Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2017-04-20

Ingen redaktion kallar det "lastbilsattacken"!

"Ingen svensk redaktion har försökt förringa terrordådet på Drottninggatan genom att kalla det "lastbilsattack". Riksdagsmannen Staffan Danielsson väljer att missleda sina läsare." - Erik Helmersson, Dagens Nyheter med rubriken "Fejknews sprids från riksdagen"
Nu kan jag inte läsa vad Erik Helmersson skriver i sin krönika, som ligger bakom en betalvägg, mer än ovanstående citat. Han kanske menar att de använder ordet för att hedra offren för terrordådet, och att det alltså inte förringar något att kalla det lastbilsattacken eller något liknande och allt är en missuppfattning. Precis som den terroriststödande liverapporteringen av polis och militärs agerande och spridandet av felaktiga uppgifter om skottlossning. Men nedan följer några länkar.

Tillägg: Erik Helmersson har nu mailat mig hans betalväggskyddade text, så jag kan titta igenom den ordentligt vilket sker här. Den verkar innehålla objektiva felaktigheter, vilket är okej, då det är en krönika och inte kvalitetsjournalistik.
Vi nöjer oss med tre länkar till DN:s redaktion.

DN.se: Sveriges största flygplats obevakad efter lastbilsattacken
Att detta skrivs av DN.se om terrordådet är sk fejknews.
DN.se: Flera ännu kvar på sjukhus ["efter lastbilsattacken" syns fortfarande i rubriken på Google fast har sedan ändrats av DN, men finns kvar i ingressen och i artikelns metadata - man är inte kompetentare på DN än att man ändrar rubriken men inte metadata - se ovan]
"Åtta personer vårdas fortfarande på sjukhus efter fredagens lastbilsattack på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra personer dödades."
Denna sista artikel är intressant. Ordet terror eller terrordåd i någon som helst form förekommer inte i artikeln rapporteras det till mig. Så det handlar inte om att undvika störande upprepning.

Totalt ger Google tio sidor på DN senaste månaden med ordet "lastbilsattack" eller "lastbilsattacken" i någon form. Senaste veckan får man sex sidor träffar. Exakta ordet "lastbilsattacken" ger 20 sidor senaste veckan hos enbart DN, men det är utan böjningar och terrordådet var för två veckor sedan.

Vi vet nu definitionen av fejknews, vilket vi tackar Erik Helmersson för.

Det ser likadant ut hos Aftonbladet och Expressen. SvD kör mer med "lastbilsdådet".

Då jag inte har någon avsikt att lägga mer tid på detta lämnas länkandet som en övning till bloggens läsare som är välkomna att i kommentarsfältet posta länkar till artiklar hos etablerade media, som använder "lastbilsattack" eller "lastbilsdåd" för att beskriva terrordådet på Drottninggatan. Även om era länkar alltså är sk fejknews och bara en missuppfattning att media inte vill kalla terrordådet för ett terrordåd.

För övrigt har jag tröttnat på betalväggar. Det är dock inget speciellt problem. Det mesta av det intressanta innehållet i svensk media är ändå lätt omskrivna utländska artiklar, som med fördel kan länkas till och läsas på originalspråk. Undantaget är inrikesjournalistik, men oftast är det bara omskrivningar av pressmeddelanden från regering, myndigheter, partier och företag, som inte lägger dessa bakom betalväggar. Då kan man istället gå direkt till källan och få korrekt information istället för etablerade medias vinklingar.

35 kommentarer:

 1. Hur i h-e kan grabben vara så korkad att han inte fattar att det ju numer är synnerligen lätt att följa upp ett påståendes sanningshalt?

  SvaraRadera
 2. Nu killgissar vi visst så det står härliga till. Om du hade läst krönikan så fanns en redovisning liknande ovan (googling och räkning), och en diskussion kring det. Om jag inte missminner mig tror jag att slutsatsen var ungefär som din ovan.

  SvaraRadera
 3. Vad säger Staffan Danielsson i sin kommentar som Helmersson så klart ger honom utrymme till?

  SvaraRadera
 4. Orfox och Android är lustig,då kan man läsa det mesta på di.

  SvaraRadera
 5. I krönikan medges att lastbilsattack använts 21 gånger men att terrordåd/terrorattach använts 539 gånger. Det är påståendet att dådet förringas och att viss etablerad media (DN, TV4, Ekot) bestämt sig att kalla det lastbilsattack som krönikan vänder sig mot.

  SvaraRadera
 6. Efterbörd: Mp har nu 2,5 % i Inzios sista mätning.
  Viss tillnyktring i Sverige skönjes...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är tillnyktringen av exilsvenskar I Belgien då?

   Radera
  2. För att härda ut måste de ju vara ständigt runda under fossingarna...

   Radera
  3. Så det är inte för at kompensera när skeppet rullar I dyningarna som du dricker, Uffe?

   Radera
  4. Nä, men stöder mig mot nakterhuset!
   Sista hjälpen är ju som bekant att tulla kompassen!

   Radera
 7. Jag upplever att MSM med all kraft försöker undvika att koppla terrordådet till islam, muslimer och massinvandring till Sverige. MSM har istället fokuserat på att hitta på en egen linje som bl.a går ut på att göra polisen till hjältar, trots att polisen inte gjort något särskilt bra.
  Kulturmarxistiska demonstrationer syftande till att förhärliga massinvandring och multikultur istället för svensk kultur iscensätts och uppmärksammas stort.
  Att muslimsk terrorism förutsätter islam och muslimer förtigs helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad förvånad jag blir av att du "upplever" det så :D

   Kulturmarxism för oinsatta. Tl;dr? Konspirationsteori, inget annat.

   Radera
  2. Polisens agerande som helhet kan man naturligtvis granska men de enskilda poliserna som kliver upp och gör sitt ganska motbjudande jobb för en skrevspark och några kopek i månaden förtjänar att hedras. Och det gäller helt oavsett hur idiotisk deras chef är, osv.

   Radera
  3. Håller med dig Ben om att den skall prisas som prisas bör. I detta fall om någon enskild polisman gjort något utöver vad som är vanligt eller vad som krävs av polismän i allmänhet. Det var MSM ett oerhört fokus på hur alla älskade polisen och polisens agerande - hela tiden utan att precisera vad det var som var så fantastiskt med polisens agerande. Jag upplevde det som ett av MSM skapat prisande av polisen och inte något som kom från folket. Jag skriver "upplevde" för jag har inte något vetenskapligt bevis utan gör bedömningen efter att ha följt MSM under tiden efter det islamistiska terrordådet.

   Radera
  4. Så, först pratar du om kulturmarxism, och sen använder du din upplevelse som argument? Är inte det något av ett ideologiskt självmål?

   Radera
 8. I Firefox, klicka på reader view så visas artikeln bakom betalväggen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns fler sätt att kringgå detta.
   Verkar som att DN tror att deras läsare är lika dålig på it som deras egna avdelning är.

   Radera
  2. Och varför skulle man lägga någon som helst energi på att få fram en DN artikel som man ändå inte vill läsa då den är riktigt usel?

   För någon månad sedan ringde någon som var väldigt tydlig med att de inte ville sälja ett abonnemang på DN, Jag sa som alltid varför skulle någon vilja läsa den sk*tblaskan? Det är ju bara fake-news! Samtalet avslutades väldigt fort förhoppningsvis är mitt nummer nu svartlistat, NIX telefon och Truecaller spamblock hade inte funkat...

   Radera
 9. Det är högriskabelt att skriva inlägg om artiklar man inte lyckats läsa.... För övrigt stötte jag inte på någon betalvägg.

  SvaraRadera
 10. Detta hade väl kunnat vara ett bra sätt att hjälpa polisen på,och även skydda sveriges befolkning på ett effektivare sätt.

  https://samtiden.nu/2017/02/svensk-polis-hindrar-spridning-av-bilder-pa-efterlysta-personer/

  SvaraRadera
 11. Båda artiklarna skriver terrordåd, och efter lite letande i tidningshögen kan jag bekräfta att även motsvarande artiklar i den tryckta tidningen använder ordet terrordåd. Den här debatten är så sjukt efterbliven...

  SvaraRadera
 12. Det hade ju varit mer önskvärt att de kört med sitt vanliga hyperbola språkbruk. Typ DÖDSNAKENCHOCKTERRORDÅDSPUNGSPARKEN på Drottninggatan - så vet du om JUST DU drabbats".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn!
   Snart kommer allergi av björkpollen.
   Sedan - något mer positivt - färskpotatis priset!
   Nytt rekord för ett kilo.
   Expo spårat nassarna som hyllar den helsvenska knölen.
   Tänk att man vet allt som komma ska...

   Radera
 13. Lars Bern har en bra beskrivning av svenska polisens/politikens totala misslyckande som möjliggjorde terrordådet:

  https://anthropocene.live/2017/04/14/varfor-blomsterbombar-en-massa-manniskor-den-dysfunktionella-polismakten/

  SvaraRadera
 14. Cornu och Helmerson har nog helt rätt, jag började se lite artiklar typ -
  Vissa säger att han var en terrorist, andra att han var en alkoholiserad enstöring som inte brydde sig om religion. - GLASKLART förringande av ett medvetet terrordåd.

  Jag är för övrigt övertygad om att hans familj fick betalt, barnen hemma i uzbekistan.

  Nu kommer nästa steg, gå ifrån ordet TERROR och skriva lastbilsattack, också högst medvetet förringande av dådet.

  Har också noterat att en del högprofilerade, jag gissar muslimer, typ Kawesa från FI börjat med sitt eviga mantra om att det är rasismen mot muslimer som är problemet och att vita medelålders män är det riktiga problemet.

  Jag börjar så smått tappa hoppet om en "fredlig" övergång till hårdare tag mot radikala muzzar. När det går för långt slår det alltid över åt andra hållet och blir tredje riket med SA marscherande på gatorna i ett par år och det slår mot alla invandrare, inklusive de skötsamma, tyvärr.

  Skitenkel lösning - visa riktigt tydligt att man slår ner stenhårt på radikala muslimer, skicka hem dom, allt tjatter om IS lagförs som hets mot folkgrupp, alla kända radikaler som gnäller får fortsätta gnälla i irak igen.

  Då kommer medelsvensson se att det finns två typer av invandrare, skötsamma som jobbar och sliter för att försörja sin familj precis som dom och ett gnällande bidragstagande pack som tagit över twitter och våra förorter och dom får en enkel biljett hem.

  - hur svårt kan det vara?

  Ledande fråga, skitenkelt men MÅNGA ledande opinionsbildare + ett par tre riksdagspartier motsätter sig detta och kommer fördröja så långt det går.

  Man kan nästan fråga sig om dom har en agenda att stabilisera landet för det är väl dit vi går om inget görs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta terrorister är ju rätt trötta figurer med banala vardagsproblem och mentala åkommor. Att skriva om det är knappast att förringa deras offer, det är verklighet.

   Radera
 15. Den muslimska gemenskapen i Sverige och för den del annorstädes i Europa borde få ansvaret att förinta islamisterna inom de egna leden med benäget bistånd från ursprungsbefolkningen och kristna i Europa. Om de misslyckas med det finns det inte plats för islam i Europa. De muslimer som hävdar att islam är fredens religion och att muslimska terrorister inte har med islam att göra bör bevisa sin lojalitet med ursprungsbefolkningen och rensa sina led fullständigt. Glöm inte att ca 25% av muslimerna i England sa sig stödja terroristerna i London 2005 då mer än 50 pers dödades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur exakt hade du tänkt att man skulle avgöra när utrensningen uppnått sitt mål? Av ren nyfikenhet.

   Radera
  2. Har du en källa på de där 25%?

   Radera
  3. Kanske lite som vi tar tag i nynazisterna/rasisterna, samhället står upp mot dom.
   Varför kan inte muzzarna göra samma sak?

   Så fort något händer åker offerkortet fram och det funkar varje gång. Om du och jag likar swastikas och hitlerbilder får vi skit, många i sverige, även bland oponionsbildarna, som likar IS flaggor och bilder på Baghdadi

   Radera
 16. Svenska journalistkåren motto kan väl formuleras som "I asylvansinnets tjänst". Känns som det kan förklara alla konstiga gränsdragningar och utspel som förekommer i media på nästan daglig basis.

  SvaraRadera
 17. Tur att Åsa är borta, hon hade kallat det för lastbilsolycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trafikolyckan på Drottninggatan :)

   Radera
 18. Ja hitler, stalin och pol pot hade ju också banala problem och vardagsåkommor men att förringa judeutrotningen har jag för mig är ett brott.

  (Ja lite större skala men samma princip)

  SvaraRadera