Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-04-09 16:41

Drottninggatan - slutet för socialdemokratin?

Den svenska tafattheten mot våldbejakande extremism kan sägas ha kommit till vägs ände. Frågan är om vändningen är slutet för socialdemokratin som sk statsbärande parti? Allt beror på partiets agerande bortom populistiska uttalanden.
Drottninggatan - början eller slutet?
För stunden har Stefan Löfven gjort ett antal välformulerade uttalanden och uppträtt med god regi, och agerat statsmannamässigt. Men det är en sak att säga det alla vill höra - populism - och att omsätta dessa ord till handlingar - politik.

Socialdemokratin hade 2002 39.8% av väljarstödet i riksdagsvalet. Numera placeras de någonstans mellan 20 och 30% i opinionsundersökningarna och befinner sig i en nedåtgående trend. Fallet har dämpats på sistone av att man med några års fördröjning anammar politiken från de gamla folkhemssocialisterna i Sverigedemokraterna.

Samtidigt har det bara varit en tidsfråga tills en akut kris i form av ett terrordåd kan ställa allt över ända.

Den 4:e april bollade jag fram detta som ett hypotetiskt scenario på Twitter. Detta var tre dagar före fredagens tragedi.
Hypotesen är att regeringens reaktion helt förändrar valrörelsen, som i princip har börjat med bollandet av alla skattehöjningar och andra utspel inför höstbudgeten, som är den budget man har i ryggen när man går till val.

Dessvärre fick vi nu terrorangreppet, även om antalet döda tack och lov inte är 10+. Två svenskar miste livet, samt en britt och en belgare. Gärningsmannen var en sk papperslös, dvs ska utvisas ur landet, men ända sedan Fredrik Reinfeldts valnattstal 2010 - "vi samarbetar inte med rasister", den sk Reinfeldtdoktrinen - har papperslösa de facto fått stanna i Sverige, inklusive få tillgång till i princip gratis välfärd inom sjukvård, tandvård och skola. Inrikesminister Anders Ygeman (s) hävdar att 80 000-talet personer ska utvisas, men enligt mina uppgifter från de som jobbar med detta inom NTE så har inga ytterligare resurser givits och takten i utvisningar har inte ökat utan ligger på runt 2 500 om året. Anders Ygeman är som bekant en populistisk pratkvarn som säger det folk vill höra, men sätter sedan inte handling bakom orden.

Första frågan är om dådet är omfattande nog för att kunna rita om den politiska kartan. Av det mesta att döma är svaret ja.

Socialdemokratin förstår nu att de som regeringsparti balanserar på en knivsegg. Än så länge har uttalandena varit tydliga, och förtydligats av Löfven på helgens partikongress för Socialdemokraterna. Än så länge handlar det om populistiska uttalanden, som skulle göra Ygeman stolt.

Statsministern låter som klassisk höger. Han inleder om terrorism, ökade resurser till polisen, hårdare straff, starkare försvar. Citat ur texten på Socialdemokraternas hemsida. Detta är alltså ett partiinternt tal.
"Först och främst måste det blocköverskridande arbetet mot terrorismen fortsätta.Detta är en nationell uppgift, som ska stå över allt annat. I december 2015 slöt vi den första blocköverskridande överenskommelsen mot terrorism, med hårdare tag mot terrorns finansiering och stärkt insatsförmåga under terrorattentat.Vi har ökat Säpos resurser, slagit ned mot missbruket av svenska pass, och infört särskilt straffansvar för terrorismresor och mottagande av terrorismutbildning.Vi kommer nu att bjuda in de partier som var med och genomförde den nationella strategin mot terrorism för att ta det arbetet vidare.Vi behöver fortsätta att förebygga, försvåra och förhindra terrorismen med alla medel i vår makt. Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften av den svenska demokratin.***I samma breda enighet, ska vi bygga upp Sveriges totalförsvar. [...] Men vi vet att EU måste vara en stark kraft i en orolig tid.En kraft som agerar enat mot terrorismen. En kraft som står upp mot Rysslands aggression mot Ukraina och illegala annektering av Krim, och mot Syriens avskyvärda övergrepp och gasattacker på sitt eget folk. En kraft som attackerar det enorma säkerhetshot som klimatförändringarna innebär.Detta arbete ska Sverige vara med och leda. När andra vacklar, ska vi kliva fram. ***
Nu stärker vi också den svenska polisen. För att kunna möta terror, men också gängbrottslighet och vardagsbrott.Vi har ökat resurserna till polisen med 2,7 miljarder, vi har fördubblat antalet platser på polisutbildningen på bara ett år, och vi kommer göra mer för polisen framöver.Och den som attackerar blåljuspersonal, om det så är polis, brandkår eller ambulans, ska få ett hårt och kännbart straff. Ingen ska attackera samhällets hjältar och komma undan med det!***Nu börjar också arbetet med att rensa bort vapnen från gatorna.Vi fördubblar minimistraffet för grova vapenbrott, och kommer ta bort straffnedsättningarna för unga vuxna som gjort sig skyldiga till grova brott upprepade gånger. Vi stryper gängens intäkter, och drar in deras resurser och ägodelar.Gängledare ska inte sitta i lyxbilar – de ska sitta i fängelse. ***Men vi behöver också arbeta förebyggande. De ungdomar som misstänks för brott ska lagföras snabbare. Därför vill vi inrätta särskilda jourdomstolar – så att samhället reagerar omedelbart om de börjar begå brott. Och vi lanserar det första nationella brottsförebyggande programmet på 20 år, så att färre lockas in i brott – och fler kan lämna.Det ska varje brottsling veta: Agerar du mot samhället och vår gemenskap, då jagar vi dig med allt vi har. "
Och sedan kommer det - alla utan uppehållstillstånd ska åka hem.
"Alla som fått avslag ska återvända hem. Men alla vuxna, arbetsföra som får uppehållstillstånd, de ska gå till jobbet!Nu kan inte historiska misstag upprepas. Vi ska inte tro att de som flytt över halva världen är svaga och behöver tas om hand. Oftast är det precis tvärtom."
Löfven vill också se slut på religiösa skolor och det ökande hedersförtrycket i landet:
"Jag vill att varje ung kvinna som växer upp i Sverige, ska kunna studera och kliva in på vilken arbetsplats hon vill, rakryggad, stolt, självklar, fri från klassförakt eller hedersförtryck, och ingen, ingen, ska säga åt henne vad hon inte kan göra!Jag vill att alla barn ska ha rätt till en skola fri från religiösa inslag, och ingen ska någonsin tvingas att bära slöja mot sin vilja."
Alltså:

Arbetet mot terrorismen ska stå över allt annat om Stefan Löfven får bestämma. Socialdemokraterna satsar allt på att slå mot terrorism. Borta är vård-skola-omsorg-bidrag som huvudfrågor. Nu är det anti-terror, polis och försvar som gäller. Och repression av religösa fanatiker och förtryckare.

Kort sagt ritar man om den politiska kartan helt, om detta går till handling och inte bara stannar vid ord. Man tar helt bort högerns och Sverigedemokraternas trumfkort och gör dessa frågor till inte bara sina egna utan de viktigaste av alla frågor.

Eller så är det bara retorik. Svenska folket är inte dumma. De sväljer inte retorik utan handling. Då väljer de någon annan som lovar samma, men saknar makt och alltså inte kan beskyllas för att vara kraftlös som Ygeman.

I slutändan ser det istället allt mer ut som det är Moderaterna som utplånas från sin tillfälliga statsbärande position. Mycket av det vi skördar frukterna av nu planterades som draksådd av just regeringen Borg/Reinfeldt. Moderaterna och Miljöpartiet. I praktiken fri invandring där den utan uppehållstillstånd inte drabbades ens av sanktioner inom välfärden, nedmonteringar av försvar och rättsväsende mm.

Den politiska kartan kommer ritas om - antingen kommer Socialdemokraterna om de går från ord till handling stärkas rejält - eller så kommer de stoppa vid tomma ord för att utplånas och landa nedåt 10% i valet 2018 till fördel för Sverigedemokraterna.

För kom ihåg - det är ett och ett halvt år till valet. Får vi fler terrordåd så kommer vi få facit på att socialdemokratin stannade vid orden. Socialdemokraterna vet nu att det är bråttom. Konkreta åtgärder måste till fort - inget mer Drottninggatan får inträffa innan valet, för då är man rökta.

Så räkna med att man åtminstone försöker få igång utvisningarna, kanske rent av samkör Migrationsverket och Säpo, så de som Säpo fått ögonen på skyndsamt utvisas. Man kommer inte vilja ha ännu ett terrordåd utfört av en papperslös.

Nu återstår att se oppositionens reaktion när perioden av smakfullhet och respekt efter Drottninggatandådet är över. Oppositionens enda val (undantaget C, som tar över Miljöpartiets väljare) är att vara ännu hårdare än Socialdemokraterna.

Nästa steg för Löfven kan vara en regeringsombildning. Ygeman och Alice Bah Kuhnke åker ut. Man passar också på att sparka rikspolischefen Danielsson för att understryka beslutsamheten. Det senare kan dock sparas till valrörelsen för att få lite extra röstboost på slutet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

112 kommentarer:

 1. Det fanns liknande tankar i en krönika av Ivar Arpi i Svd i fredags där han pekade på skillnaden mellan idealisterna och pragmatikerna i partiet. Idealisterna hörs mycket i debatten (media) men ptagmatikerns har starkt stöd i kommunerna och formar därför politiken mer än vad man kan förvänta sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. "formar" i presens eller futurum?

   Radera
 2. Traditionellt har socialdemokratin och moderaterna haft ungefär samma inställning till invandring, hårt reglerad, förvisso från olika utgångspunkter men likväl.
  Just nu råder mer eller mindre borgfred men om några veckor då motiv etc kommit fram (och eventuellt fler häktningar/åtal) så kan det börja ändras.
  I övrigt tror jag analysen stämmer. Det är dock osannolikt att Kinberg-Batra kommer kunna övertyga någon om "hårdare tag", hon är för insyltad med Reinfeldt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AKB har varit en övergångslösning från dag 1 - finns det någon alls i partiet som kan matcha Hanif Balis intellekt i nästa runda?

   Radera
  2. Jag sa det efter valet, AKB kommer göra moderaterna till ett 10% parti.

   Radera
  3. Nu börjar kanske sossarna ingen med SDU som trycker på att öppna upp igen med permanenta uppehålls tillstånd m.m.

   9 April 2017:
   "GÖTEBORG Under pågående kongress tvingades Socialdemokraternas partiledning att revidera ett förslag om tuffare migrationspolitik. Detta efter krav om att permanenta uppehållstillstånd ska bli norm igen. Partiledningen lade då fram ett kompromissförslag som i sak gör det möjligt för fortsatt stor invandring till Sverige."

   Radera
 3. Det blir svårt att samarbeta med mp med den politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro att betongsossefalangen är intresserade av det?

   Radera
  2. Ungefär lika svårt som det var att på MP att vara med och stänga gränsen?

   Radera
 4. Ygeman och Svetsministern bekagar sig över att gärningsmannen borde ha utvisats. Hur kommer det sig då att man gett Polisen obetydliga resurser och ett totalt tandlöst regelverk. Vilka hycklare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det Kriminalvården som verkställer utvisningarna. Iofs gäller det samma där, dvs obetydliga resurser.

   Radera
  2. Ja just det. Men det är Polisens uppgift att tillse att vederbörande överlämnas till kriminalvården om denne inte inställer sig frivilligt.

   Radera
  3. Båda utgör 'proppar' tbh.

   Radera
  4. Obetydliga resurser och obetydligt lagstöd. Det går inte att utvisa till vissa änder helt enkelt så talet är bara ett spel för galleriet. Inget kommer hända och balansen kommer bara att öka.

   "Det finns en dom från EU-domstolen från 2012 och ett rättslig kommentar från Migrationsverket 2015. Polismyndigheten måste iaktta alldeles särskilt försiktighet när vi verkställer dessa beslut. Huvudregeln är att endast frivilliga utresor utan eskort."

   https://www.svd.se/polischef-finns-just-nu-12-500-andra-avvikare/om/terrordadet-i-stockholm

   Radera
  5. Någon som minns REVA?

   Radera
  6. Någon som minns REVA?

   Radera
  7. Problemet är att många i dagsläget vill sopa under mattan hur de agerade när REVA diskuterades och stoppades. Dessa individer och partier borde skämmas.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Polisen och MV stoppade all utvisningar till Uzbekistan efter TeliaSoneras mutskandal. Regeringens beslut.
   http://sweref.org/tillfalligt-stopp-for-verkstalligheter-till-uzbekistan/

   Radera
 5. Har verkligen Stefan Löfven - ledare för den sämsta regering haft i Sverige i modern tid - sagt det där du citerar? Eller trollar du Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talet finns även på film. Och länken går till Socialdemokraternas hemsida.

   Radera
  2. Helt otroligt! Men är det bara varmluft så hoppas jag det går för dem som i Nederländerna. Annars kan jag som aldrig någonsin ens övervägt lägga min röst på dem faktiskt göra det.

   Radera
  3. Ja, är smått imponerande hur snabbt det går att få fram en lista med konkreta åtgärder på problem som legat och växt till sig under mycket lång tid, utan något synbart intresse från makthavarna, mer än att pumpa in en massa pengar i menlösa förortsprojekt. Att stenkastningarna och bilbränderna fått fortgå år ut och år in, är en gåta.

   Radera
  4. Doktorn - det är mest troligt bara ord för att det skall låta bra. Lite som den samvetslöse begagnat bilförsäljaren som säger det han tror kunden vill höra. Bara ord. Det är handlingen vi nu skall följa upp. I övrigt så bedriver nu sosseriet och MP en strikt SD-politik. Men, det är ju viktigast att man stannar kvar vid grytorna, det är målet med all verksamhet. Ideologin försvann för 30 år sedan.

   Radera
  5. Länken verkar inte fungera.

   Radera
 6. Det är tidigt än. Men detta gissar jag kommer stärka (s) om man håller fast vid en hård linje (vilket förstås är det enda rimliga). Polisen kommer tydligt att stärkas -- vilket man självklart skulle gjort under åren då omorganisationen kostade resurser, istället för nu. Den närliggande historien spelar ingen roll. ALLA svenska partier kommer stå enade i att polis, försvar och räddningstjänst kommer stärkas framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kommer man retoriskt hålla en hård linje, i praktiken kör man på som tidigare genom att genomföra alla resurstilldelningar... senare. Man vågar inte spräcka regeringen.

   O AKB vågar inte nyval. Skall bli mycket intressant att se nästa opinionsundesökning.

   Radera
  2. MP och V kommer ge med sig om detta. Valet 2018:
   * Sänk skatt till pensionärer (redan utlovat)
   * Höjda statsbidrag till kommunerna
   * Mer resurser till polis, kriminalvård och försvar (på gång)

   MP och V kan säga vad de vill om detta, det kommer inte spela någon roll. Ovanstående punkter _kommer att genomföras_, var så säker. +10 miljarder till kommunerna, +1 miljard till polisen och +2 miljarder till försvaret, eller nåt sånt.

   Notera att vi faktiskt har överskott i de statliga finanserna, så detta är inte på något sätt omöjligt att lova.

   Radera
 7. Deras praktiska förslag handlar nu om att öka antalet kvotflyktingar som tas emot..

  http://www.dn.se/nyheter/politik/kompromiss-om-migration-pa-s-kongressen/

  Verkar ju onekligen gå hand i hand med att ställa mer krav..

  SvaraRadera
 8. Från ord till handling - det är som sagt vad som gäller. Det är ett och ett halvt år kvar till valet. Sverigedemokraterna kommer säkerligen att öka 5-10 procent nu i kommande opinionsundersökningar, och ta röster från alla partier utom F!. Huruvida SD ökar permanent beror på vad Socialdemokraterna gör innan valet. Löfvén har chansen att visa upp sin handlingskraft här och nu. Och jag menar HÄR och NU. Något annat finns inte på kartan om man vill överleva.

  De snälla svenskarna är märkbart skärrade av terrorattentatet. Ett stort antal är även redigt förbannade. Moderaterna är redan dömda med Kinberg-Batra vid rodret, och jag tror även att tillväxt-
  och invandrings-Annies parti kommer att få sig en rejäl kyss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. > De snälla svenskarna är märkbart skärrade av terrorattentatet. Ett stort antal är även redigt förbannade.

   Inte i Stockholm, här äter folk glass, skrattar och dricker öl.

   Radera
  2. Det visar bara på hur skärrade de är. Tröstätande av glass, öldrickande och skratt är typiska symtom på Posttraumatisk stress. :-)

   Radera
  3. Jag tror inte förändringen behöver bli så stor opinionsmässigt. Tror de flesta förstod att det bara var en tidsfråga innan ett terrordåd skulle ske och ser man till antal döda så var det relativt få i förhållande till alla som mördas årligen. Vi har även haft andra vansinnesmord, Flink och Stureplansmorden.

   Radera
  4. SäS

   Den typen av relativism är oerhört korkad och obildad. Varken Flink eller Zethreus tillhörde samma övergripande ideologi som terroristerna i Paris x2, London x2, Madrid, Berlin, Orlando, New York, Stockholm, etc. För att inte nämna alla dåd i MÖ, nu senast i dag mot kopter i Egypten.

   Radera
  5. Medierna har ju gjort ALLT för att få till en myspys-stämning med bilder på poliser som leder tanter över övergångsställ, blomkransar och fina ord.

   Meanwhile har 4 personer, inklusive en 11-åring blivit lemlästade och ett gäng svårt skadade ligger på sjukhus.

   Det enda som kommer höras i veckan är "Kumbaya och we shall overcome och vi svenskar är så bra och förlåtande och snälla - kan vi inte bara gå tillbaka till vår skuldbubbla och vårt TV4/DN-filtrerade liv snäälla....och för guds skull visa ABSOLUT inga bilder på de döda och deras kroppsdelar"

   Radera
  6. Vad gäller terrorism så finns http://www.thereligionofpeace.com som sammanställer statistik över alla terrordåd med islamsk anknytning sedan 9/11. Vi finns nu med på listan. Man kan även läsa om koranen och alla dess verser som förespråkar våld mot otrogna, vilket är grundorsaken till terrorism. Tolkar man den bokstavligt, som många gör, då blir det så här.

   Radera
  7. "Varken Flink eller Zethreus tillhörde samma övergripande ideologi som terroristerna i Paris x2, London x2, Madrid, Berlin, Orlando, New York, Stockholm, etc. För att inte nämna alla dåd i MÖ, nu senast i dag mot kopter i Egypten."

   Självklart inte, men jag tror svenskar är ganska vana vid mord av den här storleksordningen.

   Som sagt, att det skulle ske ett terroristdåd i Stockholm var inte speciellt oväntat. Det har skett i många andra huvudstäder i Europa. Vi hade ju tom. ett försök på Drottninggatan för några år sedan.

   Jag tror därför inte vi kommer se någon större opinionsförändring, även om SD kan få några extra procent den närmsta månaden eller två.

   Radera
 9. Sossarna behöver förstå att demokrati och medborgerliga rättigheter är oerhört mycket viktigare än de väldigt mycket flummigare idéerna om mänskliga rättigheter och "allas lika värde". Att de måste välja socialdemokrati framför globalistisk anarko-marxism. Jag kommer tjata det här till nästa riksdagsval och längre. Om sossarna inget fattar kommer de snart bli lika obetydliga som sossarna i Belgien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att sossarna fortfarande har en chans att rädda sig själva (och Sverige). De är Sveriges böjligaste parti, som någon skrev i DN. De gör vad som helst för att fortsätta vara störst, eftersom de är övertygade om att det var Guds avsikt när han skapade Jorden, typ.

   Radera
  2. Det var länge sen sossarna var störst. Dom ligger runt 20-22% nu och Sd runt 27-30%.

   Radera
 10. Tack för en bra wall of text

  SvaraRadera
 11. Självklart köper (S) politiska poänger efter attentatet, även om alla politiker har varit ense om att man inte skall göra just detta.

  SvaraRadera
 12. Som Trump, kasta ut illegala invandrare.

  SvaraRadera
 13. Teoretisk fråga: Borde inte regeringen/statsmedia snabbt uppmana alla unga kvinnor att vara extra försiktiga med att röra sig ensamma ute de närmaste dagarna?

  Jag misstänker att antalet våldtäktsförsök kommer att öka. Det finns ju bevisligen ett tyvärr alltför stort antal män inom gränserna som kommer att bli upphetsade av det här å gärningsmannens vägnar. Upphetsning leder till höjd testosteronhalt, vilket leder till högre aggresivitet, vilket leder till ökat våldsamt beteende mot andra män och/eller mot kvinnor.

  Är det för mycket begärt av SVT att släppa fram någon psykolog att säga detta? Eller kommer man att låta landets kvinnor upptäcka det själva den hårda vägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringen kommer naturligtvis inte ens att få ut en tiondel ur landet, av alla de som enligt lag ska utvisas. Verkställighetshinder av olika karaktär borgar för den saken. Löfvén måste säga något för att lugna folket.

   Radera
  2. Det finns minst 20000 kärleksfulla Stockholmare som kommer att ta hand om resten. De kommer och bjuda på både mat och bostad till de papperslösa, det är vad jag hört på gatan...

   Radera
  3. Nu var det ju inte alls det jag frågade om utan något helt annat.

   Radera
  4. Ursäkta, svarade Doktorn i min upphetsning. Du kanske kan skicka frågan till P1 och "Fråga Psykologen"..?

   Radera
  5. Att varna svenska kvinnor för utländska män från specifika regioner, kan nog klassas som diskriminerande eller rasistiskt, oavsett om varningen gäller diverse psykiska tillstånd, kraftigt överskott på hormoner eller allvarliga sexuellt överförbara sjukdomar.

   Radera
  6. Nu pratade jag förstås om av religiöst våld upphetsade religiösa män - och den enda underförstått specifika regionen att undvika i det här aktuella fallet är ju då förstås svenska gator, torg och andra platser.

   Radera
 14. Trovärdigheten för sossarna i dessa frågor är mycket mycket låg, det enda parti som fört en konsekvent linje är SD.

  Det är bara 18 månader sedan som Löfven lovade att inte bygga några murar.

  Hade han tagit problematiken på allvar hade han tagit tag i utvisningsproblematiken för länge sedan, han hade inte låtit Kulturdepartementet under Bah Kunhke hantera extremismproblematiken, han hade utsett t ex M Ranstorp till samordnare, och han hade inte låtit Arnstad agera chefsideolog och rasistmärkt alla som påtalade dessa problem långt innan det blev "ok" som Löfevn brukar säga.

  Att media envisas med att kalla illegalt vistandes migranter för papperslösa visar bara med vilken brist på allvar som Sverige har hanterat dessa frågor, och nu har 4 personer fått sätta livet till. Detta är allvar och är så mycket större än att paradera sin egen moraliska överlägsenhet.

  SvaraRadera
 15. Idag på (S) kongress i Göteborg visar GP en bild på Löfven stående på ett podium och mot en bakgrund av en svensk flagga.
  På talarstolen finns ordet "trygghet"...

  Skulle till förväxling kunna ha varit SD och Åkesson..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde ha varit någon av Ebba, Anna, Jan eller Annie också. Alla har de haft chansen att visa vad de menar med "trygghet" men vi ser ju resultatet idag.

   Radera
  2. För snarare tankarna till Vidkun Quisling och Nasjonal Samling.

   Radera
  3. Q var artillerist.
   Bästa betyget någonsin på det gebitet i Norge
   Dessutom har visst Norge en egen flagga efter 1905.
   Om man nu skall skämta om dylika ting...

   Radera
 16. Verkar vara en repris på Ikea morden. Inga slutsatser drogs ju efter det attentatet, istället tystades händelsen ner. Var skulle man inte göra det den här gången med? Det funkade ju fint sist!

  Sydsvenskan har redan publicerat en snyftartikel om hur den elaka regimen i Uzbekistan radikaliserar befolkningen, när följer resten av MSM med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vilket trauma bär uzbeken med sig..? Fattigdom och utanförskap är faktorer som gör folk desperata... svenska samhället gör inte tillräckligt för att hjälpa... diskriminering... mer bidrag och resurser till utvecklingsområden... eller så är det bara radikal islam som är svaret på frågan.

   Radera
 17. Stefan Löfven är populisten personifierad. Om SD är eller kan bli regeringsdugligt parti återstår att se men det finns ju inget alternativ... en blankröst löser inget.

  SvaraRadera
 18. Angående Polisen så finns det inte resurser till något alls. Under ytan ligger det fler mord och väntar i Göteborg, Malmö och Stockholm. Poliser behandlas som skit av sina chefer och börjar tröttna. I övrigt kan man säga att man ska öka takten i utvisningarna men det är bara luft. Och vad händer ifall vi lyckas skruva upp takten? Och vad händer ifall vi skruvar upp pressen mot organisationer med terroristsympatier. Svensk polis ligger på gränsen och är rejält trött redan.
  I övrigt är det intressant att media inte benämner honom som papperlös, man kan undra varför. Eller vi vet nog svaret. Vidare är det dags att skrota det ordet och börja använda ordet illegal, de skall utvisas och således är deras identiteter fastställda och papper finns på att de ej får vistas i landet. I övrigt hade det varit intressant om Svenska kyrkan, Refugees welcome eller annan organisation hjälpt honom under tiden han varit illegal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det en papperslös, islamistisk lastbilschaufför som åkte fast tack vare tips från allmänheten. Så det stora provet för svensk polis har ännu inte varit, orkar dom med..?

   Radera
 19. Det var längesedan (S) var det (S)tora (S)tatsbärande PARTIET !!
  Dock lever många inom (S) fortfarande kvar med denna bild där (S) växt sig samman med staten och landets exekutiva funktioner i en "evig" symbios...

  SvaraRadera
 20. Det har i nyheterna framkommit att en av terroristens offer var en brittisk medborgare som arbetade i Sthlm för ett företag inom det svenska "IT-undret". En stor symbolisk fråga av den positiva "Sverigebilden" och "Cool Stockholm" som en världsomspännande internationell ekonomisk tidskrift benämnde Stockholm och Sverige i början på 2000-talet

  SvaraRadera
 21. Nu small det en gång, men det kommer smälla fler gånger. Undrar hur regeringen kommer att hantera det !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det smällde i Göteborg under natten. Visserligen bara molotovcocktails och stenar på polisbilar... det hanterade polisen. Tyvärr ingen gripen men troligen kända förövare sedan tidigare.

   Radera
  2. Undrar vad som händer om ligisterna råkar idka stenkastning mot förstamajtågen runt om i landet? Polisstat inom en vecka?

   Radera
  3. Det kommer definitivt fler islamistiska terrorattentat i Sverige. Muslimska Brödraskapet och IS-sympatisörer i Sverige, får i och med det här attentatet ett kvitto på vilka av dem som är under Polisens radar. Fortsättning följer...

   Radera
  4. Muslimska brödraskapet har väl redan rekat efter lokaler till sitt högkvarter i Sverige? Skulle inte förvåna mig om Stefan tycker det går under föreningsfrihet också.

   Radera
 22. Nyheter om en gripen Ryssi Norge. Bar på en hemmagjord sprängladdning. Låter snart som början på ett skymningsläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns uppgifter om att uzbeken är "från Uzbekistan" men är rysk medborgare. SD:s favoritland, ni vet.

   Radera
  2. Vad säger uppgifterna om hans religiösa tillhörighet? Vi har iaf tur att Trump har bytt favoritland :-)

   Radera
  3. Ryssarna har säkert skickat hit många personer av samma kaliber som den anhållna uzbeken, Ryssarna vet att Sverige gillar mångfald och särskilt muslimer från alla håll, så varför undanhålla Sverige från dessa individer.

   Radera
  4. PSS som de underhöll kommunistisk terrorism I västeuropa under 70- och 80-talet?

   Radera
 23. Bra analys. Skulle isf förinta SD. Men har som sagt ett enda val i det här läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som M har förintat SD efter sin kappvändning?

   Radera
 24. Min nuvarande uppfattning är att riksdagen kommer enas om att prioritera åtgärder mot alla som uttryckt någon form av sympati för IS. Istället för att jaga alla invandrare blint söks dessa med sympati för IS upp och lagförs här eller sänds genast åter till sina hemländer.

  Ett problem är de som är svenska medborgare, men de är få. Lagstiftning snabbt som förbjuder alla organisationer som sympatiserar med IS.

  Enklast är än mer resurser till polis och fångvård.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste ju frågan om islam upp på bordet. Ska vi skicka ut Waberi och Kaplan eller de bara kanske säger att de bytt åsikt..? Vi har sedan islamisterna i
   MP... Vi får hoppas de förbjuder S och MP.

   Radera
  2. Nanotec, du glömde skriva Vänliga hälsningar

   Radera
  3. Ja, ur led är tiden!

   Radera
 25. Inte för jag vill administrera en restriktiv invandringspolitik, men vore inte det enklaste att man måste besöka en lokal för att få besked om uppehållstillstånd. Blir man nekad, så transporteras man direkt ut sir landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att de är så många. Något tekniskt hjälpmedel kanske kan användas. Den som blir nekad får fotboja så att man kan spåra vederbörande. Tas av vid hemresa av av gränspersonal.

   Radera
  2. "Problemet är att de är så många"

   Jag köper inte det. Det finns ju personal för att ta hand om allt annat (utbetalning av bidrag, skjuts till flyktinganläggningar etc). Att samla ihop säg 500 personer om dagen på Arlanda och sätta på flygplan borde gå.

   Det problem jag kan se är att möjlighet att överklaga försvinner.

   Radera
  3. Problemet är att den andra sidan så ofta vägrar ta emot - det är inte bara att sätta extremister på ett plan och skjutsa hem dem - inte när det andra landet inte heller vill ha dem. Det pratas väl oftast om de som riskerar straff när de kommer tillbaka - men motsatsen är tydligen vanligare, att inte vara välkommen tillbaka alls överhuvudtaget.

   Radera
  4. Då skull vi kunna förvara dem i ett större inhägnat område tills någon vill ta emot dem.

   Radera
  5. Varför inte luftlandsätta dom från Herkules?

   Radera
  6. Ja, Magnus!
   Påstås att alplandet gör så.

   Radera
 26. Början till det värsta av eländet var när Reinfeldt gjorde om Moderaterna till ytterligare ett liberalt parti i mängden, det fanns inga gränser från något håll hur stor och frikostig den humana stormakten skulle vara, men som nödvändig motvikt växte då SD starkt och Reinfeldt blev alldeles svart i ögonen av ilska och avgick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju Alliansen + MP som underlättade för dem som fått avslag att stanna kvar i landet, med t ex skolgång för barnen och 50 kr för sjukvård. Vänstermedia lyckades enkelt stoppa Reva. De som varit inblandade i detta borde vara väldigt tysta framöver men de har väl bytt åsikt nu och låtsas som ingenting.

   Radera
 27. Apropå terrorism;

  REALISTISK FRAMTIDSVISION - ELLER ?

  Alla krig och terrorism i världen skulle upphöra inom max ca tre månader - ifall dom som sponsrar sådant ekonomiskt och på annat sätt över en natt skulle sluta med det.

  Inom loppet av ca tre år skulle alla U-länder bli bättre för folken än i I-länderna - ifall dessa länders regeringar förbjöd bankernas Fractional Reserve Lending - till förmån för att själva producera räntefria pengar till sina budgetunderskott - p g a nödvändiga infrastrukturinvesteringar, social välfärd osv = världssvälten skulle bli ett minne blott. Det finns ingen risk för oönskad inflation eller urholkat penningvärde i detta - så länge som arbetslösheten ej går under ca tre procent.

  Alla världens eländes eländen kan få ett slut - ifall Wi först av allt nollar ut den världsomspännande ”religionen” Brist på pengar - eller ?

  Mer ingående om detta ämne här.

  SvaraRadera
 28. Lars, rikspolischefen heter Dan Eliasson. Danielsson är väl psykopaten på migrationsverket? Skulle i och för sig också sparkas och helst ställas inför rätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den töffen slutade väl? Det var ju roligare att släppa in asylsökande än att skicka tillbaka dem när det visat sig att de inte hade några asylskäl...

   Radera
 29. Det kan nog bara bli ett utfall för valet 2018, SD har varit på väg att bli största partiet och efter i fredags är ska det nog till ett mirakel för att hindra det. Med största sannolikhet åker MP och KD under spärren, teoretiskt sett kanske även V och L.

  Vad har vi då kvar? Åkesson kan gå till M, men det räcker inte för majoritetsregering, så först går Åkesson till Löfven i det näst största partiet och frågar om han vill samarbeta.
  Löfven släpper inte ifrån sig makten frivilligt och vidare inser han att om inte han tar bollen så kommer frågan gå vidare till M och C....

  Max en vecka efter valet står Löfven upp på presskonferens och berättar för sina väljare att S bestämt att de måste ta sitt ansvar och därför bildar S regering med SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kent, jag håller med. Jag har sagt det förut och blir bara mer och mer övertygad om det. Stefan Löfven kommer vägra att släppa ifrån sig statsministerposten. Han kommer att "respektera valresultatet" och "ta ansvar för Sverige" och göra upp om invandringspolitiken med SD och även ge dem lite andra politiska godbitar mot att de röstar på honom som statsminister. Kvar med lång näsa kommer allianskamraterna och vänstern stå och gorma till ingen nytta.

   Radera
  2. S+SD ? Verkar lite väl långsökt...

   Radera
  3. Praxis är ju att största partiets ordförande blir statsminister. Tveksamt om Stefans stolthet pallar med det, men inte omöjligt.

   Radera
  4. MartinS, Ja lite långsökt om man ser till hur partiet pratar men skådar man Löfvens psykologiska profil så är min bild att han kommer kommer gå över lik för att få behålla sin makt.

   Radera
 30. Märkligt att folk blev förvånade över det som hände. Det har ju varit ett antal terrordåd på kontinenten de senaste åren. Vad är det som får folk att tro att vi ska kunna stå utanför...

  SvaraRadera
 31. Varmluft som sagt. Det många verkar ha svårt att fatta är att politikerna vill ha det så här; dom vill ha kaos i samhället; varför kan man diskutera, men det finns teorier.

  SvaraRadera
 32. Regeringen bjuder in till samtal enligt tv4. Men fortsätter utesluta SD. Denna spanning om att drottninggatan är slutet för sossarna är helt korrekt!

  SvaraRadera
 33. Om S tar krafttag och gör det de pratar om nu så skulle jag kunna tänka mig att rösta på dem.

  Ygeman är verkligen en pratkvarn, utan formell handling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I bästa fall kommer göra några halvdana åtgärder som blåses upp i medierna till något jättebra. Sen rinner det ut i sanden och allting ramlar vidare precis som vanligt. Islam kommer fortsätta trivas i det här landet och snart flyttar ju Muslimska brödraskapet sitt huvudkvarter hit.

   Radera
 34. Terrorbrotten i Sverige kommer att ökar i samman takt som utvisningarna ökar. Det blir Catch 22 för regeringen. Ju mer de visa handlingskraft, ju mer körde de är. Deras ända val är kanske att dra ut på det och hoppas dom kan hantera det fram till valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är orolig för att du har helt rätt. Moment 22 som du så fyndigt konstaterar.

   Radera
 35. Kommer landa i en rad förslag och utredningar som råkar komma fram till att massvis med pengar ska spenderas med början Oktober 2018.

  SvaraRadera
 36. Det behövs först ett inbördes krig inom S där delar som t.ex Tro och Solidaritet, Olof Palme centret och S-Kvinnorna måste utplånas då reformation av dessa troligtvis inte går att genomföra. När väl det skett så kommer de samtidigt ha svårt att finna någon att regera med. Möjligt att även sossar då flyr till MP, V eller (f)ISIS (den Feministiska Initiativ-Staten I Sverige).

  Sossarna är i en svår sist då de måste övertyga väljarna genom att genomföra svåra reformer vilket MP troligtvis inte kommer att acceptera. För att vinna tillbaka väljarna måste de leverera inte bara prata, den tiden är över sedan länge. Och det kommer att bli svårt att leverera tillsammans med Dagisminister Fridolin. Inte minst då ett inbördes krig med Stalinistisk/Löfvenistisk utrensning av vänsterhönor troligtvis blir en boost för MP.

  I det Holländska valet där deras Sossar fullkomligt kollapsade så stack deras motsvarigheter till MP i taket. Kollaps betyder trots allt okontrollerat sönderfall/desintegration.

  SvaraRadera
 37. Vill nån stoppa väljarflykten som kommer kan de TRO det räcker med ovanstående åtgärder.
  Det mer troliga är att väljarna genomskådat korthuset och börjat inse att vi inte ska invandring överhuvudtaget i dagens mening.

  Vill nån vara tvärsäker på att stoppa SD innan nästa val kommer de nog tvingas föreslå den enda åtgärd som egentligen betyder nåt. Dvs mer eller mindre totalstopp på det vi idag kallar invandring.

  Dagens svenska politik är i mitt tycke svår förstå sig, för mycket lögner och så kallade sofismer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mycket svår att förstå. Min teori är att alla vettiga personer håller sig borta från politiken och har gjort så ganska länge.

   Radera
 38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 39. Upp flyga orden, verkstan stilla står. Sossarna berusar sig med kraftfull retorik, eller mera folkligt: " de ljuger så de tror sig själva" ( eller som en häst travar)

  SvaraRadera
 40. Ett nytt blogginlägg snart där detta inlägg kommenteras så här i efterhand 16 juni?

  SvaraRadera