Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2017-04-28 13:36

De två sista idioterna är födda

De två sista idioterna på börsen är födda, och jag utropar därmed att det är dags att sälja (tidshorisont månad-månader) och gå helt likvid. Förklaring om vilka två idioter det rör sig om nedan.
Idioten på bilden är bloggaren, inte de omnämnda idioterna X och Y.
När de sista pengarna skickas in på börsen så är det som bekant av naturliga skäl dags att sälja. När inga mer pengar finns att stoppa in så faller ju som bekant börsen - dels finns inga pengar att konsumera för och dels finns ingen som kan köpa aktier från de som vill sälja. Detta är förstås grovt förenklat, men här ska det raljeras.

Jag pratade idag med ett par goda vänner, X och Y, och egna företagare, som suttit med överlikvider i sitt aktiebolag sedan en fastighetsaffär för ett antal år sedan. Det handlar om en för vanliga dödliga ansenlig summa pengar. De har nu i dagarna gått all in på börsen med miljonerna.

Kort sagt är dessa två goda vänner de sista två idioterna och det är dags att toksälja börsen. Sorry X och Y, men så är det. Och ja, jag vet att ni läser detta. Skäms!

Nu är förstås timingen usel, men det finns några förmildrande omständigheter. Dels har X och Y en tidshorisont på ca 30 år, eller till "pensionen" som vi 70-talister så ironiskt kallar den framtida punkt när man börjar plocka ut slantarna från det statliga pensionssystemet även om de inte är värda något.

Dels handlar det om rådgivning. Riktig rådgivning, där rådgivaren är äldre, beprövad, tagit sig genom flera börskrascher, och inte tar procent på några innehav, utan fakturerar för faktisk rådgivning och goda råd. Kort sagt har rådgivaren enbart incitament att ha nöjda kunder och inte kunder som man kan lura att sitta kvar och betala förvaltningsavgifter i form av procent även på en fallande börs1.

Därtill är det enkelt att förvalta kapital i en tjurmarknad, utan det är hur man klarar av det vid börsnedgång som sållar agnarna från de som blandat ihop egen förmåga med en positiv börs. Då rådgivaren fortfarande har kunder nog att leva på rådgivning trots t ex kraschen 2007 - 2009, så vet vederbörande vad den sysslar med. Dessutom innebär faktisk avtalad och av bägge parter undertecknat kontrakt om rådgivning att man har ett juridiskt ansvar för de råd man ger.

Med en tidshorisont på 30 år och en kompetent aktiv rådgivare, som punktbevakar femton bolag heltid, och ger råd när det är dags att köpa respektive sälja, och som inte tjänar mer eller mindre för att kunderna blir likvida periodvis, så är jag inte orolig för X och Y. Varken de eller deras företag står och faller med detta kapital. Så länge de inte får rådet att belåna innehaven...

Men likväl är detta alltså ett tecken på att de sista två idioterna nu är inne i marknaden och att vi andra ska sälja med tidshorisont månad till månader.

1. Kallas "personlig bankman" i dagligt tal.

57 kommentarer:

 1. Varför då inte vänta ett 1/2 år, till exempel och köpa då?
  Pengarna kunde ju ha skramlat vidare den tiden!
  I Scrooge Mc Ducks efterföljd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade säkert blivit en fin vinkällare för de där stålarna istället för trista aktier de uppenbarligen inte behöver avkastning på.

   Radera
  2. Jag kan intyga att du inte behöver oroa dig för att de sitter och suger näring ur hörnet på en tjock-TV.

   Radera
  3. Menar du samtidigt att tjock-tv är mer näringsrikt än en platt-tv? ^^ Jag trodde det var indränkta handdukar som gällde.

   Radera
  4. Vad kostar det att anlägga en vinkällare?
   Det känns inte särskilt dyrt.
   Exklusive "inredningen" då förstås.

   Radera
  5. Problemet med alla ägodelar uppenbarar sig först när man flyttar!
   Ytterst tacksam att vi inte skaffat en dylik källare i dagsläget...

   Radera
 2. Hoppas de gick all in i Vietnam-Pakistan om vi nu pratar 30 års sikt.
  Men antagligen sitter de och gubb###### med Volvo nu när Gardell äntligen har "rätt" efter 11 års felinvestering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte Volvo och inte Ericsson som jag uppfattade det. Lite kompetentare rådgivning än så.

   Radera
  2. Jag får vid tillfälle försöka pressa ur dem listan på aktierna. Fick några aktienamn.

   Radera
 3. Trots min asociala natur så går det inte att undvika hur många börsvinnare som villigt berättar om hur bra det går att investera nu. Undrar om de tror att de minsann lärt sig börsen nu efter att ha förlorat några tusenlappar på fingerprint. Fom nu är det bara upp som gäller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fingerprint?
   Nu ska vi vara snälla. Har vi inte skällt tillräckligt på GBG idag?

   Radera
 4. Varför är det så inihelvete bråttom att gå ur börsen? Bättre att se trenden brytas först. För de flesta är det för knepigt att stå vid sidan och se börsen rusa 1-1,5 år för att vänta in raset som ska ge så fantastiska möjligheter. När århundradrets möjlighet kommer, som 2008-2009, är de flesta för nerviga för att köpa i alla fall. Säga vad man vill om Jim Rogers och Dr Doom I, II, III och allihop upp till XXVII; de har inte varit så lyckade i sina tips de senaste fem åren. Alla kommer ihåg den där jeppen som rådde en att köpa ett bolag som sedan gick dåligt, ingen kommer ihåg de 18 defekta råden på rad som en del gett med innebörden att sälja av. Många missar en 30%:ig uppgång för att inte riskera en 10%:ig nedgång.
  Med massor av (delvis konstgjord) likviditet, noll finansieringsproblem och alternativinvesteringar med nollavkastning är det inte så jädra lätt att hitta andra placeringar, så är börskrasch verkligen ett troligt scenario just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ungefär lika troligt som att Hammarby vinner allsvenskan.
   (svar på ditt sista stycke)

   Radera
  2. Den här bloggen är full av pessimister och domedagsuttalanden. Låt oss titta några år tillbaks i tiden ...

   2011-10-04: "Börsen: Dags för panik" ... "Det är dags för panik för er som fortfarande ligger kvar på börsen, eller ännu värre, blivit inlurade i någon av de små bulltraps med falska vändningar uppåt vi haft de senaste veckorna. I går kväll fick vi ett avgörande brott nedåt i S&P-500."

   SIXPRX låg då på 894 ungefär, idag 2152. Det var i själva verket ett av tidernas bästa köplägen, kanske slaget av 21:e november, då man på bloggen kunde läsa "Nu har läsarna förhoppningsvis generellt följt rådet att ligga likvid på bankkonto eller motsvarande, alternativt i små negativa positioner mot börsen. Men en del optimister har gått i den tjurfälla vi sett med börsuppgången sedan september."

   I efterhand har optimisterna tredubblat sina pengar om man gjorde precis tvärtom och fortsatte köpa. Det verkar som om jorden sällan går under, oavsett vad tex tomtarna på Zerohedge skriver.

   Allt detta är lätt att skriva när börsen ligger på ATH, dock.

   Radera
  3. Sen vet jag så klart inte vad du menar med "just nu".
   En liten brasklapp bör nämnas snart är rapportsäsongen över (Q1), utdelningarna snart avskiljda och relativt sämre tider väntar historiskt till mitten av november.
   Sen är Trumps 100 första dagar avklarade. Så kanske även den ketchupeffekten är över?

   Radera
  4. Zerohedge är inga tomtar.
   De vet precis vad som säljer.

   Radera
  5. ... nåja, tredubbling var väl att ta lite. I alla fall, i efterhand är det (just nu, april 2017) roligt att se att de allra bästa ekonomiska affärerna vore att göra tvärtom mot det allmänna rådet på bloggen -- dvs man borde _maxat_ sin belåning och köpt både bostadsrätter och aktier, och man borde _blankat_ tex Kanadas oljetruster.

   Radera
  6. Ska man driva blogg gäller det att dra publik så jag har faktiskt inget problem med Cornus track record.

   Vad värre är att när förnumstiga sopor som kallar sig "värdeinvesterare" bloggar och ger ut böcker inom ekonomi/finans och utnämna sig själva till experter fast de har noll koll på marknaden.

   Radera
  7. Galet dålig svenska där. Skäms. Men ni fattar förhoppningsvis.
   Dessa pompösa män med sin ingenjörsutbildning och Mr know it all attityd ska ni hålla er så långt ifrån det bara går inom ekonomi/finans och köp inte deras ekonomiböcker. Bara bullshit från början till slut. De håller ungefär lika hög klass som Martin Timells snickerikunskaper.

   Radera
  8. Som Joakim skriver blir man nog lite blind när allt drar uppåt. Förmodligen är man som mest sårbar när det känns som att allt blir rätt. Den här rapportperioden till exempel. Tihi som Madeleine skulle ha sagt.

   Radera
  9. Joakim Persson, du vet att du ägnar dig åt omvänd backtrading nu. Du tittar på ett tips om truster som nu är snart nio år gammalt och hittar en tidpunkt när det var en dålig investering (och struntar även i utdelningarna). Du åtgår från att man köpte och sedan satt still i båten - sitta still i båten är något jag aldrig rekommenderar, tvärt om.

   På samma sätt sitter en massa folk och omvänt backtradar "om jag hade maxbelånat mig för BR så ...". Men nu gjorde de inte det och om de gjort det, hur vet de att de suttit still i båten och inte cashat hem innan dess.

   Just folks totala oförmåga att inse att investerings-"tips" alltid kommer kunna hittas tidsperioder för där de var usla, rent av katastrofala, gör att jag inte lämnar några idéer längre. T ex alla som slog sig på sitt bröst över Fingerprint. Var är de nu? Hm? Jag säger dock inget, för de kanske faktiskt sålde på toppen. Om de nu var kompetenta och inte bara misstog en stark trend för egen skicklighet.

   Radera
  10. Om om inte hade varit hade alla varit miljardärer nu. Jag kan t ex sätta ihop en "om-kedja" som hade gjort mig till miljardär på några år, aktier jag faktiskt innehavt periodvis, om jag nu hade sålt och köpt med rätt timing. Men jag VET att jag aldrig hade suttit kvar hela vägen, utan tagit vinster långt innan toppen.

   Radera
  11. En vinst man aldrig gjorde är inte en förlust. En förlust är en förlust är en förlust. En icke-affär är aldrig en förlust.

   Radera
  12. Lars, så är det.

   Ja, man kunde köpt COS för 25-30 CAD och dragit in 5 CAD i utdelningar på 8 år från att ditt mest populära blogginlägg skrevs, för att sedan sälja för, vad var det, 10 CAD? Det är i min bok en förlust på nästan 50%.

   Alltså, jag är förstås fullt medveten om att detta inte är sanningen för de flesta och att du säkert förstås gick ur COS med vinst.

   Men det jag tycker är intressant är att det är så lite reflektioner angående gamla analyser. Man skulle till exempel gått ur börsen både 2014, 2015, 2016 och nu 2017, och man skulle gått ur (den ägda) bostadsmarknaden 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017. Men om gamla säljråd som visade sig falska skrivs över huvud taget ingenting. Visst, det kanske kommer en krasch på 10-50% inom ett år, vem vet. Då kan du ju peka på detta inlägg och visa att du "förutspådde kraschen"... Och ignorera att du (ungefär) skrev samma sak hösten 2015.

   Radera
  13. Fast Joakim, jag ger ju inte sådana råd. Det är folk som tror det. Jag har t ex skrivit att man ska köpa en bostad man kan bo i länge, och inget tillfälligt, man ska amortera så kraftigt man kan mm. Men folk tror att jag sagt att man ska sälja.

   I själva verket kan du läsa mina inlägg så står det "inga tecken på att priserna går ner just nu" osv. Jag kan dra fram massor med sådana citat jag skrivit.

   Men jag ger inga råd.

   Och folk hittar på vad jag faktiskt skriver, för de vill känna sig bättre.

   Radera
  14. Lars, fast nog har du haft en något negativ syn på bostadsmarknaden de senaste åtta åren? Då är förstås det rationella att hyra istället för att äga. Det finns säkert en och annan läsare som gjort det valet baserat på din analys.

   Det enda man kan konstatera är att den som gjort exakt tvärtom är den stora vinnaren. Den som kört på max belåning, antingen på börsen eller på bostadsmarknaden, har betydligt mer eget kapital idag jämfört med 1, 2, 5, eller 10 år sedan.

   Jag tror också du underskattar dina läsare. Flera personer har säkert -- som jag själv! -- tittat lite extra på tex kanadensiska (f.d.) olje-truster eller Black Pearl osv, eftersom du skrivit massor med inlägg om dessa företag. Det var av förklarliga skäl längesen det skrevs någon översikt om hur det egentligen gått de senaste åtta åren vad gäller investeringar i dessa bolag.

   Radera
  15. Inlägget jag hänvisar till är det "högst uppröstade på bloggen" en gång i tiden, "Dividends don't lie".

   Notera gärna företagens tickers och jämför med dagens kurser ("inklusive utdelningar"). I råvaruraset har de flesta gått uselt under samma tid som index två- eller tredubblats.

   Nu retas jag mest förstås, för givetvis har blogginnehavaren och alla läsare som (av någon anledning!) använt bloggen som inspiration till aktieinvesteringar diversifierat sig ordentligt sedan dess.

   Icke desto mindre, detta var länge en av bloggens högst profilerade frågor och mest populära inlägg -- smaken ändrar sig snabbt!

   Själv lekte jag på rederisidan i början av 2000-talet (ett par år var riktigt fina), men slutade med sådant när Broström köptes upp, och jag har inte rört råvarurelaterade aktier sen dess...

   Radera
  16. Det var färggladare grafer på den tiden.

   Själv kör jag nästan enbart råvaruaktier, dvs extremt cykliskt och hög risk.

   Radera
  17. Sedär, lite guld- och silverjuniorer kanske? Kan vara rätt skoj helt säkert! Pricka in en tiodubblare så är det klart sen...

   Radera
  18. Föredrar guldjuniorer eftersom de handlas till lägre multiplar än silverjuniorer.

   I år är det dock zink som är hetast, följt av kobolt men där kobolt med stor sannolikhet är en klassisk spekulationsbubbla. Därför avstår jag kobolt men den fingerfärdige kan tjäna pengar liksom på marijuanabolagen.

   Jag har ca 80% av portföljen i bolag med positivt kassaflöde och ca 20% i mer spekulativa bolag men som har en fyndighet. Av de mer spekulativa bolagen så har jag kanske 3-4% av portföljen i de jag tror mest på. Skulle något av dessa bli en trippel så blir jag inte dollarmiljonär pga av enbart det.

   Radera
 5. Har hört att Magic Formula skall vara bra för de som inte orkar analysera så mycket.
  https://borsdata.se/investeringsstrategi/magic-formula/
  Någon som testat den?
  Namnet låter dock oroväckande som TV-reklam för något hårschampo...

  SvaraRadera
 6. Nja, är det inte så att det är annorlunda nu? Snart har vi en bankkris och var flyr all kapital då? Börsen och fast tillgångar väl, folk kommer inte vilja sitta på massa likvida medel. Megabubbla here we go, KÖP!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är Sverige!
   Får vi en svensk bankkris får vi garanterat en börskrasch samt fastighetskrasch (framförallt på den kommersiella sidan liknande 2008).
   Bankkris = likviditetskris då ånyo Nordea, Swedbank, SEB tigger pengar av pappa staten.

   Radera
  2. Global börskrasch?

   Radera
  3. Finns i princip ingenting som tyder på en global börskrasch i närtid om man exkluderar den politiska risken.

   Radera
  4. Precis. Så då gäller ju inlägget ovan. Kapitalet kommer fly till börsen vid en svensk bankkris. Fast inte till den svenska börsen..

   Radera
 7. På samma sätt som man kan gå och vänta på en bostadspriskorrigering neråt kan man gå och vänta på en börskrasch i många år. Men det kostar otroligt mycket om man har fel.
  En krasch på bostadsmarknaden eller börsen definierar rätt många som ca. 30% nergång men så länge det inte kraschar fortsätter det ju upp med 10-30% per år (både börs och bomarknad) och går man all in idag kanske man har dubblat sin insats på 3-5 år för att sen se det "krascha" med 20% men man kan givetvis ha otur också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skillnad på procent i upp eller nedgång.

   Radera
 8. Jag tycker ni skall lägga pengar på det här Northvolt. Vinnova kan väl inte ha fel?

  SvaraRadera
 9. Med all respekt för din "modell" men om vi nu tar USA t.ex som är i lågkonjunktur sedan årsskiftet(3 mån BNP +0,7%)trots att börsen ligger ATH!
  Vad säger det? Jo att företagsvinsterna varit på väg nedåt under ganska lång tid och är nu på väg att vända uppåt. Trots att konsumtionen(70% av BNP)"fortsätter" nedåt!

  Det är räntemanipulationer som ser till att inga andra placeringar än fastigheter och börs existerar för storkapitalet. Folkets pengar är inte ens inne på börsen. När de börjar se vart allt är på väg startar börsbubblan fas I(ja värderingarna är idag höga).

  Detta sagt är börserna fastnaglade kring tunga motstånd. Bryts dessa.....då du.....(den dagen närmare än de flesta tror).

  SvaraRadera
 10. På grund av cornus paranoida blogg undvek jag att köpa bostadsrätt 2006, och gick miste om. ja ni kan ju räkna på det. Bodde i hyresrätt i många år. Separerade och stod sedan utan kontrakt och utan insats till BR.

  Säger cornu något nu så gör jag tvärtom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är imponerad. Bloggen startade nämligen 2008.

   Radera
  2. Inte vi, som läst lite vittnespsykologi...

   Radera
  3. På grund av Cornu? På grund av dig själv.

   Radera
  4. Kontentan är att inte ta risker är också en risk.

   Radera
 11. Idioti att försöka förutspå börsen. Investera i upp och nedgång. Bättre än att köpa öl för pengarna.

  SvaraRadera
 12. Studier visar dock att bästa strategi är att köpa för allt så snart man kan. Det man kan göra är att köpa för lava kapitalet nu och sen sätta in resten under exempelvis ett halvår. Sen är market-timing svårt. Men visst: det ser onekligen högt värderat ut.

  SvaraRadera
 13. Investeringar i infrastruktur ökar världen över och Sverige har bra internationella företag som verkar där, köpa där är min strategi men hålla sig undan för företag beroende av ankdammen, fastigheter och banker sätter nya all time high år efter år, vissa påstår att trädet växer vidare mot himmeln, själv satsar jag hellre på Volvo, Sandvik, Atlas Copco som har sina all time high så långt tillbaka som 2007.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sällan en bra strategi att leta bolag som har sitt ATH långt tillbaks i tiden. Ta Ericsson tex. Finns ju inte en chans i världen att bolaget når sitt ATH från mars 2000 på 832 kr. Ändå drömmer investerare vidare om bolaget och DI mfl skriver helt värdelösa analyser angående bolaget som i princip alltid är felaktiga. Svenskens omvärldsperspektiv är minst sagt skral. Istället för att ta konkurrensen från Huawei på allvar har folk skrattat åt "Kina-skräpet". Nu har vi facit, "Kina-skräpet" har fullständigt kört över Ericsson.
   Volvo, Sandvik har klarat konkurrensen bättre men det är ingen slump att bolagen har sitt ATH bakåt i tiden (2007 och "superkonjunkturen).
   Atlas har i princip tredubblats sedan 2007.

   Radera
  2. Ja, att styra investeringar efter nominella ATH-priser på aktier ger inte mycket.

   Sedan kan trötta gamla företag ändå ge en hygglig avkastning (det vill säga, några procentenheter mer än inflationen) till lite mer begränsad risk, även om priset inte stiger särskilt mycket, på grund av utdelningarna. Men det är säkert bättre att haka på tex "växande industriföretag", där väl Atlas Copco får vara den lysande stjärnan senaste året!

   Förresten, om man tycker att svenska företagsledningar har hybris, ta gärna och undersök fransmännen. Där snackar vi hög svansföring i "champion"-företagen!

   Det där med timing och att leta mönster är alltid svårt också. Jag var en gång i tiden alldeles övertygad om att Elekta skulle gå en lysande framtid till mötes, skrev en del inlägg på VCW om det hela, och så vidare. Men då jag på den tiden saknade tålamod, sålde jag mina aktier i augusti år 2000. Aktien har gått upp 60-falt sen dess ungefär. Jag vet inte vad sensmoralen är, mer än att om man inte är aktiv daytrader, så ska man nog försöka undvika att vara för smart och köpa/sälja för ofta. Förmodligen bättre att bara köpa och behålla...

   Radera
  3. Kolla in Camurus, mkt intressant bolag som är helt bortglömt av analytiker förutom Mitteregger och ett fåtal till.
   Där var jag med vid intro och har köpt på mig efterhand.
   Lång placering tills motsatsen är bevisad.

   Radera
  4. Även Paradox har sannolikt en mycket god framtid framför sig samt en VD i absolut toppklass, precis som Camurus.

   Radera
  5. Håller helt med om Ericsson som jag har varit negativ i årtal till och är fortfarande det, det bästa som kan hända i Ericsson är antagligen ett uppköp annars fortsätter enligt min mening Ericssons sakta reträtt till förmån för bolag från Asien och möjligen USA, telefonsystem är inte den hi-tech marknad den en gång var utan en mer spridd teknologi som behärskas världen över med krympande marginaler som följd.

   Givetvis så är inte tiden sen all time high en grund för investering utan var snarare en illustration och jämförelse med den svenska fastighetsmarknadens utveckling och möjlighet till fortsatt uppgång.

   Har ägt Volvo, Sandvik, Atlas Copco under större delen av 2000-talet och haft bra avkastning och uppgång eftersom jag främst är aktiv köpare under år av kriser och tror att det finns ytterligare mer att hämta i verkstad, främst Atlas har varit en kassako.

   Radera
 14. Jag har delvis p g a den här bloggen skitit i att köpa en bostad aedan 2012. Som tur var så bor jag kring Malmö och här började inte priserna öka förrän 2015 en lång stagnation 2007-2014. Nu tänker jag göra tvärtom som Cornu hävdar och istället köpa ngt att äga länge. Han har trots allt haft fel i 9 år nu.

  SvaraRadera
 15. Men sa inte Anders Borg att det skulle smälla runt 2018? Vet han något vi inte vet? Då är ju inte en konjuturnedgång långt borta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kraschen har förutspåtts varje år. Det skulle krascha 2015 och 2016 också.

   Radera
 16. Tjänat lite på att köpa aktier i ett förlag. Min fru blev nöjd och glad när vi löste miljonlån på villa och lantställe. Alla beslut jag tar står jag för själv även om jag läser och lyssnar.

  Har fortfarande en hel del aktier kvar i främst ny teknologi. Min uppfattning är att toppen inte nåtts än för den svenska börsen. Förr eller senare landar en svart svan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera