Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-03-16 15:55

Utan PostNord - vart ska jag som författare vända mig?

Utan PostNord, som inte längre vare sig garanterar leverans eller innehåll, kan man fråga sig vart jag ska vända mig för att skicka böcker? Jag kvalificerar knappast för några volymavtal och Schenker ser ut att vara dubbelt så dyrt medan DHL inte vill ge mig några priser alls.
Jag skickar som författare mindre än hundra försändelser i form av bokpaket om året. Till skillnad mot Adlibris etc kan jag förstås inte få några volymavtal som gör det billigare. 

Idag varierar optimalt sätt att minimera kostnaderna beroende på antalet böcker och vilken bok. Stjärndamm i inbundet (>0.5 kg) får plats i ett förfrankerat 2kg medium-vadderad förpackning för 45:- SEK styck. Lite tjockare inbunden behöver en storlek större och kostar 69:- SEK förfrankerat eller 48:- SEK med B-post, fast då tillkommer emballage. En pocketbok (<0 .5="" 36:-="" 45:-="" b-post="" b-postfrim="" d="" div="" en="" ett="" f="" fr="" i="" kan="" kg="" kostnad="" kostnaden="" kuvert="" med="" mindre="" n="" och="" om="" part="" r="" rken="" rst="" rsvinner="" s="" sek.="" senare="" sex="" skickas="" stiger="" till="" tredje="" vadderat="">

Vill jag nu inte använda PostNord och inte vill ha mänsklig kontakt (ringa någon säljare på respektive bolag) utan bara försöka surfa på Internet så kostar den billigaste försändelsen med Schenker 99:- SEK. DHL vägrar ge något besked utan erbjuder mig 417:- eller 519:- SEK för leverans idag eller före klockan 12 i morgon.

Shenkers avtalskunder verkar komma undan med 111:- SEK enligt någon prislista, alternativt 109:- SEK om man är storkund med mer än 12 000 försändelser om året, och hur det är billigare än ovanstående 99:- vet jag ej. Uppenbart är dock att verkliga priser är lägre för avtalskunder med lite volym, med tanke på fraktkostnader för olika onlinebutiker.

Känns inte helt motiverat med ovanstående priser för en pocketbok som kan köpas från Adlibris för 50:- SEK inklusive leverans.

Så vart vänder man sig som lågvolymföretagare om man inte vill använda PostNord? Är enda slutsatsen att med Postens död så kan man inte längre skicka paket som lågvolymföretagare? Och om man fortsätter skicka med PostNord är det högst stokastiskt om paketet kommer fram och i så fall i vilket skick?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Säljer man på Tradera kan man ta del av deras rabatterade fraktkostnader, men då tar ju Tradera 10% också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tradera har verkligen blivit dyrt, har inte använt dom på några år och loggade in och lade ut en annons, utan att kolla deras nya priser men det var nog sista gången de fick mig som kund.

   Radera
 2. Ehandel.se EDGE eller Pluskontot

  SvaraRadera
 3. Gå med i Visma Advantage så får du en bra rabatt hos DHL. Så gör vi.

  SvaraRadera
 4. MTD – Morgontidig distribution

  SvaraRadera
 5. Skickar du personligen böcker? Sköter inte förlaget det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar det om promogrejer du skickar?

   Radera
  2. Mest handlar det om specialbeställningar av signerade böcker från enskilda läsare, inklusive utomlands (dit t ex inte Adlibris och Bokus levererar av juridiska EU-skäl). Ibland är det någon som just opererat sig för cancer och önskar min senaste bok, ibland någon som ska fira 20-års bröllopsdag och vars respektive önskar sig min senaste bok över allt annat och ska överraskas med ett signerat ex. Osv.

   Radera
 6. http://www.fraktjakt.se

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu. Hela den här grejen med Posten håller på öppnar upp nischmöjligheter. Dyra men kanske stabila. Men iom att Posten mer eller mindre dör nu utan åtgärder blir det svårt med skalfördelar.
   Det jag funderar på är om inte kombinationen av flera aktörer inom försändelselogistik samtidigt som kakan krymper pgs färre brev skickas har samma effekt som finns mellan de två nybyggda arenorna i Stockholmsområdet - race till botten om priset för att locka kunder men samtidigt dyra omkostnader som måste bekostas någonstans och inga skalfördelar som kan uppstå.
   Båda arenorna är dyra och för att gå runt måste det vara evenemang ofta. Men om de tävlar mot varandra leder det till prisdumpning som skattebetalare får både stå för och lida av konsekvenserna.

   Radera
 8. Låter som du har kollat på flygfrakt på DHL (DHL air express). Kolla DHL servicepoint istället som är både för företag-privatperson och privatperson-privatperson.

  SvaraRadera
 9. VTD?

  Den postoperatören är skälet till att PostNord har gett upp stora delar av Halland & Bohuslän.

  SvaraRadera
 10. Finns inte Bring i dina trakter Lars? I Stockholm har dom egna brevbärare till och med.

  Alternativt kanske det finns en "lokal" budfirma som kan agera mellanhand mellan dig och en Schenker-depå.

  SvaraRadera
 11. Gissar att postnord skicka lätt skulle passa hyfsat? Visserligen tar postnord ej det ekonomiska ansvaret men du kan spåra försändelserna och antar att det är tillräckligt för lite billigare försändelser.

  SvaraRadera
 12. Fraktjakt.se som tidigare nämts. Köp deras "fraktjakt+" för 695kr per år så kan du skicka det ovannämda för cirka 57kr med Schenker privpak inkl hämtning.

  SvaraRadera
 13. Köp gamla rabattfrimärken och använd dem. Det är fortfarande Postnord, men det är billigare än vad du betalar nu.

  SvaraRadera
 14. Brevduva är miljövänligt.

  SvaraRadera
 15. Sälj böckerna via China Post,5 veckors leveranstid men då för facila 1 usd.
  Den som väntar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju det är ju helt sinnessjukt, men det är alldeles sant

   Radera
  2. Vad är det som är sjukt? Ser bara ett smart upplägg. Kina har reggat sig som U-land, betalar alltså smulor till postbolag i Väst som i sin tur betalar uppblåsta löner till sina anställda för att leverera ut skiten.

   Att stoppa en försändelse i en säck märkt Suede skulle jag glatt göra för 1 dollar/st.

   Radera
  3. Det som är sjukt är ju att
   Kina tillåts registrera sig som U-land som du säger
   med konsekvensen att det är dyrare att skicka ett paket från Enskede till Årsta än att skicka ett paket från Guangzhou till Årsta.
   Som om att det skulle vara helt logiskt att en resa mellan Kowloon (HongKong fastland) till Victoria Peak (HongKongön) är dyrare än en resa mellan Svappavaara och Victoria Peak.
   Det här är ju att plåga livet ur sin egen e-handel/lokala småföretag.
   Ett "smart" upplägg i Sverige är att lägga sin distribution av postorderpaket i Estland. Billigare med utlandspaket därifrån än inrikes skickade paket.Men det är ju ändå helt sjukt att vi ska subventionera konkurrenter.

   Radera
 16. Med längre leveranstid kan du skicka från annat land. Många länder har mycket billigt porto till Sverige. Kräver att du sänder ett antal försändelser i ett paket härifrån och att någon lokalt postar böckerna. Krångligt? Ja.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 17. Snacka lite med de här. De förstår garanterat språket iallafall. http://www.alandpost.com/

  SvaraRadera
 18. Det får väl Bokus, Akademibokhandeln, Adlibris & Co lösa.

  Finns det ett behov kommer marknaden att leverera.

  SvaraRadera
 19. Visma och Lessmore mfl har "storkundsavtal" man kan betala för.

  SvaraRadera
 20. Kan vi kanske konstatera att PostNord tidigare var för billigt, och erbjöd för bra garantier? Låter som deras senaste justering är en anpassning till marknaden snarare än ett påhopp på bloggande författare.

  SvaraRadera
 21. Var det inte något av våra riksdagspartier som så sent som inför valet 2010 skickade ut all sin valreklam och sina valsedlar från Estland eller Lettland?

  Ja, det skulle ju inte hjälpa Lars, men jag lyfter frågan då den har tangent till situationen.

  SvaraRadera
 22. Som logistikansvarig för ett mindre e-handelsföretag med 10 år i branschen är min erfarenhet att det enda sättet för småföretagare att få bra fraktavtal är att ansluta sig till ett "gruppavtal", att förhandla direkt med logistikföretag har aldrig gett oss några avtal vi har varit nöjda med.

  Edge och Pluskontot är två exempel på företag som har gruppavtal, men det finns flera andra.

  Senaste åren är det dock flera företag som ligger i startgroparna för alternativa distributionskanaler (just nu främst i storstadsområden) som kan vara värt att hålla ett öga på. T ex Premo (Pressens morgontjänst), Uber, Mathem, Budbee...

  SvaraRadera
 23. Hör av dig så kan vi se till att du får ett bra pris på DHL.

  FD Bokhandlaren

  SvaraRadera
 24. Sluta med döda träd, maila dem som pdf istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. pdf är så opersonligt papper kan läsas även vid elavbrott

   Radera
 25. Kanske skicka från Åland ?

  SvaraRadera
 26. Jag använder fraktus.se som är en tredjepartsleverantör. Mycket nöjd med pris och service. Jag skickar dock paket i det större formatet.
  På de små paketen tror jag du hamnar på runt 50:- i deras avtal med dhl service point.

  Som sagt jag är mycket nöjd med dem.

  SvaraRadera
 27. Skulle tro att du kan använda PostNords "Skicka Lätt".
  http://www.postnord.se/skicka-brev-och-paket/inrikes/standard/brev-skicka-latt/

  Många mindre företagare använder sig av den.

  SvaraRadera