Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2017-04-12 13:13

Flykten från Stockholm accelererar - största utflyttningen sedan 70-talets gröna våg

Flykten från Stockholms kommun accelererar, när personer som provat att bo i huvudstaden med facit i hand flyr orten. Nettotflyttningen från Stockholms kommun till andra platser landet är nu den största sedan 70-talets gröna våg. Det är endast via invandring som Stockholms kommun har inflyttning.
Inrikes flyttningsöverskott Stockholm kommun 1968 - 2016.
Under 2016 var det inrikes flyttningsnettot för tredje året på raken negativt för Stockholms kommun. Utflyttningstakten är också ökande och exakt 4 000 personer flydde med facit i hand från huvudstaden. Det är den högsta nivån sedan 1979 och den sk gröna vågens utflyttning från våra storstäder.

Det handlar alltså om personer som faktiskt provat att bo i Stockholm och dessa flyttar alltså ut från kommunen. Kommunen har dock ett positivt netto totalt om 4 934 inflyttade, eller drygt tretton personer om dagen, men det beror alltså enbart på invandringsöverskott. Värt att notera att när invandrare flyttar från svenska orten Långtbortfrånstan till Stockholms kommun så räknas det som inrikes inflyttning. 

Uppenbarligen så uppskattar inte personer att bo i Stockholms kommun efter att ha provat detta, utan väljer att flytta någon annanstans i en nettotakt om elva personer om dagen.

Den totala nettoinflyttningen har dock mer än halverats sedan 2009, då nettot var 13 094 personer och är var nere på 4 934 år 2016.

Samtidigt byggs det alltså rekordmycket i Stockholm, på nivåer man såg just under det tidiga 70-talets sk miljonprogram

Detta är inget överraskande. Jag har skrivit om det i flera år och att det finns en uppenbar och tydlig cykel i flyttvågorna. Detta netto ignoreras dock generellt av tyckonomerna, som istället pratar om urbaniseringen och flera busslaster flyttar till Stockholm varje dag. Man missar (avsiktligt?) att de där bussarna är ännu fullare när de lämnar staden...

Men urbaniseringsmyten råder fortfarande. Det pågår dock ingen urbanisering, utan det handlar om att storstäderna växer på grund av invandring. Befintliga svenskar vill inte bo i våra storstäder. Det ser för övrigt inte mycket bättre ut för Göteborg, som är tillbaka på 1982 års utflyttning, men inte riktigt nått 70-talet. Även där handlar inflyttningen om invandring, medan de som sitter med facit i hand flyr även den kommunen.

Nu återstår att se när cykeln vänder. Senaste utflyttningstrenden från Stockholm var i samband med IT-bubblan och pågick i fem år. Inför 90-talskrisen gick flyttlassen i tre år. Vi får se om det är de inrikes flyttlassen som knäcker bostadsbubblan även denna gång, eller så badar väl invandrarna i pengar så de kan köpa bostadsrätter för 100 000 kronor per m2. Diskutera hönan och ägget nedan - är det bostadspriserna som får folk att fly kommunen, eller kommer flykten krascha bostadspriserna?

Följdfråga är vad som händer med svensk bokförd BNP om vi slutar bygga nya bostäder...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Klart man vill bo i Stockholms innerstad, så man kan maxa sin chans att få sina nära och kära mosade av någon islamist. Man vill ju bo där det händer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ju fler islamister det blir i Stockholm desto högre blir bostadspriserna. Jag har inte lyckats begripa orsakssammanhanget riktigt, men det måste säkert vara så... 😯

   Bortsett från att en del högavlönade flyttar till Stockholm så är det säkert en kraftig övervikt av lågutbildade män från utomeuropeiska länder med dysfunktionell samhällskultur. Det är svårt att begripa hur det kan vara toppen för bostadsägarna i Stockholm.

   Hur mycket arbetare behövs det när byggboomen med nödvändighet avtar? Och när bilarna blir självkörande och kräver mycket mindre service pga att de är eldrivna? Unga män från mellanöstern torde sällan vara lämpade som åldringsvårdare.

   Radera
  2. Orättvis du är Kuckeliku :)

   Radera
 2. Eller kanske white flight just startat från Stockholm och då är det nog inte över på 3-5 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. White flight kan helt klart vara relevant för Sverige, snarare än bara Stockholm, framöver. Det är ingen ny hypotes, men fortfarande lika aktuell.

   Radera
 3. Ett stort problem för Stockholm är att det ligger så långt från civilisationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eftersom regimen i Stockholm sugit ut resten av landet med sina skatter. Skattefloden från de numera hålorna på landsorten är enorm sedan decennier. Både moms och arbetsgivaravgifter är i samma härad som kommunalskatt lägg till punktskatter.

   Radera
 4. Hur ser det ut i kommunerna kring Stockholm? Minskar de också? Eller är det bara så att folk flyttar ifrån innerstaden till förorterna?

  SvaraRadera
 5. Det inrikes överskottet i Sthlms Län är ca 3000 men kanske är det ändå relaterat till ökad andel utrikes född (som flyttar inom landet). Det ökade bostadsbyggandet av dyra bostadsrätter i Stockholms centrala delar framstår därför som en riskfullt satsning.

  SvaraRadera
 6. Var det verkligen en grön väg eller var det för att bostadshus revs i tex normalmsregleringen och ersattes kontor etc.
  Eller med byggnader med färre lägenheter !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ii praktiken var det ju en massa skäggiga FNL:are som tog sina sitarer och haschpipor och hasade ut i gamla fallfärdiga ladugårdar för att få odla sitt röka ifred. Kalla det vad du vill, jag kallar det en högst önskvärd uppstädning av gatubilden.

   Radera
 7. Det är bra att du inte ger dig Cornu. Sådana som Tino skriver sannolikt inte så frekvent om bostadspriserna här för att han försöker upplysa oss förvirrade stackare utan för att han spekulerat i en bostad och är livrädd för att plötsligt ligga en halv miljon back eller mer. Självterapi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Finns det något som hindrar att man betalat handpenning för flera nybyggen på en gång och det även om man redan har en mer eller mindre högbelånad bostad?

   Radera
 8. White flight har börjat från stockholm, känner ett par stycken i lägre medelklass/arbetarklass som har flyttat eller pratar om att flytta till städer runt stockholm, strängnäs, mariefred, Nyköping.

  Dom har dels bott där det blivit påverkan av invandringen eller har inte råd med fantsipriserna i stockholm.

  Dom säger att det pratas mycket om det i deras skikt/grupp/samhällsklass.

  Påverkan har inte nått mitten av medelklassen och uppåt ännu tror jag dom verkar stå pall.

  Men,
  Om det börjar bli prisfall kan jag gissa att många med svindyra villor skulle sälja för att casha in och flytta till portugal, hem till bruksorten eller en mindre stad och få miljoner över på kontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan som nyutflyttad (välutbildad) säga att många i min bekantskapskrets nämner att de önskar att de gjorde samma sak (dvs flyttade) från Stockholm. Dock inte så många som vågar/orkat ta steget ännu.

   "Påverkan" har definitivt nått alla klasser i samhället.

   Radera
  2. Vet inte om de äldre verkligen är beredda att flytta ut till landet.

   De äldre ser på faktorer som avstånd till service & vård som mycket viktiga, och sitter de dessutom i avbetalad villa så är flyttkostnaden avskräckande.

   Radera
 9. Låter ju bättre att casha in innan prisfall, men jag tror att det är en faktor som kommer ge prisfall och lite fart på det. De som har alternativ och vill sälja är inte så känsliga för prisfall, de får ändå en ansenlig summa över.

  SvaraRadera
 10. Låter som gammal klassisk white flight som alltid blir följden när ghettoiseringen har pågått i ett par decennier.

  SvaraRadera
 11. Sluta Cornu. Alla fenomen i Sverige har inte med invandring att göra.

  Den enkla förklaringen är att Stockholm har ett födsloöverskott. Personer utan barn flyttar till Stockholm, blir kära och skaffar barn. Med barn är Stockholm mindre praktiskt och man flyttar ut i förorterna eller landet. När ungarna sedan växt upp vill de i sin tur in till stan. Två peroner in och tre eller fyra ut. Kan pågå hur länge som helst helt utan invandring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kryllade inte precis av ungar i bostadsrättsföreningen jag bodde i. Gott om barnlösa singlar däremot, trots att de inte var ungdomar. Jag tror också att flertalet flyttar redan innan de skaffat sina barn. Av utrymmesskäl. Man gör vanligen max ett barn innan man flyttar.

   Radera
  2. Ni vet om att det tar 18+ år innan barnen behöver egen bostad? Födselöverskott idag betyder inte bostadsbrist.

   Radera
  3. Självklart behöver små barn inga ena lägenheter - de bor hos sina föräldrar. Men när föräldrarna flyttar följer barnen med och räkans in i statistiken för flyttunderskottet.

   Radera
 12. Flytt från "Stockholms kommun"...? Hur ser det ut i Solna, Nacka, Huddinge, Sollentuna, Vallentuna etc etc. ? Kort och gott Stockholms län... Vad jag kan se så ökar befolkningen i länet... En annan sak man kan undra över, två personer flyttar till kommunen år X, flyttar ihop, skaffar först ett, sedan två barn. Vid barn två, säljer man tvåan på söder och köper radhus i Huddinge. Inflyttning: 2 pers, utflyttning 4 pers. Påverkar det statistiken ovan?

  SvaraRadera
 13. Ledsen att sabba en bra story.
  Det är befolkningstillväxt i Sthlm oavsett invandring/utvandring.
  http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/kvartals--och-halvarsstatistik--kommun-lan-och-riket/kvartal-4-2016/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyfödda barn behöver inte en bostad. Jag pratar om inflyttning och utflyttning. Svårt med läsförståelsen?

   Radera
  2. Och även inflyttningsnettot är positivt.

   Radera
  3. Inte inrikes inflyttningsnetto. Siffrorna ovan är från SCB.

   Radera
  4. Du pratar om ett kvartal, jag pratar om helåret. Det finns säsongseffekter i hur flyttandet går.

   Radera
  5. Dessutom pratar jag om STOCKHOLMS KOMMUN.

   Du borde verkligen lära dig läsa.

   Radera
  6. Din länk ger -358 netto inrikes flyttning för Stockholms kommun fjärde kvartalet. Jag har rätt, du har fel.

   Radera
 14. Om det är invandring som gör att Stockholm växer(kommun verkar detta vara) så kan man ju fundera på vart den kommunala budgeten tar vägen när färre som arbetar och/eller tjänar mindre kommer till. För vi vet ju att det är så det förhåller sig. Man kommer osökt att fundera på Malmö där 1/3 av den kommunala budgeten utgörs av utjämningsbidrag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sthlm ökar även utan invandring/utvandring liksom skatteintäkterna.

   Radera
  2. Så då blir det mer pengar till socialfallen i Malmö från Stockholm alltså?

   Radera
  3. Vi får väl se om det blir någon faktisk dipp i sysselsättningsgraden. Vi gör det i så fall från en totalt sett rätt hög nivå...

   Radera
 15. Hm, tycker det verkar som staplarna sammanfaller ganska väl med vem som suttit i regering??? Med ngt halvårs släp förstås.
  Och ett litet undantag för Carlsson III som bekräftar regeln?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_regering

  SvaraRadera
 16. Problemet med Stockholms kommun är att det finns för få bostäder som passar familjer och de som finns är för dyra. Vill man leva svenne-banan-livet (det bästa livet) så får man göra det i Åkersberga, Värmdö, Täby - eller varför inte i Stefan Ingves Upplands Väsby. Att knö in sig 4-5 pers i en 3:a (och var ska man läsa läxorna?) är ingen hit. Visst finns det villor även i Stockholm, men särskilt många är de inte. Det är ju ändå bara 10% av befolkningen som tjänar mer än 42,000 (inte särskilt mycket) och resterande 90% vill ju oxå bo - med familj.
  Det är samma utveckling som London - inhemsk medelklass flyttar ut och kvar blir superrika och utfattiga migranter. (Det är därför som London är rött.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I rätt delar av Värmdö har vi definitivt en bra profil på befolkningen. Trots detta har det redan dykt upp några områden med bommar där bara de som bor kommer in. Det får vi se mer av i framtiden.

   Radera
 17. Med Stockholm verkar nu menas kommunen Stockholm? Det finns ju Storstockholm också.

  SvaraRadera
 18. Allt fler flyttar dock till kranskommnerna som växer så det knakar, ex Täby, Österåker osv

  SvaraRadera
 19. För att köpa nybyggd bostad behöver man ett (1) lånelöfte, detta kan sedan användas för bokning av lägenhet hos samtliga bostadsrättsbyggare. Förut gick det att köpa flera lägenheter av samma byggare.

  Man kan uppskatta det totala antalet spekulationsköp genom att söka efter slutpriser under ett visst år på booli, och välja att visa lägenheter som har haft byggstart inom fyra år Innan året man söker på. Jag har även rensat bort de lägenheter som varken minskat eller ökat i pris då de oftast säljs direkt av byggbolag.

  Facit blir då följande:
  2012: 248st
  2013: 753 st
  2014: 982 st
  2015: 1222 st
  2016: 1468 st

  Jag har också pratat med flera mäklare som meddelat att spekulationsköpen peakade 2015 när priserna steg som snabbast, men när krav infördes på lånelöfte och begränsning infördes på en lägenhet per byggare så sjönk spekulationsköpen kraftigt.

  Peaken under 2015 borde komma ut på marknaden främst i år och 2018. I år kommer marknaden därmed förses med lägenheter bäde från spekulationsköpare och bostadsbyggare.

  Det ska bli intressant att se om pågående white flight sväljer detta massiva utbud. Om inte så blir det nog en massivt dålig stämning i huvudstaden när mängder av nybyggda lägenheter saknar köpare.

  Rokkden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte oroa dig för dålig stämning gällande utbud/efterfrågan.
   Befolkningstillväxten är god i Sthlm.

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Klyftan mellan etniska svenskar och den globala byn där folk vill ha ökad massinvandring kommer nog inte minska.
  Skulle vara intressant veta hur många Sthlmare som inte har helt svenskt påbrå idag? Redan på medeltiden denna märkliga stad full av invandrare från Tyskland.
  http://www.stockholmshistoria.com/?p=871

  SvaraRadera
 22. Denna "hajp" kring "Stolleholm"!

  När man kan få en egen villatomt i heta västra Skåne några 100 meter från pendeltågen "Pågatågen" till både Helsingborg, Lund, Malmö och Köpenhamn...

  För UNDER 200 000 :-

  Tomter i Marieholm för 192 000:-

  SvaraRadera
 23. Statistiken kan ju bli lite missvisande om det är så att utrikesinvandring till Stockholm inte räknas som plus, men om samma person sedan flyttar ut från Stockholm blir det ett minus i statistiken.

  SvaraRadera