Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-04-19 10:19

Inga förändringar i boprisindikatorn - hushållen tror fortfarande på stigande priser

SEB:s sk boprisindikator har nu någon vecka på nacken och visar på i princip noll förändringar. Majoriteten av de svenska hushållen tror alltjämt på stigande bostadspriser. Därmed kommer också priserna fortsätta stiga, eftersom priserna i en bubbla handlar om psykologi.
SEB:s boprisinduikator (strunt i datumet som jag glömt ändra) och Valuguards kvalitetsjusterade boprisindex för Sverige (som över tiden är meningslöst då medelpriser fungerar lika bra).
En total icke-nyhet alltså. Inte bara för att den är från den 10:e april, utan för att indexet knappt förändrats. 76% tror på stigande bostadspriser och nu tror 9% istället för 8% på fallande priser.

Bostadsbubblans prissättning handlar uteslutande om psykologi på de här nivåerna och indiaktorn är kortsiktigt därmed en bra mätare på vart priserna är på väg. Så länge folk tror att priserna stiger så kommer de stiga. Och tvärt om. Svårare än så är det inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Spännande. Var skall det sluta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadsbubblan firar väl 7 år på bloggen?
   Hoppas på 7 härliga år till i samma anda!

   Radera
  2. Har hört talet 7 i andra sammanhang. :- )

   Radera
  3. Du tänker på en annan saga.
   7 små dvärgarna.

   Radera
  4. 7 små dvärgarna, är inte det SD:arnas förhoppning i valet 2018?

   Radera
  5. Jo med Åkesson som snövit aka statsminister.

   Radera
  6. Och den lätt nekrofile prinsen då? En man med fabless för top-less-ridning?

   Radera
  7. Se där!
   Han var ej brun, men vit!

   Radera
  8. Finns bara en med pojkansikte i 7-klövern så Fridolin är given som prinsen.

   Radera
  9. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b8/Breznev-Honecker_1979.jpg

   Radera
  10. Riktiga föregångare på den bilden. De var homo innan homo var coolt.

   Radera
  11. Homo sovjeticus menar du

   Radera
  12. Nu blir man ju nyfiken vad Frank Baude tycker i frågan.

   Radera
  13. Det var bättre förr:

   https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_b%C3%B6gar

   Radera
  14. Ur artikeln: "Baude är galen, rädd om analen" och "Vi älskar dig, Frank! Puss och kram!."

   Radera
 2. Jag finner sista raden mycket humoristisk. "Svårare än så är det inte."

  Om nu det är så enkelt, hur kan herr bloggare ha fel år efter år? Vill även minnas inlägg angående riksbanken i stil med "att upprepa något är höjden av idioti"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men f-n.
   Om man nu vill ha barn!

   Radera
  2. "man skulle ha vildsvin och en öl här"
   Instämmer!
   https://www.youtube.com/watch?v=GHayaMoTg1c

   Radera
  3. Det är väl det som gör bubblor farliga, man tar större risker för att man tror på uppgång. Mer rimligt är ju egentligen att anta att säg under en 10 års period så kommer priset variera säg 50% oräknat inflation. Då skulle man göra en mer rimlig risk bedömning.

   Radera
 3. Det är inte psykologi, det är de låga räntorna och ju längre vi har dem ju mer säkra blir folk på att de kommer förbli där.

  Skulle Riksbanken haft ett räntegolv vid 3% så skulle KPI vara lägre, vilket vore helt ofarligt, och penningmängden ökat (inflationen) med ca 2-5%. Undantag från räntegolvet hade kunnat göras om penningmängden faller. Deflation vill vi inte ha, däremot är fallande konsumtionspriser inget problem. Om TV apparater blir billigare eller om oljepriset faller så får folk bara mer pengar över att handla annat för. Minskar däremot penningmängden, så finns det mindre pengar att använda, företag går i konkurs, folk får sparken och man får en negativ spiral.

  SvaraRadera
 4. Allt bygger på billiga pengar, läs låg ränta. Du bor fortfarande väldigt billigt i en villa i Sverige idag med två vettiga löner. Boendets andel av disponibel inkomst kan lätt blir det dubbla, kanske tredubbla innan folk tvingas flytta. Sen finns det såklart alltid undantag..

  SvaraRadera