Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-04-02 20:25

Är du nöjd med din vårdcentral?

Även om sjukvårdens problem är reella, så upplever vi den olika. Det som når nyheterna är när det inte fungerar, justerat för rapporterande medias sympatier med styrande block i regering eller landsting. Oftast fungerar vården, och frågan blir då hur du upplever din vårdcentral (eller primärvård eller närhälsa eller vad det nu heter)?
Ibland går det inte som önskat i vården.
Få människor söker sjukvård för att de tycker det är kul. Ofta sker det med visst stresspåslag och/eller visst lidande. Som patient är man därmed sällan på topp och kan därför vara relativt sett ganska kritisk till sitt mottagande.

För egen del har jag aldrig haft något att klaga på med den lokala vårdcentralen. Tidigare har det varit instabilt med fasta läkare, vilket fick Västra Götalandsregionen (VGR) att sälja vårdcentralen till en lokal äldre läkare (som inte jobbar som läkare längre, men har kompetens att driva vård) och företagare. I privat drift ska personalsituationen blivit stabilare, antagligen pga en vilja att betala bättre lön och anpassa arbetsförhållandena.

Vårdcentralen har blivit något bättre, men var redan så bra att förbättringen mer är att anse som avrundningsfel. Sedan kan det ju vara positivt att alltid få samma läkare, men det är negativt att VGR tog med sig journalerna och man måste initialt påminna om eventuell anamnes som inte längre finns dokumenterad.

Sist (härom veckan) hushållet behövde primärvård så ringdes det vid 9:05 (växeln öppnar åtta). En minut senare erhölls en tid klockan tio. Prick klockan 10:00 träffades läkaren. 10:10 lämnades läkarens rum för att köa till provtagningen. 10:15 togs relevanta prover. 10:22 åter till läkaren för provsvar, diagnos, råd och recept. 10:30 togs kölapp till det intilligande privatägda apoteket. Det dröjde där dock till 10:40 innan receptet kunde hämtas ut pga framförvarande äldre multipelsjuk kund med komplicerade mediciner och bara en av två kassor öppna. 10:47 var man åter hemma.

Kan säga att jag är nöjd. Men så bor jag ju på landet, med tillhörande servicenivå.

Men hur upplever du din vårdcentral (eller motsvarande lösning - kärt barn har många namn)?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Jag fick seriöst för mig att den HC jag "valt" var privat driven, men jag tror minsann det är "landstinget/regionen" som driver den. Men det var inte ett klick bort på Google så jag chansar. Det står inte direkt tydligt om den är privat eller inte. Men det är väl bra det?

  SvaraRadera
 2. Min lokala VC är/var värdelös, men numera har man möjligheten att välja, så jag bytte till en annan. En bit bort visserligen, men nu förstår jag åtminstone vad läkaren säger. I övrigt har jag ingen jätteerfarenhet av min VC annat än att det funkat bra när det behövts.

  SvaraRadera
 3. Med ställningen 2 - 1, så får jag räkna med att den lokala Närhälsan är helt ok. Har stött på tre läkare där - två som varit mycket konstruktiva när det behövts med en empatisk touch. Den tredje var ett bottennapp som hade ett "bilförsäljarleende" när han sade åt mig att komma tillbaka med min tumstora systa "när du har sådan värk så att du inte kan sova om nätterna" :-O "det är ingen idé att göra något åt det nu - gå hem istället". Kände mig bara bortföst utan någon som helst tanke på min oro...

  Som sagt 2 - 1 - så det har varit bra... sjuksystrarna har varit trevliga och effektiva också, så det är nog 3 - 1 i ställning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag har stött på läkare, så har jag också uppskattat när de varit mycket konstruktiva i sitt bemötande... ;-)

   Radera

 4. Avgörande betydelse om VC ligger i ett bra område eller nära ett getto.

  Ligger VC för nära ett getto så blir det många jobbiga patienter som kommer till en underdimensionerad eftersatt VC vilket ger stressad personal, lång väntan och läkare man inte förstår.

  Bra område med villor och BR omkring sig ger lägre flöde av skötsamma patienter till en VC med resurser som ger bra service av trevlig personal.

  Trivs du inte så välj en VC i ett bättre område.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Här i Skåne är (den offentliga) vårdcentralen i Staffanstorp en visa.

   http://www.sydsvenskan.se/2016-09-05/staffanstorps-kommunalrad-vill-ta-over-vardcentral

   Det beror alltså att Staffanstorp är ett ghetto? Who knew?

   Radera
  2. Det är väl ingen överraskning?
   -
   From Staffanstorp comes only queers and steers, and I see now horn on you...

   Det finns ju en bakgrund och det heter Region Slum, kanske Sveriges sämst styra landsting (efter Tokholm och Götlaborg)

   Visst, låg landstingsskatt men så tvingas också kvinnsen nära på föda i ambulanser när de skeppas mellan olika förlossningaavdelningar.

   Never ever trust a politican, you will always regret it (Melodi Never trust a Klingon)

   Radera
  3. Aldrig hört uttrycket "Region Slum" faktiskt. Men du som hänger så mycket på hud&venmottagningen har väl antagligen bättre koll.

   Nu var ju inte frågan om den generella kvalitén, tvärtom - Kallle7 ovan hävdade ju att den dåliga kvaliteten var invandrarnas fel och att kvaliteten automatiskt skulle vara bra om man bara bytte till ett område med lite färre pizzabagare i.

   Och sen tror jag att tjurar i allmänhet har två horn, åtminstone såg det ut så på den där osmakliga videon din mamma figurerade i (du vet vilken jag menar). Därmed borde du antagligen ha skrivit "horn" i plural, alltså "horns". Men det är detaljer i sammanhanget.

   Radera
  4. Åh Ben, det finns ju såklart undantag, det jag skrev om är mina egna erfarenheter efter att under många år flyttat runt och gått till ett antal olika VC.
   Även VC i nån liten håla på landet har varit riktigt bra.

   Problemet är antagligen att Staffanstorp ligger för nära Malmö.

   Radera
  5. Fast vården på andra orter nära Malmö fungerar ju mkt bättre?

   I artikeln jag länkade till, och i andra artiklar, är det ju mer än en som helt enkelt säger att de saknar kvalificerad personal. Allmänläkare är tydligen svåra att få tag på. Men du framhärdar alltså i att det är en invandrares fel med religiös övertygelse, trots att du egentligen inte har några som helst fakta som pekar på det?

   Radera
  6. Hej Kalle,

   Nu blev jag lite nyfiken. På vilket sätt, konkret, påverkas situationen på Staffanstorps vårdcentral av att Staffanstorp ligger nära Malmö?

   Radera
  7. @Joakim
   Det var ett skämt!
   Men jag tänkte att en kommun som ligger nära en med så stora problem att de behöver ca 5 Miljarder i stöd för att gå runt sannolikt får ta sin skopa av samma problem och att det även kan tänkas påverka belastningen på deras VC.

   För vi har ju lärt oss att politikerna först tar in en massa människor och sedan får slut på pengar, så de inte kan tillföra nödvändig ny infrastruktur när den gamla blir överbelastad.

   Radera
  8. OK, du har ingen aning om hur det fungerar i Staffanstorp och Region Skåne med andra ord.

   Radera
  9. Staffanstorp har sina problem, men det är inte kopplat till Malmö direkt. Det finns andra kommuner runt Malmö som har utmärkta vårdcentraler.

   Vi får se, det har grymtats om att göra storkommun av sydvästra hörnet av Skåne.

   Bendis, Hudkliniken på Sus är väldigt bra.

   Radera
  10. Enligt en god vän som bor på orten är vårdcentralen i Hjärup en av Skånes bästa, så det finns åtminstone en fungerande vårdcentral i Staffanstorps kommun.

   Radera
 5. Det fungerar inte bra. 1. Man får ringa och kommer till en telefonsvarare där det senare ska ringa upp ett visst klockslag. Ofta är det svårt att komma fram och även om de ringer tillbaka.
  2. Lång väntetid att få träffa läkaren. Dagar eller t.o.m 1-2 veckors väntetid. Även i fall där det vore bra att få medicin eller bedömning snarast. När man väl får träffa läkare så brukar ju det vara bra.

  Men det här är väl signifikant för hela den Svenska sjukvården och om man inte har sjukvårdsförsäkring. Den långa tid det kan ta att få träffa en allmänläkare eller remitterad till en specialist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte signifikant. Jag får tid samma dag, ofta inom någon timme.

   Däremot är det helt oacceptabelt.

   Radera
  2. Jag har samma problem med dålig tillgänglighet. Växeln öppnar kl 8:00 och tiderna tar mycket snabbt slut. Har man inte möjlighet att ringa då så är det kört och får återkomma nästa dag kl 8:00. När man till sist får träffa en läkare så är vården bra, men vid ett tillfälle så fick jag vänta 6 veckor.

   Min privatvårdsförsäkring kräver en remiss men när jag väl kommit förbi flaskhalsen så går det mycket snabbt att få träffa en specialist på Sophiahemmet.

   Radera
  3. En kompletterande fråga hade kunnat vara: Är du nöjd med din vårdcentral med tanke på den skatt som du betalar?

   Radera
  4. Hahaha. + på den där sista, Somebody...

   Radera
  5. Håller med dig helt ,icke akut tider tar mellan 1 och 3 veckor men jag bokar via webben "mina vårdkontakter" så inget ringande för min del

   Radera
  6. Spännande att Nils tar upp det här med att de ringer tillbaka. Vi har samma system, det funkar utmärkt och man behöve rinte häca i telefonkön i en kvart. Antalet tillgängliga tider är ju dock inte beroende av vilken typ av bokningssystem som används.

   Däremot kan jag tänka mig att det UPPLEVS som mer frustrerande att vänta på att de ska ringa tillbaka.

   Hos oss får man tid samma dag om man ringer på förmiddagen. Undantaget möjligen vinterkräksjuketider och sånt. Ringer man på eftermiddagen får man nog vänta till dagen efter i allmänhet.

   Radera
  7. Finns ju kvälls o helg på SUS Lund.
   Ligger vid Blodgivningen/patienthotellet.

   Bisst lite väntan men aldrig problem utom som du skriver i vinterkräktider.

   Radera
  8. Yes, vi som har barn har givetvis även besökt den. Det väntrummet är inte att leka med, fullt med folk som dryper var ur samtliga kroppsöppningar och fler smittsamma sjukdomar i omlopp än på Calcuttas sämsta bordeller. Undviker gärna det stället om jag kan.

   Radera
  9. Just ang uppringningstid så upplever jag (OBS, jag vet at detta kan vara en subjektiv sak) att det har blivit bättre de senaste åren med fler tider at ringa in och snabbare återuppringning.

   Radera
  10. Ursäkta en oskåning, men vad är det som finns på kvällstid på SUS I Lund, vårdcentraltider eller akuttider?

   Radera
  11. Vet inte hur man definierar det rent vårdjuridiskt, men det ska ju motsvara en vårdcentral på de tider ordinarie vårdcentral är stängd. Är det julafton kan du ju inte boka en tid på din lokala VC kanske, samtidigt som du kanske inte är sjuk nog att belasta akuten.

   Det är en bra grej tror jag just för att minska belastningen på akuten.

   Radera
  12. Någon sorts jour-VC?

   Radera
  13. Bendis du tänker inte på Barnakuten? Där finns det ebola i luften.

   Radera
 6. Tänk att skillnaden mot hur det är i Belgien är så stor!
  Själv ytterst sällan behövt vård.
  När det varit aktuellt inom en timme till en halv dag.

  Mot detta: ej vårdcentral i Sverige ,då jag ju ej är skriven på någon.
  Däremot till sjukhuset på orten med ett smärtande knä.
  De förnekade att de hade akutmottagning.
  Kirurgenmottagningen lät mig fylla i mina data.
  Och när få det ompysslat?
  Ja, se det var en helt annan sak.
  En till tre månader, kanske...
  Även den avdelningen förnekade att akut fanns.

  Eftersom jag sett skylt med akut vid infarten haltade jag dit.
  Ytterligare skyltar. Där, plötsligt, ett välkomnande ställe med stora portar och reception.
  Två före i "kön". 420 sek betalades glatt och 20 minuter väntan.
  Gick galant med anamnes av sjuksyster och iransk AT doktor. Denna var råga på allt en liten rar flicka med huvudduk och en vänlig handhälsning.
  Anamnes igen. Man slarvar inte! Rtg.
  Lugnande besked och adjö...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattade aldrig hur det fungerade med huizarts i Belgien, nu var ajg iofs i Flandern, har hört att de är mera ompysslade i Vallonien.

   Radera
 7. Jag är nöjd med min privata vårdcentral generellt och mycket nöjd med min nuvarande husläkare där. Det är ofta 5-10 minuters telefonkö, och telefontiden begränsar sig till en timme på förmiddagen. Läkaren är dock guld. Han är mycket trevlig och kunnig samt remitterar alltid till de bästa specialisterna i länet, när åkommor uppstår som ligger utanför hans gebit.

  Däremot har jag flera negativa upplevelser av andra vårdcentraler. Den värsta var på närakuten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (alltså inte AL:s huvudmottagning) för några år sedan, när dottern var sjuk. Fick träffa en läkare som allvarligt talat inte visste vad han höll på med. Dottern fick fel sorts medicin och det bar senare av till akuten på Sachsska. Där fick vi vänta från 20.00-04.30 innan vi fick träffa läkaren. Den väntetiden är inte ok. Denna gång fick dottern dock rätt medicin av en trevlig och kunnig kvinna till läkare.

  SvaraRadera
 8. Det där med tillgänglighet är ett dubbeleggat svärd. Ju bättre tillgänglighet desto större vårdkonsumtion. Hur designar vi då en tillräckligt god tillgänglighet för att hålla vårdskadorna av folk som får vård för sent på en acceptabel nivå utan att det kostar enorma summor pengar?

  Min upplevelse som jobbandes inom vården är att där går 100 tillgänglighetsgnällande friska personer på varje person som borde fått vård snabbare med facit i hand.

  SvaraRadera
 9. Jag byter läkare som man byter skjorta (en ny varje gång)

  SvaraRadera
 10. Vet inte, jag är aldrig på sjukan.

  SvaraRadera
 11. Borde ha ett alternativ för oss som inte springer på vårdcentralen ofta nog för att få en uppfattning.

  SvaraRadera
 12. Med tanke på hur mycket vi betalar i skatt i Sverige så är sjukvården ganska usel. Vill man få riktigt bra vård får man söka sig utomlands och betala ur egen ficka. Min som ramlade och slog upp ett sår i huvudet i Kina. Inom loppet av två timmar var han på sjukhuset, fick såret ihopsytt och undersökt av läkare, fick recept på medicin som kunde hämtas ut direkt. Totalkostnaden understeg 500 kr. Kinesiska läkare håller högre klass än svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skadade mig på jobbet, blödde som tusan, körde till min VC och gick in, mindre än 1 minut senare låg jag på brits och blev omplåstrad av den vänliga personalen.
   Och de ville inte ens ha betalt efteråt.
   Har hittills inte sett en enda man jobba där.

   Radera
  2. Bra att höra Kalle, men brukar inte sådana skador tas hand av akuten?

   Radera
  3. +2 mil till akuten som numera ligger i ett getto, hade ju fått hjälp med att stoppa blodflödet innan jag körde, men det behövde sys.

   Radera
  4. Kalle7: De tog väl inte betalt genom att plocka honom på en njure hoppas jag? Det förekommer tydligen i Kina.

   Radera
  5. Unknown, ang Kina, det finns bra vård I Kina om du kan betala. 500 är nog inte så mycket för dig, men för visa ur lokalbefolkningen kan det nog vara en hel del.

   Radera
  6. Alla som rest utomlands och har sett vården i andra länder är mindre oroade över vården där än här tror jag. Särskilt som försäkrad och relativt sett rik västerlänning...

   Skrönan om svensk vårds förträfflighet och överlägsenhet odlas dock gärna av den socialistiska propagandaapparaten, för hur ska man annars motivera groteska skatter trots att bara en bråkdel går till just vården.

   Radera
 13. Gratulerar Cornu. Den läkaren du refererar till som den äldre läkaren träffade jag häromveckan på hans andra vårdcentral som han drivit i evigheter. Han är allt still going strong. Jag har samma erfarenheter med servicen.

  SvaraRadera
 14. Landstinget - Nöjd när jag väl kommer dit, men uselt svårt med telefonbokning. Kanske ett sätt att hålla de borta som inte verkligen behöver, men då åker de ju till akuten istället..

  SvaraRadera
 15. Behöver inte träffa läkare särskilt ofta så jag hade slentrianmässigt skrivit mig hos den närmsta offentliga vårdcentralen (hyfsat centralt i Göteborg). När jag senare faktiskt behövde träffa en läkare visade det sig vara nästan omöjligt. Enorma köer och endast akuttider för samma dag fanns vilka försvann direkt telefontiden startade. "Försök igen i morgon" var beskedet jag fick.

  Skrev mig efter det hos en privat vårdcentral som kunde erbjuda betydligt bättre tillgång till vård. Men efter ytterligare ett år eller två år när jag igen behövde en läkare så hade även denna VC blivit totalt överhopad med jobb och jag hamnade i en 2,5h telefonkö när jag ringde. Insåg att alla tider skulle vara upptagne så jag nyttjade privat sjukförsäkring via jobbet istället. Ringde strax efter lunch och fick tid hos en läkare 100m bort nästa morgon 09:00. Perfekt.

  SvaraRadera
 16. Har nog samma läkare som Cornu fast på "hans andra VC"
  Funkar helt lysande - kommer alltid fram, är det brådis får jag tid drekt, aldrig mer än 10 min väntan i väntrummet

  SvaraRadera
 17. Jag hade en VC some jag vart missnöjd med och har nu bytt. Problemet är att jag inte haft riktig kontakt med dem än, tagit ett par vaccinationer, men det är ju sånt som vilken sköterska som helst klarar.

  Det märkliga är för vård som kräver specialistvård blir ändå VC-läkaren den som skall sköta det hela. Tycker inte låter speciellt sunt, fick söka specialist som skakade på huvudet åt den vård VC-läkaren försökt att ge (Jo jag fick remiss till specialist, men sen skulle VC-läkaren skriva medicinering vilket inte blev bra).

  Frågan är varför de som är missnöjda är kvar för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart skall de/ni taga vägen?
   Alternativen tycks ju inte finnas i överflöd!

   Radera
  2. Bara i Sthlm finns det 139 privata alternativ men det kanske skepparn tycker är för lite?

   Radera
  3. Tack!
   Men om man hamnar i telefonkö och vad det nu är som tycks kinka hjälper ju inte antalet.
   Dessutom tycks man vara tvungen att få remiss till specialist i Sverige.
   Flaskhals enligt mitt sätt att se.

   Radera
  4. Nej, du kan skriva egenremiss i flera landsting. Min VC ringer upp mig om jag ska boka tid. Har funkat alldeles utmärkt de få gånger jag behövt.

   Radera
  5. Verkar lovande!
   Skall kolla, om det skulle dyka upp behov under norden vistelsen.

   Radera