Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2017-04-04 09:25

Bomberna i Piter - vem får skulden och vad blir Kremls reaktion?

Det spelar inte så stor roll vem som faktiskt låg bakom bomberna i S:t Petersburg (Piter) igår. Det väsentliga är vem diktaturen i Kreml kommer peka ut som syndabock och vad Kremls reaktion blir. Till en början kan man utgå från att man kommer slå ner hårt mot alla demonstrationer, specifikt anti-korruptionsprotesterna.
Kreml har en historik av sk false flag operations, vilket är en naturlig del av traditionell rysk maskirovka. Bombdåden mot hyreshus i Moskva 1999 användes för att dra igång det andra Tjetjenienkriget och etablera Rysslands nuvarande diktator Vladimir Putin som Boris Jeltsins efterträdare. Den ryska säkerhetstjänsten FSB ska även den gången haft information om bombdåden i förväg, vilket man även sägs ha haft i Piter igår. Huruvida man lät det hända eller ej är av mindre vikt, det väsentliga är hur man därefter agerade.

Bombdåden kommer med perfekt timing, bara dagar efter landsomfattande protester mot korruptionen inom diktaturen. Regimen får därmed utmärkta möjligheter att strama upp situationen, plus peka ut externa eller interna måltavlor.

Värt att veta är att man sedan tjetjenska terrordåd mot bland annat järnvägsstationer har omfattande metaldetektorer på både järnvägsstationer och tunnelbanor. Ändå ska inte mindre än tre bomber (varav två detonerade) kommit in på Piters tunnelbana. Det verkar inte heller handla om självmordsdåd, och den man som på bild först pekades ut med övervakningsfoton som skyldig har självmant gått till polisen, då han inte hade med saken att göra.

En av de ryska propagandakanalerna pekade omedelbart ut ukrainska fascister, men om det var sanktionerat från Kreml eller bara sedvanligt överambitiös rapportering i enlighet med rådande direktiv om vems fel allt är kan vi inte veta.

Nu återstår att se vem som får skulden och vad Kremls reaktion blir. 

På annat håll har det siktats ubåt utanför Västervik, Ryssland har stående beredskap att invadera Baltikum inom 24 timmar från beslut, rysk propaganda har hittat på att Litauens tredje största stad Klaipeda inte tillhör Litauen utan var en rysk gåva, och ryska T-90 har identifierats som deltagande i den ryska invasionen av sydöstra Ukraina om nu någon fortfarande är så begåvningsutmanad att de inte anser att det är rysk trupp som invaderade.

Vad gäller utvecklingen i verkligheten och min kommande roman Höstsol, så vill jag understryka att boken var färdigskriven sista januari och att allt i boken som sedan dess hänt alltså skedde efter jag skrev det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Det här med konspirationsteorier ger jag inte mycket för.

  9/11 sades också vara en false flag operation för att Bush skulle få mandat att dra igång invasionen av Afghanistan. En teori som växte sig ganska stark hos många och som jag finner skrattretande.

  Hade man varit lite konspiratorisk av sig hade man kunnat säga att Ikeamorden sensommaren 2015 var en false flag operation för att regeringen skulle få mandat att införa gränskontroller senare under hösten. Varför kommenterade inte Löfvén morden i TV och varför befann han sig sammanträffande nog i samma stad?

  Nej, ibland är förklaringen enklare än vi vill tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beaktat att de diktatur- och korruptionskritiska demonstrationerna var på god väg att bli allvarligt besvärande för kleptokratregimen i Kreml – lite för många och lite för stora – inträffade bombdådet i S:t Petersburg aningen för lägligt. Nu kan det ryska folkets missnöje i stället riktas mot en yttre fiende.

   Minns den serie fruktansvärda bombdåd som inträffade under augusti och september 1999 där hundratals oskyldiga fick sätta livet till. Dessa ledde till en bred nationell enighet om att det var hög tid för Jeltsin att överlämna makten till den ”handlingskraftige” Putin. Tjetjenska separatister beskylldes för dåden, men trovärdiga källor har i efterhand gjort gällande att bombdåden var iscensatta av FSB (se Masha Gessens Putinbiografi ”Mannen utan ansikte”).

   Oppositionsalliansen Det andra Rysslands kandidat inför det förestående presidentvalet i Ryssland, Garry Kasparov, twittrar på samma tema:
   https://twitter.com/Kasparov63/status/848953545021960192

   Radera
  2. Nej, nej självklart existerar inga False flag operations.

   Russo-Swedish War
   In 1788, the head tailor at the Royal Swedish Opera received an order to sew a number of Russian military uniforms. These were then used by the Swedes to stage an attack on Puumala, a Swedish outpost on the Russo-Swedish border, on 27 June 1788. This caused an outrage in Stockholm and impressed the Riksdag of the Estates, the Swedish national assembly, who until then had refused to agree to an offensive war against Russia. The Puumala incident allowed King Gustav III of Sweden, who lacked the constitutional authority to initiate unprovoked hostilities without the Estates' consent, to launch the Russo-Swedish War (1788–1790).[10]

   Radera
  3. Konstantin, ja vissa finner det skrattretande att 3 skyskrapor rasar ihop i fritt fall beroende på eldsvådor. Byggnad nr.7 träffades inte ens av något flyg men ändå fritt fall, är det då skrattretande att mer än 50% av USA's befolkning inte tror på den officiella förklaringen.

   Radera
  4. Som tur är har du ju fel där, som vanligt. I princip alla opinionsundersökningar som gjorts i USA har konspirationsalternativen <50%, för att komma upp i en majoritet av de svarande behöver man lägga till de som säger att de saknar uppfattning och/eller de som säger att Al Quaida ligger bakom men att regeringen döljer något.

   Men eftersom idioterna i truthrörelsen lyckas hitta professorer som hävdar att eld inte kan smälta järn och att WTC-torn faller snabbast av alla föremål utom gipsskivor, så ska man väl kanske inte vara förvånad, bara besviken på skolsystemet.

   Radera
  5. @Otto P
   Hört talas on skotten i Mainila?
   28/11 1939.

   Radera
  6. Skotten i Manilla? Menar du Elizabeth Cooper?

   Radera
  7. Gen Macarthurs älskarinna förresten (info för MÖParna)

   Radera
  8. KingEdvard, vi får då konstatera att kvaliteten på skyskrapsbyggnader i USA är det sämsta i hela världen då inga andra skyskrapor kollapsat i hela vår värld på grund av eld. Har man månne höjt säkerhetskraven och standarden på höga byggnader i USA efter denna cirkus?

   Radera
 2. Hej Lars

  Bara angående metalldetektorerna i St P´s tunnelbana: antagligen så slutade de att fungera (så skall vara fallet enligt P1 journalisten på plats)...vilket inte skulle förvåna mig alls.
  Det är enligt min egen erfarenhet mycket som inte fungerar i landet i öst.

  Bara ett enkelt exempel: vi väntade i dagar på att ett godståg med nafta skulle anlända till hamnen.
  "Ingen" visste vart det tagit vägen och när det väl kom fram, så fattades två vagnar enligt fraktdokumenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattades två vagnar nafta? Sett "Svart katt, vit katt"?

   Radera
  2. Men ja, tydligen fungerar inte metalldetektorerna.

   Handlar antagligen bara om vem inom makten som hade ett bolag som kunde få pengarna för detektorerna, inte att de faktiskt ska fungera eller ens vara påslagna.

   Radera
  3. Kollade på Wiki
   Verkar ha ett bra slut!
   Samma som i din berättelse --- ja, du vet!

   Radera
  4. Hej

   Kom just att tänka på ett ryskt skämt som en fraktagent berättade för mig:
   " Vet du vad det betyder?"
   Och så följde något på rysk-engelska som lät som: "What ca´na do?"
   "Vad kan jag göra?" blev mitt svar.
   "Nix, det är ryska och betyder: var finns det Vodka?"

   Vi fick båda ett gott skratt!

   Radera
  5. Ha ha ... "Svart katt - vit katt" ( Crna Macka, beli macor )
   "pitbull terrier.." ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=uznBuDEOq_0

   En helt underbar scen när en av flodmänniskorna försöker torka en DM-sedel med hårtork..
   Eller där en gris håller på att äta upp en gammal Trabant !

   https://www.youtube.com/watch?v=jryYiewRQbA

   BALKAN och forna "Jugoslavien" är det nära äventyret..
   Man behöver INTE åka till Thailand.. !

   Radera
  6. Vem har inte sett "Svart katt, vit katt"?

   Radera
  7. Får man inte vara med i det här gänget annars?

   Radera
 3. Kirgiz och radikaliserad islamist tydligen sista budet!

  SvaraRadera
 4. Det här vore ett utmärkt tillfälle att ta tillbaka Königsberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... när Ryssland imploderar och Putin får annat att tänka på... ;-)

   Radera
 5. Väntar fortfarande på den stora "clashen" när exv. islamister i Tatarstan reser sig och försöker utropa sig som Rysslands första islamistiska republik...

  Kazan i Tatarstan är Rysslands "mesta" muslimska stad och ligger dessutom vid den för Ryssland så som fick sitt tillnaamn Volga - "Moder Ryssland"..

  En av Putins stora idoler vid sidan av Stalin är "Ivan den förskräcklige" som fick sitt tillnamn just efter att han blodigt kväst de muslimska kaliferna i Tatarstan och genom detta gjorde Ryssland stort och mäktigt på 1500-talet ..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Tatarstan

  SvaraRadera
 6. Men, men, men, men... Trump då? Brexit? Steve Bannon och Breitbart? Kushner och Ivanka? Nu blir jag jätteorolig när de inte toppar rubrikerna i dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn bara. Du får ditt dagliga Trump-intag tillgodosett på dn.se som vanligt.

   (Har inte Trump varit på dn.se:s förstasida det senaste halvåret typ?)

   Radera
 7. Noterade även den ökade spänningen genom en av de sista meningarna som Herr Wilderäng skrev var:

  "Vad gäller utvecklingen i verkligheten och min kommande roman Höstsol, så vill jag understryka att boken var färdigskriven sista januari och att allt i boken som sedan dess hänt alltså skedde efter jag skrev det."

  ...skall bli kul att få läsa (lyssna på Storytel) vad detta kan relatera till. ;)

  SvaraRadera
 8. När beräknas "Höstsol" komma ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Början september om civilisationen finns kvar då. Går i tryck i juni, så har kriget inte brutit ut då kan den åtminstone finnas till försäljning även om det smäller juli-augusti.

   Radera
 9. @Cornu

  Russofobin på den här bloggen antar groteska dimensioner.

  En terroristattack har utförts riktade mot civila personer i S:t Petersburgs tunnelbana. Ca 14 personer döda och ca 49 personer skadade är resultatet av terroristattacken. Med utgångspunkt från denna terroristattack skrivs ett blogginlägg som tar upp tidigare false flag operationer och hur man använder extraordinära händelser, som sagda terroriskattack, till diverse syften. Ingen sympati eller empati visas för de civila dödsoffren och de skadade.

  Tvärtemot vad hen skriver, att ta fast de skyldiga för terroristattacken inte är så viktigt, uttrycker till och med Trump det viktiga med att ta fast de skyldiga:

  ”“President Trump offered the full support of the United States government in responding to the attack and bringing those responsible to justice,” a White House statement said. “Trump and President Putin agreed that terrorism must be decisively and quickly defeated.”
  https://www.theguardian.com/world/2017/apr/04/st-petersburg-metro-bombing-suspect-kyrgyzstan-akbarzhon-jalilov-says-security-service

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, den gode Trump har väl en rätt rejäl skuld till Putin och hans rövarband att återgälda...

   Radera
  2. Eller hur! Hotellrummet med gulddusch i Moskva lär han få betala av resten av livet...

   Radera
  3. Tja, om denna tråd ska övergå till att handla om Trump, så vill ju Cornu att Commmander-in-Chief Trump ska bli Sveriges de facto överbefälhavare. Sverige har ju redan med USA ett bilateralt säkerhetsavtal med hemliga tilläggsprotokoll. Cornu är i själva verket en kryptotrumpist.

   Yeah! Fuck civilian Russian casualties!

   Radera
  4. Fast vid det här laget vet man ju att Ryssland är för Lars vad USA är för mullorna i Iran.

   Radera
  5. Hade rättvisa varit viktigt för Putin hade han naturligtvis röjt upp bland de inkompetenta domarna och åklagarna i Ryssland. En ansenlig andel av dem har ingen juridikutbildning.

   Men det är lugnt, de hittar nog snart ett visitkort från Pravy Sektor eller nåt.

   Radera
 10. @gruelse

  Hört talas om begreppet "democide"?
  Det är en särskilt avskyvärd form av folkmord som en regering begår på delar av sitt eget folk, mot oskyldiga, obeväpnade, hjälplösa människor. Det är en gammal sovjetisk och numera rysk paradgren. Konservativa beräkningar gör gällande att ca 62 miljoner sovjetmedborgare fallit offer för denna vidriga styggelse. Hur många ryssar som kallblodigt mördats av den vidriga Putinregimen genom bl.a. iscensatta bombattentat får framtida oberoende forskning utvisa. Ett kan vi dock konstatera och det är att Bashar al-Assad lärt sig ett och annat av sin främste beskyddare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Simplicio 18:43
   Vilka är dina belägg för att Putin bedriver democide?

   Radera
  2. För att ta ett exempel så har du möjligen hört talas om det andra tjetjenska kriget. Jag kan garantera dig att det inte var det onda Rymdimperiet och Darth Vader som startade och drev detta extremt blodiga krig. Denna ryska internkonflikt fortgår än idag men inte med samma intensitet. Putinregimens repression mot den tjetjenska befolkningen är dock total.

   Radera
 11. @Simplicio 20:35

  Motivera bättre och mer faktabaserat varför det andra Tjetjenienkriget var en democide av Putin.

  Jag helt övertygad om att du är desinformerad i denna fråga. Du har uppenbarligen ensidigt baserat din förmenta democide på vad du har läst på Sveriges främsta Natovurmande, russofobiska blogg, vars författare börjar tappa koncepterna när rysshatet tar överhanden.

  Hen insinuerar nämligen motstridigt i detta blogginlägg att bombdåden mot hyreshusen i Moskva 1999, dels var en false flag operation (dvs att Kreml utförde bombdåden), dels att ryska säkerhetstjänsten FSB kände i förväg till att någon annan skulle utföra bombdåden.

  SvaraRadera
 12. Ämnet är synnerligen väldokumenterat, det finns en uppsjö av artiklar och litteratur med skakande vittnesskildringar. Exempel på några av de mer lättillgängliga, som du möjligen kan tillgodogöra dig, är den tidigare nämnda Mannen utan ansikte av Masha Gessen och Putins Ryssland av Anna Politkovskaja. I övrigt kanske lite KBT kan lösa några av dina låsningar, reducera dina vanföreställningar och öppna dina sinnen - sagt i all välmening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Simplicio 07:43
   I brist på dokumenterade belägg från din sida så var det alltså klarlagt att det var ingen democide från Putins sida i det andra Tjetjenienkriget. Detta bekräftas också av mina källforskningar Däremot förekom det grymheter på båda sidorna. Du har således fel!

   Det var snarare så att den sida i Tjetjenienkriget, som var närmast att bedriva democide, var de sunnimuslimska tjetjenska islamisterna med stöd av tillresta jihadister som utförde massmord på civila. USA hade ju också stämplat de tjetjenska islamisterna som en terrororganisation 2003. Glöm inte det!

   Radera