Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-03-05 19:56

Vad har du gjort för militärtjänstgöring?

Nu när värnplikten har aktiverats igen för några hundra svenska ungdomar om året, så att man fyller upp till 4 000 utbildade per år, så är det ju intressant att se vad läsarnas egen militärtjänstgöring består av. Svara på enkäten nedan.
Det finns säkert fler varianter än de jag listat nedan, men välj då den som du tycker passar bäst på dig och det du är mest stolt över. Eller använder som avskräckande exempel. T ex kan man förstås gjort värnpliktstjänstgöring, blivit officersutbildad och gjort utlandstjänst. Och GSS/K eller GSS/T kan förstås också gjort utlandstjänst. Lev med de bristfälliga svarskombinationerna, eller var kränkt i kommentarsfältet om det inte passar.

Det bli helt enkelt för många alternativ, så välj det som passar bäst. Och ja, jag har säkert missat någon utbildningsväg, som just du gått genom.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

107 kommentarer:

 1. Passar nog inte in i någon kategori.
  I 7, T 1 , K 1 , Ing 1, I 17 , I 3 , F 2, F2.
  Nej, jag skämtar ej.
  Jag var nog för medgörlig.
  För sent att ändra det nu, liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor också i Enköping. Undrar var du klipper dig för 120:- ? Tottes kostar över 300...

   Radera
  2. Åker aldrig järnvägen där eller någon annanstans i Sverige.
   Hämtat folk dock som av någon märklig anledning åker dylikt fortskaffningsmedel.
   Försynt som jag är frågar jag givetvis inte varför de dekar ner sig på dylikt vis.
   Var?
   Jo, när jag hämtade någon i somras fanns en skylt: frisör.
   Killen hade sin lokal i järnvägsstationen.
   Hade visst tagit 100 på försommaren.
   Testa!
   Jag brukar säga att om denna yrkesgrupp misslyckas med sin klippning växer ju håret snabbt ut igen.
   Gäller att de inte tar med öronen, givetvis.
   Vill inte bli misstänkt att vara van Gogh...

   Radera
 2. Saknar vpl+utlandstjänst+Hv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom inte och gnäll. Frågan är inte vad du inte har gjort utan vad du har gjort. Om du gjort något. Ta nu och kryssa i det som stämmer bäst in på dig så vi kan fortsätta.

   Gör Om Gör Rätt!

   Radera
 3. Ser redan nu hur många som inte gjort repövning. När jag gjorde min grundutbildning i mitten på 80-talet, sades det att vi skulle göra repövningar varannat och ibland vart fjärde år ända fram till vi blev 47 år. Vi gjorde 1 repövning och det var efter 6 år. Den blev så klart också nerkortad med en vecka mot vad den skulle varit från början. Dessutom saknades någon med kunskap om AK5 som vi fick ut då. Alla var vi utbildade på AK4. Inte ens en instruktionsbok fanns. Vi fick improvisera. Befäl och pengar var det brist på även då. Men det var efter berlinmurens fall och då kände vi av de nya tiderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kallad till en repövning efter fullgjord värnplikt 1981. Befann mig då utomlands, så det bör ha varit c:a 7-8 år senare. Jag blev befriad. Efter detta ingenting.

   Radera
  2. Samma här, en veckas repövning efter ca 10 år med "nya" AK5. Svårt att lära sig hantera nya vapen. En skarp skjutövning i skogen fick avbrytas flera gånger för att någon missade pappgubbarna och sköt sönder de röda ballongerna som markerade målområdet. :-)

   Radera
  3. Befälet var arg som ett bi över hur dåligt vi sköt och kunde träffa så fel.

   Radera
  4. Varför?
   Tydligen överlevde de...

   Akta dig för att förtala bin.
   Visst har vi biodlare bland Lars kommentatorer?

   Radera
  5. Lars Gustafsson! Där har du en konkurrent i svamlighet. "En biodlares död" och själv är han också död.

   Radera
  6. Stämmer bra det.
   Konkurrent vill jag ej ha.
   Men herr G-sons kompis i Uppsala lever.
   Pol Pot kramaren.
   Storsuparen, hjdhopparen m.m.
   Men killen skriver ju riktigt hyggligt.

   Radera
  7. Ja det var inte lätt att träffa tavlan med ett vapen man inte skjutit med tidigare. Tror att AK5:orna kom direkt från fabriken. Siktena var aldrig justerade. Träffade inte tavlan alls. Då hade jag ändå skjutit guldmärke under grundutbildningen med AK4.

   Radera
 4. Gjorde lumpen -95 och tillhör den förmodligen lilla skara som gjort repövning efter det. Och är mkt stolt över det. Men så är jag stenkonservativ också.

  SvaraRadera
 5. Så otroligt retro... Muckade -77. Befäl. Specialist. Redan då var hela grejen hopplöst omodern.

  Om vi skall försöka snacka om en så hopplöst omodern företelse som militärt väpnad konflikt måste vi börja med att varje hushåll har ett trangiakök och 5 liter sprit, en fotogenkamin och 25 liter fotogen, tvål, toalettpapper och tillgång till brunn som kan ge minst tio liter per person och dygn. Dessutom måste alla cirkulerande värmesystem köras med minst 40% glykol så att de tål frysning när elnätet går ner.

  SEN kan vi börja snacka om militärt försvar för några veckors strid!

  Sanningen är den att vårt samhälle helt enkelt inte skulle klara ett krig. Vi skulle få vinka åt stenåldern när vi passerade i fritt fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen är nog den att du har rätt så rätt i det där.

   Radera
  2. Ja tyvärr helt rätt och sen det andra med att ha ett förråd mat eftersom staten inte har det och gärna en plan för odla/fiska/jaga, eftersom staten inte har sett till att vi kan vara självförsörjande på livsmedel. Eller ens har en plan för det.

   Radera
  3. Checkar det mesta ovan förutom självcirkulerande uppvärmningssystem
   Mat för 5*72h liksom T-Röd, Fotogen, batterier mm

   Radera
  4. Handsprit!
   Medicin.

   Nej, nu är det morgonkaffe...

   Radera
  5. Mycket handsprit? Duger väl lika bra med T-Röd?

   Har också funderat på medicin, klarar mig nog utan det jag äter egentligen
   mycket handlar om bekvämlighet, genvägar och ovilja att ändra vissa vanor.

   Radera
 6. Värnpliktstjänstgöring 255 dagar, två, kanske tre repövningar. Antalet trodde jag skulle framgå av åtminstone nån bilaga i inskrivningsboken, men icke.

  SvaraRadera
 7. värnplikt 96 och repövning 01. Det var kul

  SvaraRadera
 8. 93-94 gjorde jag lumpen. Hamnade i rt/skol och utbildades till brandman. Rena rama pyromanutbildningen, men kul hade vi. Och till skillnad från riktiga pyromaner fick vi släcka och städa upp efter oss. Tror jag luktade brandrök i ett halvår efter muck faktiskt...

  Ingen repövning, och tack o lov har jag aldrig behövt använda kunskaperna från lumpen, men det känns ändå tryggt att ha dem i bagaget.

  SvaraRadera
 9. Jag hade en mycket intressant värnplikt. Det här var i början av 90-talet, och jag blev uttagen till en befattning som kallades stabskryptör. Det innebar att vi skötte sambandscentralen på de Militärområdesstaber som fortfarande fanns då. Vi fick ett antal månaders grundutbildning på signalregimentet S3 i Boden. Ett starkt minne är då vi skulle kasta handgranater. Det var mindre kul i -32 grader, speciellt då vi inte fick ha på oss jacka eller handskar, för att minska risken att någon trasslade in sig i klädseln och tappade handgranaten när den skulle kastas. Det värsta var att vi först var tvungna att lära oss handgreppen genom att kasta övningsgranater av metall ett antal gånger. Exponerad hud + metall + extrem kyla... ingen bra kombination.

  Men, resten av tjänstgöringen var rena semestern. Vi blev skickade till de olika milostaberna, och fick sköta sambandscentralen helt själva. Vårt befäl kom dit ett par gånger i månaden för att kolla att allt flöt på bra, och så länge ingen av officerarna som jobbade på staben klagade på något (vilket vi aldrig råkade ut för) fick vi sköta oss själva. Vi delades upp i två grupper, en vecka var ena gruppen helt ledig och fick åka hem, den andra gruppen hade jour dygnet runt. Det här var långt innan krypteringsprogram för datorer, så alla meddelanden till och från staben gick via oss, och vi skötte krypteringen (all kommunikatiosutrustning hade larm, så vi blev väckta om det kom in bråskande meddelanden på natten).

  Vi blev t.o.m. utbildade på en krypteringsmaskin som bara var en lätt moderniserad version av den tyska Enigma från Andra Världskriget, som var helt mekanisk och använde hålkort som krypteringsnycklar. Detta var en backup, för att vi skulle ha något att använda vid ett eventuellt strömavbrott.
  Jag tog med min Commodore Amiga-dator till sambandscentralen, och vi spenderade dagarna med att spela spel på den medan vi väntade på nästa meddelande som skulle krypteras och skickas iväg, eller som vi tog emot utifrån och fick dekryptera och leverera till mottagaren på staben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du pratar om kryapp301 här? http://www.cryptomuseum.com/crypto/transvertex/hc9/

   Förvisso ingen enigma men ungefär samma tiders barn. En utveckling av den otroligt spridda C-38 (M-209)

   Radera
  2. Uhhh.... !!!
   301:an !! :p
   DEN kommer jag ihåg från tiden som kryptör på Norrlands Signalbataljon S3 i Boden 1987...

   Radera
  3. ... men först blev det ca 4 veckor på tolkskolan i Uppsala ...
   ;-)
   Ja, missade ett av testerna så..

   Radera
  4. "Enigman" motsvarades av Kryapp 210 eller "Filip"

   http://www.fht.nu/Dokument/FMGem/fmgem_publ_dok_krypteringsapparater.pdf

   301 var "handjagar'n" som man kunde förvara i benfickan!

   Radera
  5. Kul med en stabskryptör till! Känner igen mig nästan helt i beskrivningen. Fast mina tio veckor i Boden var under sommaren, så djupfrysta handgranater slapp vi. Vi kastade nog inga handgranater alls, förresten. MG Cesar och MG Filip kallade vi de där två kryptoapparaterna med hålkort. Minns fortfarande hur man på lilla fickstora Cesar manuellt matade fram varje ny bokstav med en tumvridning...

   Jag kryssade i "Värnpliktsutbildning + repövning" eftersom grundutbildningen (eller rättare sagt stabstjänstgöringen, utbildning hade vi bara i början) förlängdes med en månad från de ordinarie 7,5 mån, och den extra månaden fick vi tillgodogöra oss som två repövningar, som vi därmed skulle slippa att göra senare. Fast vi blev nog blåsta, för repövningar verkar ingen ha fått göra oavsett...

   Radera
 10. Om man har gjort militärtjänst ska man svara hur man gjorde det. Om man inte har det ska man svara vad man tycker om försvaret. Någonting gick snett med den här omröstningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Larsson kan inte reglementet!

   Radera
 11. UHv + vpl + utlandstjänst + internationell tjg, men valde alternativet med de två mellersta ovan.

  SvaraRadera
 12. Jag var in och gjorde 1-2 månader värnplikt och sedan blev hemskickad.
  Kryssade i "värnplikt" i alla fall.

  SvaraRadera
 13. Är 92a så missade värnplikten precis. Försökte sen med att gå med frivilligt. Men psykologen trodde inte att jag skulle trivas med att leva så nära inpå andra. Så jag blev kuggad.

  SvaraRadera
 14. Värnplikt(LV6)+BFA 12 månader(ATS)

  Känner mig kränkt att du inte nämnt BFA avtalet!!! Men jag kan nog somna ikväll ändå...

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P4 Skövde. PBS 12 mån. Fortsatte med kadettskola. Kvartermästare. Ingen repövning. Brigaden lades ner.

   Radera
 16. 11 månader på F7, 963:a. Fyllde i nån intesseanmälan om internationell tjänst men hörde aldrig något.

  SvaraRadera

 17. Pansarvärnssoldat till att börja med och sedan Malaj.

  Eftersom man inte fick svara där uppe så svarar jag här:
  Stöder yrkesförsvar, och ett starkt Hemvärn.

  Lumpen var ett övergrepp med hot om fängelse och en sabbad yrkeskarriär om man inte gjorde den. Man förstod rätt snart att vi var chanslösa mot Ryssen om han kom.
  Kul att den kommit tillbaka för de som faktiskt vill göra sådär mot sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bitvis rena lekstugan och om jag kunde (som malaj) så förhalade och maskade jag hela tiden, drack hostmedicin och rökte Cannabis.

   Jag var tvingad att vara där, och det kändes fan inte rätt!
   Och det blir pannkaka om inte alla vill vara där tror jag.

   Radera
 18. När jag mönstrade hamnade vi lite konstigt politiskt. De hade fortfarande rätt att tvinga folk göra lumpen, men rätten till tvång utnyttjades bara mot några procent av dem som mönstrade. En av dessa var en kompis till mig. När jag kom till Östersund satt han vid en kyrka och surade. Han vägrade göra fler tester, så han hade fått stanna där några dagar. Kul tyckte jag, tänkte inte mer på saken.

  Första anhalten efter ett kort obligatoriskt test var en psykolog. En efter en kom mina kompisar ut därifrån och sa att de fick åka hem igen, för de ville inte göra lumpen och det var det. Så jag kliver in, får frågan "vill du göra lumpen?", svarar nej, får svaret "okej, men det måste man göra. Hursomhelst får inte jag avgöra detta. Du får prata med inskrivning om detta senare.". Många timmar senare satt man självklart hos en militär modell hårdare och det där med att prata om situationen kom förstås inte på fråga. Han listade snabbt ut att jag inte gjort mitt bästa på testerna och lyfte mig, ordagrant, ner för att göra om fystest.

  Uppenbart underlägsen, men åtminstone inte helt dum i huvudet, så självklart blev jag av med eländet tids nog. Började med att jag sökte en studieplats för att kunna skjuta upp tjänstgöringen. Skickade en del brev under det året. Gjorde om manövern nästa vår igen och fick tillbaka beskedet att jag nu var i utbildningsreserven.

  Jag tycker egentligen konceptet är jättebra. Det är vuxen-scouterna. Extremt lärorikt, extremt utvecklande. Som upplevelse ville jag göra lumpen, och det gör ont att inte ha gjort det.

  Så vad är problemet? Det här är en sån där sak era barnbarns barn kommer begripa (om inte ni gör det redan). På samma sätt som att vi kallar mycket av dåtidens fasoner (slaveri, publik avrättning, könsstympningar, ojämn rösträtt, osv, osv) sjukt.

  Staten använder sin makt, i form av vapen du och de andra medborgarna tvingats köpa åt staten, för att hota dig till att å statens vägnar mörda de människor som staten på ett eller annat sätt inte tycker om. Exempelvis kan det bero på att staten har en viss värdegrund staten anser vara den rätta läran. Tvånget att göra lumpen är en förberedelse för detta.

  Det här är ingen gråzon. Att kalla det "problematiskt" eller "inte så enkelt" är bara ett symptom av att inte vara speciellt långt utvecklad.

  Det är vidare en klocka som inte går bakåt. När man är där så är man där. Därför är och var lumpen (via just tvång) en omöjlighet, oavsett hur bra det är för personlig utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "På samma sätt som att vi kallar mycket av dåtidens fasoner (slaveri, publik avrättning, könsstympningar, ojämn rösträtt, osv, osv) sjukt."

   Så vad är problemet? Jo, vad problemet är just det att ÄR att detta INTE tillhör det förgångna. Sånt kommer dina barnbarns barn upptäcka och begripa.

   Staten, det är vårt demokratiska statsskick som du talar om. När du inte upplevt något annat så kanske du inte förstått vitsen av att försvara det.

   Jag kan hålla med om att alla inte bör eller klarar av en militärtjänst. Men åtminstone 11 månader av någon sorts samhällstjänst borde varenda medborgare vara skyldiga att göra.

   Plocka hem dina pengar från banken och lägg dom på skrivbordet. Ta bort hemlarmet och montera ner ytterdörren där hemma om du stenhårt tror att världen är så godhjärtad så att du inte behöver ha förmågan att behöva försvara dig med vapen om detta krävs. Meddela detta offentligt på facebook.

   Låt sen okända få komma och roffa åt sig, våldta, stympa och misshandla dig och kom sen tillbaka och berätta hur det kändes att vara ett försvarslöst offer. Dina barnbarns barn kan nog komma att bekräfta hur intelligent det var.

   Väx upp från sagornas värld.

   Radera
  2. Frihet, jag har full förståelse för att du ser rött när någon kallar dig outvecklad.

   Det gör dock inte din fullständigt ogenomtänkta röra till svar lättare att behandla.

   Radera

  3. Ja, konceptet är jättebra..om alla deltagarna samtycker.

   Jag är helt emot våld nuförtiden, men blir ofta sugen på att återigen beväpna mig med något handeldvapen med tanke på hur samhället utvecklar sig.

   Och sen nästan gå och hoppas på att någon försöker råna en. Hehe..

   Blir förvånad om det inte är fler som känner likadant och dessutom gör det, andra kanske är jägare och har geväret under sängen istället för i vapenskåpet..
   Eller i bilen, just in case..

   Men den frestelsen faller jag inte för, då jag blir en del av PROBLEMET istället.
   För att inte nämna vad som händer om jag råkar skjuta ihjäl någon.

   Visst skulle det gå att ha mig på nån vapenfri tjänst istället, och jag var krigsplacerad på min arbetsplats i många år.

   Radera
  4. Outvecklad? Snarare har folk kallat mina resonemang för invecklade.

   Varför skulle jag se rött för om du skulle kalla mig för outvecklad? Det är du som får för dig detta. Känner mig rätt hedrad. Vissa av oss fortsätter att utvecklas i evigheter medan andras utveckling avstannade redan under småbarnsåldern. Jag har mycket kvar att lära, mer synd om dig som tydligen redan nått din fulla potential.

   Radera
  5. @Kallle7 Precis, om alla samtycker.

   Om vi på förhand sätter detta i en historisk kontext blir det ju liksom helt bisarrt med en befolkning som gnäller över Rysslands inhemska regler när den moraliska skillnaden mellan Sverige och Ryssland är en så sjukt svag gråskala att bara de absolut närmast sörjande ser skillnaden. Nu råkar vi vara precis de där närmast sörjande som ser skillnaden, men givet att utvecklingen* fortsätter kommer vi snart se även Sveriges moral som grotesk. Ur ett internationellt perspektiv några av de värsta syndarna (minus de kulturer som fortfarande faktiskt pysslar med slaveri, publik avrättning, osv).

   * Vi har haft några hundra år av i någon mån kontinuerlig *positiv* utveckling där mänsklighetens interna asymmetrier luckrats upp, och denna utveckling har eskalerat till ofattbar hastighet sedan internet. Vi närmar oss mer och mer de djur som har mer eller mindre sömlös informationsdelning; kanske är vi rent av på väg att passera det andra organismer kan åstadkomma.

   Jag kan dock inte påstå att jag vet hur länge vi fortsätter i samma riktning, snarare än defaultar via någon Lars Wilderäng-berättelse. Men öppnar man för allt försvinner diskussionsunderlaget.

   Radera
 19. Jag stödjer ett yrkesförsvar för jag tror det är bättre på alla sätt och vis. Är född 93 så fick inte göra värnplikt men jag hade gärna gjort det. Jag känner att det inte riktigt finns något sätt för mig att bidra till Sveriges säkerhet trots att jag vill.

  Pluggar femårig teknisk utbildning så det känns inte riktigt aktuellt att ta anställning som soldat... Är väl GMU med inriktning mot hemvärn som är det enda realistiska alternativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känn inte efter så mycket. Gör.

   Radera
 20. Kryptör, Norrlands Signalbataljon Boden, 1987

  SvaraRadera
 21. Bara skit vpl (skönt det bara var 7.5 månad) därefter två omgångar i Libanon med rek som var suveränt (allt detta i början på 90-talet.
  Har sluppit rep-övnigar, de andra jag låg med fick göra en (rätt åt de j*vlarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låg du med grabbarna? Men usch.

   Radera
  2. Hört talas om Herakles och Iolaos?

   Radera
  3. Rekade? Legendariskt.

   Radera
  4. Haha, ja så kan man läsa det, undra vad Freud skulle säga om den läsningen. ;-)

   Radera
  5. A nonym;

   Jo, jag förstår ju att du bara tyckte vpl var skit ;-)

   Radera
 22. Mönstrade 03 eller 04, gjorde aldrig lumpen.

  SvaraRadera
 23. För mig är inget omöjligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Född på 2010-talet?

   Radera
  2. Bodens ingenjörsreg.

   Radera
  3. Bra jobbat Ben, du vinner en grytladdning.

   Radera
  4. Skämtade med dig. Du är 90-talist förstås. "Ingenting är omöjligt - med de rätta kontakterna".

   Radera
  5. Inte första gången. 00-talist? Den första kollektivistiska generationen på över fyrtio år? "Tillsammans är inget omöjligt"

   Radera
  6. Om du läst mer noggrant så hade du sett att Ben D redan löst det. 70-talist, Ing 3-are på 90-talet.

   Radera
  7. Ben löst det?
   Fan, grabben, ni samvarierar ju!
   Bästa kompisar.
   Inget fel i det.

   Radera
  8. Mycket frihet i det där huvudet..

   Min (tilltänkta) tvångsplacering var Boden. Kabelgruppchef. Kanske skulle uppskattat 0-gradig värme mer idag då.

   Radera
  9. Linus;

   Det var ingen tilltänkt tvångsplacering om det inte blev en tvångsplacering.

   Mycket tvångstankar i den där skallen.

   Radera
  10. Vad fan tror du ordet tilltänkt betyder? XD Ridå.

   Radera
 24. KB-utbildning vid MekB 8/A3 i Hässlehåla, därefter utlandstjänst. vpl-utbildad på 12 cm grk som användes som batart för att kunna skjuta Strix och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tja, lumpen var ju som de flesta nämner tuff ibland och befälen höjde rösterna och sånt men å andra sidan var den ju rätt skön om man faktiskt skärpte sig och gjorde sitt bästa. Plus att jag ju, då som nu, hade Allah på min sida.

   Mönstringen var ju en bizarr upplevelse, mest pga att flera av mina polare var punkare och skulle sticka upp mot de stackars malajerna på mönstringskontoret.

   Radera
  2. Du var inte punkare själv då? Det var väl typ alla på ett eller annat sätt ett tag.

   Radera
  3. Nä. Jag var (och är) hårdrockare. Så klart. Det gemensamma intresset med punkarna låg ju i att piska upp raggarna.


   (Ja, jag är uppväxt på landet).

   Radera
  4. Men vilken sorts hårdrockare?

   Radera
  5. Visste du inte att Ben är arketypen bakom New Wave Of British Heavy Metal? Lite märkligt kan tyckas eftersom han är från Skåne(?)

   Radera
  6. Arketypen, brittisk arbetarklassungdom? Förresten så är det väl väl ganska stor skillnad på t.ex. Saxon från Sheffield och Londonbandet Iron Maiden?

   Radera
  7. Dödsmetallare så klart. Feast on dismembered carnage, era jävlar.

   Radera
  8. Förresten här har du nåt som kanske får det att börja rycka I kanonen på dig Ben:

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6110662
   http://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/vintersol-2017/

   Undra om bloggaren haft möjlighet att förflytta sig ända till de nordliga kolonierna för att se övningen med egna ögon

   Radera
  9. Just ja.
   Glömde helt bort att ni är från ung och bortskämd 70-talet.

   Radera
  10. Nordliga kolonierna? Stockholm?

   Radera
  11. Du vet de där länen norr om dalälven

   Radera
  12. I de där länen norr om Dalälven kan vi iaf skotta.
   Mer än vad man kan säga om den socialistiska snöröjningen i Muteborg.
   Fullständigt kaos för att det fallit 1 millimeter nysnö.

   Radera
  13. Dessutom länkade jag naturligtvis till fel övning I SR-länken:
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6644022

   Hursomhelst, ska du dit Lars?

   Radera
 25. Pansarskyttegruppchef 1975/76, tre repövningar sedan hemvärn, slutade med ålderns rätt som kompch. Av all den materiel jag är utbildad på är det nog bara ksp och grg som fortfarande finns kvar. :-D

  SvaraRadera
 26. Värnplikten - men innan det ..... FBU!!! :)

  Alla MÖP:ars favoritförening. Som 14-åring fick man springa runt i skogen och leka krig med en egen Mauser, genomgå sprängtjänst, sitta och titta på propaganda-videos från olika länders försvarsmakter (Israel hade grymma) osv osv.

  Ingen annan som var med i FBU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var? Är fortfarande med ;-)

   Radera
  2. Jo, såklart. Och Arméns praktikantläger ett par veckor under sommarloven. MÖP så det räcker. :-D

   Radera
 27. K4 Arvidsjaur, jägarsoldat, 80-talet. Vi tältade i skogen flera månader på vintern, sprängde vägtrummor och gjorde eldöverfall mot Fi underhållstranporter. Konstigt att man bara kommer ihåg dom roliga delarna, men det är väl så som hjärnan fungerar, har gillat att campa sen dess.
  Jag var nog ofta bland dom sista, men jag var med på allt och bangade aldrig. Kommer ihåg en härlig stämning och motivation, där och då fanns det inga frågetecken.

  SvaraRadera
 28. ULv därefter KB rbs70 Lv3 därefter ro utbildning sen hel nedläggning av luftvärnet så hoppade på gss/t som soldat för skojs skull en period.

  Har sett vilket slöseri det var de sista åren med värnplikt och eftersom jag även kan räkna så ser jag att det är samhällsekonomiskt vansinne.
  Det är överlägset mer kostnadseffektivt med yrkessoldater än värnpliktiga.(kostnadseffektiv betyder inte billigare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kan räkna så förstår du nog att det går att räkna på flera sätt.

   Radera
  2. Ja rätt sätt och fel sätt.

   Radera
  3. Då valde du nog fel sätt i så fall. Ta Finland
   Som exempel.

   80 % av de finländska männen genomför sin värnplikt i försvaret. De kan ställa upp med 500 % fler soldater än Sverige under allmän mobilisering. Inte till 500 % så stor budget utan till samma peng som den svenska i förhållande till sin befolkning.

   Radera
  4. Om du ska ATTACKERA då kan det vara kostnadseffektivt att ha några få frivilliga yrkessoldater. Men om du främst ska FÖRSVARA ditt land är det självklart bättre och mer kostnadseffektivt att ha en stor värnpliktsarmé. Fråga israelerna.

   Radera
  5. Nu är ju jag också anhängare av någon sorts vpl-försvar, men det gårju inte att komma ifrån att Israel faktiskt har agerat väldigt offensivt med sina vpl-förband. Det viktiga är att fåvälövade förband, vilket förstås går om man är inkallad I 3 år plus repövningar.

   Radera
 29. Fordonsförare F21 1988-89 (OMG884). Grundutbildning och fordonsutbildning på flottiljen, sedan mesta tiden på bas. En för det mesta väldigt bekväm lumpartid. Två tältnätter av 333 dygns tjänstgöring. Inget rep. Det roligaste var ett par omgångar lottor som under två perioder hade någon utbildning på just vår bas. I övrigt tog jag C-kort och TAXI-kort för en billig penning vilket jag hade nytta av senare då jag körde taxi som extrajobb.

  SvaraRadera
 30. Gruppchef Ing3 97-98. Roliga minnen från luckan, revelj varje morgon med Onkel Kånkel på musikanläggningen.

  SvaraRadera
 31. Vi som inte gjorde vår plikt i den grönfärgade delen av totalförsvaret känner oss diskriminerade!

  SvaraRadera
 32. saknas alt. frisedel, vägran osv - en del slapp ju undan även under värnplikten....

  SvaraRadera
 33. FVRF(U) + KB I15 + PB MP K3 + BA01 & 04 + KS03 + NATO HQ Sarajevo + HV/FBU
  Numera fritidsmöp :-)

  SvaraRadera
 34. Kanin, Finns inte med som alternativ!

  SvaraRadera
 35. 17,5 månader som PB Min i Flottan 97-98, åkte långresa i 3,5 månader med HMS Carlskrona. Those where the days :)

  Jag trivdes väldigt bra på det stora hela, fick både bra utbildningar och erfarenheter men det som också var ett bestående minne är hur oerhört innefektivt allt var. Det hade utan problem gått att halvera tiden som vi låg inne och ändå kunnat lösa uppgiften om någon brytt sig om att organisera tiden vettigt. Men det är klart då hade vi inte kunnat knacka lika mycket rost och måla på badbaljan. För att ta ett exempel, vi var på fartyget i drygt ett år, hur många övningar som var minrelaterade tror ni vi hade? Ungefär lika många som ryms på en hand...

  Inför Vpl enligt Finlands modell, kopiera rakt av, enda sättet att få upp volym utan att kostnaderna drar iväg alltför mycket.

  SvaraRadera
 36. Signalist o kabeltattare i enköping 99-2000. :P

  SvaraRadera
 37. MC-ordonnans Petersson LV3 1975-76. Grundutbildning på Åstön utanför Sundsvall.

  SvaraRadera