Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-22 10:57

Det årliga bokmässe-nazist-kommunist-yttrandefrihetsbråket

Så har det årliga Bokmässan-nazist-kommunist-yttrandefrihetsbråket dragit igång. Bland annat  har 139 kända populära publikmagneter nu skrivit att de vägrar besöka bokmässan, ett av Sveriges större förlag Natur & Kultur kommer inte ställa ut, och så håller det på.
Detta är vad bråket handlar om, och som alla uttalar sig om. Högerextrema tidningen Nya Tiders monter på Bokmässan. En ganska intressant demografi bland besökarna i detta undanskuffade hörn av Bokmässan, långt bort från alla publikmagneter. Känns inte så "ny tid", utan mer "nyss pensionär".
Så vad gäller då Bokmässan-nazist-kommunist-yttrandefrihetsbråket?

Högerextrema tidningen Nya Tider har i några år ställt ut på Bokmässan. Förra året upptäckte någon kändis detta och drog igång ett drev. Bokmässan kastade ut utställaren, men fick kritik för att de begränsade yttrandefriheten och ändrade sig. Eventuellt ändrade man sig flera gånger. Jag tappade iaf räkningen.

Bokmässan brukar varje år tillåta utställaren Lenins Barnhörna, att föra ut sin propaganda för en ideologi som dödat åtminstone 100 miljoner människor, långt fler än nazismen. I rättvisans namn så hann inte nationalsocialisterna hålla på lika länge som kommunisterna (fortfarande håller på - senast har 20 demonstranter mördats av regimen i Venezuela senaste dagarna), och de hade säkert också kunnat nå 100 miljoner om de fått hållas. Värt att notera att nationalsocialism alltså är extremhöger, medan internationalsocialism är extremvänster. Socialism i både höger och vänsterform dödar.

Att Bokmässan låter Nya Tider och Lenins Barnhörna ställa ut är ett aktivt val från Bokmässan, och handlar inte om yttrandefrihet. 

Yttrandefrihet gäller mot det allmänna - det allmänna (stat, landsting, kommun, myndigheter) får inte begränsa yttrandefriheten. Ett privat företag som Bokmässan har inga som helst skyldigheter att låta vem som helst komma till tals. 

I år drog bråket igång igen och nu har Natur & Kultur, ett av Sveriges största förlag skrivit att de inte kommer ställa ut på Bokmässan på grund av Nya Tider. Det har följts upp av att 139 (igår var det typ 127) populära och kända publikmagneter nu vägrar betala sina tusentals kronor för hotellrum mm för att vara på Bokmässan, som är årets stora branschhändelse. T ex kommer inte Stefan Jonsson, Anneli Jordahl, Viktoria Jäderling, Anna Jörgensdotter, Lina Kalmteg och Elise Karlsson dyka upp, vilket man får respektera även om det är en stor förlust för Bokmässan.

Jag utgår från att dessa 139 också tillser att inga av deras böcker finns till salu på Bokmässan (eller för den delen någonstans där Nya Tider säljs eller finns till vardags).

Bokmässan tar alltså aktiv ställning för både Nya Tider och Lenins Barnhörna. Vilket med rätta kan och bör kritiseras. Trots allt lever vi fortfarande i ett land med yttrande- och åsiktsfrihet, så kritik bör formuleras medan vi fortfarande får uttrycka oss.

Däremot kommer jag aldrig låta nazister eller kommunister bestämma över mig. I själva verket så låter jag ingen bestämma över mig.

Kort sagt kommer jag aldrig tillåta vare sig högerextremister eller kommunister att vinna och hindra mig från att utöva min mötesfrihet, yttrandefrihet och rörelsefrihet. Så jag kommer deltaga på årets Bokmässa. 

Sedan får andra välja att låta högerextremister eller kommunister diktera deras agerande. Det är deras rättighet att vika sig för högerextremister.

Problemet är att högerextremisterna och kommunisterna hittas överallt. Var går gränsen för hur man ska dessa begränsa ens liv och gärning? Mitt svar är ingenstans. Inte ens på Bokmässan och ej heller på Almedalen dit nazister nu sökt hyra utrymme. Problematiken med Almedalen kan eventuellt vara annorlunda, om uthyraren är det allmänna.

Nu har ju alltid bokmässe-nazist-kommunist-yttrandefrihetsbråket handlat om hur många gånger man kan byta ståndpunkt. Så vi får väl se vilka som kommer och inte kommer, och vilka som ställer ut och inte ställer ut. Man ska vara medveten om att deltagande på Bokmässan är extremt dyrt, både som individuell författare såväl som förlag, och det är ytterst tveksamt om den går runt ekonomiskt. Det är alltså sällan någon ekonomisk förlust att inte delta, och om man bor i Stockholm kan man ändå träffa 80-90% av branschen året runt utan att behöva bli skinnad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. Alla dessa så kallade författare gör bara vad Bonnier vill att dem skall göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det är därför alla Bonnierförlagen, och även DN, är på Bokmässan?

   Foliehatt på.

   Radera
  2. Bonnierförlagen: Vi vill inte ha Nya Tider på Bokmässan

   http://www.expressen.se/kultur/bonnierforlagen-vi-vill-inte-ha-nya-tider-pa-bokmassan/

   Behåll din Foliehatt, för dig själv!

   Radera
  3. Vill inte ha, nej. Men kommer ställa ut på Bokmässan. Vilket de där 139 säger att de inte kommer göra, de kommer inte ens besöka mässan.

   Radera
  4. Bonniers har naturligtvis betytt oerhört mycket för svensk litteratur, inget snack om saken och Bonniers fullkomligt dominerande monopolställning kan man diskutera hur länge som helst. Klar är i vart fall att det är problematiskt när en sådan stor och dominerande aktör tar ställning OM något annat än FÖR yttrandefrihet.

   Radera
 2. Det var förra årets modeargument nummer ett att yttrandefrihet är en angelägenhet mellan staten och den enskilde men naturligtvis är det så att yttrandefriheten blir meningslös om vissa åsikter systematiskt hindras från att framföras och få spridning.

  Det är snarare det sistnämnda problemet det handlar om även om det felaktigt kallas för yttrandefrihet. Det skulle behövas ett bättre ord.

  Håller vi fast vid senare tolkningen av ordet, alltså den felaktiga, så har redan Jan Guillou sagt allt som behöver sägas "yttrandefrihet gäller alla, och särskilt de dummaste".

  SvaraRadera
 3. Författare har ju en särställning i samhället för att de kan stava och formulera begripliga meningar, vilket gör att de ofta får uttala sig i media om allt möjligt som de inte begriper. Jag utgår från att de författare som känner sig kränkta nu ges rikligt med mediatid i SVTs morgonsoffa tillsammans med det obligatoriska soffattributet Göran Grejder.

  Förövrigt är det naturligtvis fantastisk reklam för Fria Tider et al med all den här mediauppmärksamheten, men det kanske inte de kränkta författarna har tänkt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omtanke om det egna varumärket kan också ha betydelse. Det kan vara ett helt giltigt argument att inte vilja figurera i sammanhang där element som uppfattas som tveksamma av den egna kundkretsen befinner sig.

   Exempel: en gång drev jag ett företag som utvecklade och sålde ganska specialiserad radioutrustning och jag ville inte att företaget skulle skylta i samma sammanhang som leverantörer av ren stör- och sabotageutrustning.

   Radera
  2. Naturligtvis finns det en massa olika incitament. Ett kan vara omtanke om det egna varumärket genom att man får själv får en massa uppmärksam brett över hela media som man annars inte skulle ha fått. Tror att stjärnförfattarna tjänar mer på det än att vara med på bokmässan som har betydligt mindre medial exponering än MSM. Får de sedan sitta i SVT morgonsoffa med lämpligt medhållande soffattribut och gnälla så är deras lycka gjort.

   Radera
  3. Håller med, författare förväntas kunna ”stava och formulera begripliga meningar” vilket gör att de blir lästa - men det föreligger ett men här: vissa kan skriva utan att ha något och säga emedan andra har något och säga utan att de kan skriva!

   Radera
 4. Kollade "uppropet" och hittade två namn som eventuellt kan klassas som ett avbräck för bokmässan: Peter Englund och Klas Östergren. Resten en salig blandning av okända författarwannabes och ökända vänsterextremister. Kommer nog att slås publikrekord om dessa stannar hemma + alla månader av gratis reklam som mässan kommer få.

  SvaraRadera
 5. Varför heter det alltid högerextrema, och aldrig vänsterextrema?
  Ett sätt att kringgå är att skriva ”kommunister” något som vi det dog ut med murens fall. Vi leds till tron att kommunister är ofarliga nostalgiker. Epitetet betraktas då mer som en historiskt fossil, en ofarlig kvarleva av en sedan länge död rörelse – inte mycket att oroa oss för. I själva verket är vänsterextrema största hotet mot all yttranden. Detta faktum städas effektivt bort med ordet ”kommunister”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemformuleringsprivilegiet ägs oftast av journalister och rubriksättare som själva ofta innehar sympatier vänsterut. Därav de vänsterhänta silkesvantarna.

   Radera
  2. Och alltid i form av påståenden (imperativa verbformer …) aldrig som frågesatser, där journalisten (som i P1s filosofiska rummet) resonerar med läsarna om hur verkligheten är beskaffad.

   Radera
 6. Detta vattenglas som det jämnt är stormvarning i...

  Kan inte Ben Dover komma och styra upp det lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som hade poppat popcorn, men det var förgäves.

   Radera
 7. "Däremot kommer jag aldrig låta nazister eller kommunister bestämma över mig. I själva verket så låter jag ingen bestämma över mig."

  Utom den goda staten då som stjäl så mycket den kan av din egendom och ger dig en klapp på huvudet, uppmanar dig att vara tacksam för att du fick behålla något alls och motiverar det med att det finns så många andra som också behöver egendom så du får "dela" med dig helt frivilligt.

  SvaraRadera
 8. Jag har en vän som funderade på att bojkotta. Han är kreativ och analytisk så jag gav honom rådet att gå på mässan och titta på nyatiders monter och fundera på hur det vart så här och vad man kan göra åt det.

  SvaraRadera
 9. Att etablerade författare lämnar walk over kan kanske vara bra så mindre kända författare kan synas mer.

  Troligtvis är det i år man skall vara där om man vill synas.

  SvaraRadera
 10. Problemet är inte att vänsterextremister tycker Fria Tider är högerextrema, utan Bonniers agerande. Här förväntas vi diskutera, diskursen, utan att knappt få nämn att just Bonnier själva skapade diskursen, för än hotet om foliehatten komm fram! Hade inte Bonnier agerat som de gjort, hade inte diskursen uppstått - ej foliehatthotet heller för den delen. Apropå yttrandefrihet!

  SvaraRadera
 11. Jag är ganska intresserad av denna diskussion, på 30-talet fick nazisterna utrymme och tolkningsföreträde, på 70 och 80-talen var det inte kul att vara kommunist och idag härjar vänsternaffian och radikala muslimer hej vilt.

  De som gnäller är de som inte får utrymmet eller tolkningsföreträdet men historien säger oss att så fort de får chansen så slår bara pendeln över åt andra hållet och det är vänsterns och islamisternas tur att gnälla.

  Lagom existerar inte i den riktiga världen.  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt naturligt är det så att den som känner sig förfördelad har störst anledning att klaga på sakernas tillstånd. Men det finns ändå gradskillnader och det har alltid funnits de som stått upp för yttrande- och åsiktsfrihet för principens skull.

   Att dagens kränkta populister skulle göra det är som alla borde förstå ett skrattretande påstående.

   Radera
 12. Socialism har aldrig dödat någon, oavsett form. Jag skriver detta som definitivt icke-socialist.

  När en psykopat vill ta kål på människor och behöver vifta med en fana för att få med folkmassan så kommer han (för det mesta en "han" trots allt) att välja den fana som ger mest effekt för stunden. Det är populism som dödar, inte socialism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som att säga att vapen aldrig dödar någon därför är det ofarligt att alla har vapen.

   Ett problem med ideologier som exempelvis socialism och den extremare formen kommunism är att de har brister och nästan alltid leder till någon form av extremism (se Venezuela) för att försvara bristerna. Ett annat är när ideologin förfäktar uppfattningen att utövarna är bättre än andra (fascism, nazism, islam). Det leder alltid till åtminstone dålig stämning, men ofta till våldsamheter.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Exakt hur ska man utan våld ta alla människors ägodelar och socialisera dem?
   Ungefär like rimligt som extremhögerns 'fredlig etnisk rensning'

   Radera
  4. Alla ideologier har brister, det är väl inget som är unikt för någon av dem. Ett vapen blir det om det används som ursäkt för etnisk utrensning eller liknande, fram tills dess är det ett verktyg. Nästan varenda ideologi på denna planet har råkat ut för det, och varenda en slutar fungera väl när de tillämpas till uteslutning av andra, balanserade krafter. För nyliberalerna och dumliberterianerna som tror att just deras ideologi kommer att leda till utopi så önskar jag bara att de kunde få leva en dag i världen. Själv föredrar jag en mer balanserad approach.

   Att de totalitära regimerna dyker upp när primärideologin knakar i fogarna är inget unikt för någon av dem, utan en historia som upprepas om och om igen, genom historien. Det betyder inte att samtliga idéer inom ideologierna automatiskt diskvalificerats.

   Desillusionerad: extremt hyperboliskt uttryckt. Att säga att all omdistribution är våld är så nonsensartat att det inte fordrar vidare kommentar.

   Radera
  5. … "utopi så önskar jag bara att de kunde få leva en dag i den världen som det skulle skapa"

   Radera
  6. Desillusionerad: extremt hyperboliskt uttryckt. Att säga att all omdistribution är våld är så nonsensartat att det inte fordrar vidare kommentar.

   All omdistribution kräver våld - Men det var inte var jag sade, det jag sade var att det var omöjligt att på fredlig väg om-distribuera Allting, som kommunism kräver.

   Radera
 13. Av de 139 kände jag igen 5 och sålt böcker från fyra av dom.

  Vem bryr sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. "Socialism har aldrig dödat någon, oavsett form. Jag skriver detta som definitivt icke-socialist".

  Tillåta mig komma med ett marginellt förtydligande: Kommunism har mördar samt dödat mellan 60 - 80 millioner människor.

  SvaraRadera
 15. Nazisterna är och var varken höger eller vänster. De kan bäst beskrivas som extrem-mitt eller ett synkretistiskt parti. De faller ur den politiska spelplanen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazister är national-SOCIALISTER !!
   Kommunister är international-SOCIALISTER !!

   VW - en av världens ledande bilkoncerner - är ett "socialistiskt" folkägt företag ( V.E.B) till 20% enligt den s.k VW-lagen där delstaten Niedersachsen är förpliktigad att äga minst 20%

   Kanske för att annars mera fondägda företag och av internationella investmentbolag ägda företag är mera snabba på att avskeda människor. Detta till skillnad från familjeföretag och statligt ägda dito.

   Och VAD som skulle kunna hända om några 100-tusen arbetslösa välorganiserade tyskar skulle bli förbannade och börja gå ut och promenera på gator och torg VET vi ju VAD som händer...

   Krig utbryter, hela stater med polis, rättsapparat och försvar faller samman som illa byggda korthus etc

   Radera
 16. Det mest trista i sammanhanget är att Media inte längre debatterar fakta, orsak-verkan, ekonomi, statistik, vetenskap, klimat & miljö, skatter och fördelnings-politik osv .... Utan istället censurerar åsikter och ägnar sig åt person-angrepp...

  Nuförtiden är det istället Nazist / Extrem-vänster / Du-har-Fel-Värdegrund / Islamist / Du-har-fel-åsikter-så-det-kan-vi-inte-publicera, osv ....

  MSM gräver sin egen grav, snabbt och djupt !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Metro, DN o SVT är PRAVDA !!!
   ;-)

   Radera
  2. Och alt-right är alkisarna på parkbänken

   Radera
  3. Ja, Sydsvenskan med...i allra högsta grad.

   Radera
 17. Jag tycker det är anmärkningsvärt att politiker och intellektuella har så svårt att argumentera med/mot extremister att de måste förhindras att alls uttala sig. Låt dom säga sitt budskap och smula sedan sönder det med fakta och moral?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget konstigt ned det som Bosse undrar över. Vi lever i ett samhälle med en postmodern elit och för denna postmoderna elit existerar varken fakta eller moral, för denna elit existerar enbart en berättelse som inte har något gemensamt med den krassa verkligheten. Ifall berättelsen kolliderar med verkligheten, då går berättelsen alltid före för denna elit.

   Radera
 18. Beträffande Bonniers, de köpte Akademiska bokhandeln i Helsingfors, det som var den bästa bokhandeln i Europa norr om Berlin, men nyligen då jag besökte Helsingfors och nämnda bokhandel, kan jag inte säga annat än att Bonniers övertagande av nämnda bokhandel verkligen känns, Akademiska bokhandeln har verkligen förändrats till det sämre vad utbudet beträffar. Jag ångrar att jag inte kollade upp avdelningen med tecknade serier, skulle ha varit intressant att se vilka Tintin album fanns till försäljning ;)

  SvaraRadera
 19. Har inget övers för varken nationalism eller socialism, då jag vill ha fri invandring och avskaffad välfärdsstat, men jag undrar vad som är så nazistiskt med Nya Tider. Och även om tidningen skulle innehålla planritningar för koncentrationsläger så har jag svårt att se poängen med att bojkotta Bokmässan. Det här årliga spektaklet ger Nya Tider massa gratisreklam samtidigt som man hindrar spridning av andra idéer. Är det inte bättre att bara låta dem stå i monter där? Om våra idéer är överlägsna så har vi inget att vara rädda för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det knappast så om man blickar tillbaka i historien att det alltid varit de överlägsna idéer som vunnit. I övrigt håller jag med dig: förra året så var det belysande att se tomteparaden kring deras monter.

   Radera
  2. Tomteparad var ordet. Man blir inte direkt orolig när man ser vilka som bevistade montern. Bekräftar snarare en hel del fördomar om sympatisörerna.

   Radera
 20. Kan någon (kanske Cornu) beskriva för mig vad som är högerextremistiskt med Nya Tider?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Den vill jag också gärna ha ett svar på.

   Radera
  2. Kollade lite snabbt, men ser inte att det är speciellt extremistiska. Dock verkar huvudintresset vara ganska begränsat. I samma hörna hittar man Fria Tider som samma begränsade vy av världen, men som verkar ha lite mer resurser. Allt är dåligt verkar vara huvudbudskapet. Ledarna var rätt rasistiska i sin framtoning sist jag tittade, men det kan ha lugnat ner sig. Med svenska mått kanske extrema, men då är vi begränsade av åsiktskanalen som gör oss lite eljest än resten av världen, så där lagoma. Personligen så anser jag att de som driver och uppskattar att läsa det där helt enkelt är lite efterblivna.

   Radera
  3. Ser att ingen av de s.k. högerextremistiska uppbär presstöd. Däremot ger man 3Mkr till Flamman som ägs av den Moskvatrogna tidningsföreningen Norrskensflamman. Ja, så är det i Sverige, vänsterns bidragsdiande håller likstela lik som Lenins vid liv ännu en tid.

   Radera
  4. Betänk dock att Lenin var 1/4 svensk genetiskt.
   Riktigt så illa ville åtminstone ej jag ryssarna.

   Få se nu i e.m i U18...

   Radera
 21. Efter att ha läst Nya Tider ett halvår ungefär har jag ännu inte sett något som jag skulle kalla högerextremistiskt eller nazistiskt. En bra tidning som jag kommer fortsätta prenumerera på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste nyss ett antal artiklar som likaväl kunde stått någonstans i MSM om de inte varit så jäkla korrupta. Såg bara kritik av just MSM och vänsterextremister, granskning av maktens politiker, utlandsnyheter, diverse reportage, bla om 1 barn som dog efter att ha avvisat från sjukhus som fått beröm för att ta emot många "papperslösa".. Om att Svenska kyrkan samlar in pengar för Moskéebygge, intervjuer med diverse vettiga människor osv. Inget att hetsa upp sig för och absolut inget direkt högerextremistiskt.

   Någon kan gärna länka till det som anses vara rasistiskt, Nazistiskt eller högerextremt!

   Kan vara att namnet "Nya tider" innehåller ordet "tider" precis som tidningen "fria tider" och att de som bestämmer vilka det ska drevas mot tror att det är ungefär samma sorts tidning.

   Nya tider, Fria tider är konkurrenter och de ska man inte släppa fram. Kan vi inte komma åt rasistkortet så drar vi något annat kort istället. Hursomhelst så är det ju ROLIGT att få bestämma vilka som är godkända. Framförallt är det ju ROLIGT att klämma åt våra kritiker och konkurrenter.

   Radera
  2. Det finns alltid incitament att racka ner på andra. För MSM, och i synnerhet godhetsknarkande DN, så finns det ekonomiska incitament att slå ned på konkurrensen. Trots allt klarar sig DN ju utan presstöd, till skillnad från presstödsknarkande blåa SvD. Andra godhetsknarkare som SR/SVT har helt andra incitament som mer beror på att säkra kundbasen för de anställdas trygghet, politiska överlägsenhet och liknande.

   Fria och Nya tider appellerar till de extremt missnöjda. Inget att säga om det. Det finns produkter för alla kategorier. Och det är väl konsumismen i ett nötskal. Det finns något för precis varje konsument som kan betala.

   Radera
 22. De´e´la´non som har gått ut med ett påbud, lia´som!?

  SvaraRadera
 23. Mobbningen på en valfri skolgård på mellanstadiet är rena söndagsskolan i jämförelse..

  SvaraRadera
 24. Extremhöger är som sagt ett vanskligt och missvisande begrepp eftersom nazisterna var just socialister.

  Extremhöger vore exempelvis krafter som vill halvera skattetrycket och anpassa välfärdsstaten därefter, införa dödsstraff, osv.

  Jag antar att det är svårt för de socialistiska krafterna i landet att erkänna att nassarna var just socialister och genom att använda begreppet extremhöger så kan de istället skamlöst utnyttja nazisternas illdåd för att smutskasta sina politiska motståndare.

  SvaraRadera
 25. För en som missat tåget: kan någon förklara på vilket sätt Nya Tider är nazister? Gärna länk tack.

  SvaraRadera
 26. Tryckfrihetsförordningens första paragraf:
  "Med tryckfrihet förstås varje svensk medborgares rätt att, utan av myndighet ELLER ANNAT OFFENTLIGT ORGAN i förväg lagda hinder, utgiva skrifter..."
  Bokmässan ägs av en stiftelse där bland andra Göteborgs kommun är delägare, vilket gör den till ett offentligt organ. Så. Då kan vi ta bort diskussionen allmänt/privat ur ekvationen, vilket gör det hela enklare för alla oss som uppskattar yttrande- och tryckfriheterna. F.ö. anser jag att bojkott är tramsigt!

  SvaraRadera