Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-26 16:46

Flera författare vägrar bojkotta Bokmässan

Flera namnkunniga författare vägrar låta sina liv styras av nazister och tänker deltaga i Bokmässan. Dit räknas nu Jan Guillou, Lena Andersson och Lotta Lundberg.

Motiveringarna skiljer sig åt, men i grunden handlar det om att inte låta sitt liv och gärning styras av nazister.

Jan Guillou konstaterar att de flesta författare som skrivit på uppropet och vägrar åka till Bokmässan (men där många väl tänker vara i en alternativ lokal i närheten, så de kan delta på alla branschaktiviteter utanför själva mässlokalen - vem vill liksom missa mingel) är okända. I övrigt konstaterar han om de sk "Sverigevännerna":
"Varje gång jag skriver en kolumn får jag hundratals meddelanden från dem. Om det är från Nationaldemokrater eller Sverigedemokrater är oerhört svårt att säga, för det finns egentligen ingen vettig skillnad mellan dem – i språket ligger de mycket nära nazismen. De är väldigt obehagliga, men att jag är emot sådana här figurer innebär inte att jag är emot yttrandefriheten."
Författaren Lotta Lundberg har skrivit en krönika bakom betalmur, där hon tydligen är besviken på de som bojkottar mässan. Exakt varför framgår inte, pga betalmuren.

Kultursveriges favorit Lena Andersson säger också ifrån.
"Det går utmärkt att vara svuren motståndare till en ideologi men befinna sig på samma torg som dess representanter. Att delta på bokmässan är givetvis inte att legitimera högerextremism. En sådan rumslig beröringsskräck är ohållbar i en demokrati."
Att sedan Lena Andersson eventuellt är ultraliberal kan vara lite svårt för Kultursverige att acceptera, men hon kanske bara lajvar ultraliberal i en del krönikor och framträdanden. Vi författare kan ju trots allt fabulera rätt väl om vi har lust. Speciellt i text.

Men naturligtvis har alla rätt i olika former. Att vägra befinna sig i samma lokal som nazister är förstås att kapitulera. Det är annars bara för dem att dyka upp överallt, så har de i så fall vunnit.

Verkligheten är istället att Nya Tider som vanligt kommer vara ett gäng med gamla gubbar i Bokmässans mest undanskymda hörn, och ingen kommer bry sig. Utom kultureliten som återigen gett deras närvaro uppmärksamhet.
Korvfest i Nya Tiders monter.
Till och med Aftonbladet ska delta på bokmässan. Tyvärr får man väl säga. Det brukar väsnas något enormt från deras scen och störa ut alla närliggande montrar, men har man betalt för att få ha hög volym så har man, i det ultrakapitalistiska arrangemang som bokmässan är. Där är inget gratis, inte ens ett enkelt uttag för ström. Man kan säga att ljudtrycket som Aftonbladet står för är i stil med hundra Nya Tider-montrar, och så även antalet besökare. Man kan också gissa att det lär diskuteras Nya Tider och progressivare motbilder kommer nå enormt många fler via Aftonbladets monter. Fast inte från de nu 150 bojkottande författarna som Jan Guillou aldrig hört talas om (utom några få han kände till). Det är oavsett fullständigt logiskt att inte bojkotta bokmässan om man nu inte håller med Nya Tider.

Sedan är inte sista ordet sagt. Bokmässan kan mycket väl fortfarande sparka ut Nya Tider, vilket är deras rättighet som privat arrangör. Det bryter inte mot yttrandefriheten på något vis.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Även vi icke-nazister noterar kommunist-vurmandet. Jävla mördarland detta. Enda det skrivs om är att kommunist-mördarna bojkottar nazist-mördarna. Alternativt att de spelar hög musik istället.

  Mördarkommunist-vurmandet gör att man någonstans undermedvetet tar parti för mördar-nazisterna, vilket är helt bissart. Då vet man att soporna misslyckats.

  SvaraRadera
 2. En annan kan ju få för sig att tänka att de författare som väsnas mest om bojkott känner att de inte är kända nog och försöker få lite reklam.

  Eller vad menade Gulliou? Fast han skulle såklart aldrig kritisera en kämpande kollega öppet för en sådan sak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guillou menar att de (nya tider) har fel, men med det enorma självförtroende som han har så anser han sig kunna motbevisa dem och kunna argumentera mot dem och ett uteslutande av dem signalerar att man inte har argument emot dem.

   Radera
  2. Håller ned Nya Tider har fel, vi lever i samma gamla sosseland som innan, inget nytt här inte!

   Radera
 3. Nog är det något kärringaktigt över hur sådana som Westerberg och Ohly lagt benen på ryggen när någon med fel åsikter kommit nära.

  SvaraRadera
 4. Journalister ser väl vanligen bara högerextremistisk ondska och aldrig vänsterextremistisk ondska. Kommunismen har varit minst lika destruktiv som nationalsocialismen och vänsterextremismens destruktivitet begränsar sig i dagens värld verkligen inte bara till någon kvarvarande kommunistdiktatur som Nordkorea. Vi har istället erfarit vänsterextremismens destruktiva ondska i nutid i nordens Nord-Korea, dvs Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därtill bör man nog prata om liberalextremistisk ondska, men det ämnet får jag nog återkomma till! 😀

   Radera
  2. Liberalextremism! Vilket bra ord. Det stämmer ju. Det är precis vad exempelvis Centerpartiet ägnar sig åt, om man skall tolka Annie Lööf rätt: dvs alla som vill vara i Sverige får komma hit, men de får klara sig själva bäst de vill, genom tiggeri, prostitution eller kriminalitet. Liberalextremism.

   Radera
  3. Det var bättre när de var centerextremister och skulle stå extremt mycket i mitten, så mycket i mitten man bara kunde komma. Inget vinglande med ett ben åt höger och ett åt vänster där inte.

   Radera
 5. De är väl livrädda för nationalsocialismen då den hotar ta just deras egna (kommunistiska) väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja hitler påstås ha sagt att om en liberal söker medlemskap i partiet så kasta ut honom, men om en marxist söker medlemskap så ta emot honom med öppna armar

   Radera
  2. Och så bör man inte glömma den m el m marxistiska Strasseritfalangen

   Radera
 6. Kan det vara så att en del förlag har uppmuntrat sina författare att stå bakom detta? Det är nämligen "inne" i andra branscher att inte ställa ut på mässor. Man gör egna marknadsaktiviteter istället, där man ensam kan få pressens uppmärksamhet. Problemet med stora mässor är ju att det är främst de stora utställarna som får uppmärksamhet. Skall man vara konspiratorisk så kan man ju undra om det passar väldigt bra att spara lite pengar. Det kostar ju en del, då de flesta skall ta sig till Göteborg med hotell, traktamente och representation. Träffas kan man ju göra i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en bokmässa i Stockholm ett tag. Men eftersom 80-90% av branschen bor i Stockholm, så var det inte så kul när alla gick hem klockan 17 för att hämta barnen från dagis.

   Radera
  2. Skriver man bättre böcker i Sthlm?
   OT
   Minns när de flyttade huvudkontoret från Sandvik(en) til Sthlm.
   Det gick ju så där.
   I och för sig var det en väldigt smart Djursholmare som tog det beslutet för att hans lika smarta kvinna inte ville bo i stålstaden.
   Däremot skrev han inga smarta böcker. Tvärtom är han nog den värsta sopan som skådats norr om Dalälven.
   Tack och lov fick han sparken och ersattes av en mycket kompetent person så nu glöder stålverket igen.

   Radera
  3. Klart att man gör, Stockholmare är ju smartare än lantisar, har jag hört.

   Radera
  4. Ja det är nåt speciellt med Djursholmare.
   Handlingskraftiga och sprider sanningsenliga citat.

   Radera
 7. På vilket sätt är Nya Tider nazistiska? Gärna en länk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är Nya Tider inte nazistiskt? Gärna utan länk.

   Radera
  2. Nya Tider får ett antal miljoner i presstöd. Tror du att man delar ut presstöd till nazistiska tidningar? Tror du inte att man granskar vilka som får presstöd? Experter inom extremism har granskat blaskan och fann att den inte stred mot reglerna och den var/är inte heller nazistisk, enligt granskarna. (Sedan kan man diskutera presstödets vara eller inte vara och ev kvalitet på blaskan, men det är andra diskussioner).

   Radera

  3. @Ibland
   Det är väl ändå den som gör ett påhopp som behöver bevisa sin anledning till detta? Annars kan jag ju påstå att du är en idiot tex, utan att behöva leverera någon som helst grund för det uttalandet.

   Och DU måste därefter presentera bevis för att du inte är det. Bristen på sådana bevis från din sida gör att du automatiskt ÄR en idiot. Hur känns det?

   Radera
 8. Vad gör Aftonbladet på bokmässan? Deras "läsare" läser väl inga böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriker, skränar och skräpar ner troligtvis. Ungefär som vanliga Stockholmare vilka kallas måsar här i Malmö, just av den likheten.

   Radera
 9. I övrigt skall tilläggas att, av alla de som skrivit på "listan" är inte samtliga författare utan där finns andra kulturyrken representerade.
  Personligen tycker jag det är en storm i ett vattenglas och det känns som en manöver för att skaffa sig uppmärksamhet. Ur demokratisk synvinkel är det ett lågvattenmärke.

  SvaraRadera