Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-26 17:41

GoldMoney för att betala med guldbesparingar

James Turks guldvalvstjänst GoldMoney gick förra året ihop med uppstickaren BitGold. Tillsammans erbjuder numera nya GoldMoney bland annat betalkortstjänster där du kan betala i vanliga affärer med dina guldbesparingar (eller för den delen med dina fd Bitcoin). Plattformarna ger möjligheter att diversifiera besparingar bort från SEK, bort från svenska bankväsendet och bort från banksystemets pyramidspel.
Goldmoney Wealth

Att öppna bankkonton utomlands för att diversifiera bort från svenska banker är inte alltid det enklaste. Ännu värre är det att ovanpå detta få tillgång till exempelvis betalkort.

För fd Bitgold, numera GoldMoney Network Personal/Business, tar det istället några minuter att öppna konto online, ytterligare någon minut att göra en första insättning (och få upp till ett halvt gram guld i bonus - 180:- SEK), ytterligare någon minut att bli en verifierad kund genom att ladda upp ett inscannat pass och sedan ytterligare någon minut att ansöka om ett betalkort kopplad till guldkontot. Själva kortet tar dock någon vecka att anlända.

Gamla GoldMoney heter numera GoldMoney Wealth, och erbjuder också betalkort. Tjänsten är mer inriktad för den som har lite större tillgångar att placera. Här kan man dock även välja ett betalkort i guld (18 karat) eller betalkort i silver. Om man nu inte vill ha ett kort i plast. Kostar en slant, förstås, 200 euro plus metallpriset, och de bokstavliga guld- och silverkorten kan inte användas i uttagsautomater. Antagligen för att det blir väldigt dålig stämning om uttagsautomaten sväljer ditt 18 karats guldkort, som innehåller drygt ett troy ounce finguld och har ett metallvärde runt 12 000:- SEK.

GoldMoney Network är dock en betydligt modernare tjänst, men har en del begränsningar.

På Wealth kan man gå likvid i bland annat USD, CAD, EUR, CHF, samt investera i guld, silver, palladium och platina. Det går också att göra banköverföringar från svenska Internetbanker, då Wealth hittas inom EU på Jersey, medan Personal kräver överföring till Kanada, med två banker emellan och sannolikt kräver att man går till ett bankkontor för överföringen. Annars är påslaget bara 0.5% ovanpå spotpriset. Att avyttra metallerna kostar inget. Network Personal/Business erbjuder inte möjligheten att gå likvid (nåja - mer om det längre ner) och endast guld som innehav.

Att bli en verifierad kund hos Wealth är betydligt omständligare. Men å andra sidan kan man få tillgång till conciergetjänster om man nu är snuskigt rik och inte har tid att beställa resor eller restaurangbesök. Liksom betalkorten är förstås tjänsten gratis (dvs ingen fast kostnad, utan allt är inbakat i det man faktisk betalar för).

Den primära överföringen till GoldMoney Personal för oss svenskar är istället antagligen betalkort

Bara att använda ditt vanliga kort för att köpa guld direkt. Det går även att likt Netflix etc via ditt betalkort sätta upp ett månadssparande. Dock blir påslaget 3% ovanpå 0.5%, på grund av kortavgifterna på andra sidan.

GoldMoney Personal tar också emot bitcoin, vilket bara ska ge 0.5% påslag och alltså vara ett mycket billigt sätt att realisera vinsterna på bitcoin över till ett betalkort du kan använda var som helst. Dessutom blir dina fd bitcoin omgående möjliga att använda på ett vanligt betalkort.

För övrigt går det att flytta över tillgångar från Personal till Wealth utan problem, men endast om man förvarar sitt guld i Toronto, men Wealth har en förvaringsavgift för sitt guld, medan förvaringen hos Personal är gratis upp till ett kilo guld (ca 360 000:- SEK). Om man inte vill kunna flytta mellan olika valutor och metaller och har mindre än 360 000:- SEK hos GoldMoney kan man antagligen nöja sig med Personal. Det är dock billigare att sätta in pengar till Wealth, så det blir en fråga om tidshorisont.

GoldMoney Personals kort fylles antingen på genom att man säljer av guld manuellt, eller så sätter man upp en automatik, t ex att om det är mindre än 100:- EUR på kortet fylls det på med 500 EUR från guldbesparingarna. Detta är också enda sättet att gå likvid på Personal - att sätta in pengarna på kortet. Alternativet är att flytta över det hela till Wealth och gå likvid där - det är ingen förvaringsavgift för likvider hos Wealth. Det går förstås att ta ut pengarna till ditt bankkonto i Sverige också.

Korten är i USD, CAD, EUR eller CHF. Som svensk väljer man lämpligen EUR, så blir det ingen växlingsavgift i Euroländer. Växlingsavgift på 2.75% går dock inte att undvika i Sverige, men kortet används lämpligen främst för onlineinköp utomlands, där det ändå blir växlingsavgifter, eller vid utlandsresor. Korten har avgift vid uttag från uttagsautomat, typ 2.75 EUR, men alltså inte vid vanliga köp. Att ladda korten kostar dock 0.5% av insatt belopp om jag minns rätt.

Stora vitsen som jag ser det är en enkel möjlighet att flytta pengar från Sverige och det svenska banksystemet. Den kommande krisen kommer sänka svenska kronan, så bibehållen internationell köpkraft erhålls genom guld eller likvider utomlands. Frånvaron av ränta på likvider kan man leva med med tanke på att man får noll ränta även i Sverige.

Den andra stora fördelen är ur preppingsynpunkt - ser man att man kan behöva evakuera Sverige, t ex vid krig, kommer man ha både fungerande betalkort och tillgångar utomlands, medan t ex svenska banker kanske helt upphört fungera pga kriget.

Samtidigt fyller olika ädelmetallinnehav olika funktioner. Ska man bara trejda kan man lika gärna syssla med pappersguld i form av någon ETF. För långsiktiga innehav är fysiskt alltid billigare, trots spreaden, pga billigare förvaring än hos GoldMoney Wealth. Vid total samhällskollaps behövs förstås fysiskt ur preppingsynpunkt, även om man så länge systemet fungerar kan hämta ut sitt guld hos GoldMoneys valv (för Wealth) eller beställa hem det för hemleverans (för Personal).

Som alltid handlar tillgångar om diversifiering. Det brukar sägas att man ska ha 10-20% av sina tillgångar i guld för bästa riskjusterade avkastning. GoldMoney kan fylla en funktion för delar av detta guldinnehav, men basen behöver förstås alltid vara fysiskt ägande.

Nu kan man säkert konstatera att det är GoldMoney som är den som täljer guld med kniv här, och inte spararna. GoldMoney Inc är numera börsnoterade som TSX:XAU och går med marginell förlust. Kan vara ett turnaroundcase, då 4-Traders konsensusestimat pekar på vinst 2019. Blir det dåliga tider kan man mycket väl attrahera fler kunder, speciellt som guldet enkelt kan realiseras i en vanlig affär via betalkortet. Medan GoldMoney Wealth har 41 000 kunder har GoldMoney Personal 1.4 miljoner kunder. Säger en del.

Men som det är idag gör man inte vinst trots de procentuella avgifterna. Krigskassan bör räcka i åtminstone fem år vid nuvarande förluster. Kanske mer om det i ett separat blogginlägg?

Ni hittar GoldMoney Personal här och GoldMoney Wealth här.

Alla länkar i inlägget är sk affiliatelänkar, som jag kan erhålla marginell ersättning från. Inlägget i sig är inte reklam, då jag inte får någon ersättning för att skriva detta och skriver helt frivilligt för att det är en intressant tjänst och helt på eget initiativ. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Plastpengar ???

  Nej, tacka vet jag den gamla hederliga och "hårda" värdebeständiga D-Marken... Helst en 20 DM-sedel vilken var den sedel som var i cirkulation längst tidsmässigt från 50- till sena 80-talet.

  Med en bunt DM i små valörer "rulllade" och omlindade med en gummisnodd kunde man leva gott på 80-talets tågluffar...
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de inte var rullade och omlindade med en gummisnodd så kunde man inte leva gott på sina tågluffar?

   Hur många D-mark har du idag inlindade i din gummisnodd att leva för?

   Radera
 2. Har haft ett GoldMoney personsalkonto i över ett år och är super nöjd. Det verkar förövrigt vara mycket svenskar som använder goldmoney.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit sugen på att prova ett tag.
   Inga komplikationer med våldsmonopolet?

   Radera
  2. Hur upplever du att det funkar med insättningar? Tar din bank dyra avgifter?

   Radera
  3. Det är som att köpa en bok på nätet. Använde mitt betalkort bara.

   Radera
 3. Är du säker på att du verkligen menade Bitcoin?

  Tror någon kollega till Freud skulle kunna bena ut den här huvudknuten.

  SvaraRadera
 4. Har jag förstått det rätt : Jag skickar mitt nuvarande fysiska guldinnehav runt halva jordklotet för att registreras hos GoldMoney och får sedan ett kreditkort kopplat till Master Card för att omsätta mitt guldinnehav till valuta , när jag behöver ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du köper fysiskt guld hos dem. GoldMoney förvarar det i sina valv. Dock kan du begära att få ditt guld hemskickat. Kortet är kopplat till ditt innehav i GMs valv.

   Radera
  2. Nej, du köper fysiskt guld hos dem. GoldMoney förvarar det i sina valv. Dock kan du begära att få ditt guld hemskickat. Kortet är kopplat till ditt innehav i GMs valv.

   Radera
 5. Dum fråga, hur vet jag att "mitt" guld verkligen finns? Att det inte bara blir en bubbla som spricker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla alltid emittenten innan köp, gäller oavsett.
   Är du det minsta osäker avstå.

   Radera
  2. Det genomförs hela tiden revisioner som kontrollerar att guldet finns:

   "Goldmoney Inc. financial statements are audited by KPMG, one of the largest auditing firms in the world operating in over 155 countries world-wide. Our financial statements are audited according to International Financial Reporting Standards (IFRS). In addition, KPMG Conducts an IFRS 3402 Audit on the client-owned metal holdings. These reports can be made available to Goldmoney Wealth clients upon request."

   Som inloggad på Gold Money Wealth kan man läsa rapporteran utan att ens behöva fråga efter dem, på https://wealth.goldmoney.com/user/report-sas70.php

   Radera
  3. Så du litar på KPMG?
   Nu menar jag absolut inte att det är något fuffens här men emittentrisken ska aldrig underskattas.

   Radera
  4. Nu är det inte bara KPMG. Man använder också sina förvarsleverantörer som har koll på varje gram guld som går in och ut ur valven och i realtid (dagligen) verifierar att redovisat innehav stämmer med faktiskt innehav.

   https://www.goldmoney.com/safety-and-security

   Som vanligt, aldrig alla ägg i samma korg. Emittentrisken finns även i fonder etc, som också överses av motsvarande Finansinspektionen för att garantera att man har det man påstår sig ha.

   Radera
  5. Fast nu hänvisar du till GoldMoney. Självklart anser de att läget är under kontroll.

   Radera
  6. Du är välkommen att köpa dina industriaktier och invänta den där högkonjunkturen som tydligen inte inträffat än (enligt dig). Gold Money har funnits sedan cirka år 2000 och inget fuffens har uppdagats, trots finanskris och skuldkris.

   Radera
 6. Värt att notera: "PLEASE NOTE that purchases made using cryptocurrency cannot be redeemed to your GoldMoney Prepaid MasterCard."

  "In an attempt to maintain all of the complicated, regulated processes on the back end of the technology and not burden our users, we have restricted cryptocurrency deposits to our Dubai Vault"

  https://support.goldmoney.com/customer/en/portal/articles/2089338-deposit-with-cryptocurrency

  SvaraRadera
 7. Attraktivt alternativ jämfört med pappersguld (ETFer och liknande) då det handlar om allokerad metall och inga årsavgifter.

  Man behöver redovisa sina vinster på deklarationen, då det inte finns något register i Sverige över medborgarnas ädelmetall-innehav. Hemsidan gör dock detta mycket enkelt.

  SvaraRadera