Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-03-02 14:16

USA:s Constant Phoenix spanade efter strålning utanför Kaliningrad

Det ena amerikanska Boeing WC-135C Constant Phoneix spanade igår efter strålning utanför den Ryska Federationens exklav i Königsberg1. vid Östersjön. Detta efter att tidigare spanat efter strålning vid norska gränsen mot Ryssland och Barents Hav.
Officiellt heter det fortfarande att WC-135C Constant Phoenix är i Europa för att mäta upp en normalbild. Samtidigt har de första två flygningarna varit riktade mot ryska gränsen mot svenska grannländer som Norge eller Polen.

Man kan bara spekulera i hur känsliga instrumenten ombord på flygplanet är - kan det t ex detektera närvaron av kärnvapen? Det känns högst tveksamt, då dessa normalt finns i skyddade lager, men det är möjligt att flytt av kärnvapen i det öppna, t ex vid lastning på vapenbärare eller omgruppering, skulle kunna ge spår av joniserande strålning. Detta känns dock osannolikt.

Constant Phoenix närvaro i Europa har kopplats till upptäckten av jod-131, men med tanke på ämnets halveringstid finns det knappast kvar något att mäta just nu.

En annan hypotes är att spana efter spår av kärnvapenprov, som ju släpper ut jod-131, men dessa sker inte i Königsberg. Att flyga specifikt till gränsen till Königsberg handlar specifikt om att mäta någon form av rysk kärnvapenrelaterad aktivitet. Hade man bara viljat ha ett normalläge hade man inte enbart spanat av vid gränsen till Königsberg respektive rysk-norska gränsen tidigare.

Därtill flög man alltså an mot den ryska örlogs- och militärbasen vid Baltijsk och inte inne över Polens territorium för att komma närmare andra baseringar i Kaliningrad. Mätningen framstår därmed som inriktad mot främst flottan.

Ryssland har ett antal kärnvapenlager i Königsbergexklaven, bedömt främst avsett för taktiskt bruk, t ex till Iskanderrobotar, eller som kryssningsrobotar eller bomber på attackflyg. Några strategiska kärnvapen finns inte stationerade i exklaven, annat än teoretiskt ombord på kryssningsrobotutrustade örlogsfartyg, likt de Kalibr-bestyckade korvetter som nyligen omgrupperades till Östersjön. Man har dock inga strategiska robotubåtar i Östersjön. Taktiska kärnvapengranater ska sedan tidigare vara avrustade av bägge sidor.

1. Königsberg är oftast känt som Kaliningrad. Ryssland och Kreml pratar ju om att gamla gränser ska gälla, så vi ser alla fram emot att Königsberg lämnas tillbaka till Tyskland. Dock rensade ryssarna Ostpreussen etniskt, så det finns i princip inte en enda tysk kvar. Finns en del intressant att berätta om de som rensades ut, mer om det och ett blogginlägg om besök i området vid senare tillfälle.
Parasiten mistel är mycket vanlig i forna Ostpreussen. Eget foto.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Königsberg... [Köniksbärrk]
  Visst låter det Preussiskt tyskt med en doft av grönklädda lantjunkrar på stora gods, klapprande storkar och vrålet från kompressorn hos en MB 540K 37-39..
  ;-)

  SvaraRadera
 2. Hej

  Beträffande Königsberg så säger jag Emanuel Kant och hans "Der kategorische Imperativ".

  Var själv i land där för ett antal år sedan...nej, inget som Tyskland vill ha tillbaka tror jag.
  Nergånget, fattigt och en tråkig stämning.
  Men välklädda kvinnor och bernstenskonst som inte gick av för hackor.
  Schackspelet jag såg var fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska lägga ut lite foton från eländet vid tillfälle.

   Radera
 3. Immanuel Kant !

  Sedan har vi "Königsbergs 7 broar" som man skall kunna promenera över utan att någon gång promenera över samma bro mer än en gång och efter promenaden komma tillbaka till samma plats!

  Detta visade Euler redan på 1700-talet att det inte gick ...

  OBSERVERA dock att detta problem bygger på de broar som fanns i Königsberg fram till våren 1945 och går inte att applicera på¨dagens broar!

  BMW har dock en sammansättningsfabrik för den ryska marknaden av sina modeller i Königsberg och "oblasten" är lite av en ekonomisk frizon ..

  SvaraRadera
 4. Jag tror mer på kärnKRAFT än kärnvapen, men man behöver ju fylla på tritium i bomber, så jag kanske har fel.

  SvaraRadera
 5. " Königsberg är oftast känt som Kaliningrad. Ryssland och Kreml pratar ju om att gamla gränser ska gälla, så vi ser alla fram emot att Königsberg lämnas tillbaka till Tyskland."

  Är det hela Ostpreussen som ska lämnas tillbaka eller specifikt Köningsberg?

  Om hela Ostpreussen ska tillbaka till Tyskland så blir nog inte Polen och Litauen så glada - eller så kanske de gärna avstår lite mark för att slippa Ryssen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har ju varken Litauen eller Polen invaderat och annekterat några grannländers territorium och hävdat "gamla gränser", utan det är bara Ryssland som berörs här. Man ska vara konsekventa.

   Radera
  2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Memelland

   ;)

   Radera
  3. Om det är fel när ryssarna gör det så är det fel om vi gör det. En fast linje krävs mot Moskva men irredentism är inte rätt svar.

   Radera
  4. I så fall skulle hela Polen flyttas österut tillbaka till de gränser som fastställdes 1920 (?) efter freden i Versailles

   Radera
 6. Ryssarna har väl skapat "världens fulaste byggnad" i Königsberg, läste någonstans att det var ett bygge i sann stalinistisk anda som hade fått den hedervärda benämningen.

  SvaraRadera
 7. Det har väl pågått ett tag:
  http://www.iflscience.com/environment/mysterious-traces-of-radioactive-iodine-detected-over-europe/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för att specifikt detektera nukleära detonationer
   http://io9.gizmodo.com/5882973/4-foolproof-methods-for-detecting-secret-nuclear-bomb-tests

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. De kan sluta leta, jag la en jävla rökare, efter ett ärtsoppsfrosseri förra veckan.
  Min geigermätare gör inte utslag längre så kusten är klar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åt du yellowcake till soppan?

   Radera
  2. Nä, men pechblände till efterrätt.

   Radera
 9. Spännande, USA vinglar runt med ett flygplan nära den ryska gränsen och misstänker något, som taget ur den utmärkta filmen Dr. Strangelove och kan det finnas någon miljöpartistisk rysk spion som vet något mer om ärendet.

  SvaraRadera
 10. Man borde ju kunna flyga runt runt Königsberg då enklaven är omringad av NATO länder !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaliningrad oblast, dvs norra delen av gamla Ostpreussen gränsar även till Vitryssland (Belarus) vilket INTE är någon NATO-medlem utan snarare Putins "knähund"

   Vid den lilla orten Wirballen passerar både huvudvägen och järnvägen mellan Königsberg - Moskva gränsen till Vitryssland

   Radera
  2. Öh, nej.

   Det går en järnväg Königsberg-Moskva, men det finns ingen gemensam gräns mellan Vitryssland och Kaliningrad. Däremellan ligger det sk Suwalki-gapet som hittas i Polen och Litauen. Jag har varit där. Har du?

   Radera
  3. Nope!

   Erkänner *rodnande" mitt geografiska misstag!

   Men Königsberg har sedan länge stått på "att göra"-listan. EST, LV - inkl. Daugavpils / Dünaburg och inte bara Riga o LT "avbockade" Likaså RUS sedan länge.

   Åkte runt på 70-talets somrar med föräldrar på bilsemestrar i både DDR o PL

   Radera
  4. RO på Ceacescus tid med obligatorisk tvångsväxling av den tidens "monetaria franca" , den "hårda" D-Marken. BG på Todor Schipkovs tid och nu senast BiH, SRB o MNE. Mostar med totalt sönderskjutna "Spanski Trg", Sarajevo med "sniper alley" och "Holiday Inn", Konjic med ARK:en ( Atomska Ratna Komanda ) - Titos atomkrigsbunker / "Riksbunkern"
   Har du ?

   Radera