Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-04-17 10:26

Islamistisk diktatur införs i Turkiet

Turkiet tog i natt klivet över från de sista anspråken på demokrati och införde via en folkomröstning en islamistisk diktatur, där presidenten Erdogan ensam får diktators makt. Därmed bör alla anspråk på EU-medlemskap vara över och NATO bör också kasta ut Turkiet ur de demokratiska försvarsalliansen.
Det geografiska utfallet. Grönt röstade för diktaturens införande, rött röstade mot. Källa: Wikipedia. CC-BY-SA 4.0
Drygt 51% av de röstande röstade för att avskaffa de sista demokratiska inslagen i Turkiet och för att införa presidentdiktatur. I Ankara, Istanbul och längs den turismtäta Medelhavskusten, samt i Kurdistan röstade man för demokratin, men övriga Turkiet ville hellre införa en islamistisk diktatur och så blir det nu.

Valet ger Turkiets president i princip oinskränkt makt och möjligheten att sitta 15 år som president, i fallet med diktatorn och islamisten Erdogan alltså fram till år 2028. Premiärministerposten avskaffas och parlamentet utser inte längre regering. Regeringen tillsätts istället envåldshärskarmässigt av presidenten, som också utser landets domare. Därtill får presidenten rätten att fritt och på egen hand stifta lagar som inte finns ännu.

Samtidigt fanns det alltså fortfarande demokratiska krafter, då hela 49% röstade mot diktaturens införande, trots att oppositionen tystats, journalister fängslats och de statliga resurserna gick in i kampanjen för diktatur. Frågan är hur starka splittringar det blir i Turkiet nu, och om vi potentiellt har att se fram emot ett inbördeskrig och att den underbara turkiska våren fortsätter i samma spår som den underbara arabiska våren. Vem vet, om några år kanske Turkiet är ett nytt Syrien, sönderslitet av inbördeskrig?

Men mer sannolikt kommer man Erdogan fortsätta med sina utrensningar och massarresteringar, tills det inte finns någon kvar som vågar vara kritisk mot diktatorn.

Och nej, att 51% röstar för avskaffandet av demokratin är inte demokrati.

De helt idiotiska förhandlingarna om turkiskt medlemskap i EU bör omedelbart skrotas, gränsen mot Turkiet stängas och NATO bör också (om möjligt) kasta ur belastningen den turkiska diktaturen utgör från den demokratiska försvarsalliansen.

Fast Erdogan sitter på ett antal miljoner flyktingar han använder som förhandlingsvapen mot EU och kommer skicka över gränsen vid minsta negativa ord.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

91 kommentarer:

 1. Ursäkta för OT: Skulle du möjligen kunna blockera reklam ifrån diverse "wife-finder" sidor? Ser lite märkligt ut när barnen kommer in i rummet och det är en persisk kvinna med putande läppar, endast iklädd bikini, på skärmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom google reklamen speglar ditt eget surfande kanske du borde ändra dina egna vanor istället....i all välmening

   Radera
  2. Oraklet, visst är det så! Skriver man i ett "privat" mejl att man är lite förkyld, så nog faan får man inom kort 10 popups med lindrande mediciner.

   Radera
  3. Använder du chrome så kan du installera uBlock för att förhindra att reklam dyker upp överhuvudtaget. Nackdelen är att du berövar cornu reklamintäkter.

   https://chrome.google.com/webstore/search/ublock?hl=en-US

   Radera
  4. Var finnes väl den medicin som lindrar Eros makt?

   Radera
  5. @skepparn
   Skulle tro att det är vår lott som män att tvingas hantera den driften på ett så bra sätt som möjligt. Biverkningarna av den medicin som finns verkar ju vara värre än det man ställt till med på grund av den.
   Men jag vet ju inte hur du har det. (vill nog inte veta det heller :)

   Radera
  6. Hur får jag till den reklamen? Jag har bara en massa vitvaror just nu, tidigare friluftsutrustning. Jag har sorgliga surfvanor..

   Radera
  7. Ack, Kallle 7, skojar bara.
   Inte f-n vill jag slippa undan...

   Radera
  8. Jag har fortfarande sedan en typ en månad tillbaka samma reklam för en bok.
   Men ibland kommer det helt random reklam också. Så jag är inte så säker att ens surfvanor alltid speglas i reklamen.

   Radera
  9. "Eftersom google reklamen speglar ditt eget surfande kanske du borde ändra dina egna vanor istället....i all välmening"

   Till viss del stämmer detta men har själv provat flera gånger med tom historik, nya ip osv och det är alltid dessa wifefinder-sidor som dyker upp. Skriver Cornu om Ryssland så är det Ryska kvinnor, skriver Cornu om Turkiet så är det "österländska" kvinnor. :)

   Kör man med sin vanliga profil så är det relevant reklam - utan historik så blir det dessa wifefinder-sidor.

   Radera
  10. Man behöver inte skämmas. Adsense algoritmen analyserar bloggens besökare utifrån demografi osv och anpassar reklamen.

   Radera
  11. Skitsnaxk att den anpassar efter sina sökningar. Sitter på jobb datorn där finns bara jobb relaterad surf samt cornucopia. Ser med persiska daner och ryska. Dock så kan man stänga dem i krysset och ange reklam som olämplig så sorteras den förhoppningsvis bort.

   Radera
  12. Det kanske är en ny marknad i Sverige när månggifte blir allt populärare. Överskottet på män behöver hanteras.

   Radera
  13. Google håller koll på var du är via din Android. Var inne på en möbelaffär och tittade på soffbord häromdagen. Tog en bild och skickade via FB. Och nu är det bara reklam om soffbord både på FB och google. Gissar att de analyserar bilderna också. Iofs är det bättre med riktad reklam än irrelevant reklam om dambindor och blöjor som man får i sig via TV.

   Man kan förstås logga ut från google, FB, och rensa kakor så får man tillbaka den irrelevanta reklamen en stund innan man åter är identifierad. Annars kan man köra någon lämplig adblocker och undanta exempelvis cornucopia.

   Radera
  14. För mig syns det bara "ryskor"...:p

   Radera
  15. Använd inte Chrome för det första. Chrome är Googles främsta spionverktyg och eftersom denna blogg ligger på Googles tjänster så blir reklamen extra riktad.
   Använd Firefox 64-bitars för bästa säkerhet och integritet, den enda stora webbläsaren som inte spionerar. Lägg sedan till NoScript så har du kommit väldigt långt (sidan ser ut som scam eller något från 90-talet, men den är legitim, läs annars på Wikipedia.

   Trots mina ohämmade surfvanor har jag just nu endast reklam för skor.

   Radera
  16. Jag ser bara reklam för det jag tidigare har sökt på. Just nu birkenstocktofflor, friluftskläder samt damkläder. Har aldrig nånsin fått upp wife-finder-reklam eller ryska damer. Kanske beror på att jag själv är en dam? ;)

   Radera
  17. Använd duckduckgo.com om ni vill slippa få er sökhistorik sparad hos Google o dylikt. Lite sämre relevans i sökningarna pga geografiskt läge blir fel, men ni slipper riktad reklam framöver...

   Och som Snetmot Nosrorb sa, använd Firefox då Chrome är en guldgruva för Google.

   Radera
  18. jag får knäreklam och datorspelreklam när jag sitter på min linuxburk och sparkontoreklam på windows burken

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Kalabalik, ett låneord från turkiskan som betyder folksamling. Lutar åt att betydelsen på svenska blir mer relevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara något precisare betyder kalabalik på turkiska "mycket folk på ett ställe". Man kan använda det för täta folksamlingar, fullsatta föreställningar och tät trafik tex.

   Radera
 4. Varför är delar som röstar mot röda?
  Tacksam om du ändrar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönt-ja, Rött-nej. Precis som vid en vägkorsning. Han har nog också lånat illustrationen snarare än skapat den, vad jag kan se iaf.

   Radera
  2. Vilken färg vill Du ha så att Du slipper se rött?

   Radera
  3. Grönt för mig klorofyll, Magnesium i molekylens mitt.
   Som gammal fotograf: Magnesium lyser upp...
   ( lite ansträngd liknelse där, men va´f-n!)

   Radera
  4. I detta kan man såklart läsa grönt som islamistfärgen. Grönt är många (alla?) islamisters favvofärg.

   Radera
 5. Hur lång var Trumps mur nu igen och vad kostade den?
  Borde inte bli så dyrt om alla EU länder går ihop och delar på kostnaden..

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del länder i EU har ju redan skaffat sig murar...

   Radera
  2. Turkiet bygger sedan förra året en stor mur mot Syrien. Sverige och övriga EU-länder är med och betalar.

   Radera
 6. Kartan ovan visar tydligt att i de moderna och industrialiserade delarna av landet är mot Erdogans styre, det är i dessa delar man har mer kontakt med västvärlden och är mer beroende av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yup, påminner även om den geografiska fördelningen vid amerikanska val, inte minst det senaste valet.

   Radera
  2. De använde samma mjukvara?

   Radera
  3. Visst är det så. Jag har bekanta från barnomen och f.d. klasskamrater som är både stadsturkar och bergsturkar. Stadsturkarna i Sverige ser med fasa på islamiseringen som nu skar i Turkiet, och har börjat prata om att de kanske snart inte kommer att kunna besöka Turkiet igen. Det är också människor som i sociala medier aktivt visar sitt stöd för Atatürks sekulariserade värderingar, och deras vänner i Turkiet är av samma värderingar. Bergsturkarna i Sverige stöder genomgående Erdogan. De är också många fler.

   Radera
  4. Många turkar i storstäderna är moderna och sekulariserade. Västvänliga. tyvärr finns det en stor fattig landsortsbefolkning som gillar Erdogan kanske mest för att hans parti delar ut säckar med ris inför valen.

   Radera
  5. Doktor Syn: jag är hyfsat säker, ur minnet, på att bergsturkar var/är kurder, kurder omskrevs som bergsturkar för att inte nämna ordet kurd. Kan ha fel dock, ur minnet som sagt.

   Radera
  6. Kapten Crunch du minns helt rätt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Ordet bergsturk används (slarvigt) som benämning på alla turkar från landsbygden. De flesta landsortsturkar som kom till Sverige på 60- och 70-talen var från Kulu, Konya. De var generellt väldigt ovilliga att integreras med svenskarna.

   Radera
  8. Doktor Syn jag reagerade särskilt på att kalla bergsturk för slarvigt. Det ger ett helt fel intryck.

   Bergsturk är den svenska översättningen av turkiskans (dağ Türkü). Uttrycket var i Turkiet fram till 1990-talet den officiella benämningen på kurder, som ett led i ett förnekade av kurdernas kulturella identitet.

   Begreppet dağ Türkü används sedan början av 1990-talet betydligt mindre då det officiella Turkiet slutade använde begreppet, delvis efter häftig kritik från det internationella samfundet och i samband med det förnyade försöket att närma landet till EU.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Turkiets 3:e största valdistrikt Tyskland röstade 63 % Ja, Frankrike 65% Ja, Nederländerna 71% Ja, Österrike 73% Ja, Belgien 75% ja.
   Den europeiska diasporan verkar vara solitt pro Erdogan. Dock inte i Sverige, många ”bergsturkar” här?

   Radera
 7. Sverige är beroende av att EU har dåliga relationer med Turkiet vilket resulterar i att Erdogan låter folk lämna landet och emigrera till Sverige som gynnar Sveriges befolkningstillväxt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Refugees welcome! Bara alla blir taggade med boja eller något annat märke så de inte kommer med flera identiteter.

   Radera
 8. Vad skiljer Turkiets kommande statsskick från t ex USA?

  Kommer Turkiets president ha mycket mer makt än USA:s president?

  "som också utser landets domare."

  "Supreme Board of Judges and Prosecutors is renamed to "Board of Judges and Prosecutors", members are reduced to 13 from 22, departments are reduced to 2 from 3. 4 members are appointed by President, 7 will be appointed by the Grand Assembly. Supreme Board of Judges and Prosecutors (HSYK) candidates will need to get 2/3 (400) votes to pass first round and will need 3/5 (360) votes in second round to be a member of HSYK.(Other 2 members are Justice Minister and Ministry of Justice Undersecretary, which is unchanged)."

  https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_constitutional_referendum,_2017#Constitutional_amendments

  Kommer det skilja så mycket från systemet i USA? Fattar jag det rätt förresten - även domare utsedda av presidenten måste väl godkännas av parlamentet?


  SvaraRadera
  Svar
  1. It is OK when we do it...

   Radera
  2. Nytt val var 4:e år! Demokrati är designat att kunna överleva en dålig demokratisk ledare. Diktaturer bara tror att de är det.

   Som någon skrev häromdagen; Palestinas regeringschef sitter nu på 13:e året av en 4-årig mandatperiod, för att fira detta har Margot höjt biståndet...

   Radera
  3. En besvärande sak är väl att om presidentens parti har tillräcklig majoritet kan den tillsätta en majoritet av högsta domstolens domare som sedan godkänner alla presidentens dekret/lagar ur "mänskliga rättigheter"-perspektiv och att de inte överrider andra existerande lagar. Domarna kan då bli politiska medlöpare istället för en instans som kan stoppa presidenten. D.v.s. man kan sätta den delen av maktdelningen ur spel helt lagligt. Men det verkar han ju kunna göra ändå, med putinmodellen, d.v.s. hot, utrensningar, fängslanden, etc.

   Radera
  4. I USA utser väl presidenten alla domarna i HD? Kan inte det turkiska systemet. Men av det som sammanfattats av förändringarna så verkar det inte handla om ”diktatur”. 4 av domarna tillsätts av presidenten och parlamentet. Iofs avskaffas möjligheten till militärdomstolar som kan döma ”bångstyriga” politiker till döden.
   Om jag inte kommer ihåg fel är väl det am. systemet; Senaten väljs vart 6:e år, Presidenten vart 4:e och representanthuset var annat. Presidentens regering och ett stort antal av de politiska tjänstemännen måste godkännas av Senaten. Förvisso har presidenten ändå betydande maktbefogenheter. Tvåparti "systemet" gör det det närmast omöjligt för en 3:parts kandidat, utan ett "eget" parti i kongressen.

   Sveriges orerande om olika demokratiska ”diktaturer” klingar lite ihåligt. Landet där ett parti och statsminister kunde sitta i 40 år och sköta t.ex. landets utrikespolitik som en intern partiangelägenhet. När borgarna tillträdde 76 var de noviser utan kännedom om det utrikespolitiska, inte minst då vapenexportcharaderna. När Viggenavtalet skrevs på var inte ens hela regeringen informerad. En affär i relativ storleksordning som US Appolloprojekt.
   Sverige ondgör sig över regimen i Polens ”justeringar” av konstitutionsdomstolen, vi som inte ens har en sådan. Och det av samma skäl som Polen, politiskt ”vinklade” domare ska inte sätta sig över de demokratiskt valda. Statsministern utser enväldigt sina ministrar utan att riksdagen ska godkänna. Regeringen/statsministern har utnämningsmakt till viktiga myndigheter och numer sorterar säkerhetspolisen direkt under regeringen/statsministern. Regering och riksdag utser det helt dominerande mediabolagets styrelse. Osv.

   Radera
 9. Erdogan har stärk sin makt och vem vet hur han kommer använda den, men tittar man krasst på konstitutionsförändringarna, så verkar det mer som en omställning till en amerikansk modell där presidenten bildar regering, utser domare i högsta domstolen mm.

  Visst, i USA är makten mer begränsad/balanserad och demokratisk, inget snack om saken så ingen mening att argumentera emot mig där, men tal om islamistisk diktatur verkar vara lite för tidigt. Kanske slutar vi där om några år. men vi är inte där nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock är de islamistiska och det finns inget land som är islamistiskt och har demokrati men vi i väst behöver föstå att vi inte kan tvinga på våra värderingar till folk som inte vill.

   Radera
  2. USA har ju kongressen som motsvarar vår riksdag. Har Turkiet något liknande?

   Radera
 10. This is a great victory, let no one overshadow it!

  http://www.yenisafak.com/en/columns/ibrahimkaragul/this-is-a-great-victory-let-no-one-overshadow-it-2037393

  SvaraRadera
 11. Ett Ruggande NEJ...

  83,9% svarade NEJ till EU medlemskap, för ca en månad sen.

  Det pratas om en folkomröstning om detta, snart...

  SvaraRadera
 12. Bra att galningen Hitlerdogan till slut visar Turkiets rätta ansikte. Hade varit katastrof med Turkiet i EU. Stäng gränsen och bojkotta dem istället. Res inte dit, köp inte turktillverkade kläder, bilar (bl.a. Toyota), livsmedel etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra. Jag köper inte olja från diktaturerna ryssland eller någon av gulfstaterna och absolut inget från korrupta Nigeria. Inga kläder eller elektronik från diktaturen Kina. Köp inte frukt från Israel eller sydamerikanska semidiktaturer samma för militärdiktaturen Thailand.

   Radera
  2. Och hur tror du bojkott hjälper? Erdogan kommer bara skylla alla problem på väst, så som Putin och Castro gör/gjorde.

   Ha full frihandel och låt den turkiska ekonomi växa så folk blir rikare, dels är det mer humant och dels så kommer det snabbare driva bort folk från medeltida vanföreställningar.

   Radera
  3. Verkar inte funka i Saudi... de är rika och har haft handel i många år och är fortfarande medeltida. Tror det har mer och göra med trosinriktning.

   Radera
  4. Sverige får sin olja från i huvudsak Nordsjön eller Ryssland...
   Toyota tillverkar bilar - "Auris" bl.a - i Bursa i TR. "Avensis" tillverkas i GB. FIAT tillverkar sin modell "Doblo" i TR.

   Svenska konsulatet i Istanbul är Sveriges äldsta utländska beskickning!

   Radera
  5. Den höll "vi" på att schabla bort för en 20 år sedan.
   Nej, den skall vi ha kvar.
   Sverige och Turkiet ju kompisar- oftast förr i tiden.
   Tror vi lyckades exportera Ö till dem rentutav.

   Radera
  6. Verkar inte funka i Saudi..

   Saudi får pengar genom en råvara, som staten äger. Det gör folk ännu mer beroende av regimen.

   Radera
 13. Den enda slutsatsen man kan dra är att Erdogan och hans söner haft fingrarna i kakburken så länge och så mycket att om han avgår så blir det domstol och återbetalning för hela familjen. Så därför gör han en Julius Caesaer, tar över hela verksamheten för att sitta ostörd. Detta avslöjar också att det lama kuppförsöket var ordnat av just Erdogans sida. Helt otroligt att något sådant kan hända i Turkiet.

  SvaraRadera
 14. Nu blir man desto gladare i Serbien ! ;-)
  Länge har man varnat resten av Europa för "der kranker Mann am Bosphorus"...
  Och för muslimsk kulturimperialism!

  Turistindustrin längs medelhavskusten lär ha en mörk framtid men sommarens charter till TR kommer att bli desto billigare... ;-)

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Undras om kärnvapenbasen fotfarande har US besättning.

  SvaraRadera
 17. Är folk verkligen så korkade att de går på all skrämselpropaganda om att det krävs en "stark man" för att stå emot terrorismen, som sagda man har underblåst, anstiftat och ibland direkt utfört?

  SvaraRadera
 18. Tänk goda tankar nu och inga islamofobiska.

  SvaraRadera
 19. Föga förvånande då Turkiets befolkning har runt 90 IQ i medel, och detta är under vad som krävs för en för att upprätthålla en västerländsk demokratisk stat. (https://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där kan inte stämma, vi har Miljöpartiet i regeringen och lyckas trots det upprätthålla demokratin.

   Radera
  2. Har vi verkligen det?

   Radera
 20. Du har ju önskat att alliera Sverige med Turkiet och Erdogan i flera år nu via ett Natomedlemskap. Erdogan var Erdogan både innan och efter denna folkomröstning.

  Jag har hela tiden sagt att Sverige aldrig ska gå med i Nato då det innebär en allians med Turkiet. Natovänner verkar totalt vänt bort blicken från detta faktum fram tills idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, om du läser vad jag skrivit tidigare så har jag varit kritisk mot Turkiets medlemskap upprepade ggr och framför det som enda argumentet som finns mot ett NATO-medlemskap.

   Radera
  2. Cornu,
   Har du läst de 18 punkterna som lägger grund till den nya grundlagen?

   I så fall var står det att han blir diktator?

   Kom med fakta inte med massa lögner, som sist med den halshuggna soldaten i kuppförsöket.

   Radera
  3. Flytta hem till Turkiet med dig, du gillar uppenbarligen inte demokrati och maktdelning. Du har inget här att göra.

   Och nej, den halshuggne soldaten i kuppförsöket var genuina bilder som jag länkat till.

   Radera
  4. Hoppsan våldsbenägen e du också, Vart tog Fakta Fakta Fakta vägen???

   Vilken punkt i nya grundlagen visar o-demokratin... Svara på detta istället för att vara fascistiskt.

   Radera
  5. Din lögnare, ja dom var genuina, MEN du glömde att tal om dom var tagna i Yemen !!!

   Radera
  6. Här Cornu, länk till de 18 punkterna i nya grundlagen.

   http://www.aksam.com.tr/guncel/yeni-anayasa-maddeleri-nelerdir-18-madde-anayasa-tam-metni/haber-586967

   Radera
  7. Översta texten på parlaments bilden står det

   EGEMENLIK KAYITSIZ SARTSIZ MILLETINDIR

   Just detta har nu folket fått, detta handlar det nya grundlagen, folket och ingen annan skall styra landet, folket väljer presidenten i 5 års period gör han jobbet bra kan han bli vald max en gång till om inte väljer folket ny president.
   Alltså 2019 skall det bli President val och då kan vem som helst väljas räcker med namnsamling på endast hundratusen personer.
   Hur får du detta till Diktatoriskt !!!

   Radera
  8. Dessutom kan den nya Presidenten ställas tills svars med 2/3:delars röster i parlamentet, den gamla var näst intill helt immun och helt utan ansvarsföljd. Men inte i den nya där bär han ansvar för sina åtaganden.

   Sånt här är Fakta Cornu, detta är vad du skall skriva inte massa fladdrande skrämsel propaganda. Och dessutom rena lögner.

   Radera
  9. Jag vet det skriker i dig nu, men så e det håller du på med lögner då hamnar du där för eller senare.

   Förstår inte varför du vill leva i ett förslavat samhälle. Jag vill för fan kunna dricka en öl i parken och dessutom inte till en massa lånade pengar, lån upp över öronen det e vad folket har här idag, joba joba joba joba för betala massa räntor till dina ägare!

   Radera
  10. Vad e det Cornu? Har du gått i ide?

   LÖGNARE, det e vad du förblir för mig.

   Radera
  11. Hahaha.. En av anledningarna till att jag röstar på SD.

   Radera
  12. Alltså 2019 skall det bli President val och då kan vem som helst väljas räcker med namnsamling på endast hundratusen personer.

   Det krävs även att ett parti som har 5% utser dig till kandidat, vilket är en ganska stor begränsning. Iofs. har USAs presidenter de senaste 150 åren bara kommit från två partier trots att folk haft möjlighet att välja andra... Skillnaden där är att man bara kan väljas två gånger. Frankrike har samma begränsning, även om valperioderna där är 5 år. De har dock flera valomgångar vilket gör det enklare att rösta emot en kandidat i slutomgången.

   Jag tror det kommer bli svårt för turkarna att enas om en motkandidat till Erdogan, så han sitter nog säkert, men det gör det inte till en diktatur, även om det finns annat man kan invändningar mot, så som fängslandet av partiledaren för prokurdiska partiet HDP.

   Radera
  13. Även enligt den nya grundlagen kan du bara väljas två gånger a 5år !!
   Alltså max 10 år.

   Samt att där ligger inget krav att ett parti måste utse dig som kandidat. Vanlig medborgare som kan få ihop en lista på hundratusen namn räcker. Så pass öppet e det.

   Då det gäller den fängslade HDP partiledaren, får man läsa utredningen innan man uttalar sig om det, det finns på video inspelningar där HDP parlamentariker transporterar vapen till PKK terror medlemmar och massa annat...

   Radera
  14. Alltså max 10 år.
   Jo, men Erdogan är ju redan en vald president.

   Så pass öppet e det.
   Så här står det på Wikipedia
   "In order to stand as a presidential candidate, an individual requires the endorsement of one or more parties that won 5% or more in the preceding parliamentary elections and 100,000 voters. "
   https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_constitutional_referendum,_2017#Constitutional_amendments

   Vilket i praktiken innebär att CHP och HDP har en varsin kandidat förutom Erdogan.

   Radera
  15. Jo Erdogan är en folklig vald president, med en Statsminister med sina funktioner.

   Nu försvinner Statsminister posten och det blir bara en ledare med både funktionerna som President o Statsminister!

   Och den positionen kan man bara max ha två mandatperioder a 5 år.
   Så Erdogan kan i praktiken max bli återvald från och med 2019 fram till 2029.

   MEN, det e folket som avgör det, makten ligger hos folket!!!

   Och inte i det Globala eliten som har gjort alla till nickedockor. Inklusive en hel del här på bloggen. Som sprider massa dynga och skit... Rena rama lögner.

   Radera
 21. Apropå turkar: borde inte svensk press gräva fram ex-minister Mehmet Kaplan för en kommentar nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han firar med grå vargarna och IS...

   Radera
  2. "Svenska staten betalade min kalash och Glock" Som en berömd svensk IS-krigare sa...

   Radera
 22. "De helt idiotiska förhandlingarna om turkiskt medlemskap i EU bör omedelbart skrotas, gränsen mot Turkiet stängas och NATO bör också (om möjligt) kasta ur belastningen den turkiska diktaturen utgör från den demokratiska försvarsalliansen."

  EU-förhandlingarna har ju varit ganska förstenade ett antal år av Tyskland och Frankrike och kommer nog inte att gå så mycket framåt nu. Däremot NATO lät väl Portugal vara med fortfarande när det var en diktatur och att driva en av alliansens största krigsmakter och den som sitter på kontrollen över Svarta havet in i armarna på Ryssland, har jag svårt att se. Man låtsas nog som om det regnar,

  Herr Fukuyama och historiens slut ser dock ut att mer och mer bli ett av 1900-talets mer aningslösa uttalanden.

  SvaraRadera
 23. Jag har aldrig förstått VARFÖR EU inte helt sonika bara stänger gränsen mot Turkiet. Hur svårt kan det vara egentligen.
  Man skickar tillbaka de som kommer med människosmugglarnas båtar tillbaka till Turkiet. Hela affärsiden med smugglingen skulle haverera på nolltid. Ingen skulle betala för en resa till EU om den innebär ofrivillig retur till utgångspunkten Turkiet
  Det verkar inte finnas nån egentlig vilja att stoppa inflödet från Turkiet, snarare tvärtom.

  EU är ett fullständigt dårhus! Sista ordet i det här lär inte vara sagt, frågan är om EU kommer fortsätta låta sig hunsas av Turkarna även i fortsättningen.

  SvaraRadera
 24. CNN Amanpour intervju Gülnur Aybet(Erdogan)

  http://www.aksam.com.tr/guncel/cumhurbaskani-basdanismani-gulnur-aybetten-cnn-sunucusuna-tokat-gibi-yanit/haber-615949

  SvaraRadera