Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-04-11 16:39

Dålig stämning? Ukraina avhemligar KGB:s och GRU:s (mfl) arkiv

Det ukrainska parlamentet har fattat beslut om att avhemliga hela KGB:s och GRU:s mfl underrättelsetjänsters arkiv från hela Sovjettiden 1917 - 1991. Detta kan leda till dålig stämning på sina håll när spioner och agenter riskerar att avslöjas, kanske även i Sverige?
Ukrainas parlament har fattat beslut att avhemliga de gamla sovjetarkiven och göra den allmänt tillgängliga.

Nu är det relativt liten risk att handläggare av svenska spioner och agenter för Sovjetunionen finns i just de ukrainska arkiven, men det kan finnas överskottsinformation som pekar ut dessa. Annars hanterades de svenska landsförrädarna mestadels mer lokalt, dvs DDR-Polen-Ryssland. 

Vi får se hur länge arkiven klarar sig från ... olyckshändelser, men på sina håll kan det nu bli väldigt svettigt. Det mesta kommer förstås handla om kommunisternas förtryck, förföljelser, mordm etniska rensningar och folkmord i Ukraina, men en del kommer också vara riktat mot utländska objekt och individer, varav en del i allra högsta grad var både aktiva och i livet när Sovjetunionen föll 1991.

Man ska nog se beslutet som ett väldigt långt finger riktat mot Kreml, då Ryssland annars kommit undan att arkiv öppnades när Sovjetunionen föll. Krigsplanerna mot Sverige har t ex bara delvis offentliggjorts i form av Polens angreppsvägar mot Skåne, medan huvuddelen finns kvar i de ryska arkiven. Mer intressant blir att läsa det som finns om individuella svenskar i arkiven.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Beslutet fattat 9 april 2015 enligt artikeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, men hämndens kvarnar mal sakta. Snart så...

   Radera
  2. Vill man ha aktuella nyheter så får man nog titta på annat håll, denna bloggen har en tendens att sticka huvudet i sanden när verkligheten inte längre passar agendan.

   https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/04/11/statement-press-secretary-montenegros-nato-accession-protocol

   Radera
  3. På vilket sätt hade den där länken med KGB/GRU arkiven i Ukraina?

   Radera
 2. Äntligen lite glada nyheter!

  SvaraRadera
 3. Ang. Stasiarkiven, är verkligen originalarkivet förstört i Tyskland. Har svårt att tro att Tyskland skulle tillåta en gallring. Om så är fallet så lär det nog finnas en och annan kopia ändå som används när en och annan politiker ska förstå vilka beslut som är rätt att fatta.

  SvaraRadera
 4. Att släppa de gamla sovjetarkiven kan ju vara ett bra sätt för Ukraina att öka sina nationalinkomster. Det kan ju finnas många som kan tänka sig att betala stora summor för att just deras akt ska försvinna i arkiven just innan de släpps fria för allmänheten.

  Detta och förstörandet av stasiarkiven kommer att förbigås med tystnad av de svenska myndigheterna, och om det mot förmodan kommer upp till allmän debatt så kommer det att beskrivas som förtroendeskapande åtgärder. Denna kommentar avslöjar hur mycket förtroende jag har för vänstermänniskor som kommit upp sig i staten.

  SvaraRadera
 5. Ärvdet där en torped du har i fickan Vlad, eller är du bara glad att se mig?
  http://defence-blog.com/news/huge-russian-torpedo-found-on-beach-in-lithuania.html

  SvaraRadera
 6. Det kommer mest att attrahera forskare och författare med språkkunskaper i ryska och underrättelsefolk, som har resurser. Jag kommer inte att få glädje av det direkt eftersom det är ett pappersarkiv. Annars får de fotografera av alltihop och lägga upp på nätet, vilket kommer att ta väldigt lång tid. Men jag kan fortfarande ingen ryska. Frågan är på vilket sätt det hotar den officiella ryska historieskrivningen.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Digitalisering med skanning och ocr, osv är väl en bra idé, och sedan kan även amatören automatöversätta.
  Enda frågan är väl varför de höll på detta (varför skulle de ha brytt sig om ryssar...). tex a) inhemska personer kunde förlora på kännedomen, b) andra, tex tyska personer kunde förlora på det. samt: vad var avgörande för beslutet att trots a/b offentliggöra?
  alternativ till a/b är dock att c) det var först när vissa ryska personer förlorade inflytande över vissa ukrainska som beslutet kunde tas...

  SvaraRadera