten att människor får välja äktenskaps/livspartner själva. Har kommer den nya svenska lotteri-modellen att fira sina största triumfer. Tänk vad otroligt mycket förståelsen och likabehandlingen kommer att öka när kommunister och kapitalister tvingas in under samma tak. Eller Islamister och feminister. Lika barn leka inte bäst. Direktören på Östermalm kommer att älska att ha en blåhårig slampa med säckiga rosa byxor och piercingar, som ger honom en föreläsning om patriarkala strukturer, frukost, lunch och middag.

  Det är också bäst att folk blir lottade till var de ska bo. Här kan det också bli roligt, då direktören på Östermalm lottas att sova på tiggarnas plats vid Hötorgets T-bana, medan tiggaren får en BR på Södermalm. De postmoderna hipstrarna som hyllar allt modernt och postmodernt, och lite till, för att man bara ska göra det, måste rimligen inte ha något emot att lottas bort från 1800-tals-lägenheter med 3.80 i takhöjd, och i stället få 65 m2 i av äkta 70-talsbetong i Rinkeby.

  SvaraRadera
 8. Hyckleriet bland svenska folket känner ju inga gränser. Ser det som positivt att det man sår ska man också skörda. Länge leve det mångkulturella monstersamhället.

  SvaraRadera
 9. Politikerna gör allt dom kan för att tvinga in svenskarna i mångkulturhelvetesområden. När ska det gå upp för dom att varken svenskarna eller invandrarna vill integreras.

  SvaraRadera
 10. "särskilda skäl" tolkar jag som att om föräldrarna är med i partiet så får man förtur. Eller om man ger en "donation" till rätt handläggare. Ganska rättsvidrigt att man har sådana öppningar som kan tolkas lite som man själv vill.

  Annars är det nog ett ganska bra sätt att hålla medelklassen borta från sin kommun om man inför det. Utflyttningen från problemkommuner kommer accelereras än mer. Sen blir det lottning mellan Pest-skolan eller Kolera-skolan i problemkommunen.

  SvaraRadera
 11. Hur är det om man bor så man har rätt till skolskjuts till skolan?

  SvaraRadera
 12. "Eliten" , även i förment jämlika socialistiska folkrepubliker har väl aldrig behövt bry sig om lagar och regler...
  Se bara på Palme etc. som väg gick på "Sigtuna"..
  Den styrande klanen i DPRK (Nord-Korea) som skickar sina ättelägg till dyra verkliga PRIVATskolor i Schweiz etc.

  SvaraRadera
 13. Om man köper en lägenhet för bara 7 miljoner på Söder finns nog inte rum för mer än ett barn

  SvaraRadera
 14. Den eminenta Alice T har tidigare blottlagt hyckleriet och klassföraktet:

  "I ett forskningsprojekt från Örebro universitet djupintervjuade sociologen Maja Lilja småbarnsmammor och fann att trots att kvinnorna sade att de vill att deras barn skulle växa upp i ett kulturellt och socialt blandat område så tog de beslut som gick stick i stäv med ambitionen. "De är medvetna om att deras beslut kring skola, förskola och bostadsområden i förlängningen bidrar till att göra staden mer uppdelad. Men de förklarar att de gör det som är bäst för barnen", förklarade Lilja i en intervju på universitetets hemsida med anledning av sin doktorsavhandling (27/5 - 2015). Vilket hyckleri, på ren svenska!"

  Att de som inte har råd att köpa dyra bostäder i de finare kvarteren röstar SD kan väl inte förvåna någon, men att medelklassen sedan hånar dessa individer är rent klassförakt och värsta sorten hyckleri.

  http://www.gp.se/ledare/teodorescu-stanken-fr%C3%A5n-klassf%C3%B6raktet-1.4190908

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde ett tag att du hänsyftade på den gamla premiärdonnan...

   Radera
 15. För friskolor gäller dock lottning redan från förskoleklass. Kötid avskaffas helt.

  SvaraRadera
 16. Detta är ju en fantastisk möjlighet för socialdemokraternas A-lotterier med deras Kombilotteri, Drömreselotteri och Motorlotteri. Allt finns ju på plats och det är bara att sätta igång. Fina intäkter till S och minimal risk att få kritik från Lotterinspektionen. Grattis till alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst!
   Men det ä bara nitlotter kvar för oss, hederliga!

   Radera